Az elmúlt 7 évben nem láttam ilyen korrekció nélküli emelkedést vazze
Az elmúlt 7 évben nem láttam ilyen korrekció nélküli emelkedést vazze
Vajon mi lesz ebből jövő hét hétfőn és pénteken? :D
eddig nem láttam lényegi összefüggést a migráció és a tőzsde alakulása között, de mi lesz ma Brüsszelben? A császár bemutatja az új ruháját c. mese után én várok összefüggéseket, habár nem biztos, hogy már most vége lesz a mesének
a DAX mai 200 pontos bukásának összefüggései nagyon érdekelnének, akár migráns válsággal kapcsolatosan is
igen :) jó kis iromány
nem szabad tőle a csodát és a szent grál-t várni , van benne jó gondolat nem egy, nem kettő, ami simán áthozható a mai világra
a magyar fordítás is zseniális, jól visszaadja a lényeget
Igen jelek érkeznek a piacról.
Ellenben a BUXon még fordulós jelet nem tudott adni, annyira erős az első órás gyertya.
Én inkább megvárom a jelem, noha látható a jelentős visszafordulás.
Más: Most olvasom a szalag olvasó barátod könyvét.. számítógépen nem tudok olvasni több száz oldalas irományokat, így vettem egy E-bookot erre a célra, azon könnyen olvasható. Mondjuk az első 100 oldal csak arról szól, hogy nyer/bukik, nyer/bukik.. elnyújtják mint a rétes tésztát
...25900ról short visszanyit
kiderül, mintha globálisan is fordulnánk a szintekről
Sokszor mondtam már. Kinti indexekre kell nézni. Volt már több recesszió, migráns kérdés, 2világháború, orosz válság, WTC, földrengés terror, de mégis mindig új csúcsra megy 1900tól kezdve. A hírek csak ürügyek a piacon
Jegenyefák nem nőnek az égig...
Nem azt mondom hogy 8 ezres buxot várok,de majd tekintsünk vissza néhány év múlva is,hogy 36e vagy 16e lesz a bux. :D
Nekem pölö piszkos nagy kérdőjel ez a migránsosdi,úgy gondolom nagyon nem fordítunk arra kellő figyelmet hogy ilyen téren mi történik most és évek múlva ebből nagyon nagy gond lesz.
26100.
Na ezt már én is csak nézem.
8ezret váró Buxos kollégák itt?
Határ a csillagos ég így...
Jön az OTP nagy napja
Nagy Viktor2016. március 17. 05:55
A magyar részvények lehetnek a nagy nyertesei annak az átsúlyozásnak, amit a Bécsi Tőzsde hajt végre az egyik fontos kelet-közép-európai részvényindexében. A döntéssel több milliárd forintnyi addicionális forgalom csapódhat le az OTP-ben, a Molban és a Richterben.
Jöhet a tüzijáték
A Bécsi Tőzsde megváltoztatja a lengyel, cseh és magyar részvényeket tartalmazó részvényindexének, a CECE indexnek a súlyozását, aminek a nyertesei a magyar és a cseh részvények lesznek. Az átsúlyozás alapját a március 16-i záróárak adják, az átsúlyozásra március 18-án piaczárást követően kerül sor, az új súlyok március 21-én lépnek életbe, több, a CECE indexet követő alapban vélhetően a március 18-i zárásban állítják be az új súlyokat, így aznap akár nagyobb eladások és vételek is megvalósulhatnak.
Mi az a CECE index?
A CECE index a Bécsi Tőzsde által 2002 elején indított részvényindex, amelynek komponensei a varsói, a prágai és a budapesti tőzsde leglikvidebb részvényei. A CECE jelenleg az egyik legrelevánsabb kelet-közép-európai részvényindex, amely több tőkepiaci instrumentum (ETF, opció, certifikát, határidős termékek) alapterméke, de aktívan menedzselt alapok is benchmarkolják, jelenleg több mint 50 pénzintézet bocsát ki instrumentumokat a CECE indexre. Az indexnek jelenleg 24 komponense van, ez a szám március 21-től 28-ra emelkedik. A legnagyobb súlyú indextagok a lengyel pénzintézetek és energetikai vállalatok részvényei, a magyar blue chipek súlya 1,6-1,9 százalék között mozog.
Mi változik?
A Bécsi Tőzsde indexbizottsága a tavaly november 26-i ülésén döntött arról, hogy megszünteti a CECE index komponenseinél a reprezentációs faktor alkalmazását. A reprezentációs faktor egyfajta diszkont tényező, amelynek alkalmazásával az egyes indextagok kapitalizációjának csak bizonyos hányadát veszik figyelembe, így több indexkomponens is relatíve kis súllyal szerepel jelenleg a CECE indexben. Az OTP esetében a reprezentciós faktor 0,19, a Molnál pedig 0,30, ezeknek köszönhetően pedig relatíve alacsony, 1,87 illetve 1,91 százalék a két magyar blue chip súlya jelenleg a CECE indexben.
A cseh és a magyar részvények a nyertesek
Az indexsúlyozás szabályainak változása miatt a cseh és a magyar részvények súlya jelentősen megnő a CECE indexben, számításaink szerint a cseh részvények súlya 19,4-ről 26,5 százalékra, a magyar papíroké 7,3-ról 16,6 százalékra emelkedik, miközben a lengyel részvényeké 73,4-ről 56,9-re módosul.
A legnagyobb változás az indexsúlyban a cseh piacon forgó Erste részvényekben lesz (+8 százalékpont), de az OTP (+5,1 százalékpont), a Mol (+2,6 százalékpont) és a Richter (+2 százalékpont) súlya is nagyot emelkedik.
Mennyi pénz mozdulhat meg?
A magyar befektetőket nyilván az érdekli a leginkább, hogy a hazai részvények árfolyamára milyen hatással lehetnek az új indexsúlyok. Ehhez azt érdemes tisztázni, hogy mennyi pénz van azokban az alapokban, ETF-ekben stb., amelyek a CECE indexhez kötődnek. Ezzel kapcsolatban pontos információk nem állnak rendelkezésre, a Bécsi Tőzsde sem tudott pontos értéket mondani. Azt azonban tudjuk, hogy a Lyxor Eastern Europe ETF a CECE indexet követi le, ebben az alapban pedig jelenleg 159 millió euró vagyon van. Piaci információk alapján több aktívan és passzívan kezelt alappal kiegészítve összesen mintegy 250-300 millió euró vagyon kötődhet a CECE indexhez, mi ennek a sávnak az alsó szélével, 250 millió euróval kalkuláltunk.
Fókuszban a magyar részvények
Az alábbi táblázatban az látható, hogy az egyes komponensek milyen súllyal szerepelnek most, és március 21 után a CECE indexben (itt már az új indextagokat (ÁNY, LPP, mBank, Unipetrol) is figyelembe vettük), mekkora forgalmat jelenthet az indexsúlyok változása, illetve azt is feltüntettük, hogy az előző 30 nap forgalmát figyelembe véve hány napi forgalomnak megfelelő forgalmat generálhat az átsúlyozás. Itt persze érdemes megjegyezni, hogy az alapkezelők nem minden esetben várják meg az átsúlyozást, többen már az elmúlt napokban is léphettek, de például az ETF-eknél jellemzően az átsúlyozáskor történnek vételek és eladások.
Kalkulációnk szerint az OTP-nél 4, a Molnál 2, a Richternél pedig 1,6 milliárd forint addicionális forgalmat hozhat az átsúlyozás, persze ez csak akkor realizálódik egy kereskedési napon, ha az alapokban az új súlyokat egy időben, jellemzően az új súlyok életbe lépését (jelen esetben március 21-et) megelőző kereskedési napon (most március 18) állítják be az alapkezelők. Azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy most pénteken, a zárásban látunk majd kiemelkedő forgalmat a részvényekben, a nagy volumenű vételek pedig akár a részvényárfolyamokat is feljebb tolhatják.
A táblázatból az is kiderül, hogy az előző 30 nap átlagos forgalmát figyelembe véve a legnagyobb addicionális volumen az Erste papírjaiban lehet, de az is látszik, hogy több kispapírban (pl.: Vienna Insurance, CIG, CEM, Unipetrol) több napnyi átlagos forgalomnak megfelelő volumen is megmozdulhat.
Jön az OTP nagy napja
Mire számítunk?
A CECE indexet követő instrumentumok egy részében már megtörténhetett az átsúlyozás, ennek ellenére valószínűleg nagyobb volumenű vételekre és eladásokra kerül majd sor az új súlyok életbe lépését (március 21) megelőző kereskedési nap (március 18) záró szakaszában, amely egyes részvények esetében az árfolyamokat is jelentősen eltérítheti.
A cseh papírok közül elsősorban a cseh tőzsdén jegyzett Erstére érdemes figyelni, mert ennél a részvénynél lesz a legnagyobb az indexsúly változása, kalkulációnk alapján ott több mint 7 napnyi addicionális forgalmat is generálhat az indexsúlyok változása (amennyiben a cseh piacon valósulnak meg a vételek).
A lengyel papírok az átalakítás nagy vesztesei, összességében jelentősen csökken a súlyuk. 2 új komponens, az LPP és az mBank azonban bekerül az indexbe, ezekben jöhetnek a vevők.
A magyar blue chipek közül az OTP, a Mol és a Richter súlya is jelentősen emelkedik, ezekben a papírokban több milliárd forintnyi addicionális forgalmat is generálhat az új súlyok kialakítása, ennek a forgalomnak egy része vélhetően a március 18-ai zárásban realizálódhat. A Mol esetében egy napnyi, az OTP-nél és a Richternél pedig az átlagos napi forgalom közel kétharmada lehet az addicionális forgalom.
Több kispapírban (pl.: Vienna Insurance, CIG, CEM, Unipetrol) több napnyi átlagos forgalomnak megfelelő volumen is megmozdulhat, alacsonyabb likviditásuk miatt az árfolyamuk is érzékenyebben reagálhat.
Lepattant? Éppen most gázolunk át rajta....a nagykutyusok vajon mit tudhatnak ilyen ész nélkül kell venni?
Üdv.
Nyitóban vettem. Akkor Borskával csináltuk a nyitó forgalmat? :)
Minden esetre pár perccel nyitó után el is adtam, megint korán.
Minden esetre 9.30kor Svájci jegybank kamatdöntő.
Arra nem merek semmit tartani. Tavaly januári játék után.
Bux 26Król lepattant, és DAX is visszafordítva 10Kra
Nagyon megy itt az eszetlenkedés...mennyiv volt a 2010 es csúcs pontosan? Mert lehet ma még meg lesz..