Regisztráció Elfelejtett jelszó

IPO

Ark Invest: It’s Raining SaaS IPOs

#862728 Koffein

In our latest whitepaper, we argued that SaaS is on the threshold of another golden age. Lo and behold, this week five software companies filed S-1s, signaling their intent to go public:

  • Snowflake: a cloud-based data warehousing platform
  • Asana: team collaboration and planning software
  • Sumo Logic: a cloud-based machine data analytics platform
  • Unity: a 3D game engine popular with mobile developers
  • Palantir: a data analytics platform for government and enterprise

Luring these companies into the public markets are valuations not seen since the tech and telecom bubble in the late nineties. While all five appear to be growing revenues at impressive rates, not one is close to positive cash flow territory, as shown below.

ARK Invest IPO Newsletter Graph

That said, SaaS economics involves significant spending upfront to capture and capitalize on the lifetime value of a customer. According to our research, SaaS represents an $800 billion opportunity during the next five to ten years, giving these companies plenty of runway to grow.

Palantir IPO

#862709 Koffein Előzmény: #861202

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200829/itt-vilag-...

Nagy a tere a terjeszkedésnek

A vállalat becslései szerint a szolgáltatás teljes piaca mintegy 119 milliárd dollár lehet. Ez az érték a ténylegesen elérhető piacokat jelenti - azon régiók, ahol a Palantir nem szolgáltat és nem értékesít szoftveres megoldásokat, nem lettek idesorolva. Becsléseik során – a két platformprofilnak megfelelő módon – kereskedelmi és kormányzati szektorokra bontották a jövőbeli terjeszkedés irányát.

  • Kereskedelmi: a vállalat a teljes megcélozható piacméretet 56 milliárd dollárra becsüli a kereskedelmi szektorban. A becslés alapjául 6000 potenciális vállalat szolgál, akik mind 500 millió dollár feletti éves árbevétellel rendelkeznek. Ezek mindegyikéhez rendeltek egy feltételezett éves szerződéses összeget a cégek mérete és az elérhető belső adatok alapján.
  • Kormányzati: a teljes megcélozható kormányzati piacméretet 63 milliárd dollárra becsüli a Palantir, beleértve az USA kormányzati szerveit és az ország szövetségeseit. A becsléshez IMF adatokat használtak, főleg kormányzati kiadások alapján, beleértve a védelmi, gazdasági, oktatási és más kormányszerveket - ezek alapján 26 milliárd dollárra becsülik az USA piacot és 37 milliárdra a nemzetközit.


Kockázati tényezők

A vállalat számos kockázatnak van kitéve. A legrosszabb szcenárió alapján elképzelhető lehet, hogy a vállalat – bár működési költségei folyamatosan csökkennek -

sohasem lesz profitábilis, mivel eddig minden évben veszteséges volt alapítása óta.

A további, jelentősebb kockázati faktorok a következők:

  • lehetséges, hogy nem fenntartható az árbevétel növekedése,
  • az értékesítések is alakulhatnak rosszul,
  • elképzelhető, hogy koncentrált lesz az ügyfélkör, ami egy-egy kulcsfontosságú partner problémája esetén komoly következményekkel járhat a vállalat számára,
  • a szezonalitás könnyen okozhat fluktuációt az eredményeikben, ezzel rontva a vállalat pozícióját,
  • a platform komplexitása és viszonylag körülményes kivitelezése lehetőséget nyújt különféle rendszerhibák kialakulására, így az rossz tapasztalatok elégedetlenné tehetik az ügyfeleket – ez árthat a vállalat imidzsének,
  • a cég jó hírét árnyalhatja a közösségi médiából érkező rosszalló megítélés, például szóba kerülhet itt a pontatlanság, a félrevezetés és a tökéletlenség vádja, továbbá
  • az is könnyedén kontraproduktív lehet, ha a vállalat menedzsmentje nem tudja megfelelően kezelni a jövőbeli növekedést,
  • a kibocsátott A osztályú részvényük tőzsdei ára volatilis lehet a jövőben és az NYSE-re való listázása után akár jelentősen csökkenhet is az árfolyam, végül a befektetők számára fontos körülmény lehet, hogy
  • a vállalat sosem fizetett osztalékot a részvények után, és a közeljövőben nem is terveznek változtatni ezen.

A részvénykibocsátásról

Összességében sok információt nem közölt a Palantir a részvénykibocsátással kapcsolatban, egyelőre az is nagy dolognak számít a rejtélyes vállalatnál, hogy az alapvető tevékenységükkel és profiljukkal jobban megismerkedhettünk. A vállalat tartós veszteségei mindenképpen érdekesnek és figyelemfelkeltőnek mondhatóak, bár jó irányban halad a vállalat a nyereséges működés felé.

A Palantir részvényeit a New York-i tőzsdén fogják jegyezni, arról azonban, hogy milyen jegyzési áron és hány darab részvény lesz elérhető a befektetők számára, egyelőre nem érkezett adat a vállalattól. A részvénykibocsátás pontos dátuma sem tisztázott még, de nagy valószínűséggel szeptember végén fog erre sor kerülni.

A már meglévő két részvénysorozat mellé egy harmadik, „F” sorozat is bevezetésre kerül a részvénykibocsátásnál, melyet a három alapító számára fognak fenntartani – a teljes részvényesi érték közel 50 százalékát fogja kitenni ez az osztály, így a Palantir vezetősége kezében maradhat a tulajdonképpeni irányítás.

A pár napja történt IPO prospektus kibocsátása számos kis-és nagybefektető fantáziáját mozgatta meg világszerte, a megfontolt befektetői döntéshozatalhoz azonban mindenképp érdemes figyelembe venni a céget körüllengő titokzatosságot és mérlegelni a korábban felsorolt kockázatokat.

Xpeng Motors

#862628 Koffein

Mit tudunk az IPO-ról?

A cég eredetileg 85 millió ADR-t (American Depositary Recipts) bocsátott volna ki, azonban ezt később 99,7 millió darabra emelték fel a megnövekedett befektetői érdeklődés miatt – közölték a Reuters forrásai. Az ADR lényegében egy külföldön jegyzett cég olyan részvénye, amellyel az amerikai tőzsdén lehet kereskedni. A jegyzési ársáv eredetileg 11-13 dollárra volt, ami 12 dolláros középáron számolva közel 1 milliárd dollár friss tőkét vonhatott volna a be a társaság. Az ADR darabszámmal együtt azonban a jegyzési árat is megemelték, 15 dollárra. Így az IPO értéke összesen 1,5 milliárd dollár, tehát így a vállalt értéke az IPO-val együtt 11,2 milliárd dollár. Emellett van egy úgynevezett greenshoe opció is, mellyel további 14,96 millió részvény lehívható a következő 30 napban, így további 224,4 millió dollárhoz juthat az Xpeng.

A részvényekkel várhatóan csütörtökön kezdődik a kereskedés a New York-i tőzsdén.

A befolyt tőkét a vállalat elsősorban kutatási és fejlesztési célokra kívánja fordítani, valamint a marketing re és az értékesítési csatornák bővítésére, emellett általános vállalati célokra.

Nem csak az IPO-val von be tőkét egyébként az Xpeng, a cég augusztusban fejezte be a legutóbbi finanszírozási kört, mely során 207,6 millió darab C típusú elsőbbségi részvényt bocsátottak ki 27 befektető részére, így összesen 900 millió dollárnyi friss tőkét vont be a vállalat.


Az Xpeng mellett a Nikola is durván 800 millió dollár friss tőkét vont be idén a tőzsdére lépéssel, a szintén kínai Li Auto pedig 1,1 millió dollárt szerzett az IPO-val. A Hyliion, a Fisker, és a Lordstown Motor is ékeznek a tőzsdére, ezek összesítve 2,3 milliárd dollárnyi tőkét vonnak be. A Workhorse és a Nio egy kicsit más utat választott, a Workhorse 70 millió dollár értékben bocsátott ki átváltoztatható kötvényeket, a Nio pedig a kínai kormánytól kapott finanszírozást.

Tehát az látszik, hogy öntik a pénzt az elektromos autó iparba, a befektetők pedig optimisták a szektor jövőjét illetően. Elég csak azt nézni, hogy a Nikola piaci kapitalizációja már nagyobb, mint mondjuk a Renault-é annak ellenére, hogy cég még nem is gyárt járműveket.

Összességében az látszik, hogy a befektetők vevők a víziókra, nem elvárás az sem, hogy a cég már mérethatékony értékesítést, pozitív üzemi és adózott eredményt tudjon felmutatni, ami nem is véletlen, hiszen a befektetők részben azt árazzák, hogy például az Xpeng lesz a következő Tesla, amelyik cég neve mellett az elektromos autó pecsét szerepel, annak a részvényeit automatikusan venni kell. A Tesla is a legutóbbi időkig veszteségesen működött, miért pont a pályája elején tartó Xpengtől várnánk el, hogy már az értékesítés felpörgetése mellett nyereséget termeljen? A kibocsátási darabszám és a jegyzési ár megemelése is arra utal, hogy bőven van vevő a sztorira.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200827/uj-tesla-r...

Airbnb

#862330 Koffein

azok a mocskos anyagiak :P

"Jelenleg részben az motiválja őket a 2020-as IPO-ra, hogy munkavállalóik korábbi részvényjuttatásai lejárnak és értéktelenné válnak. A WSJ úgy tudja, Chesky az utóbbi időben személyes beszélgetések alatt ígérte meg dolgozóinak, hogy ez nem fog bekövetkezni."

https://forbes.hu/penz/melypontjan-lep-tozsdere-az...


Minden ami IPO

#861271 Fornit Előzmény: #861250

A technikai analízis és a kitömés egészen mást jelenthet ott a részvényeseknek :))

Mellesleg +68%

meleghype :)

...ó már csak +58%, hűl a hangulat :)

← Újabb hozzászólások 181 - 194 / 194