Regisztráció Elfelejtett jelszó

Migránsok és bevándorlók

fehérvári úton? lehet me…

#801478 Koffein Előzmény: #801470

fehérvári úton? lehet mennek mecsetbe.. :-P amúgy bartók béla úton, a kelet kávézó mellett van egy mecset...

Ebben egyetértek.Egyébké…

#801470 TrendMan Előzmény: #801459

Ebben egyetértek.

Egyébként a Fehérvári úton szoktam kisebb arab csoportokat látni, grasszálni, főleg asszonyokat, a férfiak nem tudom hol lehetnek.

Még az is lehet, hogy valamelyik közeli művelődési házban vesznek részt valamilyen programon és azt sem zárom ki, hogy ezek akár kikeresztelkedett és a kormány által támogatott betelepülők lehetnek.

Egyébként teljesen normálisan viselkednek (igaz nem isznak fröccsöt:-D

Ebben a melegben ez lehet, hogy nem is normális:)))

sok vagyonos szir "menek…

#801460 Ibiza Előzmény: #801455

sok vagyonos szir "menekült" ide..keveseb pakisztáni de vannak afgánok is.. libiai is akad.. nem gond neki belvárosi szállodában hotelben lakni.. étteremben kajálnak.. jó nekik a klima..nagy szir közösség van itt. főleg a pénzügyekben pénzváltásban dolgoznak..vagy üzleteket üzemeltetnek..

Sok arab, főleg szir él …

#801459 Ibiza Előzmény: #801441

Sok arab, főleg szir él itt Budapesten.sok a török is..ázsiaiakból kinai vietnámi és thai.. .A "menekült" arabok nagy csoportokban egyben kóvályognak.. de elég sok hijabos lány van a nők gyerekekkel..sétálóutcákban áruházakban sokan vannak..ritkán férfiakkal.. .érdekes módon vannak hijabban magyar és európai lányok.. vegyes házasságok.. sok angol holland..kevesebb német él Budapesten életvitelszerűen..itteni cégeiknél vagy távmunkában dolgoznak.. Afrikaiak 7-8kerben sokan vannak..ők itt élnek dolgoznak.. vagy valamiből élnek.. egyik brigád furgonokat újitott és bontott..de egy rendőri intézkedés után bezártak.. Egyik fekete csajszival beszéltem mondta algériából jött..nagyon kajaszaga volt mondta konyhában dolgozik..kérdeztem Algériáról..mondta minden rokonát megölték.. nem faggattam tovább.

Nekem szinesen szép a világ.. a vendég legyen vendég.. aki itt él az alkalmazkodjon..dolgozzon és tegye hozzá a saját szinét a palettához.. a követelőző arrogáns szarokat el kell hajtani

Nem mondtam, hogy annyi …

#801455 Koffein Előzmény: #801441

Nem mondtam, hogy annyi muszlim van, mint Rómában, csak azt mondom, hogy naponta látni, miközben egy két éve negyedévente vagy félévente lehetett találkozni velük. Ha párhuzamot kéne húznom, két három éve több oroszt láttam, mint muszlimot. :)

Mondom nem zavar, tök normálisan viselkednek, csak feltűnő, a kormány propaganda ellenére, hogy semmiképpen nem fogadjuk be, miközben mást látni... tudom tudom, vitya is azt megmondta, ne arra figyeljenek mit mondok, hanem arra, amit cselekszem... :-P

@MGHUN: nem tudom, hogy mi bajod az indiaikkal, ők legalább a szoftverpiacon húzzák az igát, átlag bér felett keresnek, adóznak, legálisan dolgoznak nemzetközi cégeknél... nem mosnám össze, a két témát...

2es,3as,4es metrot haszn…

#801442 rbbj11 Előzmény: #801403

2es,3as,4es metrot használtam. Ha bp-re megyek, standard utam kelenföld 4essel, majd keletibol kettessel.

De legyen, mondjuk hogy reprezentatív amit látsz,és egy útvonalon látsz 4et. Gyors becslésem, hogy egy 30 perces úton min. 300 utast látsz, ha metroval mész, ki és beszallast is figyelembe véve. Tehát bő 1%. Na ennél tuti több van rómában ;)

Az biztos, hogy sokkal több van, mint 5-10 éve. Ugyanis a globalizáció zajlik, mondhatjuk azt is, hogy hála Istennek Bp is felkerült a nemzetközi térképre, aminek vannak pozitív és negatív következményei is. Multikulti fokozodasa is vele jár, ami neked lehet, negatív. De vele jár az ingatlan boom, egyre több munkahely, egyre magasabb bérek, brutálisan bővülő turizmus stb

aki ott el a városban, j…

#801441 rbbj11 Előzmény: #801382

aki ott el a városban, jobban tudja, hogy jelen vannak e. De arra akartam celozni, hogy ha x nap alatt, kb 20 BKV vonalat kb 10 óra össz utazási idovel nem láttam egyet se, akkor annyira sokan nem lehetnek...pláne nem annyian, mint Rómában ;)

Budapest az olvasztotegely

#801439 MGHUN Előzmény: #801424

Nos, ez valóban nem nagy bűn,de személyes tapasztalatom a 4-es metrón egy-két hónapig rendszeresen együtt utaztam egy muszlim csoporttal. Majdnem minden esetben az ajtó elé tömörültek, és nem mozdultak. Szinte már ordibálva beszéltek, arabul, egy-kettő angolul. Ez többszöri eset volt, és, mint mondtam nem nagy bűn, de mikor megpróbáltam leszállni, és sorry-zás közepette valahogy kipréseltem magam közöttük, többen közűlük ezzel a tipikus baszódj meg nézéssel utánambámultak full kussban, amég el nem ment velük a metró (mellesleg a keleti felé tartottak minden esetben).

Most gondolom páran azt mondják, miért nem mentem másik ajtóhoz:

1. Mert általában tömeg volt, és mindíg direkt ajtó mellé ülök le, ha leülök

2 Mert kiváncsi voltam, hogy mennyire "illemtudóak", ha már ilyen gyönyörűen beálltak az ajtóba.

Személyes tapasztalatom ezen kívül migránsokkal nem volt, "romákkal" annál inkább, amelyeknek száma igazából folyton gyarapszik, és jóval durvábbak.

Budapest az olvasztotegely

#801424 TrendMan Előzmény: #801403

Tegnap a kiralyi hirado Budapestet olvasztotegelynek mondta es vele szembe allitotta Nyugat Europat, ahol parhuzamos tarsadalmak leteznek.

Nos egy olvasztotegelyben nem baj, ha idonkent mas borszinu csoportokat is latunk.

Ket dolog, ami lenyeges:

1) Hogyan viselkednek?

2) Mennyien vannak?

1) Ha egy kicsit reszegek, az meg belefer.

Ha agresszivek, az mar nem.

2) Kiscsoportos fogalkozas meg rendben lehet *cca 12 foig

Nagycsoportos mar tulzas, ha csak nem egy amerikai focicsapatrol van szo, de az ugyis tovabbutazik.

Akkor nem tudom, te merr…

#801403 MGHUN Előzmény: #801375

Akkor nem tudom, te merre jársz, mert én munkába menet és hazafelé jövet, meg egyaltalán mindenfelé látok legalább 5-6 arabot, indiait vagy négert. Nem összesen a nap folyamán, hanem amikor úton vagyok, egy alkalommal. volt, hogy egész csoportokt láttam, volt, hogy részeg néger gang vonult végig piával a kezükben hangosan beszélve valamit valami érthetetlen nyelven. ez tavaly még nem volt így. De manapság egyre többen vannak. Esetleg használd a 3-mas, 4-es metrót, ott vannak a legtöbben.

attól, hogy te nem látta…

#801382 Koffein Előzmény: #801375

attól, hogy te nem láttad, még jelen vannak bp utcáin, és egyre többen.. de így színes az élet :)

A fejkendövel semmi gond…

#801378 TrendMan Előzmény: #801346

A fejkendövel semmi gond nincs.

A gond ott kezdődik, ha nem tudsz valakinek a szemébe nézni.

szerintem gondold ezt at…

#801375 rbbj11 Előzmény: #801275

szerintem gondold ezt at jobban és elevenitsd fel római emlekeidet ;)

Mostanában 10 napot utaztam bp-en BKV-val, mind a 4 egtajban, és egyetlen egy fejkendost sem láttam, de szinesborut se nagyon

"Nem a nők számára, hane…

#801348 tozsdenyul Előzmény: #801346

"Nem a nők számára, hanem a feleségek számára"

A magyar népi szokás szerint lehet ilyen megkülönböztetés, az általános keresztény szokások szerint minden nöre vonatkozott.

Ködszurkálás: persze, ha azon akarsz vitatkozni, hogy konkrétan mit is viseltek...

A migránsfóbia egy visszatérö eleme a muszlim elnyomás alátámasztására a nök fejét takaró viselet elöírása.

Ebböl a szempontból érdekes, hogy ez bizony a kereszténységben is kezdettöl létezö dolog, és csak a szekularizáció hatására tünt el a mindennapi életböl...

"a legkorábbi idöktöl, a…

#801346 prospero Előzmény: #801343

"a legkorábbi idöktöl, a legújabb századig, megkülönböztetett elöírás volt a nök számára a fedetlen fej kerülése."

Nem a nők számára, hanem a feleségek számára - és van is erre egy kiváló magyar szavunk: hajadon - az a lány, akinél elvárás, hogy hajadonfőtt járjon.

Egyébként meg ködöt szurkálsz ugyanis:

rbbj: pedig öreg falusi magyar asszonyok is mind hordták régen a fejkendőt :)

prospero: van olyan elmélet, hogy a fejkendő viselés a 150 éves török/muzulmán uralom visszaradt kulturális hatása.

Az erről szóló beszélgetést pedig kb. 20 éve hallottam a rádióban, úgyhogy össze kellett szedni magam, hogy tudjam az állításomat igazolni - migránsválság a fasorban sem volt, és csak azért emlékeztem rá, mert meglepődtem, amikor ezt hallottam. De szerencsére nem beszélt hülyeséget az ember akivel az interjú készült.

a legkorábbi idöktöl, a …

#801343 tozsdenyul Előzmény: #801337

a legkorábbi idöktöl, a legújabb századig, megkülönböztetett elöírás volt a nök számára a fedetlen fej kerülése.

A különféle keresztény ágakban mind.

Aquinoi Szent Tamástól, meg egy sor meghatározótól olvashattál intelmeket, csupán ebben az egy wiki bejegyzésben.

Persze, a divaton vitatkozhatsz, hogy megtetszett a muszlim színes viselet :)

A lényeg nem az, hogy mikor éppen mi volt a jellemzö divat a kérdésben.

Minden patriarchális vallás elnyomja a nöket, kereszténység sem kivétel.

A wikipédiában csatolt h…

#801337 prospero Előzmény: #801235

A wikipédiában csatolt hivatkozásod szerint Pál Apostolnak a korinthoszi gyülekezethez írt levelében olvasható, mely szerint kérte, hogy imádkozáskor (!) és prófétáláskor (!) a nők viseljenek fátylat, hogy a gyülekezetben lévő férfiak figyelmét ne vonja el a nők szépsége az igehirdetésről, Istenről.

A gyülekezetben vitatkoztak, és merültek fel kérdések azzal kapcsolatban, hogy imádkozáskor és az ige hallgatásakor vajon mi a helyénvaló viselet, amire válaszolt Pál.

Tehát nem mindennapi viseleti előírás volt ez a nők számára, ugyanakkor amiben igazad van, hogy a haj eltakarása - ha asszony lett a lányból - valóban keresztény hagyománnyá, szokássá vált Európában, csak éppen nem kendővel történt ez, hanem főkötővel. És ez Magyarországon is így volt. A kendő végül kiszorította a főkötőt.

Magyar néprajzi lexikon:

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-1570.html

szegedi népviselet

"legrégibb forrása az 1522. évi tizedjegyzék névanyaga, amelyből az önellátás helyi hagyományai mellett az európai divathoz való alkalmazkodás is már elővillan.Tudunk a hosszú török hódoltság viseleti hatásáról is. Még a 18. sz.-i szegedi végrendeletekben is előfordul a bujavászon (hímzett török vászonkelme), csalma (tatársüveg), skófium (hímzőfonal), töröking, törökkordovány, törökpapucs, törökszőnyeg, törökzsinór. Török hagyaték, egyúttal szegedi híresség a → papucs."

Régen a viselet ingóság volt, mivel elég drága volt egy-egy viselet, ezért örökítették.

Nemcsak a szegedi népviseletre volt hatással a török jelenlét, hanem a jászságra is.

https://library.hungaricana.hu/en/view/MEGY_JNSZ_K...

A (bujavászon) kendő "sikere" annak volt köszönhető , hogy a török eredetűnek tekintett kelmék nagyon szépek voltak, és így lett belőle ékesség a viseletben, ahogy a főkötő is az volt korábban.

Nincs sok? Itt, Budapest…

#801275 MGHUN Előzmény: #801207

Nincs sok? Itt, Budapesten már majdnem annyi van, mint Rómában.