Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

bér és közterhei3

#779549 Ibiza Előzmény: #779545

Sokan mondják -még komoly pénzügyi szakemberek is- azért alacsonyak nálunk a bér mert szarul dolgozunk..anyátok.

A magyar ember sokat és keményen dolgozik.. a többség ezt teszi..sokat dolgoztam külföldiekkel elárulom a magyarok sokkal jobbak.. tudta mindenki sürgős a téma..de a magyarok kb 50%-al többet csináltak..helyiek 1kor elmentek 1-1,5 óra ebédidőre..majd 5-kor kiesett a kezükből a szerszám..elmentek sörözni majd haza.

Mitől a nagy különbség? ahogy én látom!

1.azért mert szerencsésebb történelmű és méretű országok.. kizárólagosan rabolják a föld javait..saját célra.. aranyat olajat szenet..gázt..majd ezt globalizálták..a teljes földfelszinen rabolják a javakat..saját számlára..

2. ezek az országok háborúkat gerjesztenek..oda adják el fegyvereiket.. minden háború nyereség ami nem a te területeden zajlik..elsődleges és másodlagos nyereség..usát az 1929es válságból nem a new deal húzta ki a csávából..hanem a 2. világháború..addig csak vergődtek..a hadiipar beindulásakor indult be a gazdaság.

3. a gépesítés.. nem a dagadt amerikai keresi meg a 40usd-s fizetésével a gdp-t...globalizáció.. a szorgalmas olcsó munkaerő akinek nem adnak más lehetőséget..és a robotok.. ahol nincsenek szociális költségek..fűtés..világítás..

4. a rabszolgamunka és gyarmatosítás.. amikor gyerekek félrabszolgák dolgoznak 1-3 dollárért naponta..és a produtumot 1000dollárokért adják..lásd divatipar..elektronika..

5. a magas munkabérek.. a nagyszámú fizetőképes keresletre lehet vállalkozásokat ágazatokat alapítani..azokhoz tartoznak gépipari média reklám informatikai szolgáltatások..a befolyásolás magas szintjével újabb és újabb igényeket lehet gerjeszteni..célcsoportokat kialakítani... a játszó embernek új értékeket adni..a régieket fenntartani...felértékelni.

Tehát ha ezt nézzük ezek alapján soha nem érjük utol a most magas GDP-jű országokat.. kevés a lehetőségünk, csak néhányat említenék..a magasabb bérkiáramlással a belső fogyasztás növelése.. innováció..feldolgozóipar mezőgazdasági és ipari szinten..magas hozzáadott értékkel.... a mostanában divat kézműves (nem jó szó) de a természetes alapanyagokból egyedileg készített dolgok előállítása exportja(egyedi sorozatgyártás).egyedi szolgáltatások kialakítása..magasszintű technológia azonnali átvétele..az adók csökkentése és egyben az adóbeszedések hatékonysága...állami beruházások..nem stadionok..hanem technológia innováció..ipari parkok..adómentes övezetek..raktárak..logisztikai központok..az alacsonyabban képzettek bevonása a termelésbe..(MEZŐGAZDASÁGI FELDOLGOZÓK, raktárak, tárolók..)

Az államháztartás az államigazgatás a felépítmény hatékony működtetése..a kerékkötők kiebrudalása...

Ezekhez a hitelszolgáltatást kell fejleszteni és nem szabad engedni a bankoknak a prémium szitut..a nyugatiakkal azonos kamatmarzsok.

Kb duplázni lehetne sztem agdp-nket..

bér és közterhei2

#779545 Ibiza Előzmény: #779544

Ami a fideszben agyamra megy ez a kommunista gondolkodás..osztogassunk pályázgassunk..adjunk hűtőt..mentsük meg józsit.. média szalad nem nem adjuk józsi házát.. lóf@szt..legyünk már felnőttek..mindenki legyen felelős a döntéseiért..ha hüje volt és elbukja a házát akkor így járt..de legyen lehetősége felállni..újrakezdeni...de legyen rend a végrehajtásban..10ezres parkolásért ne lehessen egyből az ingatlannak ugrani..elvileg van rá törvény milyen sorrendben kell beszedni a tartozást.

Ha veszünk egy ingatlant akkor, ha benne lakunk az holt tőke...erre van kitalálva a jelzáloghitel.. van hol laknom de produktív tőkét csinálok belőle..(vagy már eleve így veszem)...kockáztatok..lesz forrásom..a bank ad rá hitelt..ha bebukom maga az ingatlan a fedezet..nem a teljes életem meg a családomé..erre van az elsétálás intézménye.. 20milkát ér a házam 21el tartozom akkor a bank benyeli..ha 20at ér 15el tartozom..akkor elárverezik levonják ami nekik jár a többit megkapom.

legyen a sulikban alap pénzügyi oktatás.. nem pénzügyi zseniket..de alapokat tudjanak..kamat..kamatos kamat..debit és hitelkártyák..kockázatok.. nem csak megszerezni hanem megtartani is kell a dolgokat.. jelenérték jövőérték..bérelni vagy megvenni..nincs olyan minél többet költ annál többet keres..

A béreket kell emelni és a juttatásokat ezzel arányosan szűkíteni..a valódi elesetteknek egy hálót kiépíteni.. ennyi...

Ha az állam támogatja a multikat akkor a hazai kkv-kat is támogathatná!

Szerk:

Ha az offshorés pénzek tisztára mosását engedik állami számlákon akkor a kkv-knak is adhatnának egy lehetőséget nem? pl a 2évnél régebbi eredménytartalékot nettóban kivehetnék.. Miért? azért mert ezeket megette a válság..ebből fizették a béreket..sok ilyet ismerek. ezek a pénzek csak papíron vannak..kitisztulnának a könyvelések.

bér és közterhei

#779544 Ibiza Előzmény: #779505

a gyakorlat oldaláról másképp látom.

Egyrészt, minden bérköltséget a munkaadó fizet, hiszen csak a nettó bért utalja...ráadásul a munkavállalóknak nincs saját számuk..(adószáma van)..de a cég TB és adószámára fizetem a járulékokat.

Nem értem miért kell nekem 32felé utalgatnom adókat járulékokat miközben kétféle adó van a központi adók és a helyi adók.. átutalom és osszák szét ők..küldjenek róla havonta kivonatot..évente összesítést a munkavállalóknak.csináljanak nekik saját számlákat.. számokat.

Ökölszabály kb a teljes bérköltség fele elmegy adókra...( a járulékok is adók..tök mindegy hogy hívjuk) mondjuk 300e bérköltsége annak az embernek akkor kb 150-et kap.. (egyedi kedvezményeket nem számolom)

Azt gondolom a mostani minimáladó után fizetendő járulékok összege lenne az alapja egy magasabb minimálbérnek..tehát mondjuk a minimálbér nettó 100e akkor a teljes bérköltsége 200e.. tehát a járulékok és adók összege 100e..50%

erre a 100e. adófélékre ki lehessen fizetni 200e nettót (évente 10%-al növelni 5évig) ..ebben az esetben a teljes bérköltség 300e és a terhek 33%..(nem pontos mert az szja-t meghagynám lineárisnak a teljes összegre)..csak megjegyzem régebben volt a prémium..annak az egyszerű módja most is lehetne.. ebben a képletben.. lenne mondjuk 150nettó a másik 50e pedig teljesítményfüggő.. az államnak nem lenne kiesése..hanem a lineáris adó miatt még többletbevétele is...nem kellene trükközni.

A 300e feletti jövedelmeknél is megmaradna a fenti járuléklépcső..magyarul kétszintű járulék..csak a 300e feletti részre már a mostani adókat kellene fizetni...majd fokozatosan csökkenteni..66/33%ig..

(Alapból azt gondolom van egy bérem..akkor 33% adó mellett úgy érzem jól teljesítettem a társadalom felé.. a 2/3-ad meg megmarad.. ami nem igaz..mert a fogyasztási tipusú adók terhelnek pluszban....ennek a teljes adózásnak kellene lenni a 60/40nek..)

A megnövekedett nettó bérkiáramlás nagy része fogyasztásban jelenne meg..azon a területen ahol a kkv-k laknak..kisker és szolgáltatás.. az ottani árbevétel más adók, fogyasztási tipusú adók formájában visszacsordogálna az államkasszába.

Majdnem minden kisvállalkozásból hiányzik 1 ember...főleg időlegesen..erre lehetne a német megoldás a "csekély mértékű foglalkoztatott" jellegű foglalkoztatás.. könnyű felvétellel könnyű elbocsájtással.. a fenti összeg 50%-ig.

Azt látom kurva sok a pénz..akkor az eeuhoz kellene közelíteni nem? a német vagy osztrák felépítményhez..

Az embereknek szerintem választási lehetőséget kellene biztosítani..mint a nyugdíj mint az egészségbiztosításban.. ha alacsonyabb biztosítást igényel akkor több pénzt kapjon kézhez..alap lenne a sürgősségi ellátás..azon felül pedig fizetős lenne neki..ezer példa van rá.. eus példát kellene találni.. a nyugdíjra is hasonlót..

bér és közterhei

#779543 Spade Előzmény: #779537

a járulék csökkentés az hülyeség mert 1-2% nem ér semmit. Itt radikálisat kell lépni. A plafon azért jó, mert a szakembereknek 2-3*-ra kell emelni a fizetését rövid időn belül h maradjon itt Mo-n elég szakember, tahát nagyon gyorsan érezhető lesz a járulékmentesség hatása hiszen szükséges a radikális béremelés.

Lassan már ahhoz h a környező országok szintjét elérjük ahhoz is duplázni kéne a béreket.

A végén ha kialakultak az EU-ban versenyképes bérek a járulék terhelés is a cap miatt egy az EU-ban versenyképes szintre áll be.úgy h 1 FT járulék bevételt sem kockáztatatott közben a költségvetés

bér és közterhei

#779537 banyaiz Előzmény: #779532

Mindegy, hogy bérre vagy járulékra számoljuk az átlagot. Olyan szempontból nem mindegy, hogy vannak járulékkedvezmények is. de nagy vonalakban mindegy mert a bér alapján számolódnak a járulékok.

Ha meghúzol egy plafont lesz olyan aki ha nem lenne plafon többet fizetne.

Attól függ hol húzod meg a plafont a járulékkiesés mértéke.

Ha mindenkinél az előző évi bázis a plafon akkor az minimális azonnali hatás.

EHO-t mondod , de eho-nál is ha nem lenne plafon több járulék folyna be belőle.

De értem teljesen amit mondasz, azt is , hogy mi lenne benne a fantázia. Csak a mozgástér vsz az araszolás benne. Nyugdíjjárulék plafon téma bevezették eltörölték .

Lehet plafonozni, de nem egy csodaszer vsz ha van mozgásterünk plafon nélkül is csökkenthetjük a járulékokat.

Minden adat a rendelkezésünkre állna ki tudnánk azt számolni mennyi járulékcsökkentéssel ér fel az EHO-nál a plafon adott időszakban.

Plafon nem plafon technikai dolog vhol vsz.

Mezei járulékcsökkentés is lehetne bérfejlesztő, fogyasztásnövelő hatású. Csak hol a mozgásterünk rá az a kérdés leginkább vsz.

bér és közterhei

#779532 Spade Előzmény: #779520

nincs kiesés, mert az átlagbér illetve a plafon úgy jönne ki, h az össszes éves költségvetésbe befizetett járulékot elosztják a befizetők számával. Erre tennének kb. 10%-t (a 10% egy becslés, lehet h ez nagyobb) Ez megadná a járulékokra a cap-t és utána 0 lenne mind a munkavállalók mind a munkáltatók járulék befizetése. Ez azt jelentené h a bevezetés évében inkább nagyobb lenne a járulékok utáni bevétel nem pedig csökkenne. Csak a járulék cap elérése utáni bérnövekedést már csak az szja terhelné. Mint ahogy az EHO működik pont úgy.

DE lehetne személyre szabott bázis alapú a cap azaz mindenkinek az előző évi a bázis a cap. Azt befizeti és utána már nem fizet semmit. A lényeg h bejön az előző évi bevétel a járulékokból.

bér és közterhei

#779522 banyaiz Előzmény: #779505

Értem a logikáját annak amit mondasz, nagyvonalú dolog lenne. Sok szempontból előnyös bérek felzárkóztatása stb. Mint irány oké.

De megvalósítás vsz csak úgy lehetséges ha mint giliszta a horgon kúszunk ebbe az irányba milliméterről milliméterre. :) Egy nagy dobással ez lehetetlen vsz. Sajnos én a kúszásban is látok elég sok korlátot kicsit messzebb nézve. Amihez elég sok problémát ki kell rendszerszinten még küszöbölni mert különben a kúszásunk is eléggé behatárolt.

bér és közterhei

#779520 banyaiz Előzmény: #779505

A kiesés az átlagbér+10% feletti járulék .

Oké bruttó növekedése esetén szja kompenzál.

Fogyasztás növekedés is kompenzál valamit.

De így is brutális a kiesés. Átlagbér +10% vhol 200-300 bruttó közötti összeg.

Nagy jövedelműek milliós bruttó feletti összegek /hó ez szűk réteg lehet de átlag bér és bruttó 1 milla között ott sokan lehetnek.

Csak legnagyobb tétel munkáltató által fizetett 27% szoc hozzájárulás.

Tételezzük fel az ideális esetet megemeli ennyivel a bruttót akkor 15% bejön van 12% különbözet csak ezen az egy járulékon. De az egyáltalán nem biztos ennyivel megemelné mindjárt a bruttót mert akkor a munkáltató nem nyert rajta. Szerintem eleve a nagy része úgy gondolkodna de jó megnyertem ezt a járuléktömeget . Lehet a piac előbb utóbb kikényszerítené az emelést de nem azonnal.

Fogyasztás megint kérdéses, hogy mennyivel nőne vszínű nem a teljes összeggel.

Értem mit mondasz plafont meghúzni minden járuléknál átlagbér+10%-nál csak én baromi nagynak látom a kiesést.

bér és közterhei

#779505 Spade Előzmény: #779501

"Csak ott a gond Spade, hogy ez amit írsz feltételezi azt, hogy egyre többen dolgoznak."

Nem feltételez ilyet, mert ezzel pontosan ugyanannyi járülék folyik be mint előtte. Úgy is meg lehet fogalmazni h mint az EHO-nál, X összegig vonnak járulékokat felette pedig nem. Nincs közvetlen költségvetési áldozat. Ha munkáltató nem emel akkor nem kap szakembert és neki reszeltek szal az nem fenyeget. Ez csak enyhíti a terheit ha nyugaton versenyképest fizetést akar/kénytelen adni. A szolgáltatásokat (eü,nyugdíj) sem fenyegeti hiszen pontosan annyi jut mint amennyi most is jut. A 15% pedig sokat számít mert a növekményből fizeti az ember a többletet, ami ma nincs, csak akkor lesz ha nő a fizetés. Tehát ez egy bónusz haszon főleg ahhoz képest h elmegy az ember a f@szba nyugatra dolgozni és nem fizet semmit., az eddigit sem. A lényeg h EHOsítani kell mindent, nem pedig 2-3%-t kiizzadni nagy nehezen aztán Varga csodálkozik h nincs hatása semmi.

bér és közterhei

#779503 banyaiz Előzmény: #779481

Ha pedig azzal számolsz nyugdíjcsökkentés ennek arányában akkor az = politikai bukás. Mert a nyugdíjasok érzékeny szavazótömeg. Nem díjazzák ha a nyugdíjukat piszkálod. Az akkor hirtelen halál politikailag.

Egészségügyre kevesebbet költeni, lehet de hát annak is vannak következményei.

Oktatásra annak is . stb.

Mindenki olyan fitt lenne 80 éves koráig orvost se látna és 90 éves koráig dolgozna mint a gép, akkor megnőne megint csak a mozgástér. De hát ez jelenleg nem fenyeget. Inkább az, hogy 65 éves korában hogyan tud bemenni még a munkahelyére mondjuk a lakosság 50%-a legalább vagy több. Nyugaton is kicsit nagyobb mozgástérrel röpködnek a 70-75 éves nyugdíj korhatár jóslatok.

Küzdelmesnek néz ki egyben tartani a rendszert kicsit messzebb nézve.

Így látom én a dolgot.

bér és közterhei

#779502 banyaiz Előzmény: #779481

Ha találnánk még egy olyan helyet az államnál ahová elfolyik évente bruttó bértömeg 10% mondjuk és azt visszacsatornáznánk akkor megnőne a mozgásterünk. :)

Mondjuk találnánk még egy rejtett és még a korábbinál sokkal nagyobb mnyp-t, vagy valami hasonlót egyéb diófát. Vagy szétnéznénk az állam fosztogatóinak az offshore számláin , megtérülne az erőfeszítés vsz. :)

Másik dolog nem számolhatsz úgy munkáltató által fizetettel nő a bruttó , mert általában úgy számolnak csökken a járulék kisebb teher a munkáltatónak és ezért több embert tud foglalkoztatni.

Csak ha kifizeti bruttóban az általa most fizetett járulékot akkor neki ugyanakkora bérköltség. Akkor kiesik ez a plusz foglalkoztatottsági lehetőség. Ami amúgy is korlátos létszám okokból felfelé a munkaképes korúak száma. Ami folyamatos csökken a demográfiai folyamatok miatt. A felfelé eleve korlátos szám, folyamatos csökken. Oké mondhatjuk majd mi bevonzzuk a munkaerőt külföldről, vagy bevándorlást vonzunk. De jelenleg külföld vonz tőlünk munkaerőt, és egy kukoricásban kódorgó hajléktalant se vonzunk be nagyjából, max ideiglenesen értsd amíg el nem tud szökni a táborból nyugatra. :)

Szóval van néhány "apró" probléma úgy látom. Apró lépésekkel lehet kozmetikázni és nézni, hogy mit okoz rendszer szinten. Most nem tudom aktuális e még de egyszámjegyű szja mint cél ki volt tűzve, az is 6% csökkentés. Szerintem reálisan nézve ha araszolunk a csökkentés irányába azt is nagyon meg kell becsülni. Mert az is elég korlátosnak tűnik meddig fogunk tudni araszolni arrafelé. Azon áron oké lepusztul a kórház stb, de fenntartható módon araszolni az is nagyon szép eredmény ha sikerül vsz.

bér és közterhei

#779501 banyaiz Előzmény: #779481

Csak ott a gond Spade, hogy ez amit írsz feltételezi azt, hogy egyre többen dolgoznak.

Mert különben az átlag bér +10%-on befagyasztott járulékok , felette pedig 0, karcsúak lesznek.

Oké , hogy bejön plusz lé fogyasztásból , de aki átlag felett keres az így is fogyaszt. Ott nem számolhatsz egyenes arányú fogyasztásnövekedéssel.

Szja oké 15% de azt most befizeti és a bért terhelő összes járulék az mennyi most? munkavállalót 15% szja +18,5% járulék munkaadót 28,5% járulék. Ez helyett lenne a te számításod szerint átlag+10% felett 15% szja és a fogyasztásból befolyó Áfa. Az áfa töredék lenne az biztos mert az egészet nem költené el. Szja-nál csak a munkáltató által fizetett járuléknak a 15%-al számolhatnál mert a többi után most is fizet szja-t a polgár.

Megtolt gyerekkedvezmények és egykulcsos szja voltak tulképpen "adó járulékcsökkentések" csak ennek az ára mnyp felszámolása volt , + Áfa emelés, az volt a fedezete. A semmiből nehéz osztogatni.

Egy rakat vállalkozás minimálbéren foglalkoztat embereket, papíron. Tulképpen ők megoldották maguknak a járulékcsökkentést. :) Nem a valós fizetésén van nyilvántartva , többi megy zsebbe.

Épp azzal küzdünk így is az egészségügyünk oktatás stb többet kellene költeni.

Nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról nem is szólva. Sikeresen szétvertük az egyik lábát mnyp-t ezzel a hozamlehetőség kiesett mint nyugdíj hozzájárulás, sok embernek fog hiányozni, főleg azoknak akik 0 megtakarítással érkeznek nyugdíjas korhoz kb a lakosság fele mondjuk.

Olcsóbb állam = kevesebb járulék.

Sokkal többen dolgoznak, vagy sokkal többet keresnek =%-osan kevesebb járulék.

Ezeknek a kombinációja.

Sokkal többen nem tudnak dolgozni mert véges a létszám. Sokkal többet hirtelen nem tudnak keresni mert ahhoz kellene mögöttes gazd teljesítmény is.

Nehéz ügy ez.

A Mindig TV Extra is jó …

#779495 walex

A Mindig TV Extra is jó példája annak, hogy ahová beteszi az állam a lábát, az el lesz cseszve.
Tavaly repült a Sport 1, Sport 2, Minimax (akkor az NMHH gyorsjelentés szerint 111-ről 104 ezerre csökkent az előfizetők száma), most a Digi Sport 1, Digi Sport 2 távozik, hogy legyen elég hely a kaszinó király által állami hitelből indított (Romániában adózó) médiabirodalom csatornáinak.
http://www.sat-tv-radio.hu/friss-hirek/erkezik-a-s...

Még kevesebb ügyféllel nyilván még jobban megéri majd a szolgáltatás.

bér és közterhei

#779481 Spade

Én nem értem ezt a nagy nyűglődést a bér terhei körül. Varga pár % kedvezménnyel számol nagyon merészen, de azt is 2020-ra igéri, az egy nagy lószar. Van pedig egy teljesen egyszerű megoldás. Maradjanak a terhek azonosak a mostani átlagbér+10% szintig (kb ez hozná az eddigi bevételeket) utána pedig a szociális hozzájárulás a + nyugdíjbizt.+egészségbizt legyen nulla. Persze a nyugdíj és táppénz is ehhez igazodna, de mindenki a növekményből köthetne kiegészítő biztosítást. Ezzel a megoldással az állami bevétel nem csökken ezen a szálon viszont jelentősen nő a fogyasztáshoz kapcsolódó adó sorokon és a 15% szja-n is. . A bérek így rendkívül dinamikusan emelkedhetnének jelentősen megközelítve a nyugati szinteket, ami meggátolná a kivándorlást és lenne elég szakképzett munkaerő és a vállalatokat se terhelné extra költség az emelés után. Amit emel az a zsebbe menne- szja. Pofon egyszerű megoldás és mindenkinek jó és fehérítené is a gazdaságot. Win-win szitu, csak a hülye nem látja

Fidesz+MSZP=FIDESZP

#779469 Ibiza Előzmény: #779439

:) nem én voltam.. de ha valaki kinéz a fejéből akkor lát összefüggéseket.. a hatalomban lenni jó..a kispártok is erre hajtanak..Herceg tudja mennyi a látogató.. sztem sokan olvasnak minket.. nem egy privát üzit kaptam olyanoktól akikről soha nem olvastam..ha nem is egyetért azzal amit írok..de gondolatot ébreszt..de volt olyan a mondatomat egy az egyben átvették.. pedig utólag szerkeszettem és némileg nyakatekert lett..Régen voltak képek a parlamenti büféből és a folyósóról.. mentek a suskusok.. a baráti kézfogások.. sunyi mosolyok.. utána a parlamenti ülésteremben ezek a bályolgók nyálukat fröcsögtetve követelték..a kormány monnyon le..gondolom utána ittak egyet a nagy ijedtségre.. egy-egy képviselő - már több esetből látszik.. 1-200milkát simán beszed..mivel tud ilyet? befolyással üzérkedés..lobbizás..ügyek intézése..vajazása..elmondja ő csak a költségeit veszi le a többit lenyelik a főnökök..még sajnálják is.

Fidesz+MSZP=FIDESZP

#779464 walex Előzmény: #779439

Már régóta látszik, hogy a háttérben ezek nagyon is jól elvannak egymással, csak a prospero félék nem akarják észre venni és a 2 párt fanatikus rajongói. Nyomják a propagandát orrba-szájba, mintha az itt bárkit is érdekelne. :D
Azt hiszik, hogy micsoda nagy ellentétek vannak a 2 párt között. Ugyan már! Mostanában ez egyre inkább FIDESZDSZ még a FIDESZP mellett, ahány volt SZDSZ-esnek pozíciókat adtak.
Remekül sikerült a 2010-es elszámoltatás!
6,5 év, 2 elszámoltatási biztos, 0, azaz NULLA elszámoltatott MSZP-SZDSZ politikus.

Ami még érdekes, hogy az LMP mögött állók, mintha átálltak volna a kétfarkúak mögé, de ezeknek is a migráns téma lesz a végzetük, mert két kézzel befogadnák őket, lásd a plakátkampányukat.
Kicsit lejöhetnének ezek is a déli határ mellé tapasztalatot gyűjteni, mert Budapestről a fotelből könnyű dumálni mondván, hogy csak fel van fújva a téma.