Regisztráció Elfelejtett jelszó

Pannergy fórum

Szentlőrinc: egy belső m…

#98598 Kutató

Szentlőrinc: egy belső mondta, az eredmények már most jók. A jó híreket hamarosan -????- eljuttatják a médiának. Erre bontottam egy félédes vöröst. Hölgyeim és Úraim ne eladják hanem vegyék ezt a gyönyörűt. Nagykanizsát nem felejtettem-el.

a szentlőrinci fúrást me…

#94532 Kutató

a szentlőrinci fúrást megvárom aztán meglátjuk

Re: nincs cím

#94106 Ozzy_ Előzmény: #94013

nem erre gondoltam, ezt a részt én is értem, hanem a számokra gondoltam, hogy valami tudja-e értelmezni, de most már reggelre megtörtént, úgyhogy most már többé-kevésbé képben vagyok =)

#94013 exmnbs1 Előzmény: #93934

ozzy, olvasd el

a geotermia csak a kirakat, de nem a lényeg

A fő tevékenység a (saját)rv spekuláció.

Egyébként a cég nyereséges és nem eladósodott, de hitelt, állami támogatást nem tudott szerezni.

#93939 Mercurius Előzmény: #93934

Itt a lényeg: "Szentlõrincen befejezéséhez közeledik az elsõ kísérleti kút fúrása."

Főleg a kísérleti szóra gondolok.

#93934 Ozzy_ Előzmény: #93922

valaki, aki érti is, hogy mi van leírva magyarázza le légyszi egyszerű villamosmérnök fejemnek

köszi

#93820 exmnbs1 Előzmény: #93745

állítólag az emfesz nettó 8%-kal olcsóbban adja majd a gázt, ma szerződtem is velük

#93745 Ozzy_ Előzmény: #93713

Welcome to Hungary!

Oroszok miből élnének meg, ha mi most így gyorsba átváltanánk geotermiára? he?

Nem lehettek ilyen kőszívűek, hogy a nagy testvérnek többe ne fizessünk gázér.

Állásfoglalás a bányásza…

#93713 Kutató

Állásfoglalás a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény geotermiához kapcsolódó tervezett módosításáráról.

A geotermiával foglalkozó érdekvédelmi és társadalmi szervezetek több mint egy éve várják, hogy a Vízügyi és Bányászati szakigazgatás kiegyezve, közös jogszabályban rendezze a geotermikus energia szabályozásában meglévő ellentmondást.

A Magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága által 2009. június 10-én beterjesztett, a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII törvényt módosító javaslat célja egyértelmű: a bányatörvény belső ellentmondásainak (geotermikus védőidom, kizárólagosság kérdése, stb.) kiküszöbölése. Ugyanakkor egyáltalán nem foglalkozik a vízügyi szakigazgatás geotermiára vonatkozó jogszabályaihoz való viszonyával. E nélkül – bár a bányatörvény valóban orvoslásra szorul – a javasolt törvény módosítás további problémákat, megoldhatatlan helyzeteket generál, ami nemcsak a geotermiát használók érdekeivel, de a törvényalkotói szándékkal is ellentétes!

A törvény módosítás jogerőre emelkedésével ugyanis teljesen különválna a vízjogi engedélyeztetés és az energetikai hasznosítás jogosultságának megszerzése. Ez lehetőséget teremtene, hogy más szerezzen jogosultságot víztermelésre és más geotermikus energia hasznosításra ugyanazon a területen. Ez a módosítás kivédhetetlen jogi bonyodalmakat eredményezne, táptalajul szolgálva a nyerészkedésnek. A hivatkozott módosítási javaslat 2 hatóságot eredményezne a vízkivétellel történő geotermikus energia hasznosításhoz kapcsolódó hatósági eljárásban. Egymástól függetlenül lehetne ugyanarra a területre hatósági hozzájárulásért folyamodni, kinek- kinek kedve szerint vagy a vízügyi vagy a bányászati szakigazgatásnál. Ez az egyértelmű, átlátható hatósági ügyintézés paródiája!

A bányatörvény javasolt módosítása minden 350 m-nél mélyebb, és 30 °C-nál melegebb vizet termelő létesítményre vonatkozik. Ez az ország egyes részein, például Szegeden, tartalmazza az ivóvizet szolgáltató rétegeket is, de érinti a gyógyvíz és ásványvíz szolgáltatók nagy részét is. A jogszabály szerint ezekre a területekre is geotermikus koncessziót lehet szerezni. Azaz, ha a jelenlegi vízhasználók a geotermikus energia hasznosításban gondolkodnak, koncessziót kell vásárolniuk. Ahelyett, hogy támogatnánk őket a geotermikus energia minél szélesebb körű és jobb hatásfokú hasznosításában, még további akadályokat gördítünk eléjük! A javasolt törvény módosítással kitesszük őket annak a veszélynek is, hogy más szerez jogosultságot a területükön a geotermikus energia energetikai hasznosítására.

Nem látszik a javasolt módosításban, hogy az önkormányzatok, akik egyre többen gondolkodnak a távhő és használati melegvíz geotermikus energiából történő előállításában, hogyan tudják érdekeiket érvényesíteni azokkal szemben, akik pusztán befektetési szándékkal koncessziót vásárolnak az önkormányzatok területe alatt.

Mi biztosítja, hogy az önkormányzatok nem kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe?

Összefoglalóan a javasolt törvény módosítás, ahelyett, hogy a geotermiával foglalkozó jogszabályok kusza dzsungelébe ösvényt vágna, átláthatatlan falat épít. Nem szolgálja a fenntartható geotermikus energia hasznosítás növelését, ezért annak elfogadását nem támogatjuk, sőt súlyos hibának tartjuk!

#92478 Ozzy_ Előzmény: #92400

És van valaki pécsi? vagy környéki, aki be tudna nézni Szentlőrincre?

#92400 Kutató Előzmény: #92184

Körmend, 800-900 méter, felszíni hőmérséklet 56-60 fok= termálvíz, beruházás elkezdődött (fürdő). 1700-2500 méterig fúr le a Pan. Tervek vannak, hogy itt is lesz beruházás. Lényeg, nem rossz hely Krmd. Nkanizsát megnézem.