a mostani menü:
mászáros rali off
nyomda vétel on
igaz, a kbc is ezzel számolt, nem tudom, hogy honnan jött a 75 ft :)
Kb ennyit is várt a piac, de így még van benne 100-150 Ft :)
A tervezett 75 ft helyett 84 ft osztalékot javasolnak ... :-DDD
„Rekord méretű exportbevétel mellett, minden soron kétszámjegyű növekedést értünk el. Fejlesztéseink iránya és termékportfoliónk összetétele újra bizonyított. Biztonsági és kártya termékeink, valamint üzleti nyomtatványaink a régióban vezető szerepet biztosítanak az ANY csoportnak. Az Igazgatóság az elmúlt évekhez hasonlóan újra arról döntött, hogy a megtermelt eredmény kifizethető osztalékként, így a Közgyűlésnek részvényenként 84 Ft osztalék kifizetését javasolja.” – fűzte hozzá a Társaság jelentéséhez Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt vezérigazgatója.
Pár gondolat, hátha segít...
"De hova rakjak STOP-ot hogy ezt elkerüljem?"
A stop helyszín meghatározásához már szerintem elemezni kell a chartot. Rengeteg féle stop kezelés van, bonyolult és egyszerű is.
Két egyszerűt felvázolnék:
(A) Adott idősíkon (mivel hónapok/évek óta tartod, legyen Hetes/Havi) megnézed, hogy melyik mozgóátlagot 'tisztelte' az árfolyam és azt használod 'követő' stopnak
(B) Struktúrális helyszíneket választasz és azok alá teszed be 5-10 Ft-al lejjebb (ÁNY esetén)
"ha valamin van most 10-20% nyerő, azzal mit csináljak?"
Ugyanaz mint fent. Stop kezelés.
Nem szabad elfelejteni, hogy a scale out (fél vagy harmad pozi zárás) is szintén kockázat csökkentő valamint 'stop kezelő'.
A plusz-os pozi ugyanúgy tudja enni a pszihét mint a vesztő, DE! Vesztőnél ahogy látom itt a fórumon nincs stop-otok. Hagyjátok a pozit menni nagyon negatívba.
Szvsz az a baj ezzel, hogy eszi a pszihét valamint nem 'kamatozik' a pénzed.
Én a nyerőnél például, ha már kellő távol ment (10-20% az ilyen) scale out-olok (lefelezem a pozit), tehát elrakok 5-10% nyerőt és a stop-ot nullába húzom.
Jó, ez nagyon sarkos, mivel nem %-okra megyek, hanem R-ek re, de ez már más téma.
"és nekem is van több olyan amibe sikerült beragadni -50-60-90 % bukókban"
Amennyiben használsz kezdeti stop-ot (azt oda illik tenni ahol azt mondod, ez már nem long vagy pedig oda ahol ha lezárod még nem fáj a veszteség), akkor nem lesznek ilyen negatív pszihés behatások és ezáltal jobban tudsz majd fókuszálni a nyerőkre.
Sőt, a megmaradt pénzt tudod forgatni.
=================
A 4-5 évvel ezelőtt megvett nyomda pakkomra én csak keveset vettem annó, mert nem volt több szabad cash akkor még. Ezt most szépen építem le. Elrakom a 120-130%-os nyerőt (eredeti pakkhoz képest 270%) valamint az osztalékot, és majd keresek újabb beszállót. Ez a nyerő legalább kompenzálja részben a régi nagy bukókat, amikor még stop nélkül mentem.
Nem szabad keseregni az elmaradt nyerő miatt. Majd jön a következő.
sok piros láttán a remegőkezűek elkezdték bedobálni :)
Épp a normál számlámon nincs veszteséges pozi, ahol meg van, ott nincs Állami Nyomda. De az ötletet köszönöm, ennek lenne értelme hogy a nyereséget szembeállítsam a veszteséggel.
Az igazi dilemma a következő, csak hogy kontextusba kerüljön ez az egész. Hogy ne offoljam szét a topikot, ezért ÁNY példán keresztül mutatom be:
Teoretikusan, van 300 db nyomdám 600 forintos bekeráron; 300 db 1000 forintos áron, 300 darab 1100 forintos áron.
A 600 forintos pakkon van 120% nyereség (osztalékot nem is számolom). Mit csináljak vele? Hova tegyek stop-ot? Meddig tartsam? Adott esetben ha lesz egy lejtmenet, nézzem végig ahogy duplázásból marad 20-30% nyerő? Bár ez a pakk a legkényelmesebb, mert itt nagyon jó az osztalékhozam évente és ha az árfolyam feleződne (amihez nagyon nagy gebasznak kellene történnie), még akkor is pénzemnél lennék.
DE azt akkor is bánnám hogy végignéztem ahogy 120% nyerőből lesz nulla, vagy minimális nyerő.
A többi pakkal ugyanez a helyzet és igazából azok az érdekesebbek: ha valamin van most 10-20% nyerő, azzal mit csináljak? Ha lesz egy lejtmenet (előbb-utóbb lesz, ez elkerülhetetlen), akkor ott találom magam hogy 10-20% nyerő helyett bukóban ülök. De hova rakjak STOP-ot hogy ezt elkerüljem?
Tudom hogy sokszor arról beszélünk milyen pozikba ragadtunk bele (és nekem is van több olyan amibe sikerült beragadni -50-60-90 % bukókban, elég csak a Deutsche Bank, Office Depot, Micron, Seadrill pozícióimra gondolnom), de számomra éppolyan nehéz az is hogy egy long-os környezetben egy long-os, nyerőben lévő pozíciót hogy menedzseljek.
Előre is köszi a meglátásokat!
egy egyes lemaradt az elejéről, 1560ért átadom a pakkot szívesen :)
ha ennyire nyomaszt, szívesen besegítek, 560ért átveszem a felesleget ;-)))
zárd le a veszteséges pozicióidat és tedd szembe a nyomda nyereségével. Aztán vedd vissza TBSZ 2017-re az ANY-t.
Ha nincs veszteséges pozid, akkor meg ne sírj! Adózz! :-)
Legnagyobb "hülyeséget" akkor csináltam amikor ezt nem TBSZ-re raktam. A normál számlán ott csücsülök 2013 óta 560-as bekerárral a pakkomon...
A 2014-es és 2015-ös TBSZ-ra már vettem, de azok meg 1036 meg 1095-ös bekerárral vannak, úgyhogy dilemmázok mit kellene csinálni, mert picit lejjebb kellene építeni az ÁNY-t, már 10% az össz portóliómban, ez így sok.
nem csak én tartom, vannak itt még mások is, akik tartják 400-500as szintekről. :)
Ó...,man! Ő.O Hány ezer darabod lehet már...:) 200? Főrészvényes, főmufti! (ma már ez lesz a trendi)
Ha nem kéne egy cuki kis telket vennen (mert erősen virágbuzi vagyok), benne hagynám a kis zsozsókámat és néha felvenném az osztit...közben pedig cseperedik...
Persze, hogy nem szakadt be:-)
OTP-ből szálltam ki 6300-6500-nál (5500-5700-ról), itt be 1080-1100-nál. Hát az jobban ment. De nem bánom, rosszabb ne legyen.
Még tartom osztalékig. Aztán majd meglátom.
Azóta is tartom, ma bővítettem rá egy picikét. Kíváncsi vagyok a Q4-re, hogy meglesz-e a 75-80 ft-os osztalék? :)
Én is dobtam a csomagomat 1210 felett...majd újra bevásároltam. Gyűjtöm mint a bélyeget. +Várom az áldást. Ez kétezertizennyócig' má nem fog megpusztulni. Ő.O Jó kis nyugdíjas(néni) részvény.
a kiszálló jó volt, a visszaszálló nem. 1180 körül kezdtem volna 1150ig a vételeket. Nem jött be :)
én beöntöttem a közösbe :)