valszeg most viszi el a barackot a vihar kalocsán. :(
valszeg most viszi el a barackot a vihar kalocsán. :(
Érdekes. Itt (Lajosmizse) felhős ugyan az ég, de 20-21 fok van, enyhe az idő. Nem is volt a héten rosszabb..
Sopronban is csak 10-12 fok van, erősen felhős, és viharos nyugati szél van...az utcánkban ma volt kuka ürítés, már mindet feldöntötte a szél....nekem csak 25 tő csemegeszőlőm van a kertben hobbyból....legfeljebb nem terem, de legalább kár nem ért....idén eddig 1, azaz egy üveg bort ittam meg....inkább enni szeretem a szőlőt, néha ritkán iszom egy kis vörösbort....sör se nagyon fogy , idén eddig talán 4 doboz....nem is kívánom, meg ünnepelni sincs mit...
Múlt héten szerdán-a nagy hajnali fagy előtt-nálunk,+2 keleten meg +21 fok volt!Most éppen dühöng a szél +9 van Kőszegen,fűtünk mint télen,a kandalló elől,ha kinézek meg a totál elfagyott szőlőt látom!A "Marsi" második részét simán lehetne forgatni nálunk,semmi élet nincs a helyi szőlőkben!Ilyen útóljára 1864-ben volt!
Ez a migráció miatt van.
Arrafelé most fagyosabb az atmoszféra.
Most nézek, h nyugaton 12 fok van, nálunk meg 20? Mi a rák..
A Fertö-tó füt télen, az biztos. De nálunk nem is volt teljesen derült az ég.
Kőszegen a "Szőlő jövések" könyvében 1740-óta minden év Szent György napján a hajtásokat berajzolták,illetve befestették a könyvbe.Valamikor az 1700-as évek végén volt a rekord 49 cm hosszú hajtások voltak április 24-én.Utána kell néznem a könyvben lévő feljegyzéseknek,ha jól emlékszem egy vagy két olyan év volt,hogy áprilisban lefagytak a hajtások,de olyan még soha,hogy április legvégén,és ráadásul még a legmagasabban fekvő területeken is!A kőszegi hegység lábánál lévő területeken volt Vas megyében a leghidegebb!Nálatok talán a Fertő tó miatt "kevésbé"volt hideg?
Egy olasz,amerikai klíma és szőlő kutató programban is részt vettem,és én is tudom,hogy "hasonló"a klíma!:)Komolyra fordítva az időkép automata állomásait nézegettem két-három éjszakán át és ott enyhébbnek tűntek az éjszakák,mint nálunk.Persze a fagyzugos helyeket nem adja vissza!Van egy reggeli cikk a kőszegi helyzetről a vasnépe.hu!
Nem gondoltam volna,hogy ott is ekkora a kár!
Nem semmi,nálam reggel 6-kor olyan állapotban voltak a szőlő hajtások,hogy marcipán díszként rá lehetett volna rakni őket egy tortára!
Valamelyik híradóban láttam ma este.Egy hölgy panaszolta hogy 10-bő 7-8 virág elfagyott.A dinnyés is abba volt.
országszerte 80-90%-os szamóca kárról hallottam szaktanácsadó kollégáimtól
Somogyban a szamóca fagyott meg.A dinnyések meg dupla fóliával próbálták védeni a palántákat,de így is nagyon sokat megcsípett a fagy.Azt mondta egy termelő hogy kb7-800K/ha a kár.Felénk a kukoricát csípte meg a hideg.
a zöldség nem fogja kibírni, majd a te pénztárcádnak kell kibírni a drágulást ill az ízlelőbimbóidnak a silány importot :)
Frákoson -3 volt ma hajnalban
De mai csúcshöm se volt a jósolt 15, inkább csak 8....
Még kuk-ban is károk vannak, nem beszélve kajsziról....
én F.rákosi vagyok és agrármérnökként vmennyire látom az egész megyei helyzetet: a szőlőkben 40-70% a kár, a soproniakban 60-70, tehát a felső sáv.
Én pár hete kínálgattam a biztosítást, nem nagyon akartak kötni, pedig 65%-os állami tám. van rá. Remélem azért más biztosítóval kötöttek a gazdák. :S
Hät igen... :DD
én meg fűtöm a fóliasátram árammal :D
ezt nézd meg nagyon kemény tuti nem 55forintért veszik tőlük a szőlő kilaját. :) :
http://index.hu/galeria/index/kulfold/2016/04/28/igy_vedik_meg_a_szolot_svajcban_a_fagykartol/