A keresztény emberek egy része is óriási tévelygésben van, nem vitás, mivel a vallásosság mellől hiányzik a megtérés ajándéka. Kereszténység esetében meg kifejezetten ritka, hogy gyerekek meg tudnák érteni ezáltal valóban átérezni Jézus keresztáldozatának jelentőségét, hogy ez mit jelent az ő életükre nézve. Magukat kereszténynek valló felnőttek közül se mindenki érzi át ezt, nemhogy a gyerekek. Saját tapasztalat. Egyrészt saját élettapasztalat, másrészt nevelési tapasztalat.Aki valóban megtért, az Krisztus élő testéhez tartozik, és látod is az életén ezt, aki meg nem, az le van metszve a Szőlőtőről. És látod is az életén ezt. A gyümölcs megmutatja hogy mi is a helyzet. Nem véletlen szoktál jönni az álkeresztény dumáddal.
Mondjuk Ricsi (bocs Ricsi) valóban megtért embernek tűnik. Egyrészt szeret Isten jelenlétében lenni, keresi a társaságát, hirdette itt is az evangéliumot, tanubizonyságot tett hitéről, hogy ez számára mit jelent, hogyan éli meg kapcsolatát Istennel. De ő sem hibátlan, mivel ember. Keresztény ember, de ember. A különbség közte meg köztünk az, hogy tudja egyetlen út van, és az Jézus megváltásán keresztül vezet. Hogyha valóban megtért, akkor ujjászületett. És ez az életére/életmódjára is minden bizonnyal hatással volt. Áldás került az életére, és ennek látszódnia kell. Követ el bűnt gondolattal,szóval, cselekedettel és mulasztással azóta is? Minden bizonnyal. De ettől még nem álkeresztény, mivel egyetlen bűntelen volt a világon, isten aki emberré vált. Sőt nem is önfelmentés, hogyhát úgyis meg vagyok váltva, akkor most már bármennyit lehet bűnözni. Ellenkezőleg. Nem akarsz bűnözni mert Jézusra nézel. Ezt a mércét (bűntelenség) ember nem érheti el, ezt csak Jézus vére válthatja meg. Na most ő ezt tudja, hiszi, elfogadja. Akik nem hisznek, azok meg az önmegváltásban hisznek. A saját istenképben a maguk módján. Ahogy banyaiz mondaná: ami kényelmes azt megtartom, ami korlátoz azt kidobom. "Isten szeretete jöhet, ha kérek tőle valamit az jöhet, de hagyjuk már ezt a hablatyot Jézusról, a pokolról, meg az örök élet lehetőségéről, meg a büntiről az utolsó ítélet napján."
A kereszténység egyedülálló vallás abban az értelemben, hogyha megkérdezel bármely vallás követőjét beleértve az ateistákat is, akkor mindegyik azt mondja: ha betartom a törvényt, jót cselekszem, áldozatot mutatok be, akkor a nirvánába, mennyországba, paradicsomba jutok 40 szűz közé, az én érdemeimért leszek boldog stb.
Egyedül a megtért keresztény ember mondja azt: érdemtelen vagyok, egyedül Jézusra való tekintettel/ őt követve nyerhetem el az Életet, léphetek vissza Isten jelenlétébe.
Na most ez minőségi különbség ahhoz képest, hogy vallásosnak mondom magam aztán karácsonykor elmegyek az éjféli misére mert bár a szüleim, nagyszüleim minden héten/minden nap jártak, nekem viszont erre már nincs időm. Vagy minden vasárnap elmegyek éppen ugyanúgy - szokás hatalma - de nincs élő kapcsolat már Istennel.