Regisztráció Elfelejtett jelszó

Állampapírok, kötvények, befektetési jegyek

5,1% lett a Kozmetikai H…

#881339 walex

5,1% lett a Kozmetikai Hivatal féle 2021-es infláció.

Jönnek az új PMÁP-ok, 5 évesnél +0,25% kamatprémium emeléssel.

Folyik ki a nyugdíjpénz,…

#880834 TrendMan

Folyik ki a nyugdíjpénz, most megelégelte: merészebb befektetéseket indít a dán nyugdíjalap

A Bloomberg cikke szerint az ATP, Dánia legnagyobb nyugdíjalapja stratégiát tervez váltani és a jövőben eszközeinek sokkal nagyobb arányát tervezi kockázatosabb eszközökbe fektetni, hogy valami hozamot is el tudjon érni tagjainak.

Az állami nyugdíjalapba minden munkavállalónak kötelező befizetést teljesítenie, így nem csoda, hogy az alap mintegy 150 milliárd dollárnyi nyugdíjpénzt kezel.

A nyugdíjalap a befizetett összegek negyedét ettől a hónaptól magasabb kockázatú eszközökbe tervezi fektetni, ugyanakkor azt is elmondták, hogy a kockázati szint csökkenni fog a nyugdíjba vonulás évének közeledtével az érintett portfóliókban.

Az ATP a dán parlamentben lobbizott azért, hogy engedjen a törvényhozás a kockázatosabb eszközök felé lépni, miután az évek óta tartó kötvényhozam-csökkenés eltörölte a megtakarítások egy jelentős részét.

Addig nem, amíg nem lesz…

#880796 Fornit Előzmény: #880795

Addig nem, amíg nem lesz magasabb fix hozamú kockázatmentes lehetőség.

MNB egyhetes már 4%, EUR…

#880795 walex

MNB egyhetes már 4%, EUR/HUF árfolyamot nem nagyon hatotta meg.

Nagyon kíváncsi vagyok, mikor lesz az a pont, amikor az emberek tömegesen elkezdik a MÁP Pluszt kivenni/visszaváltani.

Egyes konzervatív, alapv…

#880791 TrendMan

Egyes konzervatív, alapvetően kötvény centrikus befektetési jegyek az utóbbi 2-3 hétben mintha irányt váltottak volna és pozitív trendbe kezdtek.

De egyenlőre még csak 'mintha'.

Az előző évtizedhez képe…

#880620 TrendMan

Az előző évtizedhez képest gyorsabb növekedést és magasabb ütemű, de még a toleranciasávon belüli inflációs környezetet valószínűsít az Erste Asset Management középtávú forgatókönyvében. A gazdasági szcenáriók kidolgozása során az EAM öt meghatározó témára fókuszált: gazdaságpolitika irányvonalai, zöld transzformáció, technológiai fejlődés, idősödő társadalmak és Kína felemelkedése. A fő forgatókönyv a részvénybefektetéseknek kedvez, ám a magasabb értékeltségi szintek miatt itt az előző évtizedhez képest alacsonyabb hozamot várhatunk. A legvalószínűbb kockázati forgatókönyv a stagfláció (magas infláció, alacsony növekedés mellett) , ebben az esetben a magasabb hozamot kínáló, magasabb kockázatú kötvények teljesíthetnek a legjobban. A tartósan magas infláció ellen a befektetők reál eszközökből – mint az árupiaci befektetések, az arany, az ingatlan, az értékalapú részvények-, és inflációhoz kötött kötvényekből álló portfólióval védekezhetnek.

Befektetési döntéseink során főként a rövidtávú kilátásokra fókuszálunk, de a stratégiai portfólió kialakításakor érdemes a távolabbi jövőbe is tekinteni. Az Erste Asset Management évről-évre elkészíti középtávú gazdasági forgatókönyveit, feltérképezzük a világot alakító legfontosabb trendeket és ezek hatásait a következő 10 évre. Idén öt meghatározó témára fókuszáltunk: gazdaságpolitika irányvonalai, zöld transzformáció, technológiai fejlődés, idősödő társadalmak és Kína felemelkedése. Megvizsgáltuk, hogy ezen folyamatok hogyan befolyásolják a gazdasági növekedés és infláció várható alakulását, illetve a különböző eszközosztályok kilátásait.

Az előttünk álló évtizedek talán egyik legjelentősebb célja a globális felmelegedés megállítása és a gazdaságok átállítása egy fenntartható, zöld növekedési modellre. A klímaváltozás negatívan hat a növekedési kilátásokra, viszont a zöld gazdasági transzformáció beruházási igénye igen magas, a Világbank becslései szerint a következő 10-15 évben közel 100 milliárd dollár befektetés szükséges a célok eléréséhez. Ennek megvalósulása átbillentheti a mérleget a magasabb növekedés irányába. Infláció tekintetében a zöld transzformáció az átmenet időszakában gyorsabb árnövekedést okoz: emeli az energiahordozók árát és a zöld energia infrastrukturális kiépítéséhez szükséges alapanyagok árát.

A világot átformáló másik nagy erő a technológiai fejlődés. A digitalizáció és automatizáció terén az elmúlt évtizedben is hatalmas fejlődést láthattunk, de ez a gazdaság termelékenységi mutatóiban mégsem tükröződött. A Covid-válság azonban katalizátorként működött, a vállalatok előtérbe helyezték a digitálizációt, és ezek széleskörű beépülése a gazdaságba jelentős hatékonyságnövekedést okozhat. Ez a folyamat várhatóan pozitívan hozzájárul a gazdasági növekedéshez, az inflációt pedig mérsékli.

A demográfiai trendek is alakítják a gazdasági folyamatokat. Az idősödő társadalmakban egyre kisebb lesz a munkavállalók aránya, ami negatívan hat a növekedési kilátásokra, viszont a bérinfláción keresztül az átlagos árszínvonalat emeli.

Kína az elmúlt évtizedekben is jelentősen hatással volt a gazdasági folyamatokra: világgazdasági intergációja hozzájárult az általános árnövekedés mérsékléséhez és a növekedési ütem emeléséhez. A Kommunista Párt nemrégiben publikált következő ötéves tervében célként jelölte meg az országon belüli jövedelemkülönbségek csökkentését, a technológiai önállóságot, minőségi innovációt, zöld fordulatot, és a fejlődést főként a belső fogyasztásra kívánja alapozni. A szakértők többsége szerint Kína az új irányokkal folytatni tudja növekedését, elkerüli a közepes jövedelmű országok csapdáját, és deflatorikus hatása egyre inkább megszűnik.

A gazdaságpolitika és monetáris politika is meghatározó tényezők a szcenáriók szempontjából. A járvány gazdasági hatásainak mérséklésére bevezetett költségvetési stimulusok és laza monetáris politika (alacsony kamatláb és pénznyomda) segítette a gyors kilábalást a visszaesésből. Várakozásink szerint az előző évtizedhez képest a gazdaságpolitika expanzívabb lesz, a jegybankok is erősebben fókuszálnak a növekedés fenntartására, mint az infláció megfékezésére, így ezek a faktorok középtávon magasabb növekedési pályára helyezik a világgazdaságot, valamint feljebb tolják az inflációs várakozásokat.

Az előzőekben említett trendek alapján az EAM legnagyobb valószínűségű középtávú szcenáriója az inflációs fellendülés: az előző évtizedhez képest magasabb növekedést és inflációs környezetet valószínűsítünk, de az áremelkedés üteme még a jegybanki toleranciasávokon belül marad. Ez alapvetően egy kedvező forgatókönyv a világgazdaság fejlődése szempontjából. Legvalószínűbb kockázati forgatókönyvünk pedig a stagfláció, vagyis a magas infláció alacsony növekedéssel párosul. Ez bekövetkezhet például úgy, hogy az infláció a várakozásoknál magasabban marad, és ez a jegybankoktól erősebb szigorító lépéseket követel meg, aminek következtében a gazdaság növekedése megtörik.

A fő forgatókönyvünk a részvény eszközosztálynak kedvez, de az előző évtizedhez képest alacsonyabb hozamot várhatunk a magasabb értékeltségi szintek miatt. Továbbá lényeges különbségek lehetnek a szektorok, egyes vállalatok és régiók teljesítménye között is, így az aktív stratégiák jelentősége megnövekedhet.

A tartósan magas infláció ellen a befektetők reál eszközökből – mint az árupiaci befektetések, az arany, az ingatlan, az értékalapú részvények-, és inflációhoz kötött kötvényekből álló portfólióval védekezhetnek.

A befektetési kategóriás kötvénypiacon az alacsony hozamszint és a fokozatosan emelkedő hozamkörnyezet nem kecsegtet jó teljesítménnyel, viszont a feltörekvő piacokon, vagy magasabb kockázatú szegmensekben már látunk lehetőségeket.

https://www.portfolio.hu…

#880619 TrendMan

https://www.portfolio.hu/befektetes/20211221/strat...

Jól vizsgázott idén is a két és fél éve piacon lévő szuperállampapír, heti szinten hozta a stabil, 20-30 milliárd forintnyi keresletet, ezzel pedig idén meglehet az ÁKK által kitűzött 1000 milliárdos állománynövekedés. Csakhogy év közben megérkezett egy kellemetlen vendég, az infláció, amely alaposan átrajzolhatja a hozamvárakozásokat a lakossági állampapírok piacán is. A prémium állampapírok iránt egyre élénkebb a kereslet, és a jövőre is magas infláció miatt elképzelhető, hogy ez lesz az új kedvence a magyaroknak. Az ÁKK vezére mindeközben azt is elárulta, hogy 5 évesnél hosszabb lakossági papírt is piacra dobhatnak. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk a lakossági állampapírok idei évét és a jövőre vonatkozó kilátásokat.

ÉVES SIGNATURE-ELŐFIZETÉS KARÁCSONYRA!
Karácsonyi akciónk keretében 33%-os kedvezménnyel vásárolható meg a Portfolio éves Signature-előfizetése. További részletek ide kattintva.

Az RSM bővülő csapata adótanácsadókat vár. Nemzetközi partnerek, hibrid munkavégzés. #BeYouAtRSM (x)

▾hirdetés

Jól vizsgázott idén a szuperállampapír…

Idén novemberrel bezárólag 9862 milliárd forint közelébe ért a lakossági állampapírokban lévő megtakarítások összege. Ez 690 milliárd forinttal magasabb a tavaly december végi állománynál.

Az ÁKK a múlt héten közzétett, 2022-re vonatkozó finanszírozási tervében azzal kalkulál, hogy meglehet idén a várt ezermilliárd forintos nettó növekmény a lakossági papírok piacán, sőt, jövőre is hasonlómértékű állománynövekedést vár az adósságkezelő.

állampapír2

A kategóriák közül idén is a szuperállampapír adta a lakossági értékesítés vázát, minden hónapban stabil keresletet mutatott, átlagosan 80 milliárd feletti vagyonbővülést láthattunk a konstrukciónál, tavaly év vége óta több mint 1000 milliárddal nőtt a MÁP+ állománya (a nyomtatott verziót is beleértve).

A többi lakossági papír közül az Egyéves Magyar Állampapír állománya 122 milliárddal kevesebb, mint tavaly december végén volt, ennek oka, hogy a lejáró papírokat a megtakarítók többségében inkább szuperállampapírba teszik. A Kétéves Magyar Állampapírt és a Bónusz Magyar Állampapírt már nem értékesíti az adósságkezelő, előbbi már teljesen kifutott, utóbbiban pedig november végén mindössze 61 milliárd forintnyi megtakarítás maradt.

A másik, említésre méltó lakossági állampapír a Prémium Magyar Állampapíré, amely idén az egyetlen konstrukció volt, amely a MÁP+ mellett érdemibb keresletet tudott felmutatni. Az inflációkövető prémium állampapír állománya november végén azonban 165 milliárddal elmaradt a tavaly decemberitől, ennek oka, hogy idén három nagyobb lejárat is volt a papírban.

Egyébként jövőre is több lejárat lesz a prémium állampapíroknál:

…de megérkezett az infláció…

A prémium állampapírt inkább az utóbbi hetekben övezi nagyobb érdeklődés, ami összefügg azzal, hogy az infláció látványos sebességbe kapcsolt itthon is: a januári 2,7%-ról novemberre már 7,4%-ra ugrott az árdrágulás éves üteme, különösen az őszi hónapokban láthatunk nagyobb növekedést. Mivel az infláció megeszi a kamatokat, nem meglepő, hogy egyre többen az infláció felett is valamennyi reálhozamot kínáló konstrukciókat kezdik el keresni.

Márpedig ebben a környezetben a szuperállampapír nem olyan vonzó, ráadásul a jövő évi inflációs várakozásokat nézve sem várható, hogy 2022-ben reálhozamot tudna biztosítani a papír.

MINT AZT TUDJUK, A MÁP+-T AKKOR ÉRI MEG A PRÉMIUM ÁLLAMPAPÍRRAL SZEMBEN VÁLASZTANI, HA 5 ÉV ALATT AZ ÉVES ÁTLAGOS INFLÁCIÓ NEM HALADJA MEG A 3,7%-OS SZINTET. UGYANEZ AZ ÉVES ÁTLAGOS INFLÁCIÓS SZINT 3 ÉVES IDŐTÁVON 3,68%.

Arról, hogy a fenti számok hogy jönnek ki, legutóbb itt írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK

Micsoda, ilyen magas az infláció? Lesz most jobb is a szuperállampapírnál

A prémium állampapír iránti kereslet felfutását jelzi, hogy a Pénzügyminisztérium is úgy fogalmaz az ÁHT jelentésekben, hogy a MÁP+ mellett már a prémium állampapír hajtja a lakossági papírok értékesítését. Mindemellett idén már számos alkalommal emelte meg az ÁKK a PMÁP-konstrukciók keretösszegét. Igaz, a 3 és 5 éves papír kamatprémiumát is visszavágták még év közben, ami már akkor is az emelkedő inflációs várakozásokat tükrözte.

Ha inflációkövetés, nem szabad kihagyni a Babakötvényt sem a felsorolásból, amely bár kötöttebb feltételekkel bír, mint a prémium állampapír, a legnagyobb nominális és reálkamatot biztosító konstrukció jelenleg a lakossági állampapírok körében, hiszen az infláció felett 3%-os reálhozamot kínál.

Az utóbbi hetekben megnőtt a Kincstári Takarékjegyek és az Egyéves Magyar Állampapír kamata is, de ezekben érdemi kereslet nem volt idén, és jövőre sem várható:

…és lehet, hogy jövőre már nem a szuperállampapír lesz a kedvenc

Izgalmas évnek ígérkezik 2022 a lakossági állampapíroknak, Kurali Zoltán, az ÁKK vezére a Portfolio-nak adott interjúban több változásra is felhívja a figyelmet. Ezek alapján az alábbi kérdések merülnek fel:

  • Mi lesz a Prémium Magyar Állampapír sorsa, vajon érdemi versenytársa lesz jövőre a MÁP+-nak? A várhatóan jövőre is magas infláció jelentősen átrajzolhatja a lakossági állampapírok piacát, és könnyen lehet, hogy egyre többen fogják a prémium állampapírt választani a szuperállampapírral szemben. Az inflációkövető papírok vonzóságát ronthatja, ha az ÁKK úgy dönt, hogy jövőre tovább csökkenti a 3 és 5 éves konstrukciók kamatprémiumát, bár az ÁKK vezére a mostani interjúban azt mondta, nincs ilyen terv kilátásban az adósságkezelőnél.
  • Milyen új stratégia jön a lakossági állampapíroknál és hogyan illeszkedik ebbe a szuperállampapír? Ha így folytatódik a lakossági állampapírok állományának növekedése, hamarabb meglehet a 11 ezermilliárdos célszint, mint az eredetileg 2023-ra kitűzött cél. Emiatt az ÁKK új lakossági stratégia kidolgozását kezdi el jövőre, ennek részleteit még nem ismerni, de Kurali annyit elárult, hogy a termékeket, az árazást, a disztribúciót és annak költségét is megvizsgálják majd. Sőt, akár 5 évesnél hosszabb futamidejű papírt is piacra dobhatnak, a nyugdíjkötvény ötlete pedig újra az asztalra kerülhet.
  • Úgy tűnik, a szuperállampapír kamatának emelése nincs tervben az adósságkezelőnél, és miután az ÁKK vezére is arra számít, hogy 2022-ben erősebb keresletet mutathatnak az inflációkövető állampapírok, könnyen lehet, hogy a MÁP+ helyett a prémium állampapír lesz a magyarok új kedvence.

Ezt hol láttad? Államkin…

#880307 walex

Ezt hol láttad? Államkincstár oldalán még nincs róla semmi,de simán kinézem belőlük.

Szerk:
Megtaláltam.
Ezek nem normálisak.
https://www.portfolio.hu/befektetes/20211208/jonne...

Lassan húzhatnának a PMÁP kamatprémiumon, MÁP+ kamaton, különben nem lesz, aki venni fogja, ha így gyengítik tovább a forintot.

ha már befektetések

#880284 Spade Előzmény: #880267
na igen lehet a sztorit komolyabban gurítani, ez pl elég jól leírja a Blackrockot a tulajdonolt bamkokat, jelzálogokat, nyugdíjalapokat stb. és itt egy felvetés h miért is kellett volna a magánnyugdíjalapokat megtartani ( a nyugat szerint) mert hogy az ment volna a blackrock feneketlen zsákjába és a végére a csattanó h a Blackrock nagy tulajdonosa a Vanguard ő csücsül a hierarchia tetéjén

befektetési jegyek negatív hozamai

#880249 TrendMan Előzmény: #880246

Ha az ember olyan alternatívát keres, amely látszólag pozitív hozamú:

befektetési jegyek negatív hozamai

#880065 TrendMan

Miután olyan jól elbeszélgettünk alábbi témáról, arra gondoltam, kíváncsiskodom kicsit: :)

Nekem év eleje óta az összes befektetési jegyem vörösben van még a konzervatívok is, a kötvényalapúak is elég durván.

1) Van valakinek olyan nem részvény-alapú befektetési jegye, amely plusszban van?

2) Ki milyen stratégiát követ ebben a hozamkörnyezet ben?

3) Látott valaki egy értelmes elemzést arról, hogy miért történik ez így ebben az évben, mi van a háttérben?

Köszi.

OTP Céldátum befektetési jegyek: hogyan értékeljelek?

#879826 TrendMan

'Érdekes', új termékeket vezetett be az OTP:

https://www.bamosz.hu/legfrissebb-adatok

Szinte az egész befektetési jegy környezet negatív hozamoktól hemzseg.

Ezek viszont jó kamatot ígérnek, de évekig semmit nem lehet kezdeni vele. (Se eladni, se visszaforgatni, se beváltani.)

Szerintem jól tükrözi a jelenlegi bizonytalan globális környezetet, nem tudom hogyan értékeljem a -->Céldátum befektetési jegyeket.

?

5,3% lett az infláció.La…

#875155 walex

5,3% lett az infláció.

Lassan ébredeznek majd a magyar állampapír vásárlók, hogy szépen olvad a megtakarításuk.

MÁP+ lehúzható a klotyón.