Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Nagyvilág

Finnország sem kicsi, de a népességszám egyre kisebb!

#804271 Ibiza Előzmény: #804257

szerintem egy görbe nem mond meg semmit... input- output a karakterisztikát pedig te állitod be.. egy elvárással..

vannak az elsődleges és másodlagos igényeid.. ha a léted már nincs fenyegetve..tudsz tartalékolni.. akkor már a másodlagos igényeidre is tudsz figyelni..önkifejezés alkotás minőség.. környezetvédelem.. társadalmi feladatok.. szociális érzékenység.. és a gyerekeidet is igy neveled..

sztem nindenki 3 dimenziban leledzik.. a saját igényei..család.. és karrier.. ( a sajátban van a karitativ szociális társadalmi mozgás is)

bejönnek a jóléti elemek.."luxuskiadások" nyaralás..autóés egyéb csetreszek.... ..azt gondolom itt egy erős válaszvonal a valódi igény és a rádtukmált igény között..

fő kérdés ez mennyibe keül neked.. 8 óra? 10? 12? és mennyit áldozol be ezért a szabadságodból.. emberi tartásodból..önbecsülésedből..

egy nap 24óra.. ezt kell beosztani.. elosztani.. értékarányossá tenni..

Azt gondolom egy jelentős szabadság az...ha akkor és annyi időt töltesz a dimenzióidban amennyit akarsz..

nyilván.van az a pénz amiért korpás a hajad.. bevállalod mert megéri..és számodra vállalható..

az is jó ha a pénzed nem egy sima szorzás.. ha 8 órád dolgozol vagy 12őt..

Persze..alapból jó amit mondasz..Én jobban szeretem a saját megfigyeléseimet..még akár magamat is elemzem :)

de nem mindegy a túlélésért hajtasz vagy a jólétedért..

#804257 TrendMan Előzmény: #804256

Gondolom ismeritek azt a bizonyos visszahajló görbét a Samuelson-féle közgazdaságtanból:

Ez a görbe mondja meg, hogy a jövedelem növekedésével a fennmaradó szabadidő egyre értékesebb.

Egy szint felett a szabadidő újabb egységéért egyre többet kell fizetni, hogy azt a munkavállaló beáldozza.

Na szerintem van egy hasonló kibővített görbe, amit még sehol nem írtak le:

Egy bizonyos jövedelem szint felett az életedben meglévő emberi kvalitás újabb egységéről már csak egyre több extráért vagy egyáltalán nem vagy hajlandó lemondani.

Mi lehet ez a minőség, aminek a beáldozásáért megy a harc?

- egy kis kreativitás és önállóság megőrzése a munkádban

- néhány nyugodt perc

- vagy akár a nemek közötti harmónia megőrzése nehéz körülmények között

#804256 Ibiza Előzmény: #804157

változik a világ.. ma mindenki az akkori gazdagok szintje felett él.. elég 60-80 évet visszamenni..a sarki boltban megveheted olcsón az akkori gyarmatárut..abban az időben a többség saját maga termelte meg az élelmiszert..most mások teszik helyetted.. még kerékpárról is csak ábrándozhattál.. nemhogy autóról.. felfejlődött az infrastruktúra.. ezeknek ára van..

Ma már a nők sem elégednek meg a családi karrierrel..

meg kell tanulni a helyes arányokat.. a fontossági sorrendet.. az elérhető célokat..

#804182 TrendMan Előzmény: #804165

Nem tudtam, hogy neked is hasonló tapasztalataid vannak:-)

Viszont a második bekezdésedet cáfolom: Ismerős fiatal diplomás csajok egyáltalán nem lojálisak a cégekhez.

A magasabb fizuhoz és az Iphone-hoz már inkább.

Ami még 'érdekes' tapasztalat. Amikor én még kissrác voltam, akkor az alfa hím 180 cm-nél kezdődött.

Ez azóta az akceleráció miatt felment 190 cm-re. Szerintem a mai 20 éves fiúk 30 %-a legalább ilyen magas.

#804181 tozsdenyul Előzmény: #804165

inkább arról volt szó, hogy mivel az összes férfi a fronton döglött, kellett a hátországban aki töltényt gyártson, hogy legyen mibe dögleni

Aztán úgy maradt a dolog...

De egyszerübb, meg divatosabb is manapság a te szöveged, ami röviden - ha jól értem - 'fuj, Soros '

#804180 tozsdenyul Előzmény: #804160

nagyjából igen

Fekete-afrikában meg nepálban pl lehet hogy nem

#804178 KawaBazsy Előzmény: #804165

Fertilitás, vazz.. A zasszony nyaggat már egy ideje a második gyerek miatt. Húzódoztam, mer ugye a kor, meg a kényelem.. de aztán belementem azzal, h ha lány lesz, s egy db, akkor mehet. Védekezés nuku, hó végén menses nuku.. Ő 37, én 44 vagyok, úgyhogy nem tom mások mit csinálnak rosszul, mindenesetre egy tanácsom lenne: Be kell rakni! :-)

#804165 matgab Előzmény: #804162

igen, de ez az egész női emancipációs őrületnek is csak profitorientált okai vannak:

- ha nagyobb a munkaerő kínálat- akkor olcsóbbak lesznek a munkabérek

- a nők ösztöneiknél fogva sokkal lojálisabbak egy céghez általában , mint a férfiak. Erősen bennük van az ösztön, hogy aki ételt ad nekik, azt tiszteltik, annak alávetik magukat, azt kiszolgálják. Ez addig amíg a másik személy is egy ember , akinek pont a női mivolta (otthonteremtés, áldozatvállalás, harmónia, szépség) miatt van szüksége élete párjára, addig működik a dolog. De egy cégnek-egy jogi személynek igazából a nőre nem a női mivolta miatt van szüksége, hanem a lehető legmagasabb profit elérése miatt van szüksége a nőkre, így sokkal gátlástalanabbul ki tudja használni őket, mint a férfiak valaha is.

- Ráadásul azzal, hogy a nőket elszakítják a saját természetes családközpontú életközegüktől és a hagyományos családi létformától, azzal a vállalatok mindjárt kinevelnek egy egoista, magára hagyott, önbizalomhiányos társadalmi réteget, akik gyakorlatilag a vállalat haszontalan termékeinek tömeges fogyasztóivá lesznek.

- Ráadásul minél inkább képesek a nők saját magukat ellátni (mert kapnak annyi fizetést, hogy ne éhezzen akkor sem ,ha nincs mellette senki és tele van már gépeekkel robotokkal a háztartás, hogy meg tudjanak maguk oldani mindent) miközben egyre erősebben nyomják az amúgy is alfahímre vágyó (ősközösségi időkből származó ösztön) ösztönüket, hogy ők csak a legjobbat érdemelhetik- ezzel gyakorlatilag a mai nők olyan helyzetbe kerülnek, hogy mindegyik arra vágyakozik, hogy a top pasikkal szeretnék összekötni az életüket. A top pasik persze emiatt általában nem is hűségesek (na innen ered a szemét férfiak nyafogás), másrészt addig addig vágyakoznak a tökéletesre, amíg szép gyorsan kifutnak a biológiai idejükből és azt veszik észre, hogy 35 felett már hiába találtak vmi komromisszumot -már sokkal kevésbé esnek teherbe. Mire 40 évesek, addigra már alig 10 max 20%-uk képes természetes módon teherbe esni.

Na és itt kb ugyanoda jutottunk, hogy mi okozza az alacsony fertilitást...

#804162 TrendMan Előzmény: #804157

Nem lélektelen, de a lelke a profit.

Szerintem hamarosan szükség lesz egy másik társadalmi modellre, amelynek nem a profit a lelke.

A profit nagyon sok mindent kivesz az emberi élet minőségéből és azt pénzzé alakítja.

Aztán a pénzből tárgyakat veszünk, azokat a kelleténél sűrűbben cserélgetjük aztán a környezetet szennyezzük velük.

xxx

Egyébként a női emancipációs törekvések is nagyban ellentmondanak annak, hogy az anyuka otthon maradjon a gyerekével.

A nők is irányítani akarnak, tanulni és tudni.

#804157 matgab Előzmény: #803975

"Attól még lehetsz hedonista is, ha van gyereked, csak jól kell hozzá keresned" Igen, ha jól keresel, akkor lehet bébiszittyód stb.stb. Más kérdés, hogy egy babysitterek által felnevelt gyerekből vajon mi lesz? illetve a jól keres fogalma azt jelenti, hogy jobban mint az átlag-tehát az átlag soha nem engedheti meg magának azt, hogy jól tudjon keresni...

Illetve a női karrier... Hányszor láttam már olyat, hogy a gyerek könyörög az anyjának, hogy ne menjen dolgozni, ne hagyja otthon a nagyival, vigye őt is magával stb.stb . "Csak egy kicsit maradj még itthon...!!" kiáltják kérlelve zokogva..

És ilyenkor a nőknek el kell magyarázzák, hogy miért hagyják otthon a gyereket és majd több óra múlva jönnek érte -amikor a gyereknek nem létezik a jövő meg a múlt, csak a jelen-, amilyen hamar csak tudnak, és jól ellesznek a nagyival higgyje el a gyerek.

De a gyerek nem akar semmi mást, csak együtt lenni az anyukájával. És ha logikusan belegondolunk és elvonatkoztatunk a mai világ értékrendjétől, a gyereknek van igaza! Miért szakítja el a modern társadalom a szülőket a gyerekektől? Miért vannak olyan fizetések, hogy egy kenyérkeresetből nem lehet eltartani úgy egy 3-5-8 gyerekes családot, ahogy el lehetett tartani az elmúlt 2000 évben? Milyen egy embertelen, lélektelen hely egy munkahely, hogy erre kényszeríti a nőket?

Észak-Korea nem érti

#804048 TrendMan

https://www.yahoo.com/news/north-korea-apos-reache...

Az Észak-Koreai kormány tagjai ismételten megpróbálták felvenni a kapcsolatot olyan volt. amerikai (republikánus) kormányközeli személyekkel, akiktől azt remélik, hogy érthetővé tudják tenni számukra Donald Trump viselkedését.

A képen (nem túl vidám) Észak-Koreai miniszterek.

Egy ilyen elnök és egy ilyen diktátor közé szorulva nem lennék a helyükben.

#803995 Ibiza Előzmény: #803975

Így van az önként vállalt kötelezettség is szabadság. Az ember több dimenzióban leledzik..család, munka, hobbi.. művészet esztétika..amelyikbe belép abban kell 120%..változnak prioritások. Ezzel töltöd ki az életet és nem éltél hiába. Ezektől kerülsz egy energiahalmazba..ami maga a csoda, szeretet gondoskosás, szerelem, adsz és kapsz..még a nap is szebben..

Mosd divat nyafogni, minden nyűg egyeseknek.. soha nem élik meg az életet.. végig kínlódják vacak kis életüket..sznob kis majmokként szaladgálnak keresik az üvegyöngyöket amiket gurítanak nekik..és a végén rútul elpusztulnak.. talán a végén rájönnek átqrták őket.

#803991 banyaiz Előzmény: #803930

Nehéz egy fényűzésbe, élvezetek hajszolásába torkolló dekadens folyamatot varázsszerekkel kezelni. :)

Ennek egy egészen extrém formája ahová japcsik jutottak. Máshogy dekadens ,máshogy túlnemesedett társadalom bár vannak hasonlóságok . Nem is tudom a pontos számokat de tömegesen 30-as éveikben még szűz "fiatalok". Ez már a túlnemesedésnek egy olyan formája ami egészen extrém, és meg kell mondjam lenyűgöz valahol. :)

Ugye nem volt ritka állatok nemesítésénél ez , vagy sok kihalófélben lévő állatfajnál is megfigyelhető nagyon nehezen szaporítható. Fogságban végképp. Nemes jószágok, hópárduc pl. vagy óriáspanda .

Ott még azért nem tartunk, hogy a finnek hópárducok legyenek, vagy a japcsik óriáspandák. :) De vannak hasonlóságok.

Aztán máshogy dekadens az élvezetek mindenekfelett hajszolása, Hedonizmus, a dekadencia tesója. Ami azért eléggé jellemzője a folyamatnak.

több ismerős egyenlet

#803985 TrendMan

1. Kommercializált társadalom --> No spontán szex (7)

2. Fogamzásgátlás, családtervezés --> No véletlen gyerek (9)

3. A többgenerációs családi együttélés visszaszorulása --> Kisebb lakás v. pl. Nagyi nem segit a család körüli feladatokban vagy sokkal kevesebbet (4)

4. A média által diktált ideálok agytompító hatása--> Uniformizálódó szépségideál (5)

5. Női egyenjogúság terjedése --> 'Elborult' női agyak (10)

6. Környezeti okok --> pl. több ösztrogén a palackozott vízben vagy akár a csapvízben is (6) ???

-----

Ez minimum 6 tényező eddig, ami jelentősen odahat a magasabb születésszám ellen.

Mögötte, hogy én hogyan súlyoznám 1-10 skálán a jelentősége szerint.