Regisztráció Elfelejtett jelszó

Gondolkodási struktúrák (gyűjtőtopik)

gondolkodás vs szociális lény

#783431 banyaiz Előzmény: #783409

Alap szellemi képességek + ismeretek szűrő.

Nagyjából ez és az ingerküszöb elhelyezkedése =közöny határozza meg azt mi is a célszerű stratégia.

Génsebészek, és atomfizikus kutatók gyűlésén nem vszínű, hogy működne pl egy gonosz migráns propaganda abban a formájában ahogy országos viszonylatban működött.

De az érzelmi tényező nagy úr, általában az értelmet legyőzi még nagyon intelligens embereknél is ha megfelelően manipuláljuk, vagy legalábbis szoros lesz a meccs. Fel lehet állítani azt a csapdát amiben nagyon intelligens közönségnél is érzelmek felülkerekednek, csak ezzel azért nem érdemes bíbelődni mert nem éri meg a db számot tekintve. :)

Az a jó ha ez a szűrő minél nagyobb lyukbőségű az az egyszerű helyzet. Meg hát alapjáraton az ember egy olyan szerkezet, hogy a testi funkcióiból az agyának szerepe az sokszor nem a fontosak között van. Kihasználtsága stb. :) Nem is divat az ilyesmi manapság tehát ez a közönnyel együtt már tényező.

(közben Hertha Gladbach 3-0:)

#783428 TrendMan Előzmény: #783410

És mi a helyzet, ha ez egy 'dupla-fenekű" börönd? Egy ketttős rendszer, ahol a csordaszellem = biológiai heurisztika és a kulturális mémek = szocializált szellemi szokások párhuzamosan léteznek?

Ez a legvalószínübb válasz a kérdésekre.

#783410 tozsdenyul Előzmény: #783299

"Szal az ember nem csorda szellemű, hanem a mémjei után megy"

szamtalan kiserlet cafolja ezt, na meg a tortenelem

de bizony hogy csordaszellemu, es ha a csorda szembemegy az egyeni memekkel, akkor a csordaval megy es nem a memmel

#783409 TrendMan Előzmény: #783361

Igen, abban egyetértek, hogy a minket bombázó rengeteg hatás közül kell választanunk valamilyen szempontok szerint.

Minél több a hatás, annál hatékonyabb szűrőt próbálunk bevetni, itt a mennyiség a minőség rovására megy.

Az egyik szűrő azt mondja, hogy a miénkkel egyező, már megrágott és elfogadott vélemény a jó.

A másik szűrő azt mondja, hogy a harsány vélemény a jobb.

A harmadik szürő elzárkózik és kizár minden véleményt.

Szerintem ez a szürő felel a mai magyar politikai apátiáért.

Lehet, hogy vannak még más szürűk is.

Aki ismer ilyet, írjátok meg (röviden:-) !

#783361 banyaiz Előzmény: #783335

Ez valahol az ingerküszöb emelkedésével függ össze.

Goebbelst szóba hoztam amikor ő ezt végrehajtotta és egy olyan népet tudott fanatizálni mint a német akkor ez egy új dimenzió volt ebben a formában , mértékben .

Manapság az ilyen fajta propagandát sokan használják , általános dolog lett. Nem véletlenül mert elég sokat elemezték már a nagy tanítómester dolgait, miért működhetett és egyebek. Pl megnézel egy M1-et ne menjünk messzire, azt még Goebbels is megsüvegelné. Mind az egyszerűséget , mind az értelem totális mellőzését, árnyalatok teljes hiányát, mind a sulykolás mértékét a totális agymosást. :) Viszont a hatása se olyan már mert ingerküszöb alatti, nem egy akkora csoda mint annak idején.

Na most ugyanez a jelenség a korrupciónál, a szabad szexnél, elvek nélküli gátlástalanságnál stb stb . Vagyis ami valamikor extrém , kirívó volt az mára ingerküszöb alatti. Annyi zúdult már rá belőle a néptömegekre világszerte, hogy természetes reakció már fel se kapja rá a fejét, csak egy légyzümmögés a sztori.

Olyasmi ez mint egy alkoholistánál , vagy drogosnál először extrém az élmény aztán gondolom a végén már olyan mint a levegővétel mindennapos.

Pont ugyanez a pszichója ezeknek a dolgoknak.

Mint volt úttörő emlékszem még a reklámok ügyében mikor beindult ez a tömeges reklámozás, végignéztem kerek szemekkel ilyen termék olyan termék hű ez+az. :) Most dől rád minden szinten a reklám fut is a reklámblokkoló program a gépen. Már egy ingerküszöb alatti dolog. Még szűz voltál ezen a téren akkor hű micsoda csoda mit tudom én orosházi libamájkrém. :)

Egész magyar társadalom ebből szempontból egy kísérleti laboratórium. A viszonylag világtól elzárt Kádári rendszerből egyik napról a másikra a vadkapitalizmusba. Szűz terepből másnapra a nonstop orgia világába. :) Erre adott reakciók egyénenként, társadalmilag az idő múlásával. Hát ez egy szociológiai , pszichológiai aranybánya . Nem szólva olyan extrém dolgokról , hogy ebben a társadalomban együtt él olyan réteg aki Kádár alatt szocializálódott lett felnőtt élte le az élete nagy részét, aztán aki csak belekóstolt gyerekként, és az a generáció aki egyáltalán nem élt még akkor. Ez ám az igazi jó keverék. :) Igazi ínyenceknek való terep.

Ez nem egy új találmány …

#783354 banyaiz Előzmény: #783194

Ez nem egy új találmány kb amióta ember van a földön propaganda az hasonló elveken működik. Igen egyszerű elveken az értelem helyett az érzelmekre hatni.

Mit tudom én mondjuk a sötét középkorban így fordulhatott elő az, hogy valakire ilyen olyan okból ráfogtak boszorkány aztán csúnyán végezte, és a tömeg ott lelkendezett.

Goebbels emelte ezt igazán profi szintre amikor már egy állam teljesen a racionalitást elveszítve csak az érzelmi dolgok, semmi árnyalat benne , egy lépés hátrálás sem valóság teljesen mindegy, mindezt valamilyen ellenségre kihegyezni, minél egyszerűbb módon stb. Mindezt zúdítani a népre , sulykolni az agyába nonstop ami a csövön kifér. Hogyan is mondjam totális háború híve volt ezen a téren. Manapság is láthatod követőit. :)

De ugyanezen az érzelmi elven működnek pl a reklámok is ami szintén egy formája a propagandának valahol. Egy szép nőhöz, egy kellemes hangulathoz, szép tájhoz kapcsolni a terméket, érzelmi alapon. Egyik gyártó se reklámozza a termékét egy bűzlő szemétteleppel a háttérben. :)

Egyszerű szerkezet az ember valahol, igen könnyen manipulálható, és minél kevesebbet tud annál könnyebben manipulálható, hiszen esetleg nem is tudná racionálisan összerakni ha akarná se sok esetben.

#783335 TrendMan Előzmény: #783299

Hát szerintem ez nem ilyen egyszerű.

Eleve több problémát érintettünk.

A kreacionista vs. materialista dimenzióban igazad lehet.

De az, ha egy társadalomban az emberek már természetesnek veszik a korrupciót, nem emelik fel a szavukat vagy már el sem mennek szavazni, ez valami más.

#783299 Spade Előzmény: #783288

ez a jelenség teljesen egyértelmű,(persze a cikkírónak lövése sincs miről beszél) arról van szó h az ember nem tud a mémjei ellen menni. És nem arról h hülye, vagy a hangadók elméleteit simán benyeli. Aki liberális annak akkor is Soros lesz az isten na jó félisten, és a jó ember aki befogadtatja eu-ba a az általa javasolt 15 milla migráncsot, ha az eu által erre javasolt és kibocsátott kötvények generálta kötvény hozam emelkedésen hatalmasat kaszálna. És persze egy vallásosnak hiába magyarázod h nincs isten persze az se bizonyított h nincs mint ahogy az sem h van. Ugyanolyan sötét aki a materializmuson rugózik, hiába gondolja magát felsőbbrendűnek. Szal az ember nem csorda szellemű, hanem a mémjei után megy (amik persze mindig csoportnormák) de annyira szerves részei az embereknek mint a génjei, Az se merül fel h cselekedj a génjeid ellen például lakj a tengerben mint a delfin, szal aki ezen meglepődik az eleve hülye :)

#783288 TrendMan Előzmény: #783282

Talán annyiban off, hogy nem a gondolkodásról vagy problémamegoldásról szól, hanem egy szociális és tömegjelenségről.

Mint tudjuk, az ember tömegben sokszor ostobán viselkedik.

Szerintem ez a heurisztikák miatt van, melyekkel időt és energiát lehet megspórolni - többnyire.

Biztonságot nyújtanak, nem kell problémás döntéseket meghozni, segitenek a csoport kohézióban.

Máskor meg - ha az idő és energiaspórolás társadalmi méreteket ölt - romlásba döntenek.

De ennek igen sokféle értelmezése van, nagyon érdekes kérdés, hogy egy adott közösségben mikor kezd a helyes vagy a helytelen megközelités elterjedni.

http://hu.iranyitok.wikia.com/wiki/Gresham-t%C3%B6...

Épp a hétvégén beszélgettem valakivel, aki szerint más-más etika uralkodik az egyes magyarországi borvidékeken.

Egyes helyeken kiszorítják az ügyeskedőket és a csalókat, máshol meg éppen ezek dominálnak.

Csak, hogy konkrét példát is mondjak:

pl. az egri borvidéken szinte lehetetlen elkerülni az átverést de pl. Villányban a 'jók' dominálnak, a vendég van a középpontban.

Legalábbis saját, nem reprezentativ adatgyüjtésem valami ilyesmit mutat.

ez egy nagyon jó felvetés

#780516 TrendMan Előzmény: #780216

Ez egy érdekes adalék:

http://www.businessinsider.de/euer-smartphone-brin...

Kísérleti alanyoknak pénzügyi kérdéseket kellett megválaszolniuk, kiszámolniuk egyszer okos telefonnal, egyszer papírral és ceruzával.

Akik okos telefonnal nyomultak, sokkal rossza válaszokat adtak.

Magyarázatként kínálkozik, hogy az okos telefon egy gyorsító.

#780216 Koffein Előzmény: #780197

1, attól függ mit olvas, úgy gondolom fb-t, vagy instant híreket olvasva a gondolkodás nem fog fejlődni, max kialakul egy vélemény, amit a szájába rágtak

2, ez szerintem összetettebb, minthogy kivetítsük népességrobbanásra meg a fogyasztói társadalom kiépülésére...

#780197 TrendMan Előzmény: #780194

Ez egy nagyon jó felvetés, annál is inkább, mert már én is gondoltam erre:-)

Nekem a kérdés következő két dimenziója is eszembejutott már:

1) Mennyire egyenértékü a mobiltelefon képernyőjén történő olvasás a hagyományos olvasással?

2) Mennyiben jár együtt az olvasás hanyatlása a népességrobbanással és a fogyasztói társadalom kiépülésével?

Spehen King szerint "...…

#780194 Koffein

Spehen King szerint "...a kevesebb olvasás az analitikus gondolkodás csökkenéséhez is vezet. Ha olvasunk, könnyebben észrevesszük, ha teljesen hülyének akarnak nézni minket.

Arról is beszélt, hogy olyan társadalomban él, ahol a kultúrának sokan nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget, legyen az a kultúra Shakespeare vagy a slam poetry. Azt hiszik, hogy a gondolkodás olyan természetes, mint megtanulni járni, pedig ez nincs így. A gondolkodás kemény munka eredmény, és folyamatos erőfeszítést igényel, a kultúra semmibevétele viszont írástudatlansághoz, félműveltséghez vezethet: az emberek egyre kevésbé lesznek képesek felismerni a hozzájuk intézett baromságokat vagy a teljesen általános, semmitmondó gondolatokat, ez pedig jelentősen megkönnyíti a politikusok dolgát."

http://konyves.blog.hu/2016/09/28/stephen_king_ha_...