Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nagyvilág

Re: nincs cím

#764023 Ibiza Előzmény: #764012

a skandinávok semlegesek..(egyelőre) a litvánok nem határosak a többieket csak lengyeleken egy folyosón keresztül lehet elérni.. finnek 100

#764013 rbbj11 Előzmény: #763654

Persze, de a term.védelm pont arról szól, hogy ezen folyamatok ellensúlyaként próbálja mérsékelni a negatív hatásokat.

Pl. ezen a környéken rengeteg lecsapolás volt 1-200 éve, rengeteg élöhelyet teljesen megsemmisítve. A komcsik nagytáblásításával pedig még a szántókat is élhetetlenné tették a többi faj számára.

Most pedig a Natura2000, AKG, töldítés és egyéb programok arról szólnak, hogy akár jövedelemkompenzáció ellenében a gazdálkodók több életteret adjanak a természetnek. Meg is van az eredménye: fajgazdagabb az élöhely, kevesebb a kártevö, mert újra tudnak élni a ragadozóik stb. És nem utolsó sorban szebb, élvezhetöbb is lett a táj az emberi szemnek.

Én ezt kifejezetten dicséretes és követendö folyamatnak látom, nem fikázni valónak. Kifejezetten ellen vagyok, hogy a hatékonyság és a biznisz oltárán fel kelljen áldozni mindent és mindenkit. Élni és élni hagyni, a többi élölényt is. Akkor is, ha emiatt 20%-kal kevesebb rövid távon a termés.

#764012 rbbj11 Előzmény: #763929

Szerintem katonai szempontból is: nem kis jelentőségű a Balti-tenger és Szentpétervár közvetlen közelében is ott volt NATO eddig is a baltiak határán.

Söt, az egész ukrán beavatkozással mondhatjuk azt is, oroszok magukra húzzák a NATO-t, mert gerjesztik, hogy NATO komoly haderöt állomásoztasson a baltiak határán, amit eddig nem tettek.

#763654 Ibiza Előzmény: #763651

nem azt írtam az akác hány éves..

akkor lássuk a te munkádat amikor feltörtétek a szűz területeket....kivágtátok a fákat.. ezek az ökológiai pusztítások sokkal nagyobb károkat okoztak.. de ez is természetes folyamat..hiszen az egyik faj az elszaporodott.. saját területeket alakit ki.. megeszi az utolsó dodót.. és patkányai megeszik az utolsó tojásokat.

A páfrány itt volt már az ember előtt..és az utolsó ember sírján is ott lesz.. Lénárd S-től szabadon.

#763652 rbbj11 Előzmény: #763647

hehe, már elötte is számos NATO ország volt vele határos: baltiakat elfelejtetted? ;)) ébresztö!

#763651 rbbj11 Előzmény: #763643

Akác 400 éves...másrészt ami embernek haszonnövény, vagy öshonosnak számít, az még ökológiailag nem kell az legyen.

Alapvetöen a fö cél az szokott lenni, hogy ne fajszegény legény egy korábban fajgazdag társulás, néhány borzasztóan agresszív és terjeszkedni képes faj miatt. Akáccal is az a gond ökológiailag, h. sokkal kevesebb állat és növényfajnak ad élöhelyet az erdeiben, mint pl egy gyertyános-tölgyes.

Nyilván ez a kígyó is több tucat másik fajt szorít ki.

A természetnek és a világmindenségnek nyilván mindegy hogy 1-2 faj ural-e hatalmas területeket. Az amerikai fajok ált jóval erösebbek, mint európaiak, ettöl még miért kéne az a cél legyen vagy miért kéne engedni, hogy néhány száz amerikai faj dominálja az egész európai flórát és faunát??

#763647 Ibiza Előzmény: #763606

usa feszitette túl a húrt.. megállapodás volt arról oroszokkal semmilyen nátó ország nem lehet határos..

a krim is gesztusként került ukránokhoz anno.. és megállapodás volt az ottani orosz flotta állomáshelyéről.. ha ukránok nátó tagok akkor ez nem lehetett volna...oroszok mindig is vágytak a meleg tengeri kikötőkre.

kecsegtették ukránokat eu meg nátó tagság.. tudták ezt oroszok nem fogják hagyni..tehát elfoglaltak többségi orosz területeket. állítólag ukránok nem bánják mert nem fizetnek abba térségbe semmi nyugdíjat kórházi költségeket.. és amúgy is egy állandó ellenzéki terület lenne.

Én azt vártam oroszok gyorsan kubába mennek.. ezt le is irtam.. usa gyorsan barátkozni kezdett velük. oroszok elbénázták.

Szíria is az orosz kikötők miatt fontos az oroszoknak..plusz még fegyverbemutató a világnak... ezekből lehet válogatni..ezek a populáris termékek.

#763645 Ibiza Előzmény: #763426

kb ez. de sztem usa sem olyan stabil..lásd államadósság..de a társadalom sem egészséges.. az eltunyult dagadt kevéseszű fehéreket megeszik a napról-napra élő kisebbségiek... akik agyát szétnyomja a drog..erre még ráerősithetnek az alvó tenoristák.

Én várok egy nagy tisztulást..esetleg egy világvaluta- vagy egy új erős térségi valuta kialakulását..ami valódi értékhez van kötve..arany olaj stb..

Európában én is olasz spanyol államadósságot látom veszélyesnek..

Németek elcseszték..vagy elcseszették velük..mert eu vezetői lehettek volna.. a migráns üggyel eléggé elvágták sztem magukat..értéket nem teremtő a szociális rendszert terhelő embereket hivtak be.. erősitették a maffiát.. az alvilágot..állitólag annyit kerestek a válsággal mint a drogokkal...politikai és irányítói tényezők lesznek.

#763643 Ibiza Előzmény: #763587

mi számít őshonosnak.. 10-20-50 100éve bejött, betelepült fajok?

lásd akác.. teljesen beilleszkedik a kultúránkba..jelentős haszonnövény..

a klimaváltozások miatt ma már olyan fajok jelennek meg nálunk amik korábban délebbre éltek..pl sok szitakotő és madár.

Sok átvonuló madár ma már itt marad nálunk..vagy el sem vonul tőlünk délebbre..akkor ez mi?

Idén nem láttam egy csonttollút sem.. és az énekes rigókat sem láttam nagy számban.. fater látott már seregélyt miközben az márciusban szokott érkezni..stb stb.. változik a világ változnak a fajok..

Tehát van egy természetes és egy mesterséges faunaváltozás..abból is a tudatos angolna akác stb... és vannak a behurcolt fajok.. ecetfa razbóra stb..

a természet egyensúlyra törexik az erősebb győz..és időnként visszaáll a rend.

Putyin egyébként az ukra…

#763606 rbbj11

Putyin egyébként az ukrajnai agresszióval már egyszer a maximum közelébe feszítette azt a bizonyos húrt, és ezzel teljesen felesleges retorziókat vállalt be:

egyfelől az orosz forradalom óta nem látott mértékben szűkítette Oroszország európai érdekszféráját, amikor generációkra elidegenítette magától Ukrajnát és az összes kelet-európai országot (még a baráti, de óvatos Belaruszt sem sikerült integrálnia szövetségi rendszerébe).

Az ukrajnai válsággal a nyakába vett – mindenki által erőtlennek tartott – nemzetközi szankciók az alacsony olajárral kombinálva rég nem látott gazdasági válságba taszították Oroszországot. A 2016-ra átcsúszó recesszió pedig minden bizonnyal kihat majd a katonai költségvetésre is, melyet a tartósnak tűnő szíriai katonai jelenlét is napi nyolcmillió dollárral terhel meg. Azaz az orosz haderő már középtávon megsínyli a politikai rövidlátást.

#763587 rbbj11 Előzmény: #763130

Öshonos élöhelyek védelme nagyon gyakran behurcult, betelpített fajok irtásával oldható csak meg. Ez ismét az én területem, ökológia ;)

Észtországban ugyanis a …

#763586 rbbj11

Észtországban ugyanis a lakosság harmada, Lettországban a negyede, Litvániában pedig az 5,8 százaléka orosz ajkú, ráadásul a kisebbségek jogai mindenhol hagynak maguk után kívánnivaló

Hát...ha már nemzetállamok teremtése volt a cél...ilyenkor lóg ki a lóláb a történelmi igazságtalanságok terén. Adják oda nekünk is a magyar lakta területeket, meg ezk a baltiak is mondjanak le oroszok javára az orosz többségü területekröl, aztán meg is van oldva. :)

No és EU szerte be kéne tartani a kisebbségek jogait! Na ezért is egy fos az EU.

#763426 Kissherceg Előzmény: #763289

Friedman ezúttal a Business Insidernek adott interjút arról, hogy mi lesz a világgal. Legfőbb megállapításai a következők:

Az USA-t egyre kevésbé érdekli, hogy mi történik a Közel-Kelettel, ezért az ottani háborúk vége sem látszik, mert nincs olyan külső erő, ami képes lenne kikényszeríteni a rendet. Az eddigi országhatárok nem estek egybe az etnikai határokkal a régióban, ezért előbb – utóbb új országok jelennek majd meg a térképen.

Az olasz bankrendszer hatalmas bajban van, és ez magával fogja rántani egész Európát. Egy olasz bankpánik megroppantja majd a német gazdaságot is, és Európára sötét időszak köszönt.

Olyan évszázad még nem volt, ami ne hozott volna nagy háborút. Ezt a 21. században sem ússzuk meg. Az új háborúkat a feltörekvő erősek szokták kiprovokálni, az addigi egyensúly kibillentésével. A leginkább veszélyes feltörekvők: Japán, Törökország és Lengyelország. Friedman szerint ezért a következő nagy háború jó eséllyel a Csendes-Óceán ázsiai részén, a Közel-Keleten vagy Kelet-Európában fog kitörni.

A hanyatló nagyok közé sorolja Friedman Oroszországot, Németországot és Kínát.

Friedman szerint az USA megőrzi hegemón pozícióját, mert továbbra is uralja a világ összes tengerét, és ezzel bármikor bárhol beavatkozhat, ám területét senki sem érheti el. Amíg ez a fölénye megkérdőjelezhetetlen, addig az Egyesült Államok képes sikeresen túljutni válságokon is. Az USA fő érdeke, hogy a többi erős állam egymás ellen és egymás területén harcoljon. Ez szerinte tarthatónak látszik.

Nem lesz atomháború, mert nem éri meg senkinek sem kirobbantania.