Regisztráció Elfelejtett jelszó

rbbj portfolio

Re: nincs cím

#741247 rbbj11 Előzmény: #741178

ez az info egyezik azzal, amit en is tudok

Equitas pl. amcsi osztaléknál maga vonja le eho-t

Mindez tök logikus is, ha magyar a brokicég. Matgab bonyodalmai igazán akkor állnak, ha külföldi a brokicég, aki nincs kapcsolatban nav-val, és nem is transzferál általában semmit nav-nak. De ez esetben is tuti sok a kivétel: nekem német comdirect semmilyen adót nem von, mert nyilatkoztam, h. Mo-n fizetek utána, tehät tök egyszerü a téma. Osztrák raiffeisen azt mondta, van osztrák-magyar megällapodäs, igy az oszträk automatikusan levont adót magyarok elfogadják, semmi teendö nincs vele, ök jelentik le NAV-nak, hogy levontäk.

Szoval en meg nem talälkoztam bonyodalommal, de nem egyszerü kerdeskör.

Látom ez nem lesz egy eg…

#741178 salander

Látom ez nem lesz egy egyszerű kör.

Érdeklődtem közben a brókeremnél is, ők azt mondták hogy fel kell tüntetni mindent az adóbevallásban, de magát az osztalék adózását ők kezelik. Ha többet kell adózni - pl. a német részvényeknél csak 15% forrásadót vonnak a plusz 1%-ot - ők levonják és elküldik a NAV-nak; de cserébe ha a másik országban többet vontak akkor nem tudnak segíteni.

Az amerikai részvények osztalékánál levonják a megkapott pénzből az EHO-t is, és azt is be kell írni pluszban az adóbevallásba.

#741177 rbbj11 Előzmény: #741152

Szerintem te vagy megvezetve: a navval beszeles egy ugyintezot vagy nav allasfoglalast jelent? Ugyanis tapasztalatbol mondom, h. Ugyintezok kb semmit nem tudnak, es tobbnyire zoldsegeket beszelnek, persze mindig olyan zoldsegeket, aminek a tartalma az, h. Fizess,mert az a biztos, foleg nekik, mert akkor tuti nem mondtak rosszat!

Nagyon is mondhatod, h. Kapjak be, mert eu-s szabaly, h. Nincs kettos adoztatas. Az megint mas kerdes, h. Valoban van orzsagok kozti megallapodas is, h. A kettos adoztatast h. Kell elkerulni, pl nekem ausztriaval van tapasztalatom, ott a kamatado kapcsan semmi teendo nincs, nincs is meg a lehetoseg visszaigenyelni mar, hanem orszagkozi megallapodas ertelmeben mindenkepp ausztriaban marad es nekem adobevallasban sem kell szerepeltetni ez tavalytol lepett ervenybe. Osztalekkal nem tudom, e teren mi a helyzet. De ez is egy pelda a rengeteg variacio kozul

#741152 matgab Előzmény: #741147

hm, ha a könyvelőd ezt mondta, akkor érdemes lenne könyvelőt váltanod...

Minden esetben a konkrét két ország közötti kettős adóztatási egyezményben érvényes mértéket kell befizetned.

Konkrétan a lengyeleknél (én beszéltem a navval májusban) a PKO részvényeim miatt és a lengyel magyar kettős adóztatás miatt mindenképpen be kellett fizetnem a magyar államnak 11 (10?) % adót. Amúgy a bevallást ha nem így töltöd ki sárgán villog is, hogy ott vmi nem biztos, hogy okés.

Logika kérdés: ha a magyar állam azt mondja, hogy te neki tartozol az osztalék jövedelmed miatt 11 forinttal, akkor te mondhatod -e neki szerinted, hogy kapja be, mert ennek a többszörösét megfizetted a lengyeleknél??

Hát nem. Ami neki jár az neki jár, ami a lengyelnek az a lengyelnek.

Nekem mindegy- erre már tényleg a könyvelőd felelősségbiztosítása fog választ adni egy esetleges ellenőrzés során.

#741147 rbbj11 Előzmény: #741131

te nem értesz engem...

Amiböl egyszer adóztam, én azután nem fizetek már itthon is. Az adózott osztalék adózott tételként van beállítva, nem vagyok köteles Mo-n adózni utána.

Amcsiban is többet vonnak osztalék után, mint magyarban, de épp a leírt komplikációk miatt ezt benyelem. Megtarthatja az aprót a lengyel meg az amcsi

#741131 matgab Előzmény: #741102

ha nem figyeled , hogy mikor fizetnek osztalékot- mondjuk egy lengyel cégnél. És a lengyel cég levon tőled osztalékadót és befizeti a lengyel államnak, mondjuk 30%-ot (helyesen, mert neki le kell vonni).

Ezek után a könyvelőd helyesen beállítja az adóbevallásodba, hogy te fizetsz még plusz 16% osztalékot a magyar államnak az osztalékod után és azt mondja, hogy te most jogosult vagy visszakérni a befizetett osztalékodat a lengyel adóhatóságtól, csak előtte

- be kell kérjél egy igazolást a brókercégedtől,

- amit utána OFFI-val le kell fordítatni és

-megbízni egy tanácsadót hogy eljárjon a lengyel adóhatóságnál az adód visszakérése ügyében- amiknek összeg mondjuk 150.000 forint -míg az osztalékból a a lengyel adóhatóság az eljárásnak megfelelően de nem jogosan levont összege mondjuk 250.000 forint, akkor mit csinálsz?

És ez azt jelenti, hogy mondjuk 750.000 forint osztalékot kaptál, ami mondjuk 5% hozam a részvényértékedre?

Akkor gyakorlatilag a nettó nyereséged mindjárt nem 750.000, hanem csak 750.000-120.000(750*16%) -150.000=480.000 ha vállalod a macerát a lengyel adóhatósággal vagy 380.000 ha nem vállalod.

Azaz majdnem a nettó hozamod felét elbukod. Úgy, hogy sem a könyvelőd nem hibázott, sem az osztalékfizető, sem a lengyel nav, sem a magyar nav. Csak te voltál aki nem figyeltél oda...

Na erről beszélek, remélem már érted.

#741102 rbbj11 Előzmény: #741097

Nem nekem kerül sokba, mivel a szakmai tévedésekért mindig a könyvelö felel.

Az osztalékokat pedig mindig kilistázom neki külön, meg is szokta kérdezni, h. vontak-e már belöle adót?

#741097 matgab Előzmény: #741058

ő jó helyre írja, csak ha nem figyelsz ezekre, akkor az neked kerül sokba...

A te pénzed, ha te úgy kereskedsz, hogy nem fizeted az osztalékfizetéseket, akkor ő azt beírja oda ahova kell, ne félj! :-)

#741058 rbbj11 Előzmény: #741050

én is úgy tudom, ahogy írod

De én sose foglalkoztam vele, hova rakjam a bevalläsban, nem is érdekel, könyvelö felelössége, pénzügyileg olyan minimäluis a hatäsa, hogy nem tud vele nekem kärt csinälni, ezert sem ellenöriztem.

Ha meg rossz rubrikäba írja, ott a könyvelöi felelösségbiztosítäsa

#741050 matgab Előzmény: #741021

Más az EU és más az USA.

Az usa osztalékot is szerepeltetned kell a bevallásban, de ott mivel eleve több adót vonnak le mint 16%, ezért azt mint már megfizetett adót szerepelteted.

Az EU-ban is levonják a cégek az osztalék adót, ami jellemzően magasabb, mint Mo-n. Ilyen esetben elvileg neked az adott EU-s ország adóhatóságától kell visszakérni a fizetett adót, egy broki cég által kiállított rezidens igazolással. Elég bonyolult és drága folyamat.

Utána itthon szintén be kell vallani és meg kell fizetni az adót.

Én így emlékszem, de a legegyszerűbb és legolcsóbb figyelni az osztalékfizetési napokat, csak pl. az USA-ban egy csomó részvény fizet negyed évente keveset. Ilyen esetben meg a tranzakciós költségeid fognak megnőni, meg az ideg megöl, hogy most ott jókor adtad-e el vagy vetted vissza, mikor fizeti a cég az osztalékot, van-e ott T+X nap stb stb... Ezeket az infokat nyilvántartani és beszerezni egy őrület, ha van 5-6 részvényed.

#741025 rbbj11 Előzmény: #741021

Nekem ezt konyvelom intezi, mar nem emlekszem mik a pontos szabalyok, de szerintem bevallasban szerepeltetni kell, de adozni mar nem kell utana. EU-ban megvan a lehetoseg arra is, h. nyilatkozol, h mindent lakhely szerint akarsz adozni, es akkor vissza lehet kerni abbol az orszagbol, ahol levontak automatikusan

Sziasztok! A hét elején …

#741021 salander

Sziasztok! A hét elején vettem egy nagy levegőt (és nem kis részben a dollár árfolyam miatt), elkezdtem dollárosítani/eurósítani az portfólióm.

Az egyik dolog amivel még nem sikerült megküzdenem azok az adózási szabályok. Az árfolyamnyereséges részét értem a történetnek; de az osztalékokról elég ködösen fogalmazott a brókercég. Ez hogy történik pontosan? Gondolom levonják a spéci helyi jellegű dolgokat a cégek; de például ha egy amerikai cég osztalékot fizetett nekem, akkor azt fel kell tüntetni az SZJA bevallásomban / ki kell fizetnem rá az itteni adót (a levont dolgoktól függetlenül)? Vagy esetleg érdemes figyelni az ExDiv Date-eket és kiszállni még mielőtt fizet a cég?

#740995 Koffein Előzmény: #740994

látok benne fantáziát, ezért belevettem.

szerk: habár talán túl korán szálltam be, de utólag könnyű okosnak lenni :)

#740989 Koffein Előzmény: #740983

mert dolgozik a nagy alma marketing gépezete, q3 majd megmondja, hogy miként teljesített a fitbit az almához képest. habár egy picit nagyon fáj ez a napon belüli -10%... :-/

#740983 Fornit Előzmény: #740982

Már a 3. vesztes e a napnak. -9,6%

Apple nem olyan gáz, már aug20-át dolgozza le.

#740982 Koffein Előzmény: #740980

ja én is azt nézem, hogy mi a fene van vele, de azt hozták ki az okosok, hogy az apple betört a fitbitet piacára, amit kétlek, de gondolom, hogy az alma pr-osait lasszóval hajtják, hogy az árfolyamot fentebb varázsolják ilyen olyan cikkekkel, pletykákkal...

http://finance.yahoo.com/video/apple-gaining-ground-fitbit-150000505.html

3,6 millió okosórát adhattak el, így másodikok a piacon, és a fitbit nyomában vannak...

http://finance.yahoo.com/video/3-6-million-apple-watches-170420844.html

miért pont most jön ki egy ilyen hír, hogy másodikok a piacon és nemsokára elsők lesznek ezen a piacon? furcsa minden esetre...