Regisztráció Elfelejtett jelszó

Régiségek - gyűjtés, lelőhelyek, restaurálás

régi könyvek

#95856 kezdofiucska

Nekem régi könyveim vannak, igaz nem sok. Van Mikszáth 1890-ből, meg Jókai 1892-ből, van mezőgazdasági füzet 1907-ből, meg régi énekeskönyv 1920-ból, ha jól emlékszem.

Van régi ezüst korona Feremc József idejéből, 1914-ből asszem, meg pár régebbi forintom, százasok:1962, 1975..

Érdekes elgondolkodni azon, hogy a 120 éves könyveket hányan olvashatták és kik előttem.

Re: nincs cím

#95848 hosszhuszár Előzmény: #95843

Én kromofágot használtam.

Ecsettel hordtam fel, megvártam, míg egy kicsit megdolgozza az eltávolítandó festéket, lakkot, ezt abból veheted észre, hogy egy kicsit felhólyagosodik.

Nekem az utolsó réteg lakk volt, ez felhólyagosodott.

Majd ezután, egy kellően finom, spaklival, vagy erős műanyag tárggyal húzva, de közben a meglazított eltávolítandó rétegbe nyomva szépen lehúzta a régi festéket, lakkot.

Én így csináltam.

termésetesen vigyázva, hogy a festék, lakk réteg alatt, a fa ne sérüljön.

A makacsul ott maradt rétegeket, inkább csiszolással távolítottam el, kis csiszológéppel.

#95843 Csusza Előzmény: #95655

Bevallom, még én sem mertem aranyozással kisérletezni, bár állítólag alapszinten nem nehéz megtanulni. Ha ilyen adódott, megcsináltattam hozzáértővel... :-)

A "fórumcenzor-erénycsősz" tetszik, ahogy a gyufaszál szó közepét kicsillagozta! :-D (én most átvertem, azért látszik)

Más: van egy ónémet asztalom, nem túl megbecsült állapotban, annak nekiállnék megcsinálni. Nem hiányos, mindene megvan, lábak sértetlenek, asztallap sérült, de az rendberakható. Viszont legalább 3-szor lefestették mindenféle szarral, a legnagyobb gondom ezzel van. Mivel álljak neki? Csak mechanikusan, csiszolással, vagy létezik valami használható vegyszer?

#95749 Mercurius Előzmény: #95675

Jó, majd megkérem hogy vegyék elő a farkukat, és ha nincs körülmetélve, akkor sem veszek tőlük semmit, mert ha tényleg annyira aljasak, lehet nem is a sajátjukat vették elő... Minimum keresztlevelet kérek vásárlás előtt...

De igazából én nem venni, hanem eladni akarnék hamisat. Az a jó biznisz ezek szerint....

Szóval aki nem tudja mi a különbség a zsiráf és a krumpli közt, az ne menjen a piacra, mert nagyon át fogják b..... (verni).

#95743 Ozzy_ Előzmény: #95704

Nekem meg Omega részvényem van papír alapú 2db.

Az 1994-es koncerten a jegy mellé adták.

Egy kis fekete humorral mondhatnám, hogy ha követik Jackót lehet, hogy sokat fog érni =)

Remélem senki nem veszi komolyan, tényleg csak vicc, remélem sokáig élnek még a srácok.

#95704 TrogerBroker Előzmény: #95703

Persze, ezeknek is van értékük. 2. VH előtti részvények elég drágák. Itt is az a lényeg mennyire ritka.:)

#95703 Csokigyáros Előzmény: #95689

engem is...

de usa rv.-ből egyszerűen össze lehetne szedni egy szép gyűjteményt, kérdés ér-e valamit, azonkivül hogy jól néznek ki...???

#95689 TrogerBroker Előzmény: #95688

Láttam már ott egy-két darabot, de engem inkább a régi magyar részvények izgatnak inkább.

#95687 TrogerBroker Előzmény: #95686

Dehogynem :)

Már én is kérdeztem ebben a topikban. Le is írtam hogy láttam egy 2 .világháború előtti Richter előd részvényt. Nagyon ráizgultam, de nem adták el nekem...:(

Apukámnak van még papírformában egy Eravis részvénye, de az nem olyan régi, pár éve hagyták el a bétet ha jól tudom. Na meg kárpótlási jegye, de az sok mindenkinek van szerintem papír formájú.

mostanában sokat gondolk…

#95686 Csokigyáros

mostanában sokat gondolkodom, hogy gyűjeni kellene valami értelmeset...

a részvényeket nézegetem a Vaterán... lehetne egy csomót összeszedni belőle...

érdekes lehet...

senkinek nem keltette még fel az érdeklődését a részvény???

ha itt nem, akkor hol máshol??? :))

#95675 TrogerBroker Előzmény: #95674

A legfontosabb aranyszabály : Zsidó régiségkereskedőhöz ne menj !!! Ha nem akarod hogy csúnyán átverjenek !! Tapasztalatból mondom, mifelénk sok van belőlük ! Nagyon aljas módon csapják be az embereket, még a gyerekeket is !! Persze figyelni kell mindenhol, vagy ha kellőképpen ért valaki hozzá akkor nem tudják átverni.

És ez nem antiszemitizmus ! Szimplán tapasztalat...

#95674 TrogerBroker Előzmény: #95670

Hamisítják is ! Az értékesebb komolyabb római , görög, bizánci stb. kulturájú ezüst és arany pénzeket előszeretettel . De általában a nagyobb értékűeket szokták. Görögben nyaralt ismerősöm, 4 ókori pénz vásárolt, itthon elvitte bevizsgáltatni őket, 1 volt eredeti, a többi hamis volt. Aztán itt Egerben is volt egy hülye zsidó gyerek aki sok embert átvert Ritkább Római follisokkal, római arany érmékkel. Engem is át akart verni, de olyan hülyén csinálta hogy feltűnt milyen jó állapotban vannak az eladásra kínált érmék. Aztán csúnya bukás lett a vége, ismerős régiségkereskedők lealázták vagy 100 ember előtt mikor megjelent a havonta megrendezett régipénz vásáron, cserén... Meg kell válogatni hol veszel, jobb kikérni tapasztaltabb ismerősök, idősebb gyüjtők véleményét is.

#95672 TrogerBroker Előzmény: #95671

Vannak régi fém forintosból is olyan ritkák, hogy több tízezer forintot érnek.

Ez olyan hogy például 1970-es évjáratú ér 20 forintot, az 1973-as meg 100000 forintot ugyanabból az érméből. Egy régipénznél 2 dolog határozza meg az értéket : Mennyi van belőle és hogy milyen állapotban van. Szent István egy dínárost rossz állapotban veszek 20-30 E-rért, jó állapotban 70-80 ezerért. Volt olyan pénz a kezemben Nagy Sándor ápjától ( !!! ) amiből a világon 6 darab van, akkor vagy 5 éve ért 10-12 millió forintot. A kis római pénz ami mindannyiunknak van, annak az értéke kb. 500- és 1500 forint között van állapottól függűen. De 1500-at csak egy nagyon nagyon jó állapotúért adnának. Több tízezer darab maradhatott fent belőle, és ezekből mindíg kerül elő újabb. Az ember ilyenkor döbben rá ha elgondolkozik hogy mi is volt az a Római birodalom...Hatalmasabb és fejlettebb volt mint azt most valaha gondolnánk..

#95671 Mercurius Előzmény: #95659

Ha ennyi embernek van ilyen, akár fizetőeszközként is be lehetne vezetni itt a Stocklandon, mondjuk pókernél... :-)))

Most látom papír 10 Ft-os milyen sokat ér. Ez tök fura nekem, amikor egyes több mint 1000 éves pénzek sem kerülnek sokkal többe....

#95670 Mercurius Előzmény: #95643

Egy kérdés... ha ilyen sokba kerülnek egyes régi érmék, felmerül hogy hamisítják is őket... ezt hogyen lehet kiszűrni? Az ezüst nem drága, és öntőformát levenni egy másik pénzről nem bonyolult, akinek van hozzá felszerelése...

#95669 Mercurius Előzmény: #95642

Köszi. Nem is gondoltam hogy itt ennyien értenek a régi pénzekhez... akkor emeljük a tétet, és nehezítsünk a feladaton.... hol, mikor és ki fizetett ezekkel a pénzekkel, és mit vett....

:-DDD

#95659 TrogerBroker Előzmény: #95621

Legfelső nekem is van ! :D Csak hogy becsatlakozzak a sorba. Ozzy jól mondta a korát. Ha jól emlékszem bővebben Római birodalom II. Valentianius ( 375–392 ). Sőt, biztos .

#95655 hosszhuszár Előzmény: #95652

Fényképezőgép, igazad van, az ócsaka telefonommal szoktam, ha elromlik, lecserélem egy nagyobb pixelesre. :)))

A képet arany festékkel csinátam, ezért annyira profi nem vagyok, hogy aranyfüsttel dolgozzak:)))

A gipszeléssel kapcsolatban, ha ilyen problámám lesz, keresni foglak, köszönöm.

Egyébként ezen a képkereten, a kisebb nagyobb repedéseket töltöttem ki gipsszel, gyu****állal hordtam fel,, :)))

#95652 Csusza Előzmény: #95635

Ez igen, ügyes vagy! Mind a kettő szép, és szépen rendbehoztad.

Egyébként ha gipszmunka, gipszjavítás-pótlás, öntőforma készítés témában gondod akad, akkor valószínűleg tudok tanácsokkal segíteni, pár évig ilyesmivel foglalkoztam.

A keret aranyozást aranyfüssttel csináltad, vagy aranyszínű festék?

A topik egyébként nagy ötlet volt, gratula, nem is számítottam ilyen zsizsgésre!

Ja, és könyörgöm vegyél egy fényképezőgépet! :-) (nincs harag?)