Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

ez rímel még a magyar focira is

#803009 banyaiz Előzmény: #803006

Sok mindent lehetne mondani cikk kapcsán. Mondjuk a pénzügyi rész pl eszembe jut a kerítéses banzájunk jár olyan milliárd eurós tartományban. Ami a vicc kategória.

Na mindegy hagyva ezeket az ökörségekre elszórt milliárdokat ami számtalan lehet.

Arra akartam igazán reagálni amit Trefortos csóka mond , hogy a képességek javítása, gondolkodni tanítás. Pl mikor én voltam középsulis ott a matektanáromnak volt a mániája a számológép. Elhülyülünk, hogy azt nyomkodjuk állandóan . Nem tudom ép elmével átvészelte e azt ami azóta zajlik, szegényt biztos megviselte. :)

De igaza volt egyébként mert tényleg fárasztó volt annyit számolni gép nélkül , de hasznos kis gyakorlat volt . A másik ilyen mániája volt, hogy gyorsan számolj, nem csak jól hanem gyorsan is. Számtalanszor volt ilyen megjegyzése jó az eredmény, de lassú. Szívatta ezzel a buránkat akkoriban. Kis dolog ez de tényleg ez a technikai fejlődés pl már nem is emlékszem mikor írtam kézzel valami hosszabb szöveget. Minden billentyűzeten, tollak max aláírásra. Ez más azért mint kézzel valamit leírni. Moldovával néztem egy riportot még mindig minden könyvét kézzel írja, még írógépet se használ. Kézzel körmöli le mert annak van egy varázsa a számára írott betűnek.

Az alapja a jó oktatásnak vsz az lenne nagyon jó tanárok kellenek. Jó koncepció is. De a legfontosabb az lenne nagyon minőségi oktatók, és nagyon magas igényszinttel. Anélkül a fene megette az egész koncepciót legyen az akármilyen. Az kell , hogy olyan emberi minőséget lássanak a kis nebulók ami hatással van a fejlődésünkre. Tananyagon túl is hatással van rájuk. Nem tudom , hogy ebben , hogy állunk, de tartok tőle elég rosszul. Erre még koncepciótlanság , és pénzhiány akkor máris borítékolható a jó végeredmény.

ez rímel még a magyar focira is

#803006 TrendMan

Nem a pénz hiányzik a magyar oktatásból - De akkor mi?

Magyarország az uniós átlagnál többet költ oktatásra a GDP arányában, a régióban pedig csak Szlovénia fordít többet erre a célra - derül ki az Eurostat napokban közölt adataiból. Vagyis a jelek szerint nem a pénzhiány a fő gond, viszont a források felhasználása lehetne sokkal hatékonyabb.

A héten publikálta az Eurostat, hogy 2015-ben melyik tagállam mennyit költött oktatási célra a GDP arányában:

Ennek alapján nem is kell annyira aggódnunk, hiszen az uniós átlag 4,9%, miközben a magyar költségvetés a nemzeti össztermék 5,2%-át fordította erre a célra. Ráadásul ez növekvő tendenciát mutat, 2013-ban még 4,6% volt. Igaz, jól mutatja a megelőző évek forráskivonását, hogy 2010-ben még 5,5% volt, vagyis éppen csak mostanában fogjuk utolérni az évtized eleji arányt.

Az ábrán látszik, hogy főleg a skandináv országok költenek az oktatásra sokat. Ez nem véletlen, hiszen a fejlett országokban jellemzően humántőke-igényesebb a növekedés, vagyis minél fejlettebb egy gazdaság, automatikusan annál többet kell költenie az oktatásra. Emellett sokak számára meglepő lehet, hogy két balti ország - Észtország és Lettország - is az élmezőnyben van, aki azonban nyomon követte az ő törekvéseiket az utóbbi években, az nem lepődik meg ezen. Az észtek és a lettek ugyanis tudatosan költenek egyre többet az oktatásra, úgy gondolják, hogy ez a jövőbe való befektetés. Észtországban például 2014-ben volt csak 6 százalék alatt az oktatási célú kiadás 2010 óta, de az arány folyamatosan 5,5-6 százalék körül alakult Lettországban is. Persze könnyen mondhatjuk, hogy az egy százalékpontos különbség nem jelentős Magyarországoz képest, ez azonban esetünkben azt jelenti, hogy évente mintegy 350 milliárd forinttal több forrásra lenne szüksége az oktatásnak ahhoz, hogy elérjük a két balti országban látható arányt.

A lista végén nagyon leszakadva szerepelnek a románok és az írek, őket leszámítva azért nincsenek jelentős különbségek, jellemzően az országok nemzeti össztermékük 4-6%-át költik oktatásra.

Ha összegszerűen nézzük meg, akkor természetesen a legnagyobb európai országok állnak a lista élén, a britek, a németek és a franciák 100 milliárdnál is többet invesztálnak évente a jövőbe. Magyarország itt is a középmezőnyben áll a maga 5,7 milliárd eurójával.

A fenti számokat látva a fő kérdés természetesen az, hogy ha nem a pénz hiányzik elsősorban a magyar oktatási rendszerből, akkor mi. Ha például visszatérünk oda, hogy az észtekkel és a lettekkel hasonlítjuk össze magunkat, akkor elmondható, hogy miközben ezek a balti országok rendre az élmezőnyben szerepelnek a PISA-teszteken, mi egyre jobban lemaradunk. Márpedig az oktatásra fordított összeg első ránézésre nem indokolna ekkora különbséget.

Sokkal inkább hatékonyságbeli problémák lehetnek, vagyis nem jó az oktatási kiadások szerkezete Magyarországon. Erre azonban nincs összehasonlítható mérőszám, hiszen az egyes tagállamok az alapfokú oktatástól a felsőoktatásig minden kiadást ugyanabba a kategóriába sorolnak.

A fentiekre rímel az, amit Csapodi Zoltán, a Trefort Gimnázium igazgatója nyilatkozott a héten. A Heti Válasznak adott interjút az Index szemlézte, ebben Csapodi például úgy fogalmazott, hogy jelenleg a történelem-tananyag 30-40 százalékát ki kellene dobni, és ez hasonló mértékben igaz a többi tárgyra is. Az igazgató szerint egyébként az sem feltétlenül jó elképzelés, hogy mindent kütyükkel tanítsunk a gyerekeknek, szerinte a képességeket kell fejleszteni, gondolkodni és kritikusan elemezni kell tanítani a diákokat. Emellett a gimnázium vezetője szerint másfajta szemléletre lenne szükség már alsóban is, hogy felzárkóztassák a lassabbakat. Jelenleg ugyanis a központosítással a legalsó szinthez igazítottak mindent, de nem őket emelték fel, hanem a többiektől vették el az előnyt.

Összességében a fentiekből az a következtetés vonható le, hogy amellett, hogy még mindig valamennyire forráshiányosnak tekinthető a magyar oktatási rendszer, nagyobb probléma a nem megfelelő koncepció, vagy annak teljes hiánya. Ugyanez tükröződik a gimnáziumigazgató visszajelzéséből is. Vagyis lehet, hogy elég lenne első körben ugyanezt a pénzt másképpen elkölteni, kitalálni egy új oktatási koncepciót, majd később ahhoz lehetne több forrást is rendelni.

+++

http://index.hu/belfold/2017/08/31/csapodi_zoltan_trefort_igazgato_interju/#

urbánus zsidóság

#802997 Ibiza

Már írtam többször..látható az "értelmiség" rétegződése..felosztása.. egyik ág -német miklós meghatározásával élve - a zsidó urbánus értelmiség.. persze ha ezt írtam az "zsidózás"..ment a feljelentgetés és visongás..

mint írtam elég sokat dolgoztam.. van elmaradásom az olvasásban..
Olvasom köves slomóval készült interjút.. és mit mond?

" a magyar zsidók egy nagy része számára sajnos az egyetlen kapcsolódási pont a zsidósággal az antiszemitizmustól való undor és félelem, ami azt is eredményezi h a zsidóság megélése egyfajta szorongással telt, permanens protestálásba manifesztálódik. Az antiszemitizmus vagy antiszemita (vagy annak gondolt..teszem hozzá) kommunikáció elleni fellépés egyfajta önigazoló lelkiismeret nyugtatás..gyökerei a többgenerációs bűntudatukban rejlik annak idején miért nem tettünk többet?.. A "bátor kiállás" ..a zsidóságtól független általános politikai elégedetlenséggel is keveredik.. Ilyenkor aztán olyan emberek is belekavarodnak akiknek végképp kevés kötődésük van a zsidósághoz..de a kialakult kommunikációs helyzetbe óhatatlanul beleszövik általános politikai frusztrációikat" (igen, önjelölt megmentők phióna szerűségek akik a társadalom és az egyetemes emberiség nevében kérik ki maguknak ibizákat..élik ki ezirányú felkentségi ..és "ugye milyen jól megmondtam és ezt is merem" igényüket :)

Karl Kraus meghatározása szerint "nem zsidó zsidók" .. akik az antiszemitizmus áldozata szerepéből az egyetemes emberi jogok és univerzalisztikus értékek hirdetésében fejezik ki nem zsidó zsidó identitásukat.. huhh ez már intekontinentális :))

kb ezt írtam..már nem egyszer.. sokan most ébrednek tudatra..szüleik nagyszüleik asszimilálódtak, eldobták vallásukat saját döntésük volt de természetesen mások a felelősek ezért főleg a társadalom ami alapból fasiszta.. természetesen jön az önigazolás "a túlélésért tették"..ami persze nem igaz..mert régebben is tarthattá/tartották szokásaikat..én is ismertem zsidó családokat..voltak ilyen barátaim.. nem voltak bezárva a zsinagógák.

Slomót kérdezik a zsidó reneszánszról.. ami most tapasztalható.. persze ő is belelendül..legyenek további emlékhelyek..még 3 zsinagóga Budapestre (gondolom nem saját pénzükből)..iskolák.. meg minden.. Ezzel kapcsolatban azt gondolom a kevesebb néha több.. nem kell mindig az előtérbe tolnunk magunkat..hagyjunk teret másoknak..osztozzunk mások fájdalmában gyászában..tartsuk tiszteletben azokat..mint ahogy a német és orosz katonáknak is járnak emlékművek.. hagyjunk teret a magyaroknak. a cigányoknak sváboknak..a kitelepített németeknek.. le kell zárni a múltat.. ez mindenkinek hozzátartozik életéhez..ebből tanulhatunk..ezektől fejlődünk..ettől lehetünk jobbak.. ha elitélem a fasizmust akkor ne legyenek fasiszta gondolataim másokról..

Slomó azt is mondja nem lehet kettős a mérce..idézek a cikkből.. "különös vakság ez.. Mindenképpen zsákutca ha az egyetemes emberi szabadsájogokra hivatkozva olyan hangokat hagyunk érvényesülni melyek éppen az önkiteljesités szabadságát lehetővé tevő kúltúrális közeget és annak alapjait támadják..

neoliberál gondolkodás..

#802993 Ibiza

elmaradásom van az olvasásában.. így az alap HVG Figyelő olvasásában..hétvégén éjjel pótolgatok..

hvg most nagyon beleállt a neoliberál szócsövezésbe.. régen azért maradt az alap a gazdasági újságírás.. a szakszerű tárgyszerű objektív újságírás.. hát most egyfajta neoliberál "szabadságharc" jegyében nyomják a visongást..ajvékolást.

Régen különvált hvg-ben a vélemény és a tárgyszerű újságírás..

Azért olvasgatom mert jól látszanak az irányok.. most az az irány teret adnak a jól megmondogatóknak.. egymással versengenek..láttátok? én már akkor és mennyire..majd azért ne felejtsétek el ha mi jövünk..

csak egy cikk ami jellemzi a gondolkodásmódjukat. péterfy gergely ..

elmondja mennyire szörnyű ez a mostani diktatúra..ő már nem is olvas hallgat itteni híreket..csak is a német médiából hajlandó tájékozódni mint nagyapja aki csak a szabadeurópa rádiót hallgatta...aki mindig berzenkedett a diktatúra a tekintélyuralom ellen

elmondja újra visszatért MO.ra a kádár kor.. de büszkén mondja nagyapja 1981ben egy fordításért a Nemzeti Színháztól kapott akkora összeget Kisorosziban egyből telket vett..

Természetesen elmondja aki értelmes az már elment MO.-ról..de ő azért marad.. elvállalt persze MKKE igazgatói székét.. és mint kisdobos kidolgozott egy 6 pontos tervet..amiben az egyik az..az állam vállalja át a könyvkiadók adósságait.. (mint a kádárkorban..)

normááális?

elmond egy szörnyűséget amihez persze a mostani helyzetet hasonlítja.. imrédyné mondta anno egy zsidó asszonynak.. "most mi jövünk"..ennél borzalmasabb mondatot.. és ez a vészkorszak jött vissza..

Maga a fasizmus..ha nem kapnak egy fordításért egy telekrevalót..ha a tudományos akadémiából kirugdossák azokat akik bejárás nélkül kapnak havi teljes költségtérítést autót telefonhasználatot és 2-300ezres fizetést.. be sem kell járni és semmilyen tudományos munkát nem kell végezni..

fasizmus és diktatúra ha a kormány nem fizeti ki az adósságaikat.. amit felhalmoznak.. mert őket meg kell fizetni.. ezt a tudást ezt a különállást meg kell fizetni..

Önállóak és nagyon europérek vagyunk..de tessék kifizetni a költségeinket..és a képességeinket.. nem vagyunk hajlandóak együttműködni ezzel a rendszerrel de ami jár az jár..

Elmondja aki értelmes az már elment MO-ról..a képzett értelmiség és a kerezstény polgárság.. és itt maradt egy formálatlan..tradíció nélküli embertömeg..

hát ilyenek ezek.. ráadásul fel sem tünnek nekik az ellentmondások..mert nekik nem az..

nem feltétlenül hiteltel…

#802987 Koffein Előzmény: #802982

nem feltétlenül hiteltelen. ha itt jobban ki tud bontakozni, már megérte a váltás.

mszp-nek mindegy kit jelöl, egy halott párt, amit a fideszt tart lélegeztetőgépen...

nem rossz de mondjuk a j…

#802982 Ibiza Előzmény: #802980

nem rossz de mondjuk a jótól is messze van.. haza ment az lmp-be.. amíg mszp-ben volt nem sokat beszélt ezekről..attól a pillanattól hiteltelen..

mszp olvassa Ibizát..női miniszterelnököt jelölt.. a vicces cigitől vihogós leánykát

http://index.hu/belfold/…

#802980 KawaBazsy

http://index.hu/belfold/2017/09/01/demeter_marta_b...

"

Miért hagyta ott az MSZP-t?

Azért, amit kilépésem óta az élet is többször igazolt. Mára a szavazóik számára is világossá vált, hogy akár egyéni, akár üzleti érdekek mentén bármikor készek együttműködni a Fidesszel és ezzel segíteni a rezsim hatalmának fenntartását. Ez pedig elfogadhatatlan, szavazóik, aktivistáik elárulását jelenti."

Nem is rossz csaj.. :-)

:) de a többi stimmelt i…

#802671 Ibiza Előzmény: #802666

:) de a többi stimmelt igaz?

nincs hamis kép mert nem öltesz alakot..csak nick van..

Majd egyszer.. páran láttak engem 4D-ben..igy jártak :)

http://index.hu/belfold/…

#802667 walex

http://index.hu/belfold/2017/08/26/botka_laszlo_er...
Vajon mikor rántják elő a kalapból újra Gordont?
"Fizessenek a gazdagok".
Persze, láthattuk anno, hogy ezeknél ki számít gazdagnak, már az átlagbért kereső is úgy, hogy akkor még nem volt gyerekek utáni adókedvezmény.

Remélem, ezek a büdös életben még egyszer nem kerülnek még a hatalom közelébe sem. Fogjanak csak össze megint, mert ami egyszer már megbukott 2014-ben, biztos működik fog jövőre. :D

Egyik se nyert, nem kávé…

#802666 KawaBazsy Előzmény: #802645

Egyik se nyert, nem kávézom, nem szeretem a pálinkát, stb. El kell jönnöd talira, ha nem akarsz hamis képet felépíteni.. :-)

Lassan annyiba kerül, mi…

#802648 rbbj11 Előzmény: #802624

Lassan annyiba kerül, mint a spanyol ingatlanlufi jelképe, a valenciai epuletegyuttes. De az legalább most is ott áll, és csodajara lehet járni. De ezt a vizes vb-t annyian se láttak, mint a valenciai épületeket egy szezonban a turisták :)))

csak képileg előttem vag…

#802645 Ibiza Előzmény: #802640

csak képileg előttem vagy.,,felkelsz..pálesz KV.. elolvasod fórum..jön a forradalmi hangulat.. válcsuk le..monnyon le akasszuk fel.. de mondod..ok..majd kajálunk oszt utána.. rántotthús uborkasaláta.. ááá teli hassal forradalom..anyámnak sem.. inkább ledőlsz kicsit..motort is át kell törölgetni..mert ha benn maradsz asszony befog..mosogatás..izzócsere..nyikorog a hűtő.. amikor vége visszasompolyogsz.. jön Forma1 meg letöltöttél valami filmet is.. forradalmárkodjon Petőfi..harcoljon a Bemapó..majd jövőhéten..