Regisztráció Elfelejtett jelszó

Dumcsi

Re: nincs cím

#736743 KawaBazsy Előzmény: #736726

Most is van 3 friss túrás, de hiába kaparom le óvatosan a földet, nem találom a lukat. Lehet h azért, mert ilyen laza, homokszerű itt a talaj, s hamar betemeti.. A lefolyótisztítóval utánamész a járat formájának, vagy hogy? Ezek egyenesen mennek a talaj alatt, azzal párhuzamosan?

#736742 KawaBazsy Előzmény: #736731

Nem öntözök, csak pár m2 epret, a többi csak fű. Nem tom mitől szaporodnak, most hátramentem túrást számolni, jóval több van, mint korábban bármikor, bár az igaz, h főleg a nem használt részen. 7 végén kezdem a háborút. :-)

#736741 KawaBazsy Előzmény: #736723

Az általam használt felén fűnyírózom, a másikon meg kaszálok évente kétszer, azt csók. De most nagy a szárazság, ki van kopva a fű, tök ronda, inkább nyírnám..

#736735 _pda_ Előzmény: #736732

én nem bántottam, elkaptam mindet, mint írtam, a linkek csak alternatívák, mindenki azt csinál vele amit akar ;)

#736733 Margaretta Előzmény: #736731

Hasonló a helyzet a csigákkal is.

A falunkba arcátlan és haláltérdemlő módon betelepítették a meztelencsigákat.

Hál isten mostanra már csak a nedves területeken vannak százszámra négyzetméterenként.

Én pár év alatt, nem akarok túlozni, de tízezerszámra vágtam össze késsel a meztelencsigákat nemcsak a telkünkön, hanem egy 50 méteres sugarú körben a házunk körül. Mostanra elérkeztem oda, hogy tavaly már mérséklődött, idénre meg már kezelhetővé vált a csigatermés a portánkon és az utcarészünkön.

Nehogy azt gondoljátok, hogy nálunk egy prosztó sivatag a kert, mert olyan, hogy még be is neveztem a legszebb zöldségeskert mozgalomba. Tök bio zöldségeket (paprika, paradicsom, cékla, sárgarépa, tök, cukkini, zöldborsó, zöldbab, uborka, rucola, fokhagyma, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, málna, sokféle fűszer) termelek, mindenféle táp és vegyszer nélkül, hogy együnk is valami jót egyszer-kétszer az életben:) De nem öntözöm agyon, mert zöldmulcsozást csinálok, így már most nem jönnek ide sem a kártevők, sem annak az evői.

A zsurló- és csalánfőzetes öntözés elűzi a kártevőket, így aztán a vakondtúrásföldért el kell mennem távolabbra:)

#736732 Csusza Előzmény: #736726

Ne bántsátok őket! Nem kell robbantgatni meg gázosítani. Ha nagyon zavar, el kell kapni, és elköltöztetni. De amit írtam, az is működik, el lehet őket irányítani.

Amúgy védett állat, persze nem ezért ne bántsuk őket.

Namost, a vakond ott jár…

#736731 Margaretta

Namost, a vakond ott járkál, ahol bőséges éléskamrája van például cserebogár lárvából és nem egy kiszáradt betonkeménységű falban kell áskálódnia, hanem egy víztől fellazítottban.

Plusz még a cserebogár lárvák és egyéb más vakondok számára kedvenc csemegék akkor szaporodnak el a kertben, ha agyon van öntözve.

Mi ebből a tanulság?

Ne öntözd agyon a kertedet, mert tök fölösleges hozzászoktatni a növényeket a könnyebb élethez a harmatbegyűjtés nehezebb "munkája" helyett, amiben mellesleg megerősödnek is.

Továbbá, nem kell a vakondnak sem egy könnyű életet biztosítani a kertedben.

Minden más dolog, csak egy parasztvakítás az elűzésükre, ha már hülyemódon odaszoktattad őket.

Ui.: én nagyon szeretem a vakondtúrásokat, mert sok-sok értékes talajt hordtam már haza a kertembe, amit ők a mélyről kitúrtak. Ők az én kedves kis segítőim:)

#736726 _pda_ Előzmény: #736690

Csusza jár a legközelebb a tuti megoldáshoz, fel kell térképezni a járatokat. Nekem szerencsém volt, mert csak 1 helyen jöttek be mindíg, és 3-at fogtam meg ugyanott a zsákutcában.Szépen kibontottam a túrást, majd lefolyó tisztító spirállal meg egy csavarhúzóval megkerestem a járatot pontosan és kijelöltem. Jött minden nap a kis görény és pár nap után elkaptam az első kettőt, A harmadik szivatott vagy fél évig mire elkaptam.Pont csak a járat végéig jött és nem akart tovább ásni, többször is láttam, h mozog a talaj de mindíg meglépett. Egyik nap ez után berágtam és készítettem egy riasztót magamnak :) 10m vezeték egy zümmer, egy műanyag tányér az alsó érintkezőnek, amit a kijáratra tettem, meg fölé egy fém híd aminek nekinyomta a tényért az érintkezővel. Aznap, egy óra alatt elkaptam.Szépen jött a szokásos túrájára, megszólalat a zümmer, tudtam hol a járat pontosan, mögészúrtam az ásóval egy métere és kikaptam a talajból.

A riasztók kutyagumit sem érnek jellmzően, aki foglalkozott kártevőírtással, pontosan tudja, h miért.Megszokják, és nincs mellé társuló egyébb inger, mint egy ragadozó támadásánál.Arra azért számíts, h ha egyet elkapsz, jön a következő, azonnal belakják egymás járatait ha megürül a territórium.A friss túrásokat mindíg be kell temetni, belenyomni a járatba a földet, mert akkor látod, h melyikben jár gyakran. Sajnos ami nem zsákutca neki, ott nagyobb cumi elkapni, mert kétfelé menekülhet.Ha nem akarsz vele ennyit vacakolni, létezik gél formájú írtószer, én nem próbáltam, mert sikarült elcsípni eddig mindet.

http://www.prohopo.cz/cs/p-2889-total-gel-stop-pest-krtek-300ml/

ez meg egy kicsit radikálisabb módszer, sajnos csak franciában meg a belgáknál kapható, nem is postázzák, mert pukkan :)

http://www.detaupeur.com/

ez meg méginkább az :D

http://www.rodenator.com/

#736720 KawaBazsy Előzmény: #736702

Fúúúúúúj

Van itt 2000m2 terület, a másik 1000-en nem zavar annyira, csak a ház körül.

#736694 Ibiza Előzmény: #736690

látszik ha friss a túrás..van amikor mozog a teteje..akkor kell lopakodni ásóval.. ha nem nagy a kupac akkor jön még..egy újabb adag földdel.. akkor ki lehet fordítani..érdekes kis állat..ha húsz percig nem jön vissza akkor kiszúrt vagy másfelé van dolga.

#736692 Csusza Előzmény: #736688

Vakondcsapdával ne kínlódj, a legtöbbször betömik földdel, és kikerülik. Néha lehet vele fogni, de nem éri meg a kínlódást.

Igen, azt kell, nézni, hogy merre van a vonaluk, merre kissebbednek, és ami fontosabb, hogy melyik az újabb. Ahol még nedves a föld, az nagyon friss. Kicsit átnézed, hamar fel lehet térképezni. Ez azért kell, hogy ne bezárd, hanem kizárd a területről őket.

Ásóval várni nagy türelem kell, és ha közben mozogsz, azt megérzi, eliszkol. Én párat vízzel ki tudtam önteni, de ahhoz is fel kell térképezni a járatokat.

#736690 KawaBazsy Előzmény: #736672

Bnő azt mondta, h az apja odaáll a túrás mellé, s ásóval fogja őket.. A kis tököm szobrozna ott órákat, h vagy jön, vagy nem.. :-)

#736688 KawaBazsy Előzmény: #736672

A vakondcsapdát vizszintesen kell beépíteni, van neki ilyen kapásjelzője is, fingom nincs, hol találok közel a felszín alatt vizszintes járatot.. A túrások elkezdtek szaporodni nemrég, van itt is, ott is, amott is, több db egymáshoz közel. 7végén akkor ásóval felszerelve megpróbálom felderíteni a helyzetet.. Azt nézzem, hogy merrefelé lettek egyre frissebb turkálások? A vásárolt, vakondriasztó folyadékot fogom alkalmazni.

#736687 Ibiza Előzmény: #736681

nem mondtam nem működik..a vakondot nem zavarja.. kontraindikátorként vedd ki.. ha megjelenik a vakond 3napon belül akkor valóban.