Regisztráció Elfelejtett jelszó

Záró

wisvik Előzmény: #850201

Na, újra átolvastam amit írtál tegnap, de a lényegre inkább csak a mai hozászólásodban bukkantam rá, ez lehet a kulcs a problémára:

"Sztem azzal tévesztitek össze,hogy még nem meglévő papírt kapnak. Ha pl srv-t adnának cserébe,az más tészta. De itt tőkeemelésről van szó, ott igazolni kell,hogy az megtörtént,beérkezett a számlára a 210x120M Ft. Azt meg nehezen tudná meglépni a holding. Magyarul azáltal képződik meg a papír,hogy kifizetik az ellenértékét,pénzben. Ha nincs cash,nincs papír."

Ha ez így van ahogy írod, akkor slussz-passz, neked van igazad és megértettem a dolgot ami eddig hiányzott :-) ... Mindanzonáltal én egyelőre még azon a véleményen vagyok, hogy többféle tőkeemelési eljárás létezik, és az apportos tőkeemeléskor nem szükséges az a pénzmozgás amit említesz, hanem ott az apport tárgyaként szolgáló vagyon ( azaz pl. funda, ingatlanok, copyright, tevékenységi jog, vagy csak simán egy cég mint esetünkben a Delta Systems) számít a tőkeemelés ellenértékének, és nem szükséges semmi cash. Csak logikusan gondolkodva, ha nem így lenne, akkor az apport tárgyát birtokló jogi személynek minden esetben duplán rendelkezésre kéne hogy álljon az a vagyon ami az apportkor bekerül az apportáló cégbe, ugyanis nála kell legyen az aportálandó vagyon plusz annak megefeleő értékű cash is, ami első lépésben bekeürlne a tőkkeemlés ellenértékeként az apportáló cégbe, majd ha a tőkeemelés megtörtént, akkor a keletkezett részvényekkel együtt ennek a pénzenk vissza kéne kerülnie az apport tárgyát nyújtó jogi személyhez, aminek ellenében adná át végülis magát az apport tárgyát. Ez így számomra egy teljesen érthetetlen oda-vissza pénzmozgási követelményt jelentene, amire az ég világon semmi szükség nincs, amellett, hogy az apport tárgyát kezdetben birtokló jogi személy irányába teljesen szükségtelenül olyan pénzügyi elvárásokat támasztana, ami igencsak megnehezítené, hogy simán csak megválljon valamilyen tulajdonától egy cégben történő részesedésszerzés érdekében. Ha viszont mégis így van, akkor sem lenne szükség az Opusra ehhez, hanem valószínűleg rég bevett gyakorlat lenne a bankoknál az apportfedezeti hitelkonstrukció, ami simán csak egy rövidlejáratú hitel lenne az apport lezavarása idejére folyósítva megfelelő apportbiztosíték ellenében.

Summa summárum, nekem gyanús, hogy az apportos tőkeemeléshez valójában nincs szükség semmilyen cash-re.

Mindezek mellett az Opus simán megveheti a Delta Holdingot közben és az apport miatt ezzel megszerzi a 125M-es részesedést az EST-ben, azaz a 32%-ot, de ez praktikusan teljesen függetlenül kell, hogy történjen a fenti apporttól, és a Holding ellenértéke a Holding jelenlegi tulajaihoz kéne, hogy kerüljön, így továbbra sem értem, hogy ily módon hogyan kerülhetne pénz az EST-be.

Harmadik dolog, hogy amennyiben az Opus így bevásárol és EST részesedéshez jut, akkor az nekünk szerintem is árfolyamemelkedést hozna míg maga az Opus vagy esik vagy nem, ami attól függ, hogy a jelnelegi Opus részvényesek milyen fejlődési lehetőséget látnak az eddig nem birtokolt IT/Telekom szektorban. Valószínűleg ők is láthatnák, hogy ez nem rossz business. Persze felvetődne megint a kérdés, hogy ha ML-t nem szívesen látnák a Telenor mögött, akkor ez az Opus-os megoldás után tényleg bejöhetne-e ide. Az Opus beszállása után egyébként szerintem a pénzt inkább Tiborcz oldaláról várhatnánk, annak világosabban látnám az értelmét is. Az Opus felvásárolná a Delta Holdingot annyiért amennyiért, ezzel befolyáshoz jut az EST-ben. Tiborczék viszont arra a részre csapnak le, ami jelenleg a kesztyű ujjainál van, azaz a GT-Bakai pakkra, ami szinte ingyen keletkezett. Ezek valahogy úgy hozhatnának pénzt (de ez most csak még egy nagyon elnagyolt ötlet részemről) hogy az srv-nek is legyen értelme, hogy a cég valahogy OTC-n begyűjtené ezeket a papírokat majd továbbadná őket Tiborczéknak ami által pénz kerülhetne a cégbe. Ez az ötlet persze sok sebből vérzik egyelőre (pl, hogy az EST-nek semmi pénze viszont kötelezte magát, hogy srv-t csak a piaci árfolyam 80-120% között vásárol, valamint hogy ez elég vesteségesenek látszana Tiborczák részére, stb), szóval ez csak egy kósza ötlet amit nem kell nagyon komolyan venni.