Regisztráció Elfelejtett jelszó

Harcsa vagy Süllő

Akkor lehet még célszerű…

#824251 banyaiz Előzmény: #824187

Akkor lehet még célszerű ha nagyobb motort használsz. Vagy nagy távokat mész.

Balatonon el tudnám képzelni . Kmaxxi katamarán testű csónak ami hát fogalom horgászok körében. Rá egy torqeedo nagyobb motort (ez brutál elektromos motor) és egy nagyobb lítiumos akksit. Ott lehetnek olyan időjárási helyzetek, vagy olyan távolságok kell a jó technika.

Benzinest nem használok mert nekem Szálkai víztározón van a csónakom , ott is van az év 365 napján télen is vízparton felbakolva tavasszal vízreteszem és kikötőbe aztán csókolom . Ott nem lehet használni benzinest.

Máshol pedig csak nagyon alkalomszerűen horgászom. Dunai horgászatra átállnék teljesen akkor érdemes lenne.


Hát az büdös drága akkué…

#824187 KawaBazsy Előzmény: #824182

Hát az büdös drága akkuért, annyiért már fasza benzines motort kapsz. Olyat amúgy nem használsz?

Vannak ezek a lítiumosok…

#824182 banyaiz Előzmény: #824150

Vannak ezek a lítiumosok súlyban könnyebb , több kisütést bír mindenben jobb, kivéve az árát. :) Mert veszel 8-10 db hagyományosat 1-nek az árából.

Lemehetne az áruk igazán akkor nem kérdés azt kellene használni. Nagybátyám kb 1-2 éve ilyet használ mert nem nagyon tud cipekedni viszont sokat csónakázik. Dereka , térde nem igazán szereti a 30 kilós akksikat fel le hordozgatni. Nem tudom most pontosan hány amperórás az övé és mekkora súlyú de kb fele súly és kétszer annyi ah. Kíváncsi vagyok hány évig használható . 10 évet kibír akkor is még drágább jóval de cserébe nem kell spórolni az amperekkel , és könnyebb.

100 k alatt lenne 200-300 ah ára akkor ár értékben teljesen jó lenne. Csak inkább ilyen 300-400 között láttam még mikor utoljára néztem.

Kb szerintem 10 km-t le…

#824181 banyaiz Előzmény: #824150

Kb szerintem 10 km-t lehetne úgy menni max gázon ezzel a motorral és 80 ah munkaakkuval akksi lemerülése még ne érződjön a motor pörgésén. Aztán még lassabban de el lehetne vánszorogni 5 km-t legalább mire teljesen lemerülne. Ez az én csónakomra saccolva.

Ez akkor ha az akkumulátor egyébként jó állapotú még. Előző akksiknál 100 ah normálnál kb 2 évig nem volt probléma, 3. évben már 1- 2-3 km után már érződött nem úgy tolja a motor, kezd lassulni a haladás. Akkor azt a szezont végignyomattam vele aztán csere.

MOst ez a munkaakksi jobban bírja 3 éves már és még nem érezhető , hogy ez lenne az utolsó szezonja.

Ha 54 ampert vesz fel ma…

#824150 KawaBazsy Előzmény: #824142

Ha 54 ampert vesz fel maxon, akkor egy 80-as aksival kb másfél órát tudsz menni fullgázon.

Sok évig 100 ah-s akks…

#824142 banyaiz Előzmény: #824139

Sok évig 100 ah-s akksival ezek kb 3 évet bírtak ki. Aztán áttértem a 80 Ah-s munkaakksira. Most amit használok az egy ZAP eddig 3 évet kibírt és még semmi baja.

De most már úgy csinálom nonstop töltőn van . Kell mindenképp egy jó töltő én többet kipróbáltam és CTEK -et használok most . Ez tudja amit kell.

Munkaakksit sokáig nem akartam mert nehezebb . Többen viszont ajánlották akik használják , hogy 5-6 -7 évet is használják hosszabb távokra is. Azért vettem belőle 80 -ast mert könnyebb. Kiderül hogy bírja eddig jók a tapasztalataim. Kb én egy egy horgászatnál olyan 3-7 km között szoktam menni. Ez nem akkora táv nagyon megterhelje.


0.868 lóerő. :-) De a vi…

#824139 KawaBazsy Előzmény: #824136

0.868 lóerő. :-) De a villanyos lóerő állítólag jobban viszi a hajót, mint ugyanannyi benyásban. Villanymotor nekem is kell, Balatonra pl. Mekkora akkuval hajtod?

Nekem a Zebco 54 librás …

#824136 banyaiz Előzmény: #824121

Nekem a Zebco 54 librás motorom az szűk 1 lóerő. Ez egy normál 5 méter környéki csónakot kb olyan max 10 km /órára tudja röpíteni. Nem lobog azért a hajad a szélben, de viszi azért akkora szélbe még nem kerültem ne tudjak haladni széllel szemben vele. :)

Vannak ilyen elektromosok 6-7 lóerő környékén is. Csak azokhoz már nem árt egy komoly lítiumos akksi vagy egy harckocsiakksi kell savasból hozzá. :)

Láttam egyébként már horgásznál harckocsiból akksit , jöttek hosszú időre és készültek akkumulátorral. Kétemberes akkumulátor volt már ránézésre.

Motor súlynál ha elektr…

#824122 banyaiz Előzmény: #824090

Motor súlynál ha elektromost használsz az is azért akksival együtt 40 kilóhoz közel lehet. Azt is szoktam úgy vinni egyik kézben akksi , másikban motor. Kiegyensúlyoz legalább. :)

Ezek a cipekedések távozásnál rosszak. Megérkezésnél lelkesedés , végre a vízen csak úgy röpülnek a cuccok. Távozásnál ó b+ még a motort fel kell hozni. :) Akkor már nehezebbnek tűnik .

Anno a Tisza tavon bérel…

#824121 KawaBazsy Előzmény: #824119

Anno a Tisza tavon béreltünk ilyen motoros fa ladikot, 5 lóerőset (akkor még az volt a határ jogsi nélkül). Tök tetszett, már az is adott motorcsónak feelinget. :-)

Végül is mentőcsónaknak…

#824119 banyaiz Előzmény: #824090

Végül is mentőcsónaknak is használnak gumicsónakokat tengeren.Gonosz migrántok Földközit keresztbe hosszában szelik át nagyobb méretűekkel.

Vízen kellene megpróbálni az adott típust gondolom ezeknél is nagy eltérések lehetnek . Stabilitásban, siklóképességben, milyen méretű motor az ideális hozzá. Ezt igazán vízen a próba mutatná meg. Ladikokban is azonos méretnél azonos anyagnál is vannak komoly különbségek. Van ami szinte karcolja a vizet , és van ami mint egy fürdőkád :) Stabilitásban hossznak nagy jelentősége van, és elérhető sebességben is szempont a hossza ladikoknál. De gumik jóval szélesebbek teljesen máshogy fekszik a vizet, könnyebbek, ez teljesen más műfaj.

Akinek ilyen van, az sim…

#824090 KawaBazsy Előzmény: #824084

Akinek ilyen van, az simán hajókázik vele Horváto.-ban a tengeren. Persze gondolom nem viharban.. Jah, nem könnyű egy olyan motor rá, de vhogy csak lehet normálisan mozgatni.

Akkor irány pecázni is. …

#824084 banyaiz Előzmény: #824074

Akkor irány pecázni is. :) Horgászathoz többen használnak de ahogy ebben a videóban is láthatod parton táborozva és etetéshez, behordáshoz. Vagy parton nehezen megközelíthető helyekre bemenni vele.

Van előnye pl szállítás, vagy ahogy itt is láthatod kövekre simán kiállnak vele pl .

Nekem nincs ilyen felfújhatóval tapasztalatom . A benzinmotor rá 10 lovas hát eléggé határesetnek érzem . Eleve egy ilyen motor mondjuk 40 kiló környéke. Hordozgatni elég kényelmetlen lehet és nem tudom milyen vele a stabilitása a csónaknak. Néztem a videót látom nyomatják vele benzinmotorral . De vízen nem igazán látok benzinmotorral felfújhatókat.

Amire kíváncsi lennék ha jön egy kicsit erősebb szél akkor mit csinál. Vagy hullámokkal szemben kell vele közlekedni vagy egyáltalán közlekedni akkor milyen lehet. Mert ladikokban is nagy különbség tud lenni 4 méteres és mondjuk 5,5-6 méteres között stabilitásban. Jobban fekszi a vizet, és hiába hosszabb gyorsabb jobban siklik.

Nekem továbbra is egy f…

#824074 KawaBazsy Előzmény: #823054

Nekem továbbra is egy fasza csónakra fáj a fogam. A motorozás most szünetel, mert azzal nem tudom vinni a kölkeim is. :-)

Nem akarom futón cipelni, úgyhogy a felfújható, de merev hátú és aljú jön be, amire mehet motor is. Van ilyen a Decathlonban is.


https://www.decathlon.hu/x-ploder-alpha-trooper-38...

Illetve ez tetszik most, mert ennek az alja olyan formájú, mint a merev (RIB) aljúaké:


http://www.boatstogo.com/inflatable-boat-sd365.asp

Motorból ugye már 10 lóerőset is lehet vezetni jogsi nélkül, az mindenre elég sztem. Meg kell egy villanyos is a Balatonra.

Nem ártott volna még egy…

#823054 banyaiz Előzmény: #823043

Nem ártott volna még egy jó haltartó is amiben kényelmesen elfér. Volt nálam olyan amiben elfért volna de össze vissza törte volna magát.

Ha haltartóban elpihengetett volna akkor lehetett volna mérlegelni , fényképezni utána visszaengedni. Így nem akartam beletenni mert csak sérült volna benne.

Akik ezt a nagyponty pecát profi szinten űzik nagy pontyzsákba beteszik ilyenkor ahol nyugodtan van sűrű szövésű anyag és nagy méret, nem sérül. Aztán amikor minden ideális akkor lehet mérlegelni fényképezni.

Még a fejlámpám is majdn…

#823053 banyaiz Előzmény: #823043

Még a fejlámpám is majdnem lemerült. Egy akksis lámpa és nem volt teljesen feltöltve eleve. Muszáj volt végig világítanom mert tele van a partszél vízre lógó bokorral , és náddal és ott ment jobbra balra. Kisportolt jószág volt . :)

Szóval mindig mosolyogni szoktam nagy bojlis ismerőseimen mérlegelő, pontymatrac két méteres átmérőjű szák stb. De ha rendszeresen ilyen halakra pecáznak akkor tényleg nem árt, mert ez így elég zűrös volt. Főleg a normális szák hiányzott. Mert bekerült ebbe a méreteihez képest kis szákba és úgy beemeltem. Elkezdett vergődni egyik kézzel a szák nyelét kellett fognom mert az csapódott mindenhová a cuccok között másikkal a halat próbáltam valahogy . :)

Parton nem lett volna ez akkora gond de csónakban nem volt hely. Túl nagy volt a hal. :)

Nem készült. De itt a…

#823052 banyaiz Előzmény: #823043

Nem készült. De itt a fejemben a képe. :) Egyébként jó képet nem is tudtam volna róla nem tudtam volna úgy megtartani ott és akkor. Kaotikus összevisszaságban minden a csónakban mert két bottal pecáztam és persze fárasztás alatt összeszedte a másik cuccot. A merítőm se ilyen méretű halakra volt kitalálva alig fért bele aztán a csónakban alig tudtam kiszedni belőle .

Úgy horgásztam bent a mederben egy kagylópad tövében letettem a két cuccot és csónak orrával kisiklottam a partra durván 70-80 méterre onnan. Csónak fartükrén a két bot hátrébb kinyitva egy horgászszék mögötte cuccok hátizsák vödör láda stb. Ez praktikus gyors pecákra . Csak nem akkor ha ilyen méretű hal jön. :) Fárasztás közben szép lassan centiről centire lemozgatta a csónakot és egyszer csak azt vettem észre hoppá megyünk. :) Közben a másik pecán a felkapókar már nyitva mert többször oda vissza átment rajta.

Szóval nem volt éppen egy profi történet a végére inkább egy őskáosz benne a hallal. Amit igyekeztem minél előbb visszatenni mert nagyon jó erőben volt még a csónakban is.

Élmény volt de egy időre elég volt a pontyozásból ezzel

Megdöntöttem a pontyreko…

#823008 banyaiz

Megdöntöttem a pontyrekordomat tegnap este , éjszaka. :) Sajnos nem tudom pontosan a hal súlyát . Nem voltam felkészülve mérlegelésre és ekkora pontyra. Keresztbe átérte az 1 méteres csónak szélességet. :) Nagy nyurgatestű tükörponty volt. Valahol 15 kiló környékén lehetett a súlya.

Kicsit gyönyörködtem benne és gyorsan engedtem vissza. Olyan fesztivált csinált amikor kiemeltem féltem összetöri magát vagy a felszerelésemet alig tudtam lefogni úgy tombolt , még jó műfű van a csónak alján nem lábrács nem sérült .

Alkoholista lehetett mert kb 20 éve pálinkába beáztatott csalimra jött. :) 6. alkalommal próbáltam éjszakába nyúlóan pontyozni és ez az első hal ami jött. Nem egy halban dús terület . Tegnap is ez az egy kapás volt de ez legalább rendes méret. Kb olyan fél óra fárasztás volt