Regisztráció Elfelejtett jelszó

Csillagászat

"Igazán különleges égi j…

#835490 Fornit

"Igazán különleges égi jelenségnek lehetünk szemtanúi január 20-áról 21-ére virradó éjjel – számolt be róla a Daily Mail. A portál azt írja, ekkor egyszerre lesz látható szuperhold, vérhold, farkashold és teljes holdfogyatkozás.

A tudományos magyarázat, hogy pont ekkor lesz a Hold a legközelebb a Földhöz, ezért nagyobbnak tűnik majd a szokásosnál. Ráadásul a fogyatkozás során a Holdra vetülő árnyék most vörös árnyalatban fog megjelenni.

Az már csak érdekesség, hogy ez a különleges esemény az év első teliholdjakor történik, a legelsőt ugyanis mindig farkasholdnak nevezik.

Jó hír, hogy Európa nagy részén látható lesz, így már csak abban kell bízni, hogy nem lesz felhős az ég."

holdfogyatkozás

#825138 Fornit

http://www.origo.hu/tudomany/20180727-a-foldarnyek...

"Ma, közvetlenül a holdkelte után kezdődik a 21. század leghosszabb ideig, csaknem másfél órán át tartó holdfogyatkozása. A ritka természeti jelenség, a Föld árnyékába lépő, elsötétedő és halvány vérvörössé váló telihold látványát csak fokozni fogja a holdkorong alatt mindössze pár fok távolságra ragyogó, oppozícióban, azaz földközelben lévő, vöröses színben ragyogó bolygó, a Mars is."

Luxemburg meghódítaná a világűrt

#819503 Koffein

"Jelenleg két vállalat van a terület élén: a kaliforniai Deep Space Industries és a washingtoni Planetary Resources. Fontos különbség a korábbi évtizedek űrprojektjeihez képest, hogy manapság sokkal nagyobb szerepe van a magánszektornak, ahogy ezek a cégek bátran kimerészkednek az űrbe, hogy tőkét kovácsoljanak a lehetőségekből.

És éppen itt jön a képbe Luxemburg, ahol rájöttek, hatalmas előnyök járhatnak azzal, ha a kis ország globális centrumként határozza meg magát az űrbányászati iparágban. A tét egyáltalán nem kicsi, több ezer milliárd dollárról van szó. Összevetésképpen,a hivatalos amerikai adatok szerint például csak az űrturizmus körülbelül 1 milliárd dolláros szektor lehet már a következő néhány évben.

...

Bár Luxemburg célja ezen tervek segítése, vannak olyan kritikusok is, akik szerint mindez csak az ország adóparadicsom jellegének további megerősítését szolgálja. A CNBC idézi például Gabriel Zucmant, aki úgy látja, szó sincs arról, hogy Luxemburg valamifajta diverzifikálásra törekedne a gazdaságában. Sokkal inkább arról van szó, hogy az ország igyekszik hozzáigazítani az adó- és jogszabályi előnyöket (mint adóparadicsom) a változó igényekhez."

http://www.investor.hu/news/20180419-luxemburg-vil...

Kár hogy Deep Space Industries és Planetary Resources sincs tőzsdén...

dimenziókapu

#806014 TrendMan

http://www.origo.hu/tudomany/20171027-ufo-fenylo-gomb-alaku-dimenziokapu-nyilt-a-sziberiai-egen.html#