Regisztráció Elfelejtett jelszó

Harcsa vagy Süllő

Sügérre...

#788554 MGHUN Előzmény: #788200

Sügérre nekem van egy olyan ötletem, hogy egy micro-jigre kötnék legyet valószínűleg kisebb műtollakból, fényes aranycérnából, amit aztán a sügerek orra előtt lóbálnék. Sajnos csak tavasszal tudom kipróbálni, de nagy reményeket fűzök hozzá, mivel azt már tapasztaltam, hogy sügerek arra is kapdosnak, ami majdnem akkora, mint ők maguk :)

Én még azt hallottam...

#788200 banyaiz Előzmény: #788129

Nagyon jó pl a körforgó kombinálva twisterrel csukára nekem az egyik kedvenc villantóm. Dunától tavakig szerették a csukák. Legjobban nekem piros színben vált be piros körforgó piros twister. Lehet, hogy már csak hit miatt is fogtam vele szépen, mindig amiben bízol azt használod legtöbbet. :) De nem kell benne csalódni, úgy vettem észre fogósabb sokszor mint egy sima körforgó.

Vagy láttam olyat is wobbler és fölötte műlégy fél méterrel- 1 méterrel, Dunán használják ezt , balinra , süllőre is.

Én még azt hallottam...

#788129 MGHUN Előzmény: #788115

Igen, én is szoktam Szalait nézni. Gyönyörű busa, és milyen ritka,hogy pergetés közben akad szájba. A villantóknál is hallottam/láttam olyat, hogy a végén egy pamacs/ inkább szinezett toll van. Eléggé effektívek is. Láttam mo st nyáron, egy 2. bedobásos 3 kg-s balin kapást ilyen villantóval. Brutális volt :)

Én még azt hallottam...

#788115 banyaiz Előzmény: #788081

Amiért még jó ugyanazt a gumihalat megtűzöd egy másik típusú fejjel egy teljesen más jellegű csalit kapsz.

Pl ugyanaz a súlya a fejnek és a formája is de a horog nem ez a hagyományos kerek öblű hanem szögletes ennyi változtatás és egész máshogy mozog. :) De már a fejek formájában is van annyi féle, hogy horgász legyen aki lekövette.

Van aki esküszik arra, hogy legyen az ólomfejre szem felfestve mert sokkal fogósabb stb stb. :)

Végtelen variációk ugyanarra a témára. :) Lehet olyan, hogy ilyen dolgokon sok múlik.

Épp most a napokban láttam olyan fejet, ami úgy nézett ki mintha egy műlégy lenne egy nagy szőrpamacs, nem próbáltam még ezt a fajtát, de jól nézett ki.

Ennek a srácnak a videóit érdemes megnézni nagyon ügyes pergető, nekem nagyon tetszettek a videói.

Én még azt hallottam...

#788112 banyaiz Előzmény: #788081

Nincs mit, nem volt egy nagy tanács. :) Ezekkel a gumi csalikkal az összes ragadozót be lehet cserkészni szinte minden helyen sekély víz , mély víz évszaktól függetlenül.

Pl Dunán süllőre télen zátonyokon érdemes lehet végigszűrni nem a fél kilós méretekre lehet számítani.

Csukát fogni vele , nem szoktam az utóbbi években célzottan csukára pergetni, vagy nagyon ritka, inkább süllőzés közben ha beesik. De ha tilalom után , vagy ősszel , akár nyáron is bár az nem a csukapergetés nagy szezonja, szóval partmenti bokrok nádasok előtt végigcserkészed . Hát ha nagyon nem eszik nagyon pici fejjel gumi méretéhez képest pici fejjel lehet nagyon lassan bevontatni ejtegetni csukagyanús helyek előtt. Mondjuk egy kilenc centis gumihallal, vagy valami gumiféreggel . Milyen csuka az ha nem üti meg? :) Persze vannak olyan napok még nagyon csukás vizeken is biztos, hogy semmi. De ne írd le mint csalit ezeket a gumikat.

Nem horgászom olyan helyeken ahol teleraktak valami kis tavat hallal, és még süllőzés közben is bejön néha a csuka mély vizeken is .

Legnagyobb csukámat ami 4 kilós volt pont egy ősz végi téli süllőpergetésen fogtam kb 5 méteres vízben fenék közelben. Azt hittem ott a kapitális süllő saccolgattam 6-7 kilós süllő erre feljött egy 4 kilós csuka. :) Akkor néhány cifra dolgot mondtam. :)

Én még azt hallottam...

#788081 MGHUN Előzmény: #788068

Rendben, köszönöm a tanácsot. Én gumihallal leginkább csak a sügereket fogdoztam még, de nyáron gondolom, majd becsusszan pár süllő is, ha jól csinálom :)

Ez még talán jó lehet...

#788072 Ibiza Előzmény: #788040

köszi..mák.. de érdekessége a dolognak forgókapocsra raktam angolnát..egy hajlékony ághoz kötöttem..nagyon erős hal.. hajlékony ág kirugózza a dinamikus erőket.. mellette volt egy szák..benne hült egy pezsgő... reggelre mindkettő eltünt..a szák és a forgó is a helyén volt.. egy jól védhető táborhely volt.. hangtalanul kizárt valaki bejutott volna..a "jelzők" is érintetlenek voltak..

egyetlen magyarázat angolna elvitte a pezsgőt..gondolta megünnepli..

Ez még talán jó lehet...

#788070 banyaiz Előzmény: #788003

Harcsára kuttyogatok a kedvenc csalim a pióca. Több oka van, nagyon szívós, el tudod tartani nyáron is hónapokig. Eszembe jut horgásznék hűvös helyről előveszem vödröt , viszek 30 db-ot aztán indulhat a peca. Egyszerű. Ezeket a büdös csalikat én nem igazán szoktam használni, harcsás aromákban sincs igazán tapasztalatom . Be lehetne egy piócacsokrot is mártani valami szirupba illatozzon egy kicsit jobban, ki tudja .

Másik módszer amit használni szoktam élőhallal úszóssal, vagy stupekessel.

Még néha kagylót szoktam kuttyogatáshoz, ha tudok szedni az is egy nagyon jó csali. Nadályt, berki gilisztát is persze de azokat ritkábban mint a piócát az a legszívósabb jószág. :)

Én még azt hallottam...

#788068 banyaiz Előzmény: #788039

Ezekből a gumicsalikból rengeteg féle van. Nagyon nem mindegy mekkora fejjel használod, hogyan vezeted, éppen melyik a fogós, méret , szín , típus egyéb nyalánkságok. Csak a fejekben milyen variációk vannak. Bőség zavara. :)

Mondjuk hínármező tetején kell elhúzni, vagy 8 méteres vízben fenék közelben mindkettőre jó, és mindkét helyen fogtam vele. Univerzális csalinak tartom ilyen szempontból.

Próbálgatni kell. :)

Ez még talán jó lehet...

#788040 MGHUN Előzmény: #788003

1,5 KG?? Nem semmi. Így utólag is gratulálok:) Ilyet keveset hallottam. Annyit tudok az angolnázásról, hogy legjobb éjszaka, de még jobb vihar után, kis küsz vagy géb szeletekkel, vagy akár élő hallal.

Én még azt hallottam...

#788039 MGHUN Előzmény: #787976

Kis gumihalakkal szerintem csak süllőt, domolykót,ilyesmiket, max nagyobbal harcsát lehet fogni. Valamiért én azt tapasztaltam, hogy a csukára (kivéve a gumibéka) nem jó a gumihal. Mostanában kezdtem (november elején) a horgászatot, de nyárról sok tapasztalatom van más horgászoktól, viszont ezt sehol sem olvastam, hogy a csukát ennyire nem érdeklik a gumihlak. konkrétan 3 alkalommal 3-4 órát pergettem kisebbekkel, (4- 10 cm), úgy hogy a csuka előttem ugrált, és a gumihal nem érdekelte. a Wobblerekkel nem ez a helyzet :) Igaz, ez vízfüggő, de nekem a kicsi, monoton színű, görbehátú wobblerek jöttek be. Egyik alkalommal elég tiszta volt a víz, és lehet, hogy ez okozta a vesztemet, de még csak egy aprócska reakció, rácsapás sem volt egyik alkalommal sem gumihalra.

Ez még talán jó lehet...

#788003 Ibiza Előzmény: #787947

a szárazföldi szag..nem feltétlenül u.az mint a vízben oldott aroma.. én igyekszem a természetes csalikat használni..van ahol a csirkebél a jó..ez is természetes csali mert van ahol a harcsák sok kacsát szárcsát kapnak el.. egyszer láttam..felnőtt szárcsát délben..tőlem 10m-re a sásos elött ..simán lecuppantotta a harcsa.. rádobtam de semmi..

harcsára szoktam..haver fog keszegeket.. egy vödörben összevágom..és úgy levestől beöntöm oda ahova horgászom.. esetleg rakok bele némi májat.. vérgolyót..

Piócát nadályt harmatgilisztát azért szeretem mert arra rámehet a nagy ponty is.. esetleg kilós jász domolykó

Kőrösön harcsáztam..hatalmas kapás.. és egy jó 1,5kg-os angolna kapott rá.. volt vagy 10cm átmárőjű..

Ez még talán jó lehet...

#787977 banyaiz Előzmény: #787947

Ismerősöm esküszik kagylóra . Szed kagylót , mikor pár napos már nyáron olyan 10 méterről megérzed a szagát akkor kibontja őket , fagyasztóba bezacskózza. Azzal csalizik.

Fogós , csak legyen gyomrod hozzá. :) Maradok inkább a piócánál , vagy friss kagylónál. :)

Nagyon sok lehetőség van most már ezen a téren is, rengeteg gyári aroma van , büdösíteni valami natúr cuccot. Ilyen halas, kagylós stb aromákkal bojlival is fogtak már nem egy harcsát pontyozás közben is.

Fogtak úgy is sokat ott ahol horgászom marhavért lefagyaztottak vödörszámra, és akkor "etetés" harcsára egy vödör marhavér jégtömb formában. Hát biztos fogós de annyira nem akartam harcsát fogni, hogy így csalogassam őket. :)

Én még azt hallottam...

#787976 banyaiz Előzmény: #787946

Mikor én kezdtem pergetni nem mostanában történt, akkor házilag gyártottunk villantókat. Sárgarézből főleg.

Olyan körforgókat csináltam Mepps is megirigyelné. :) Na azért nem , szerénység, szerénység elvtársak. :)

Tiszta vizeken ami már kicsit matt volt, zavarosabb vízre a kifényesített réz.

Kanálból is lehet nyelét le, kanál részét kifúrod kulcskarika bele horog aztán kész.

Csak hát most már a bőség zavara műcsaliban , mostanában én a gumihalakra vagyok rákattanva azokkal dobálok legtöbbször.

Én még azt hallottam...

#787946 MGHUN Előzmény: #787818

Én még azt hallottam, hogy a kisebb folyóvizekben, ahhol télen kevés a fogyasztható hal, ott a csukák, egyéb ragadozóhalak a hajlított kanálra is rákapnak télen.

Kipróbálni még sajnos nem volt alkalmam.

Ami jó lehet még talán e…

#787818 banyaiz Előzmény: #787744

Ami jó lehet még talán ezek a ragadozóhalas aromák, olajok.

Mondjuk jó helyválasztás, és jó csali az a lényeg vsz.

Vannak olyan helyek ahol télen rengeteg az apró hal . Gödrök és áramlik a víz ott egy kicsit. Állóvízen van de kifolyó előtt mellett . Állandóan mozog kicsit a víz van kaja a kishalaknak , gödröt mosott ki a víz ott jól érzik magukat , télen beállnak oda .

Hát ott ha nem ólálkodik csuka akkor sehol. :) Persze nem mindig így jön össze a gyakorlatban, de azért jó esély van rá. :)