:) sok soroscsicska
banyaiz Előzmény: #799656Amit tényként el lehet mondani az a morális válság. Az, hogy a morális szempont eltűnt a világból gyakorlatilag.
Mi vezetett ide azon már sokat lehetne filozofálni. Nehéz egy dologra rámutatni, vagy egy ideológiára , hogy ez a bűnös. Most elkezdenénk a témában a nap 24 órájában olvasni és 50 év múlva se érnénk a végére. :) Csekély ebben a felkészültségem felállítsam a pontos diagnózist. :)
Viszont ami nagy valószínűséggel ebben a folyamatban fontos szerepet játszott a világ "varázstalanítása" Cseh Tamás után szabadon. :) Az a folyamat amikor a transzcendentális tudatból, a materiális világba . A kézzelfogható, empirikus tapasztalatok világába az emberi közösség "tudata" ment. Az a változás pl amikor az indián azt mondta ne fényképezz le mert ellopod a lelkem, odáig , hogy okostelefonokkal rohangál a mai kor indiánja és fényképez mindent mintha muszáj lenne. :)
Ez mondjuk a felvilágosodás korától ipari forradalomban felgyorsulva eljutva napjainkig.
Szóval azt akartam neked mondani, hogy ma egy magát vallásosnak valló ember modern világban kizárt , hogy úgy élje meg a vallásosságát mint mondjuk a XIV. sz Franciaországában pl. Egyszerűen azért mert a tudata már a sok "tudomány" hatására sokkal materiálisabb mint természetfeletti. Ez szerintem egy tény mint folyamat.
Ebből sok minden következik pl az is, hogy mondjuk egy Rétvári polgártársnak a gondolkodása függetlenül minek vallja magát már messze nem az mint a világ "varázstalanítása" előtt lett volna. Akár a házasság témáról is. Akár a morális kérdésekről, semmiről sem ugyanaz.
Ez nem olyan, hogy egy valakihez köthető vagy egy eszméhez mint okozója, hanem egy folyamat.
Ezekkel a válságtünetekkel , vagy tünetekkel amit mondtam neked pl. Ezt nem lehet ráfogni egy történelmi szereplőre, vagy egy szellemi mozgalomra, politikai mozgalomra , annyira összetett. Nem lehet azt mondani, hogy a liberálisok, vagy Marx elvtárs, vagy Lenin elvtárs tehet a világ ilyen formájú változásáról, és benne az emberi porszemek tudatának a változásáról. Beleértve Rétvárit is. Érdemein felül emlegetem ezt a jóembert. :) Nem akarom filozofikus magasságba emelni nehogy arra gondolj. . :) Nyilván nem az ő személyes emberi sorsa itt az érdekes csak jellemző valahol ezért hoztam példaként.