este írok egy kicsit kibővítettebben is,hátha érrhetőbb leszek
Uhh, én feladtam....
Szóval ha veszel egy kerékpárt és egy autót, akkor kutyakötelességed megvenni és birtokolni azt,hiába jönne valaki,hogy neki kellene a kocsi, de a drótszamár nem. Vagy visz mindent vagy nincs deal.
Tényleg nem értem,hol megy félre ez az egyszerűnek tűnő feladatértés. Lehet,hogy én vagyok túl sablonos. Nem cink,komolyan. Peace:)
OK, szerintem is elengedhetjük. Ha viszont simán csak az Opushoz kerülnének az új rvk, akkor jól bevásároltak maguknak 210ft-s névértéken az üres EST-be, amit ugyan feltőkésítenének ezzel a lépéssel az tuti, viszont a Delta Systems így nem tudna bekerülni a cégbe csak az Opus pénze. Ennek megint nem sok értelmét látnám. Na mindegy, hagyjuk is. Jövőhéten már remélhetőleg okosabbak leszünk valamivel.
Engedjük el ezt a Holding megvásárlást--3 okból:
1. Nem szervezték volna ki csak a Sytems-et, ha utána mégis minden Delta tag bejön
2. A Systems az érték a cégben, nem véletlenül csak ő került az Est-be
3. Le kell választani a Holdingot a tőkeemelésről,különben nem kerül pénz az Est-be.
Egyszerűen az Opus fogja megcsinálni a tőkeemelést. Vagy kölcsönad a Holdingnak annyit,amennyi kell és megkapja az Opus a rveket vagy csak egy engedményezéssel egyszerűen már a nevére fogják megkeletkeztetni. Mert ugye a lock up már csak a megkeletkeztetéstől érvényes.
OK, akkor egy lépéssel beljebb vagyunk.
"Abban igazad lehet,hogy egy megfelelően értékelt apportért is
keletkeztethetnek reszvényeket, adhanak üzletrészt cserébe érte. A gond
csak az,hogy ha a Holding lesz a 28Milliárd Ft tulaja,akkor attól még
azEst-ben egy fillér sem lesz. Ráadásul a Sytems közel sem ér ennyit
sztem, a már kitárgyalt okoknál fogva."
Ezzel tökéletesen egyetértek. A Holding viszont nem lesz 28.6Mrd Ft tulaja egyelőre, csak 2.35Mrd-é + 125M db EST rv-é. Azért fontos a különbség mert utóbbit nem értékesítheti azonnal a lockup miatt, emellett piacon jelenleg csak a felét éri. A másik rész, hogy a Systems messze nem ér ennyit azt már megbeszéltük sokszor, emellett, ily módon véleményem szerint sem tud pénz kerülni az EST-be. A gondom viszont az, hogy az Opus színrelépésével sem látom, hogy utóbbi probléma hogyan oldódhatna meg.
"Ha viszont simán az Opus lép be a Holding helyére,veszi meg az Est
papírokat, akkor fizetett 2.3milliárdot a Systemsért és bekerült 26
milliárd cash az Est-be is."
Ez az a rész, ami még mindíg nem stimmel nekem, hogy ezen a módon hogyan kerülhetne pénz az EST-be? Ha az Opus megveszi a Holdingot, az kétféleképpen történhet. Az apport előtt, ekkor a Holding tulajai az ellenértéket megkapták az egész Holdingért cserébe, ez a pénz kikerült a képből, viszont a Systems mostmár az Opushoz tartozik és az EST az apportkor fizet az Opusnak 2.35Mrd-t plusz a 125M rv-t. Így nem tudott pénz kerülni az EST-be az Opus révén, sőt az EST-nek kell fizetni még 2.35Mrd-t az Opusnak.
Másik lehetőség, hogy az Opus az apport lezárása után veszi meg a Holdingot. Ekkor a Holding tulajai megint megkapják az ellenértéket és az a pénz kiment a képből, valamint a Systems már az EST-é és a 125M db rv a Holdingtól egyenesen az Opushoz került, a fenti 2.35Mrd pedig már beérkezett a Holdingba ezért benne volt annak a vételi árában mert azt a tranzakció zárásáig az EST már kifizette a Holdingnak. Egyszóval így sem tudott pénz kerülni az EST-be.
Amit nem értek tehát az elképzelésedben az az, hogy az Opus belépése a képbe mint a Holding felvásárlója, milyen módon tudná önmagában feltőkésíteni az EST-et pusztán azzal, hogy ő állt a Holding helyébe. Ez továbbra sem világos.
KONYVVIZSGALO-TRUE ma, 14:58
KÉREM NYUGODJANAK MEG !
PROVOKÁCIÓ !
HAMIS KÖNYVVIZSGÁLÓNAK NINCS ITT HELYE !
HUSS INNEN ?
NINCS BÉVERZIÓ !
PÁRDON A KESZTYŰK !
LOGOPÉDUST !
LEPKEZAJ ?
LÉPFENE !
Abban igazad lehet,hogy egy megfelelően értékelt apportért is keletkeztethetnek reszvényeket, adhanak üzletrészt cserébe érte. A gond csak az,hogy ha a Holding lesz a 28Milliárd Ft tulaja,akkor attól még azEst-ben egy fillér sem lesz. Ráadásul a Sytems közel sem ér ennyit sztem, a már kitárgyalt okoknál fogva.
Ha viszont simán az Opus lép be a Holding helyére,veszi meg az Est papírokat, akkor fizetett 2.3milliárdot a Systemsért és bekerült 26 milliárd cash az Est-be is. Mert ne feledjük,valahonnan komoly pénznek kell oda bekerülni,hogy komoly terveik legyenek, és a cégérték is emelkedjen. Ha van 26 milliard saját tőkéje, akkor már releváns lehet egy100 milliardos cégérték. Ellenkező esetben lenne egykb 380Millió darab rvel rendelkező cég,nulla tőkeellátottsággal. Kulcskérdés tehát,hogy mi módon kerül bele értékelhető vagyon.
Sztem úgy,ahogy leírtam.
Na, újra átolvastam amit írtál tegnap, de a lényegre inkább csak a mai hozászólásodban bukkantam rá, ez lehet a kulcs a problémára:
"Sztem azzal tévesztitek össze,hogy még nem meglévő papírt kapnak. Ha pl srv-t adnának cserébe,az más tészta. De itt tőkeemelésről van szó, ott igazolni kell,hogy az megtörtént,beérkezett a számlára a 210x120M Ft. Azt meg nehezen tudná meglépni a holding. Magyarul azáltal képződik meg a papír,hogy kifizetik az ellenértékét,pénzben. Ha nincs cash,nincs papír."
Ha ez így van ahogy írod, akkor slussz-passz, neked van igazad és megértettem a dolgot ami eddig hiányzott :-) ... Mindanzonáltal én egyelőre még azon a véleményen vagyok, hogy többféle tőkeemelési eljárás létezik, és az apportos tőkeemeléskor nem szükséges az a pénzmozgás amit említesz, hanem ott az apport tárgyaként szolgáló vagyon ( azaz pl. funda, ingatlanok, copyright, tevékenységi jog, vagy csak simán egy cég mint esetünkben a Delta Systems) számít a tőkeemelés ellenértékének, és nem szükséges semmi cash. Csak logikusan gondolkodva, ha nem így lenne, akkor az apport tárgyát birtokló jogi személynek minden esetben duplán rendelkezésre kéne hogy álljon az a vagyon ami az apportkor bekerül az apportáló cégbe, ugyanis nála kell legyen az aportálandó vagyon plusz annak megefeleő értékű cash is, ami első lépésben bekeürlne a tőkkeemlés ellenértékeként az apportáló cégbe, majd ha a tőkeemelés megtörtént, akkor a keletkezett részvényekkel együtt ennek a pénzenk vissza kéne kerülnie az apport tárgyát nyújtó jogi személyhez, aminek ellenében adná át végülis magát az apport tárgyát. Ez így számomra egy teljesen érthetetlen oda-vissza pénzmozgási követelményt jelentene, amire az ég világon semmi szükség nincs, amellett, hogy az apport tárgyát kezdetben birtokló jogi személy irányába teljesen szükségtelenül olyan pénzügyi elvárásokat támasztana, ami igencsak megnehezítené, hogy simán csak megválljon valamilyen tulajdonától egy cégben történő részesedésszerzés érdekében. Ha viszont mégis így van, akkor sem lenne szükség az Opusra ehhez, hanem valószínűleg rég bevett gyakorlat lenne a bankoknál az apportfedezeti hitelkonstrukció, ami simán csak egy rövidlejáratú hitel lenne az apport lezavarása idejére folyósítva megfelelő apportbiztosíték ellenében.
Summa summárum, nekem gyanús, hogy az apportos tőkeemeléshez valójában nincs szükség semmilyen cash-re.
Mindezek mellett az Opus simán megveheti a Delta Holdingot közben és az apport miatt ezzel megszerzi a 125M-es részesedést az EST-ben, azaz a 32%-ot, de ez praktikusan teljesen függetlenül kell, hogy történjen a fenti apporttól, és a Holding ellenértéke a Holding jelenlegi tulajaihoz kéne, hogy kerüljön, így továbbra sem értem, hogy ily módon hogyan kerülhetne pénz az EST-be.
Harmadik dolog, hogy amennyiben az Opus így bevásárol és EST részesedéshez jut, akkor az nekünk szerintem is árfolyamemelkedést hozna míg maga az Opus vagy esik vagy nem, ami attól függ, hogy a jelnelegi Opus részvényesek milyen fejlődési lehetőséget látnak az eddig nem birtokolt IT/Telekom szektorban. Valószínűleg ők is láthatnák, hogy ez nem rossz business. Persze felvetődne megint a kérdés, hogy ha ML-t nem szívesen látnák a Telenor mögött, akkor ez az Opus-os megoldás után tényleg bejöhetne-e ide. Az Opus beszállása után egyébként szerintem a pénzt inkább Tiborcz oldaláról várhatnánk, annak világosabban látnám az értelmét is. Az Opus felvásárolná a Delta Holdingot annyiért amennyiért, ezzel befolyáshoz jut az EST-ben. Tiborczék viszont arra a részre csapnak le, ami jelenleg a kesztyű ujjainál van, azaz a GT-Bakai pakkra, ami szinte ingyen keletkezett. Ezek valahogy úgy hozhatnának pénzt (de ez most csak még egy nagyon elnagyolt ötlet részemről) hogy az srv-nek is legyen értelme, hogy a cég valahogy OTC-n begyűjtené ezeket a papírokat majd továbbadná őket Tiborczéknak ami által pénz kerülhetne a cégbe. Ez az ötlet persze sok sebből vérzik egyelőre (pl, hogy az EST-nek semmi pénze viszont kötelezte magát, hogy srv-t csak a piaci árfolyam 80-120% között vásárol, valamint hogy ez elég vesteségesenek látszana Tiborczák részére, stb), szóval ez csak egy kósza ötlet amit nem kell nagyon komolyan venni.
Normálisan egy tőkepiacon erre az a reakció,hogy a felvásárló árfolyama esik, a felvásárolté szárnyal. Ez első időben. Aztán,ha úgy itéli meg a piac,hogy jó vásárt csinált a vevő a 28milliárdjáert cserébe(értéket teremtett,mert többet ér a részesedés,mint amit kifizettek érte), akkor szépen az is elkezd felfelé kúszni. Lehet ezért is esett az Opus eddig. De ha ügyesek, lassan arra ia emelkedés vár.
Nekem ez a követelés eladás-megkeletkeztetés-allokálás téma nagyon ingoványosnak tűnik. Ehhez jogász kellene. Az fixnek tűnik,hogy amit cégbíróságra adnak és bejegyzik, az utólag nem változtatható, ergo megkeletkezett,allokálódott.Aztán persze lehet benne vmi jogi csavarás is--megkeletkezés és allokálás között el is "adódhatott". Ezért nem jelent a GT. De ehhez nem értek,gyűlölöm is a jogászkodást.
Már miért lenne meredek, ha a holding papírjait megvenné valaki? Kapnak 2,3 yardot a sytems-ért és jónapot.
Sztem azzal tévesztitek össze,hogy még nem meglévő papírt kapnak. Ha pl srv-t adnának cserébe,az más tészta. De itt tőkeemelésről van szó, ott igazolni kell,hogy az megtörtént,beérkezett a számlára a 210x120M Ft. Azt meg nehezen tudná meglépni a holding. Magyarul azáltal képződik meg a papír,hogy kifizetik az ellenértékét,pénzben. Ha nincs cash,nincs papír.
Most nézem, h pénteken infinty is írt, bár akkora általánosságot, h sokra nem megyünk vele:
infinity33 péntek, 12:33
Konvertálódik a cég, valami naggyá ;)
A gondolatmenet logikus. A pénzügyi oldalához ti jobban értetek. Bennem csak 1 gondolatot vetett fel. Ha ez igaz, akkor ez már tavasz óta készül. Mit tudunk a lock up-ról:
(i) a keletkeztetést követő hat hónapon belül egyáltalán nem adhatnak el sem tőzsdei, sem tőzsdén kívüli ügyletben az átvételre kerülő részvényeikből;
(ii) a keletkeztetést követő hat hónap és kettő év közötti időszak alatt maximum a részvényeik 50 százalékát adhatják el;
(iii) a részvényeik 50 százalékát pedig csak a keletkeztetéstől számított két év elteltével értékesíthetik.
Tehát ha hiszunk a lock up-ban, akkor követelésekkel játszottak, és nem a megkeletkeztett papírokkal. A májusi tőkeemeléses lista akkor annyira se igaz, mint eddig hittük, és jó eséllyel a globterm pakk még a keletkeztetéskor se ment a globtermhez. Namármost ha jól értelek azt mondod, h a 2. Nyomda 120M papírja nem a deltához fog menni, hanem lölöhöz (valamilyen formában). Akkor viszont a deltának már valamilyen szinten esztikén belül kellene lennie, mert hogy nézne ki, h pont a várva várt nagybefektető és funda (a delta) nem kap látszólag papírt. Akkor viszont a kgy-n arról kéne valamilyen hírt kapnunk, h a delta befolyást szerzett. Ha ez így lesz, és még nincs hír a fantombüfiről (még olyan szinten se, h mondjuk Ágika kap valami pozit, vagy befolyást szerez egy neres), akkor rövid távon csalódni fognak a kicsik és eladnak. Mit gondoltok?
Neked is. Búcsúzóul csak annyi, hogy tőkeemelés esetén szerintem szükséges a tényleges pénzmozgás,különben nem jegyzik be az ügyletet. De az elég világos,hogy a holdingnak nincs 2xmilliardja erre. Na yo8 neked is!
Köszi SCS. Ezt most még elolvasom vagy 5-ször és alszom is rá egyet mert már késő van. Holnap viszont valószínűleg újra kérdezni fogok, mert az egyelőre még mindíg nem fér a fejembe, hogy a Holdingnak mért is kéne ehhez a tranzakcióhoz, hogy egy fillérje is legyen? Ő a Systems Kft-t adja át cserébe a 2.35Mrd-ért és a 125M db rv-ért. Az Est-be pedig csak a Systems kerül be 100%-ban, pénz semmi, és valóban a Holding az EST tulajdonosa lesz így 32.67%-ban. Holnap folytatjuk. Addig is jó8!!!
ok,fussunk neki.
Est-ben a Delta Holding tőkét emel. Feltételesen 210 Ft-ért 120 Millió darab rv-t kap. Még mindíg feltételesen(mert pénzmozgás még nem történt) 26 milliárd Forint belekerül az Est-be. 2,36 milliárdert összegért az Est megszerzi a Delta leányt, a Sytems-et. Pénz virtualisan kikerül az Est-ből,virtuálisan pénz a Holdingnál. Hogy nézünk most ki,mi történt? Tulajdonképpen a Holding 32%-os tulajdonosává vált az Est-nek, az Est meg birtokolja a Sytems 100%-át.
A bökkenő csak az,hogy ennyi pénze nincs a Holdingnak erre a tranzakcióra. A nélkül ez egy lufi,semmi,idea.
Jön az Opus és azt mondja. Neked nincs ennyi pénzed, én adok neked. De cserébe kérem, hogy a tőkeemelésből származó részvényeket add nekem.Megszületik az üzlet: megkapom a tőkeemelésből származó rveket,kedves holdingtulaj, az Est meg utal 2,3 yardot a systems-ért. A rv-ek ellenértéket nem neked utalom, hanem a holding Est-ben történő tőkeemelésére. Végigfut az előbb leírt tranzakció sorozat,pénz a holding számláján, 2.3 yard, a többi meg ott kuksol az Est-számláján. Az Opus meg 32%-os tulajként, egy neki szolgáló IT-vel irányítja a céget,társbérletben a 24%-os Tiborcz-cal.
Bocs, igazán nem akarlak zavarba hozni de bevallom, hogy most valóban az ismereteim határára értem. Még nem találkoztam ilyen engedményezési szerződéssel. Lehet, hogy a többieknek ez tiszta, de én szeretnélek megkérni, hogy ezt most az Opus - Delta Holding - Delta Systems - EST négyszögre vonatkozóan magyarázd el nekem mint egy pénzügyi ismeretekkel nem rendelkezőnek! A többiek remélem megbocsájtják. Ha már tudják átugorják, de lehet, hogy másnak is hasznos lehet esetleg.
Na most kéne jönnie BCS!-nek és kiosztania egy kokit l'art pour l'art kötözködésért. Ok, a sytems csak 2 millárdot ér, a holdig meg 26-ot...De lehet fordítva is.
A 28.6 milliárd meg egy tök bevett szám a magyar piacon, amit kifizetnek egy cégért. Sőt, tucatnyi nagyvállalat is ennyi MNB részvényt szokott jegyezni. Ja és tök bevett, hogy az érintett cégek egy nagy mogul szárnyai alá kerülnek és erről idejében értesítést kapsz drótpostán.
Lassan feladom, asszem.
és mindeközben továbbra is nagy a csend a Globterm és Bakai pakkokról...
Kezdesz zavarba hozni,mert nem értem,mit nem értessz: gondolom láttál már engedményezést, három oldalú szerződést stb. Megveszem a tulajdonrészed a cégedben, de a vételárat már a harmadik félnek utalom,cserében elidegenítési tilalommal megkeletkezteted az ezért kapott részvényeket.
Mi a félreérthető???