Beszakad???
Stef Előzmény: #789387Pár gondolat, hátha segít...
"De hova rakjak STOP-ot hogy ezt elkerüljem?"
A stop helyszín meghatározásához már szerintem elemezni kell a chartot. Rengeteg féle stop kezelés van, bonyolult és egyszerű is.
Két egyszerűt felvázolnék:
(A) Adott idősíkon (mivel hónapok/évek óta tartod, legyen Hetes/Havi) megnézed, hogy melyik mozgóátlagot 'tisztelte' az árfolyam és azt használod 'követő' stopnak
(B) Struktúrális helyszíneket választasz és azok alá teszed be 5-10 Ft-al lejjebb (ÁNY esetén)
"ha valamin van most 10-20% nyerő, azzal mit csináljak?"
Ugyanaz mint fent. Stop kezelés.
Nem szabad elfelejteni, hogy a scale out (fél vagy harmad pozi zárás) is szintén kockázat csökkentő valamint 'stop kezelő'.
A plusz-os pozi ugyanúgy tudja enni a pszihét mint a vesztő, DE! Vesztőnél ahogy látom itt a fórumon nincs stop-otok. Hagyjátok a pozit menni nagyon negatívba.
Szvsz az a baj ezzel, hogy eszi a pszihét valamint nem 'kamatozik' a pénzed.
Én a nyerőnél például, ha már kellő távol ment (10-20% az ilyen) scale out-olok (lefelezem a pozit), tehát elrakok 5-10% nyerőt és a stop-ot nullába húzom.
Jó, ez nagyon sarkos, mivel nem %-okra megyek, hanem R-ek re, de ez már más téma.
"és nekem is van több olyan amibe sikerült beragadni -50-60-90 % bukókban"
Amennyiben használsz kezdeti stop-ot (azt oda illik tenni ahol azt mondod, ez már nem long vagy pedig oda ahol ha lezárod még nem fáj a veszteség), akkor nem lesznek ilyen negatív pszihés behatások és ezáltal jobban tudsz majd fókuszálni a nyerőkre.
Sőt, a megmaradt pénzt tudod forgatni.
=================
A 4-5 évvel ezelőtt megvett nyomda pakkomra én csak keveset vettem annó, mert nem volt több szabad cash akkor még. Ezt most szépen építem le. Elrakom a 120-130%-os nyerőt (eredeti pakkhoz képest 270%) valamint az osztalékot, és majd keresek újabb beszállót. Ez a nyerő legalább kompenzálja részben a régi nagy bukókat, amikor még stop nélkül mentem.
Nem szabad keseregni az elmaradt nyerő miatt. Majd jön a következő.