Köszönöm mindkettőtöknek. Nagy szükség volt a megerősítésre, mert én is így csináltam, de tegnap valaki azt mondta nekem, hogy érvényesíthettem volna. Ezek szerint ő nem tudta jól.
Még egyszer köszönöm.
Köszönöm mindkettőtöknek. Nagy szükség volt a megerősítésre, mert én is így csináltam, de tegnap valaki azt mondta nekem, hogy érvényesíthettem volna. Ezek szerint ő nem tudta jól.
Még egyszer köszönöm.
Mivel csak az összevont adóalapot csökkenti, ezért, ha a 18. sor üres neked, nincs mit csökkenteni.
Elkülönülten adózó jövedelmek pl. 4-es lap.
Váááá, lehet, hogy megint elcsesztem valamit???
Abban az esetben, ha valakinek csak tőzsdei jövedelme (ellenőrzött tőkepiaci ügylet, blabla...) volt, tudja érvényesíteni a családi kedvezményt? (ami ha jól tudom egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint adóalapcsökkentés havonta)
Ugye ez az, amit a szülők közösen vehetnek igénybe, de már nem vagyok biztos benne, hogy ilyen jövedelemre is vonatkozik-e.
De jó lenne, ha valaki biztosan tudná! Kösz!
Rendben köszi akkor majd matekozok valamit, mert a Randbom nem 1 KBC igazolások szempontjából.
Adóbevallásban melyik mezőbe kell írni a veszteséget?
Sziasztok,
Egy kérdés, hogy a veszteséget hová írjam, be hanyadik sorba?
A másik, ha ez a veszteség dollárban keletkezett akkor az aktuális MNB árfolyamon kell átszámolni vagy tételesen az eladási dátum szerintivel?
A Randomnál elég gyenge az adóigazolások legyártásának módja...
Köszi előre is.
Csak akkora összegről rendelkezhetsz, amelyre az 53. sorban szereplő összeg fedezetet nyújt. Ha ez nulla, akkor felesleges kitölteni, mert a program súlyos (piros) hibaüzenetet ad.
Persze, ha kézzel töltöd ki a papír mindent elbír, de erre biztos nem fog utalni a NAV, mert nincs miből utalni.
még egy kérdés:
Ha egy nyugdíjasnak csak nyugdíja és belföldi osztaléka van NYESZ számlán és befizetett sok pénzt a NYESZ számlára, akkor a 130.000 forintot fel kell-e tüntetni a 139-140-141-es sorokban vagy nem?
Másrészt a nav ezen adatok alapján fog utalni a NYESZ számlára 130 e Ft-ot vagy nem?
Margaretta?
köszi
A 2016-ra alkalmazandó arányosítást csak úgy megemlítettem, nem a TBSZ miatt.
Nézd meg a táblázatot jobban. A 15% után mindenhol ott a csillag, ami az arányosításra utal, bár a tábla alján csak a kamatjövedelemről ír. Lehet, kicsit elsokallták a csillagokat. Ezzel kapcsolatban én is azt tartom ésszerűnek, amit te írsz.
Az osztalék adójáról én is azt írtam, lehet nem volt érthető. A magyar kifizető esetében nincs adó, (nem írtad, hogy feltörted), külföldi kifizetőnél adózási egyezmény szerint. Nem véletlen linkeltem be KBC-t. Az USA kifizetőnek semmi köze egy speciális magyar számla kedvezményeihez.
Szerintem be kell vallanod.
"arányosítani biztos hogy nem kell, a jövedelem abban az évben keletkezik, amikor a nyerőt realizáltad."
ha osztalékról vagy árfolyam nyereség adóról beszélünk, áthúzódó kamat ügyleteknél természetesen igen, de azért ott nem egy nagy wasistdas. Ráadásul TBSZ-en az is adómentes, tehát nem kell arányosítgatni.
az általad küldött link abban erősített meg, hogy TBSZ számlán (ha nem töröm fel a számlát) akkor minden jövedelem adó és EHO mentes.
"A TBSZ számlákon végzett tranzakciók után nem kell adót (egészségügyi hozzájárulást sem) fizetni és bevallást sem kell készíteni az itt elért jövedelmekről."
A 15% az USA forrásadó amit a kifizetőnek kellett, hogy levonjon- amit meg is tett a random, de semmi mást nem kell fizetni, de a az USA-ban fizetendő adót sajnos nem tudom visszaigényelni senkitől.
"Osztalékjövedelem NEM EGT tagállam tőzsdéjén vásárolt részvényből TBSZ Oszatalékadó adózási egyezmények szerint ügyfél vallja be kifizetőhelyi levonás"
Valamint be sem kell tenni ezeket a tranzakciókat a bevallásba...
arányosítani biztos hogy nem kell, a jövedelem abban az évben keletkezik, amikor a nyerőt realizáltad.
Csak a magyar kibocsátótól származó osztalék adómentes TBSZ-en.
EGT és nem EGT tagállam tőzsdéjén vásárolt részvényből származó osztalék adózik, EHO-t viszont nem kell fizetni utána TBSZ-en.
Nézd meg jobban a kimutatásaidat! Nekem USA részvény után 15%-t vont USA, 1%-t KBC (így a 16% meg is van), és mivel nem TBSZ-en volt 14% EHO-t is vont a KBC.
100%-ban még nem döntöttem el, hova írjam be a bevallásban, ezért felelős választ most nem tudok írni.
https://www.kbcequitas.hu/adozasi_tudnivalok
A 15% adó már 2016-ra vonatkozik. (Az lesz majd szép, mert arányosan kell kiszámítani az adót, ha 2016 előtt vásároltad.)