Regisztráció Elfelejtett jelszó

Világválság

a gazdagok nem vásárolnak + halmozzák a készpénzt

#848355 Koffein Előzmény: #848353

pár hsz-el lentebb #848077 van bemásolva, hogy a gazdagok nem költekeznek, de a középosztály még költekezik.


a gazdagok nem vásárolnak + halmozzák a készpénzt

#848353 TrendMan Előzmény: #848348

Valahol máshol azt olvastam, hogy a gazdagok helyett most a középosztály költekezik.

a gazdagok nem vásárolnak + halmozzák a készpénzt

#848348 Koffein Előzmény: #848077

Vagyonuk egyre nagyobb arányában kezdik halmozni a készpénzt a gazdagok, vannak olyan vagyonkezelő bankok, ahol a gazdag ügyfelek pénzének közel harmada hever parlagon - írja a Financial Times.

A legalább egymillió dollárral bíró vagyonos emberek elkezdték halmozni a készpénzt, mégpedig nem is kis ütemben, mindez pedig több okból sem tetszik a vagyonkezelőknek. A Capgemini jelentése szerint a dollármilliomosok vagyonuk közel 28%-át tartották készpénzben az idei első félévben, egy évvel ezelőtt ez az arány alig több mint 27%-ot tett ki.

Hasonló trendeket lehet megfigyelni a UBS-nél is, a világ legnagyobb vagyonkezelőjénél a gazdag ügyfelek által tartott készpénz aránya jelenleg 26%-on áll, ami egy százalékpontos emelkedés az év eleji szintről. A Credit Suisse-nél ez az arány júliusban 29%-ot tett ki.

A vagyonkezelők szerint a globális gazdasági bizonytalanságok és a részvények korántsem derűs kilátásai vannak az okok között, amiért a vagyonos ügyfelek vagyonuk egy jelentős részét inkább készpénzben tartják.

A vagyonkezelők ezeknek a trendeknek az üzleti okok mellett amiatt sem örülnek, mert nem jó, amikor az ügyfelek azt gondolják, hogy egy alacsony hozamkörnyezetben a készpénz a legjobb befektetés. Már csak azért sem, mert az utóbbi években jelentős emelkedést mutattak a részvénypiacok, ebből pedig sokan kimaradtak amiatt, mert féltek beszállni.

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/privat-bank/mar-a-gazdagok-is-felnek-halmozzak-a-keszpenzt.336171.html

Bejeleztek a rettegett válságmutatók

#848345 Koffein

https://www.portfolio.hu/gazdasag/bejeleztek-a-rettegett-valsagmutatok-keszulhetunk-az-osszeomlasra.336193.html

Egyre több jel utal arra, hogy válság közeleg: sorra bejeleznek az úgynevezett válságindikátorok, összességében egyre nagyobb a kockázata a globális gazdasági visszaesésnek. A CNBC gyűjtése alapján megmutatjuk, milyen jelek miatt tarthatunk globális recessziótól.

Inverz hozamgörbe


Az egyik leginkább ismert válságindikátor az inverz hozamgörbe megjelenése a fejlett piaci kötvénypiacokon. Alig pár hete, augusztus 14-én 2007, illetve 2008 óta először fordult elő, hogy a 10 éves amerikai és brit államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott, azaz inverzzé vált a két hozamgörbe. Augusztus 23-án aztán újra inverz hozamgörbét láthattunk: az amerikai 10 éves hozam újra a 2 éves alá bukott. A megfigyelések alapján az inverz hozamgörbe megjelenése után átlagosan 22 hónappal később jön a gazdasági visszaesés.

Bejeleztek a rettegett válságmutatók: készülhetünk az összeomlásra


Google keresések

A recesszió szóra indított Google keresések száma is egy jó indikátora lehet annak, hogy mennyire félnek a recessziótól a gazdaság szereplői. Ezek szerint pedig egyre több amerikait érdekel, hogy recesszióba süllyedhet-e az ország: nagyon megugrott a recesszió szóra indított keresések száma a Fed júliusi kamatvágása óta. A Fed a pénzügyi válság óta nem vágott kamatot, ezért is került a figyelem középpontjába a gazdasági visszaesés lehetősége.

Bejeleztek a rettegett válságmutatók: készülhetünk az összeomlásra


Vállalati profitok

Drasztikusan csökkent az S&P 500 indexben szereplő vállalatok várható egy részvényre jutó eredménye, tavaly decemberben még 7,6 százalékos emelkedést vártak az elemzők 2019 év végére, mostanra ez a várakozás 2,3 százalékra süllyedt. Elsősorban a lassuló gazdaság, a kereskedelmi háború és potenciális deviza-leértékelések miatt aggódnak az elemzők.

Bejeleztek a rettegett válságmutatók: készülhetünk az összeomlásra

PMI

Az amerikai ipari beszerzésimenedzser index 2009 szeptembere óta először a semleges szintet mutató 50 pont alá került augusztusban, 49,9 pontra süllyedt. Az év elején még 60 pont feletti szinteken járt a mutató.




source: tradingeconomics.com

GDP

Az amerikai GDP-növekedési ütem lassul: a második negyedévben már csak 2 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság, tavaly a negyedik negyedévben pedig csak 1,1 százalékkal nőtt az USA GDP-je.




source: tradingeconomics.com

Cass Freight Index

Az úgynevezett Cass Freight Index Észak-Amerika teljes földi, légi és hajózási áruszállítási aktivitását írja le egyetlen indexben, és az index sötét jövőt jósol a szegmensnek: májusban 6, júniusban 5,3, júliusban 5,9 százalékot esett az értéke. A júliusi jelentésben a Cass elemzői azt írták: eddig az indikátor egy potenciális visszaesés lehetőségét mutatta, júliusban azonban már gazdasági visszaesést jelzett előre. A második negyedéves GDP növekedés ellenére egyre nagyobb kockázatát látják annak, hogy a GDP negatív tartományba fordul év végén.



source: tradingeconomics.com

Réz

A réz árfolyamát szokás barométerként is használni a gazdaság állapotára, várható teljesítményére vonatkozóan, ugyanis az ipari termelésben és a lakásépítési termékekben is nagy mértékben használják a nyersanyagot. A réz világpiaci árfolyama most gazdasági vihart jelez előre, ez az utóbbi hat hónapban 13 százalékkal csökkent.

Bejeleztek a rettegett válságmutatók: készülhetünk az összeomlásra


Arany


Az arany hagyományosan menekülőeszköz szerepet tölt be válságok idején, a befektetők aggodalmának jele lehet, hogy május óta 20 százalékkal emelkedett a nemesfém árfolyama.



Bejeleztek a rettegett válságmutatók: készülhetünk az összeomlásra


Politikai kockázatok


A politikai bizonytalanságot mérő "Global Economic Policy Uncertainty Index" mindenkori csúcsra, 342 pontra ugrott júniusban. Az index több komponensből áll, többek között azt méri, az újságok hányszor használnak cikkeikben olyan kifejezéseket, melyek politikai bizonytalanságokra utalnak.

Bejeleztek a rettegett válságmutatók: készülhetünk az összeomlásra


a gazdagok nem vásárolnak az usában

#848100 Ibiza Előzmény: #848077

a belső fogyasztás pörgetése mindig az utolsó lépés..

ha már az is csökken.. előtte mindig plafonra ugranak az indexek.

a gazdagok nem vásárolnak az usában

#848077 Koffein

https://www.portfolio.hu/vallalatok/most-mar-tenyl...

Elkezdték visszafogni a gazdagok a költekezéseiket, ami meglehetősen aggasztó, mert lehetséges, hogy ez egy "felülről induló" recesszió jele. Az Egyesült Államokban az ingatlanpiacon, a kiskereskedelemben, az autópiacon és a műtárgypiacon is az látszik, hogy a leggyengébben teljesítő szegmens most a luxuskategória, miközben a középosztály még mindig költekezik - írja a CNBC.

A luxusingatlanok piacán eddig az idei a leggyengébb év a 2008-as pénzügyi válság óta az Egyesült Államokban. Manhattanben például sorozatban a hatodik negyedéve csökkennek az eladások, a Redfin adatai szerint pedig a legalább 1,5 millió dollárba kerülő ingatlanok eladása több mint 5 százalékkal esett a második negyedévben az Egyesült Államokban. Az eladásra váró villák és penthouse-ok száma növekszik országszerte, különösen az olyan népszerű üdülőhelyeken, mint Aspen, Colorado vagy Hamptons, ahol közel három éves csúcson van az eladásra kínált luxusingatlanok száma.

A felső kategóriás kiskereskedelmi szektor szenved, a Barney's csődvédelembe menekült, a Nordstorm pedig már a harmadik negyedéve számol be a bevételek csökkenéséről. Mindeközben a Wal-Mart és a Target, akik az "átlagos" vásárlókat szolgálja ki, nemrég a vártnál erősebb forgalomról és bevételnövekedésről számoltak be.

A luxusautók sem fogynak olyan jól, a közelmúltban tartott Pebble Beach aukción (ami arról híres, hogy sokszor megdőlnek az árrekordok), a legdrágább autók nem keltek el. A legalább 1 millió dollárért kínált autók kevesebb mint felét tudták csak eladni, miközben a 75 ezer dollárnál olcsóbb autók gyorsan gazdára találtak - sokat közülük a vártnál valamivel drágábban adtak el.

2019 első felében évek óta először csökkentek az aukciós eladások, a Sotheby's-nél 10 százalékkal, a Christie's-nél pedig 22 százalékkal zuhant az eladások értéke az előző év azonos időszakához képest.

A gazdagok költekezésének csökkenése intő jel, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eladások visszaesésében az adózás változása is szerepet játszhatott, például a luxusingatlanok piacán. És vannak olyan szegmensei a luxusiparnak, amelyek továbbra is jól teljesítenek, mint például a svájci órák eladásai, vagy a divatipar. A költekezés visszaesése mögött állhat még a globális gazdasági lassulás és a piaci volatilitás megugrása, tekintve, hogy a felső 10 százalék rendelkezik az amerikai részvények 80 százalékával, így különösen érzékenyek a részvény-és kötvénypiaci turbulenciákra.

Mindenesetre az adatokból az látszik, hogy az amerikai gazdagok elkezdték "összehúzni a nadrágszíjat", ha pedig tovább csökken a költekezésük, azt a teljes gazdaság megérezheti végül. A legjobban kereső 10 százalék adja a fogyasztás közel felét a Moody's vezető közgazdásza szerint. Valójában a leggazdagabbak költekezésének csökkenése már két éve tart, de eddig ez nem okozott nagy drámát a gazdaság egészét tekintve, miután a középosztály fogyasztása viszont megugrott.

Mindeközben a gazdagok megtakarításai emelkednek, két év alatt közel megduplázódtak és elkezdték felhalmozni a készpénzt. A középosztály pedig (akik a jövedelemeloszlásban a 40-89,9% között helyezkednek el), nagyrészt átvették a gazdagok szerepét a költekezésben. A gazdagok közül sokan rendelkeznek külföldön érdekeltséggel és üzletelnek az Egyesült Államokon kívül, így ha a világ más részein valami gazdasági vihar formálódik, arról korán jelzéseket kapnak. Közben a középosztály élvezi a magas foglalkoztatottság és a stabil lakáspiac előnyeit.

Az elmúlt egy évtized arról szólt az Egyesült Államokban, hogy a gazdagok egyre gazdagabbak lettek és pörgetik a fogyasztást, de ez most megfordult. A középosztály prosperál, míg a nagybefektetői réteg a fogyasztási recesszió jeleit mutatja. Tény, hogy a gazdagoknak még mindig rengeteg pénzük van, amit elkölthetnek, de ehhez jellemzően bizalom kell. Ez pedig most nincs meg a globális részvénypiaci turbulenciák és a kereskedelmi háború közepette.

Lehman-szerű összeomlás jöhet egy héten belül - Figyelmeztet a Nomura elemzője

#848073 Ibiza Előzmény: #848066

Igen, 1-es.

azért 320AS gbp BE BESZÁLLOK SZERINTEM

Lehman-szerű összeomlás jöhet egy héten belül - Figyelmeztet a Nomura elemzője

#848066 Koffein Előzmény: #848016

oszt ha parlagon van, akkor mi van? ha lehman szerű 2008as válság féle jön, akkor jól árasítva lehet befektetni... ha elhuzódó recesszió jön, ami évekig is eltarthat, akkor meg 2-3év múlva visszanézve az ember azt mondja, hogy rossz döntés volt, állampapír jól jött volna... ez meg amúgy is utólag derül ki, hogy hirtelen kitázás lesz, vagy elhúzódik évekig...

jelen világgazdasági infók alapján, melyik ajtót válassza az ember?

1, cash is king ott rohadjon meg a folyószámlán 0,01%os kamat mellett.. csak jönnie kell valaminek, kő a puskapór..

2, pl máp+ oszt tudod, hogy évente kamat zsebbe, akár ki is lehet szállni nulla költséggel oszt jól van...

vaaaaagy

3, egy életem, egy halálom, mindent forigba tolni, történjen bármi is :-P

daxot nem is néztem ma..…

#848019 Ibiza

daxot nem is néztem ma..sajna dolog van..750nél eladtam volna a longot ha veszek shortzáráskor..

az Egyesült Államok be kívánna avatkozni a jüan piacán?

#847963 Ibiza
https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/komolyan-szamol...

"..Azonban a szakértő szerint ha ilyen történne, akkor azt kínai részről politikai akciónak értékelnék, s nem pedig pénzpiacinak, s ez komoly piaci viharokat idézhetne elő, s a politikai következmények is példa nélküliek lennének."

A kereskedelmi- és a katonai konfliktusok kéz a kézben járnak,

#847962 Ibiza
https://privatbankar.hu/makro/vilaghaboru-fele-sod...

"..Mint emlékezetes, a Titanic katasztrófájakor a szalonzenekar egészen a hajó elsüllyedéséig játszotta a fülbemászó dallamokat. A lényeg, hogy az utazóközönség megőrizze a nyugalmát – és eltereljék a figyelmét a sorsát alapjaiban érintő fenyegetésről..."

Kb ez.

nincs recesszió, nem is volt és nem is lesz

#847817 Ibiza Előzmény: #847816

Magyarország? orbánék mindent megtesznek.. tolják a bringát..sok szociális f@szság gurítja a gazdaságot.. buta hitelek.. pályázatok..piaci beavatkozások az ingatlan piacba..

ők is a belső fogyasztást tekerik.. a kiáramló..és állandóan emelkedő bérek generálják a fogyasztást..hasít az ingatlanpiac.. a kereskedelem és a szolgáltatás..de csökkentik a gazdaságot.. az exportot.. egyre nehezebb kigazdálkodni a magasabb béreket..

saját tapasztalat..ha jobb adni-venni kufárkodni mint gyártani..értéket teremteni.. akkor jön a vég..

jön a vég ha a hitványságot is jól el lehet adni..ha a hitványok előre törnek.. most ez van..

az élelmiszer kb duplája lett 2év alatt.. ingatlan 3év alatt 100% EMELKEDÉS bUDAPESTEN.. miközben 3% infláról beszélnek..nincs fogyasztói kosár..

HUF gyenge jószág..az elsők között értéktelenedik el..

azért nem kell eur, mert akkor lemondhatnának a jegybanki eszközökről..másrészt ami nagyon fontos!!! ha eur zónához tartoznánk akkor mi is felelnénk az eur kötvényekér..azért a 1-2000mrd eurért amivel draghi az olaszokat besegítette..

szóval nagy katyvasz.. sokismeretlenes egyenlet.. ha 1:1 ben lesz font talán átkonvertálom 50% kest.. a másik fele nem tom..25% eur? és 25% valamelyik skandináv vacakság? de azon agyalok lehet angoloknak tetszik az eur - GBP 1:1 mondjuk a betétesek szopnak mint a vadász..de a gazdaságnak jó lehet..

vagy arany?