ezen a híren én is elgondolkodtam, hogy lassan érdemes lenne valami fedezékbe menekülni. De hova?
USD: annyit nyomtattak belőle , mint a szemét. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy megőrzi a szerepét egy nagy válság közben.
EUR: Hát ez még viccnek is rossz. Egy komolyabb válság elfújja a fenébe az egészet, mint a szalmalángot.
Ingatlanok: Már most is túlértékeltek. Nagyok a tranzakciós költségek, de valamennyit legalább biztos mindig érni fognak...
Arany, ezüst? Igen ez egy jó menekülőút lenne, de ha nagyon nagy a válság, akkor hiába van aranyra szóló követelésem, valszeg soha nem szállítanák le, mert sokkal több követelés lenne, mint amennyi fizikai arany...
Aranybányák? Hát ez nem rossz, a baj vele az, hogy megintcsak USD-ben lenne az árfolyamuk, de talán még ez lenne eddig a legjobb...
Termőföld? Ha megszűnne az EU a válság miatt vagy átalakítanák a támogatási rendszert, akkor a földek értéke is a harmadára esne. Amúgy meg nagy tőkeigényű és macerás, foglalkozni kellene vele...
Shortolni? Akkor ha nyerek megintcsak egy csomó dollárt kapok, ami semmit nem fog érni. Ráadásul mi van , ha egy hiperinfláció miatt az indexek úgy emelkednek, hogy közben az értékük esik??
Szóval nem tudom mi az aminek biztonságos fedezéke alatt meg lehetne úszni a válságot...
Nektek mi a véleményetek?