Regisztráció Elfelejtett jelszó

Tőzsde

jó sztori

#815277 TrendMan Előzmény: #815255

"Kicsit úgy veszem észre, hogy többet foglalkozunk a retorikával és az ideológiával, mint azzal, hogy bezárjuk azt a szakadékot, ami Magyarország és Nyugat-Európa között van."

!!!

jó sztori

#815255 Koffein

https://www.portfolio.hu/gazdasag/egy-magyar-banka...

Mit gondol a válságot követő pénzügyi szabályozásról? Ma megelőzhető lenne egy hasonló válság kitörése?

Meggyőződésem, hogy ami ma a világban történik, az 2008 következménye, és azt gondolom, hogy a mi generációnk feladata az lesz, hogy a válság által okozott problémákat megoldjuk. Ezek a következmények a mai napig velünk vannak. Bizonyos szempontból egy pénzügyi kísérlet alanyai vagyunk. Olyan monetáris eszközöket és úgy kezdtek használni, hogy annak valójában még nem látjuk a végét. Ez még soha nem fordult elő, megyünk előre, és a problémákat lépésről lépésre oldjuk meg, csak remélni tudjuk, mi lesz a vége. A jelenlegi rendszer és a szabályozás mindent megtesz azért, hogy egy ilyen buborék még egyszer ne alakulhasson ki. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz többet buborék:az emberi kapzsi, buborék mindig lesz valahol.

Az európai gazdaság a mai napig infúzión van, Amerika most kezdi csökkenteni a koffeinadagot.

Ha megnézzük, a világ négy nagy jegybankjának mérlege 2007-ben 4000 milliárd dollár volt, ez ma 16 ezer milliárd dollárra rúg. Vagyis az elmúlt tíz évben mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi pénzt nyomtattak és áramoltattak be a gazdaságba, és ennek egy jelentős része megjelent a piacokon, a kötvényekben, a részvényekben. A következő érdekes kérdés az lesz, mi történik majd most, amikor a Fed elkezdi elsőként kivonni ezt a pénzt.

Ha most meg kellene jósolni, hogy mikor és miből lesz a következő válság, mit mondana?

Ekkora válság biztosan nem látszik, amekkora a 2008-as volt. Három különböző dologról beszélhetünk: van-e jelenleg buborék, és az kidurran-e, lesz-e piaci korrekció, illetve várható-e recesszió a gazdaságban. Buborékot jelenleg nem látok. Piaci korrekció gyakorlatilag bármikor történhet, az utóbbi hetekben láthattuk, hogy visszatért a volatilitás, recesszió pedig biztos, hogy lesz előbb-utóbb, a nagy kérdés az, mikor. Szerintem a következő egy-két évben nem fogunk recessziót látni Amerikában, ha nem történik valami váratlan esemény.

A világ szempontjából melyek most a legfontosabb kockázatok?

Első helyre valamilyen sokkszerű geopolitikai eseményt helyeznék, a másodikra pedig az infláció váratlan megjelenését. Az amerikai gazdaság forró, a gazdasági ciklusa végén jár, a 4%-os munkanélküliség mellett aki akar, talál munkát. Ha emellett Donald Trump beindít egy fiskális lazítást komoly infrastruktúrafejlesztéssel, munkahelyteremtéssel, akkor az elszabadíthat egy bérinflációt. Ennek egyelőre nincsenek komoly jelei, de a félelmek megvannak, a piac láthatóan hevesen reagál ezekre az adatokra. Ha ezek a félelmek beigazolódnak, akkor az elhozhat egy erőteljesebb kamatemelést és előrébb hozhatja a recessziót Amerikában.

Az utóbbi hetek volatilitása a kötvénypiacról indult ki, ahol a hozamok emelkedni kezdtek az inflációs várakozások fokozódására. Ezek szerint vége a bika piacnak a kötvényeknél?

Én egyszerűen nem látom az okát, hogy miért kellene, hogy vége legyen. Egyrészt benne van a rendszerben az a rengeteg pénz, másrészt pedig nem látom a gazdasági okát, hogy miért kellene a piacoknak esni. Ahogy említettem, az amerikai gazdaság jelenleg a ciklus vége felé tart, a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gazdasági ciklus vége felé teljesítettek a legjobban a piacok. Amerikában az elmúlt tíz alkalommal a recesszió előtti utolsó egy évben átlagosan 27%-ot lehetett keresni a részvényekkel, az utolsó két évben pedig 39%-ot. Ez az a szakasz, amikor a piac eufóriába kerül, az utolsó hurrá, amikor mindenki akar még egy utolsót húzni rajta, de itt kezdenek elbizonytalanodni a piacok. Egy jó menedzserről akkor derül ki, hogy jó, amikor volatilitás van a piacon, ilyenkor kell tudni megfelelően diverzifikálni, a megfelelő papírokat megtalálni.

Mit gondol ma Magyarországról, a magyar gazdaságról?

Ha befektetőként nézem az országot, akkor a számok igenis jók jelenleg Magyarországon, szerintem az ördög a részletekben rejlik. Én más szemmel nézem az országot, rengeteget utazok a régióban, látom, mi történik Varsóban, hogyan épülnek újabb és újabb épületek. Vagyis nem azt nézem, hogy önmagában hogy teljesít Magyarország, hanem azt is, hogy régiós összehasonlításban milyen a helyzetünk, és ezen a téren azért van még lemaradásunk. Kicsit úgy veszem észre, hogy többet foglalkozunk a retorikával és az ideológiával, mint azzal, hogy bezárjuk azt a szakadékot, ami Magyarország és Nyugat-Európa között van. A régió országai az EU-csatlakozással óriási lehetőséget kaptak, hogy ezt a szakadékot megszüntessék.

Ray Dalio:

#814594 TrendMan Előzmény: #814593

Azért ez nem volt annyira egyértelmű nekem.

A kommentek is visszaadják ezt.

pl.

"I use to be indecisive; now, I'm not so sure..."

:-)

Levél anyámnak

#810899 Kissherceg

Nagyon jó http://alapblog.hu/level-anyamnak/


Drága Édesanyám!

Miután komoly megpróbáltatásokon mentem át az utóbbi időben, így év végén, úgy érzem, a jövőre nézve az a legjobb, ha rendbe szedem gondolataimat, feldolgozom és lezárom a múltat, hogy megtisztulva és szabadon előre tekinthessek.

Ki mást kérhetnék arra, hogy segítsen ebben, ha nem téged, édesanyám, és mivel mással kezdhetném, mint azzal, hogy hosszú tagadás, majd hallgatás után el kell ismernem, igazad volt 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is. Kérlek, bocsájtsd meg, hogy kitartóan ellened szegültem és nem hittem neked!

Három éve, 2016 szilveszterén megkérdezted („Ugye, te jobban tudod, hiszen ez a munkád kisfiam…?”), hogy szerintem mivel lehet majd pénzt keresni a piacokon 2017-ben, és én akkor azt mondtam neked, hogy már nagyon magasan vannak a piacok, jobb az óvatosság, inkább lakossági állampapírt vegyél a kis pénzeden. Te ugyan megjegyezted, hogy barátnőd, Margó néni szerint OTP-t kell venni, meg Bitcoint, de én ezt rossz ötletnek tartottam, mivel már túl drágának gondoltam őket. (Margó néni takarítónő majd konyhai dolgozó volt, keményen dolgozott egész életében, két gyereket neveltek fel taxisofőr férjével, ma már nyugdíjasok – a szerk.)

Ti hárman biztosak voltatok abban, hogy a Bitcoin szuper befektetés lesz, mert ahogy utólag megfogalmaztátok: „ezt lehetett tudni előre”. Sajnos olyan korlátolt voltam, hogy nekem nem volt elég annyi érvelés, hogy „Margó néni úgy érzi, ez jó lesz, ebben kell tartani a pénzt”, én azt is tudni akartam, hogy miért. Pont ugyanazt a hibát követtem el, mint oly sokszor gyerekkoromban, amikor tudni akartam, hogy „miért”. „Edd meg a gyümölcslevest!” – mondtad mindig, amikor tiltakoztam és nem nyúltam hozzá a kajához, és már akkor is ezekkel az unalmas „de miért?” kérdésekkel próbáltam előrébb jutni, és aztán persze mindig megettem a gyümölcslevest, de állandóan ott volt az a fárasztó cirkusz (a fürdés dettó…).

Ha akkor elfogadtam volna, hogy hallgatni kell rád, és nem okoskodni, ma tele lennénk Bitcoinnal. Meg OTP-vel, bár az igaz, itt a cégnél ezt a papírt mi is „érdekesnek” tartottuk mindig, de 17 ezer forintos árfolyamon azért kissé magasnak tartottuk ahhoz, hogy visszavásároljuk azt, amit eladtunk 2017 őszén 10 ezer környékén.

Tudom, mit gondolsz, igazad van (jól emlékszel), Sanyi bácsi is megmondta (Margó néni férje – a szerk.), hogy amíg „ilyen” a piac és Csányi a bank vezére, nem szabad eladni az OTP-t, de hát én meg a munkatársaim úgy gondoltuk, hogy ezen az áron eladni nem rossz üzlet. Első látásra tényleg nem volt az, mert sokat nyertünk rajta, de 20 ezren még többet nyertünk volna rajta, ha megtartjuk 2018 szeptemberéig. De nem tartottuk meg.

Tudod, az a sok tanulás meg gondolkodás, az az oka mindennek. Mi itt a cégnél mindig úgy gondoltuk, hogy a sok éves tapasztalatunk, meg amit az egyetemen tanultunk, az a sok pénzügyi mutatószám, meg logikai összefüggés, meg az ezekről való sok-sok gondolkodás, az tényleg jelent valamit és lesz eredménye. Hát lett is, de nem úgy, ahogy akartuk.

Így utólag belátom, hogy teljesen felesleges volt ezekre hagyatkozni, mert csupán zajt jelentettek. Megtanultam(tuk), hogy hinni kell a dolgokban és bizalommal előre tekinteni, ez sokkal fontosabb, mint mindenféle pótcselekvéssel rabolni az időt. Az árfolyamok emelkedni fognak, a „miért” meg az óvatoskodás nem fontos.

Először akkor inogtam meg, amikor a BUX 2018 nyarán átment az 50 ezres szinten, de aztán nem nagyon volt időnk alkalmazkodni, mert októberre már 70 ezer felett volt. Hja kérem, ki gondolta volna egy évvel azelőtt, hogy az Opus, a Konzum meg az Appeninn már nagy súlyú indextag lesz és az OTP és a Mol együttes indexsúlya lecsökken 30 százalékra.

De nem is ez volt az igazán nagy baj, hanem az, hogy 2018 márciusában azt hittük, 3000-nél magasan van az S&P. Így utólag számomra is érthetetlen, hogy miért gondoltuk azt, hogy a 31-es P/E érték magas, amikor ma 60-on van. Ezen ténylegesen is buktunk, mert aztán 3200-nél shortolni kezdtük, amit 4000-nél zártunk. (És milyen jó, hogy zártuk, mert már 5000-hez közelít…)

Pedig te megmondtad előre, hogy az árfolyamok „most már” nem tudnak sokat esni, mert nem logikus, hogy essenek, hiszen olyan régen emelkednek. Bevallom, ennek az érvelésnek a logikai háttere még ma is ködös számomra, de már megtanultam, hogy bizonyos dolgokat nem érteni kell, hanem elfogadni.

Igen, ez a cégnél mindannyiunknak nagy kihívás volt egészen addig, amíg 2019 tavaszán az osztalékbejelentés előtt a Mol átlépte a 10 ezer forintos árszintet. Úgy érzem, ekkor egy csapásra tűnt el minden ellenkezés bennünk, és végre én is tudtam aludni, meg a kollégák is. (Sajnos a család még nem költözött vissza hozzám, azt mondják, hiába lettem sokkal elviselhetőbb, kicsi nekik az egyszobás albérlet a 4 szobás saját lakás után.)

Sokat segített az elengedésben az, hogy a Bitcoin árfolyama addigra átlépte az 1 millió dolláros árszintet. Nem is értem, hogy miért gondoltuk azt, hogy olyan valami, ami teljesen fiktív dolognak tűnik, az iránt nem lesz ekkora kereslet. Margó néni persze mondta, hogy „Kisfiam, meglátod, a hit hegyeket mozgat meg” és, hogy „hallotta”, a maffia a pénzt mossa vele, meg a sok adócsaló jövedelemeltitkoló offshore lovag ebben fogja tartani a pénzt és ezért tartani kell 100 ezer dollárig biztosan, de mi nem hittük el ezt neki. Még szerencse, hogy a Bitcoint soha nem tudtuk shortolni, mert már minden tőzsdéről száműzték azután, hogy 2018 nyarán 50 ezerről 10 dollárra esett az árfolyam 1 hét alatt és a „fél világ” csődbe ment miatta. De nem Margó néni! A tőzsdei mondás ugyan úgy tartja, „akinek lefelé nincs papírja, annak felfelé sincs”, de Margó néni pont az alján lépett be a Bitcoinba. Legalábbis ezt mesélte, és én akkor ezt nem vettem komolyan. Hiba volt ez is. Vajon megvan még neki?

A bocsánatkérésen túl, igazság szerint azért is írok ennyi idő után, mert úgy döntöttem, hogy elhagyom a céget (most már látom, hogy itt csupa lúzer dolgozik), és szeretnék Margó nénivel dolgozni. Meg szeretném győzni, hogy csináljunk közös céget, ő adja a pénzt meg az ötleteket, én meg segítenék neki, amiben csak tudok. Mondjuk ez nem olyan sok, de tudom, hogy mindig is szeretett, és tudja, hogy megbízható vagyok, soha nem lopnám meg.

Már ki is találtam a cég nevét, TITANIC Zrt.-nek hívnánk. Jól hangzik, nem? Tudom, hogy Margó néni rajongott a filmért, biztosan szeretné ezt a cégnevet is. Ha esetleg mondod is, csak óvatosan mondd neki ezt, kérlek.

Addig is megkérdeznéd Margó nénit, hogy mi a véleménye a piacról? Na persze nem azért kérdezem őt, hogy beépítsem döntéseinkbe, csak kíváncsi vagyok, hogy mi a véleménye, elvégre több szem többet lát. Ja, és kérlek, ne mondd neki, hogy én érdeklődtem. Köszi.

2020. december 21.

Puszillak, Szerető Fiad

érdekesség - IPOk

#810545 Kissherceg

A globális tranzakciós aktivitások jelentős növekedését hozhatja 2018, miután számos gazdasági és politikai kockázati tényező enyhülésnek indult, illetve több makrogazdasági mutató javult a globális piacokon - derül ki a Baker McKenzie ügyvédi iroda és az Oxford Economics Globális Tranzakciós Előrejelzéséből.


A globális befektetők számára az idei év még a bizonytalanság időszaka volt, miközben a gazdasági növekedés üteme lassult, elmaradt az egyes előrejelzések által várt áttörés. Az elemzés ugyanakkor a 2017 második felében tapasztalt világgazdasági lendület bázisán jövőre már több, a tranzakciós aktivitást segítő makrogazdasági és pénzügyi tényező szempontjából vár pozitív változásokat, amelyek következtében 2018 jelentheti a csúcspontot a legnagyobb érintett piacokon.

Az előrejelzés egyre erősödő bizalmat jelez a globális befektetők részéről, az aktivitást olyan tényezők erősíthetik, mint a globális kereskedelmi forgalom bővülése, a gazdasági növekedés, a befektetési eszközök felértékelődése, illetve a finanszírozási költségek csökkenése a fejlődő piacokon.

A tranzakciók 2018-as értékének prognózisát a Baker McKenzie elemzése a korábbi 3 ezer milliárd dollárról 3,2 ezer milliárdra emelte, ami 2001 óta a harmadik, a válság 2008-as kezdete óta pedig a második legnagyobb értéket jelenti.

A tranzakciós aktivitást ugyanakkor 2019-től több tényező is fékezheti, főleg a fejlett piacokon: az emelkedő kamatlábak, a világkereskedelem és globális befektetések növekedésének ciklikussága, illetve a befektetési eszközök értékelésében várható korrekciók is ebbe az irányba mutatnak. Az elemzés szerint az M&A-piacon megvalósuló tranzakciók értéke 2019-ben 2,9 ezer milliárd, majd 2020-ra 2,4 ezer milliárd dollárra csökkenhet.

Aglobális IPO-piac várhatóan 290 milliárd dolláros ciklikus csúcsra emelkedik jövőre, az idei 187 milliárd dolláros értékről, ami rekordközeli értéket jelent (az előző ciklikus csúcsérték 2014-ben 276 milliárd dollár volt). A becslések nem tartalmazzák a szaudi Aramco olajtársaság bejelentett részvénykibocsátását, amennyiben ez megvalósul, úgy - értékét tekintve - rekordévet zár a globális IPO-piac. Az M&A-aktivitásokhoz hasonlóan a tőzsdei bevezetések dinamikája is lassulhat 2019-2020-ban, amikor is az elemzők 274, illetve 187 milliárd dolláros globális értékkel számolnak.

Az összeolvadások és felvásárlások üteme a fogyasztási cikkek gyártása, az energetika és a nyersanyag-szektorban gyorsult leginkább 2017-ben, néhány nagyobb tranzakció hatására. Az elemzés szerint jövőre ennél is több üzletkötésre kerülhet sor, amit főleg az ideinél is erősebb globális fogyasztási adatok fűtenek majd: 2018-ban a fogyasztási cikkek gyártásában így 633 milliárd, a pénzügyi szektorban pedig 616 milliárd dollárra rúghat az M&A-tranzakciók értéke.

Észak-Amerika és Európa mind az M&A-, mind az IPO-aktivitások szempontjából ciklikus csúcsra érhet 2018-ban. Az észak-amerikai összeolvadások és felvásárlások összesített 2018-as értéke, 17 százalékos éves szintű növekedés után 1,5 ezer milliárd dollár lehet, míg a belföldi részvénykibocsátások értéke itt elérheti a 78 milliárd dollárt, 77 százalékkal magasabb értéket, mint 2017-ben. A prognózis Európában a megelőző évit harmadával meghaladó, 856 milliárd dolláros M&A-tranzakciós értéket vár, míg a kontinens IPO-aktivitásai 58 százalékos éves növekedés után 60 milliárd dollárra érhetnek jövőre.

Black Friday nap van

#808451 Koffein

De nem látom, hogy bármit is úgy istenigazából leakcióztak volna a béten :-/


​Újabb mérföldkő​

#806176 Koffein

2017.10.30án 3 Mészáros cég is top3ba végzett a bét-en.