Regisztráció Elfelejtett jelszó

Zoom a Konzumra

split okt 12

#828495 Kissherceg Előzmény: #828391

4ig miatt húzzák, csak azt felejtik el, hogy a PE ott a tulaj, nem az nyrt... Nagy különbség...

féléves gyj

#828308 Kissherceg Előzmény: #828307

A Mészáros Lőrinc-féle Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. vasárnap közzétette a tőzsde honlapján az idei első félévének eredményadatait. Ebből kiderül, a csoport rekordfélévet zárt: saját tőkéje rohamosan növekedett az első félévben, június végén már meghaladta az 58 milliárd forintot.

A konszolidált félévi jelentésben 11,33 milliárd forint fölötti árbevétel, 2,45 milliárd forintos adózás előtti eredmény, és közel 2,29 milliárdos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) szerepel. A csoport legnagyobb bevételét a múlt félévben kibővített turisztikai portfolió hozta. A Hunguest Hotelst és Balatontouristot is magába foglaló portfólió első félévi adózott eredménye közel 1,453 milliárd forint volt.

O5A3199Fotó: Ajpek Orsi

A cégcsoport növekedési adatai szédületesek, társaság saját tőkéje a 2016. december végi 600 millióról 2017 közepére 4,806 milliárd forintra, majd a 2017 végi 40,848 milliárdról 58,319 milliárd forintra növekedett 2018. június 30-ig. Az első féléves adatokban még nem szerepel a Ligetfürdő Kft. akvizíciójához kapcsolódó, mintegy 10 milliárd forintos tőkeemelés, amely

2018 MÁSODIK FÉLÉVÉBEN 68,356 MILLIÁRD FORINTRA NÖVELI MAJD A KONZUM-CSOPORT SAJÁT TŐKÉJÉT.

A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-ben Mészáros Lőrincnek saját jogon, illetve a szintén általa és felesége által tulajdonolt Konzum PE Magántőkealapon keresztül 50 százalékot meghaladó tulajdonrésze van. A birodalom gyarapodásáról itt, a magántőkealapokról pedig itt írtunk részletesebben. A Konzum teljesítménye komolyan hozzájárult ahhoz, hogy Mészáros gazdagodási üteme végül pont úgy alakult tavaly, ahogyan azt egyszer egy vicces gondolatkísérletben elképzeltük: exponenciálisan nőtt.

turai kastély

#827231 Kissherceg

Szerintem ez is jön a Konzumba, vagy appeninn

https://index.hu/urbanista/2018/09/05/mitol_is_nag...

A tervek szerint hotelként nyitják meg jövőre. Hogy ezt miért kell úgy körülírni, hogy "19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpont", azt nem tudom, de mindegy is. Engem önmagában egyáltalán nem zavar, ha nem lesz múzeum minden kastélyból, eredetileg sem azok voltak.

MKB

#826641 Kissherceg

Mészáros Lőrincék MKB-részvényeket adtak el. Így szólt egy hír múlt pénteken, de mára kiderült: valójában szó sincs arról, hogy újabb oligarcha lépett Simicska Lajos útjára, és kiszáll üzleti érdekeltségeiből. Az elmúlt napok tranzakciós híreinek eredője nem Mészáros gyengülése, inkább a pozíciók tisztázása.

Az MKB Bankban gyakran változik a tulajdonosi struktúra. Ha rögtön leírnánk, hogy a sok különböző áttételesen birtokos entitás milyen tranzakciókat bonyolított le az elmúlt napokban, bizonyára azonnal elveszítenénk az olvasóink zömét. Ezért előbb inkább arra tennénk kísérletet, hogy értelmezzük a történteket.

Mészáros elad, de nem gyengül

Az MKB-ban a tulajdonosok javarészt Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdoshoz és Szemerey Tamáshoz, a konkurens NHB tulajdonosához köthetőek. Előbbit Orbán Viktor miniszterelnök régi barátjaként, utóbbit Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéreként ismerhetjük.

A sokféle friss tranzakció végén most egy olyan egyenleg rajzolódik ki, hogy

MÉSZÁROS VALÓJÁBAN EGYRE ERŐSEBB TULAJDONOS, DE A FELEK ÚGY ALAKÍTJÁK A TULAJDONVISZONYOKAT, HOGY MÉGSE LÉPJE TÚL AZ 50 SZÁZALÉKOS BEFOLYÁST.

Ennek tippünk szerint az úgynevezett nagyhitelkorlát, vagy szakszerűen a nagy kockázat vállalására vonatkozó szabály lehet az oka. Amennyiben ugyanis Mészáros az MKB többségi tulajdonosává válna, akkor szigorúbb szabályok vonatkoznának arra, hogy az MKB miként hitelezhet Mészáros-érdekeltségeket.

Cincálják?

Az elmúlt napokban tehát több MKB-ra vonatkozó bejelentés is született, előbb az MKB tett közzé egy változásról szóló hírt, ma pedig a Konzum Nyrt, vagyis leegyszerűsítve Mészárosék.

Az újabb bejelentés lényege, hogy bár Mészárosék valóban eladtak 10 százaléknyi papírt, de valójában nem csökkent a befolyásuk, mert vettek is majdnem ennyit.

Ezt azért lehetett fontos Mészáros Lőrincnek tudatnia, mert miután

nehogy bárki azt gondolja, hogy különböző erők elkezdték szétcincálni a Mészáros Lőrinchez köthető üzleti érdekeltségeket, fontos lehetett tisztázni, hogy Mészáros valójában ereje teljében van.

A bejelentések

De mi történt pontosan?

  1. Az MKB egyik fő tulajdonosi csoportja, a Metis és Metis 2. magántőkealapok, vagyis leegyszerűsítve Mészáros Lőrinc. Ezekről az entitásokról ma hivatalosan is bejelentették, hogy kizárólag a Mészáros-házaspár (Mészáros Lőrinc és felesége Mészárosné Kelemen Beatrix) tulajdonában állnak, az alapokat a szintén főleg Mészároshoz köthető Konzum Befektetési Alapkezelő kezeli.
  2. Az említett alapok ráadásul vettek az MKB munkavállalói MRP-szervezetétől is részvényeket (9,62 százalékot). A dolgozók érdekeltsége így csökkent, viszont ők biztosan kerestek azon, hogy egy ideig a bankjuk tulajdonosai voltak.
  3. A Metis ugyanakkor el is adott 9,99 százaléknyi (kerekítve 10 százaléknyi) papírt, mégpedig egy Eirene Magántőkealap nevű entitásnak. Ez az alap a Metis Magántőkealapból vált ki, és a jövőben a Minerva Tőkealap-kezelő kezeli. Vagyis, ha jól értjük a folyamatot, a Metisben eddig nem voltak egyedül Mészárosék, és aki a társuk volt, az új alapkezelőt hozott létre és kivált.

Kié az Eirene?

Nem tudjuk kié az Eirene, nem publikus, hogy pontosan ki bújik mögötte, de azt gyanítjuk, hogy ő jogilag nem kapcsolható össze Mészáros Lőrinccel, ugyanakkor egy vele egyáltalán nem ellenséges befektetőről van szó.

A tulajdonnal gazdálkodó Minerva ugyanis Jaksa János MKB-elnök, korábbi kecskeméti bankár cége, akit közeli kapcsolat fűzött például Szíjj László építőipari vállalkozóhoz (Duna Aszfalt csoport).

A történet végén, a szükséges felügyeleti eljárásokkal lezárt tranzakciókat követően a Metis és Metis 2. Magántőkealapok (utóbbi egy Rkofin Kft. nevű cégen keresztül) együttesen 48,63 százalékos tulajdonrésszel, illetve ezzel megegyező befolyással rendelkeznek majd az MKB Bank fölött. Nincs meg a többség, de egyértelmű a vezető befolyás.

A bank tulajdonosi szerkezete az ügyletek lezárását követően így néz majd ki:

  • Metis Magántőkealap (Mészáros Lőrinc) 35 %
  • Rkofin Kft. (Mészáros Lőrinc) 13,6%
  • Blue Robin Investments S.C.A. (Szemerey Tamás) 32,9%
  • Eirene Magántőkealap (titokzatos befektető) 10 %
  • MKB Bank MRP 5,4%
  • Pantherinae Pénzügyi Zrt. 3,1 %

Integráció?

Amikor pár hete az MKB MRP-szervezete ajánlatot kapott a részvények egy részének eladására, azt házon belül már többen úgy kommentálták, hogy vagy a tőzsdére lépés, vagy a hazai banki integrációs folyamatok előtti tisztázás miatt történnek. Az MKB-t rendre a privatizáció előtt álló Budapest Bank megvételével, vagy a Takarék-csoporttal hozzák hírbe).

Szlovénia

#826217 Kissherceg

Még nem ők..

Wellness-szállókomplexumot vásárolhat a magyar állam Szlovéniában, de a helyi politika még közbeszólhat – derül ki az Átlátszó cikkéből.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában álló Comitatus Üzletviteli és Vagyonkezelő Kft. szlovén lapok szerint 9 millió eurós (közel 3 milliárd forintos) ajánlatot tett a Terme Lendava nevű komplexumra, ami a 120 szobás, öt medencés szállón kívül kempinget, apartmanfalut és egy fejlesztési telket is magába foglal. A szerződéseket, amelyekből kiderüne a végső vételár és egyéb részletek, a lap megpróbálta kikérni a cégtől, de az igénylést üzleti titokra hivatkozva elutasították, ami állami cég esetében nem tűnik helytálló érvelésnek.

A magyarok tulajdonszerzése viszont még nem teljesen biztos – annak ellenére, hogy a tulajdonos Sava Holding elfogadta az MNV-cég ajánlatát. Az anyacégben 22,5-22,5 százalékkal azonban jelen van a szlovén állam is a nyugdíjalap és a helyi állami vagyonkezelő révén, ami még keresztbe tehet a magyar terveknek.

Mondjuk nekem mindegy mi…

#818820 Peti84 Előzmény: #818807

Mondjuk nekem mindegy mitől megy a csak menjen, kb 5 napja tőke 85%val vagyok benne. Azért nagy kópék ezek a srácok. Pár hónap múlva behúzzák az MKB-t (bank még nincsen Vityának), utána meg a holdat (mert önálló bolygója sincsen még).