Én még ős interes vagyok, a beazonosításnál rám is csodálkoztak karácsony előtt. Amúgy az ebrokin újra elérhetők a külföldi piacok.
Én még ős interes vagyok, a beazonosításnál rám is csodálkoztak karácsony előtt. Amúgy az ebrokin újra elérhetők a külföldi piacok.
Koszi, annyi közös bennük, hogy cibnél nekem is van számla
Egyrészt igen. Másrészt nem csak az alap az egyik ami a legtöbbet esett, hanem a mögöttes termékek is. Harmadrészt nem egy bonyolult termék, néhány etf van a tarsolyukban, amiben a főbb commodityken van a hangsúly.Negyedszer van a CIB-nél is számlám, ahol a vételi jutaléka ennek az alapnak nulla, az eladási meg értéktől függetlenül 1000 Ft, a teljesülés meg 16óráig T. napi árfolyamon történik.
Én erre csak egy választ látok:
Az alapkezelő sem tud többet, mint mi, csak több pénze van.
Nem mer már beszállni az USD erősödő trendbe vagy épp az olaj eső trendbe, mert fél a nagy korrekciótól.
Úgy állomásoztatták a nagy pénzeket a CHF/EUR 1,20-as kapunál, ahogy én teszem pénzpiaci alapba, ha nincs jobb ötletem.
A svájci jegybank miatt teljesen biztos befektetésnek gondolták az 1,2-on nyitott EUR HUF shortokat.
Ráadásul, mivel teljesen biztosak voltak, hogy ezeken a pozikon nem veszthetnek, hiszen a svájci jegybank ígéretét és kommunikációját hitelesnek gondolták jó nagy tőkeáttételes pozikat vehettek fel, hogy ha a piac éppen elmegy 1,19-re akkor is már baromi sokat tudjanak nyerni.
Valszeg pont ezért is nehezedett ekkora nyomás a svájci jegybankra, mert egyre többen és egyre nagyobb tétekkel játszották meg azt, hogy a svájci bank f@szával verik a csalánt, azaz 1,2 fölé a bank nem engedi, 1,2 alá meg bármikor beeshet éppenhogy...
Olyan cikket is olvastam, hogy a pozik 97%-a a FOREX piacon EURCHF shortban állt...
Na ez az amin napok óta én is gondolkodom,vajon mi lehetett az oka ennek a teljesen logikátlan magatartásnak?
Bíztak az 1,20 tartásában. Rátapadt 1,20 -ra az árfolyam, jegybank tartja 1,20-at, következtetés csak nyerni lehet rajta előbb utóbb, aztán mégse. :)
Utsó pillanatban jegybank kiugrott ami érthető is mert ezzel a lazítással akkora nyomás lett volna rajtuk.
A legtöbbet esett alapot kerestek vagy miért éppen CIB? Nekem egyelőre még korai.
Olaj és nyersanyagpiaci emelkedésre kezdtem téteket rakni.Egyelőre a teljes tőke 3%-a körüli mennyiségben vettem CIB nyersanyag alapok alapját.Lefelé sávosan kívánok bővíteni,a következő esetleges belépési pont, a 35-40 dollár közötti brent.
Én azt sem értem, miért voltak CHF EUR shortban?
Euro erősödésre játszottak, miközben várjuk Dagi bejelentését az EKB 1.000 Mrd-os kötvényvásárlási programjáról?
Magyarán az EKB pénzt nyomtat, de ők ennek az erősödésére játszottak?
Én nem értek valamit?
Most olvastam csak el. Kicsit batoralannak tűnnek nekem a srácok a pozíció csökkentését illetően... USD CHF érdekesebb lehet, mert sok svájci gazdag kezd USD vásárlásba egy kinti cikk szerint...
Múlt héten vettem maximát,relatíve nagyobb összeggel,gondolkodtam suprán is,de gyanús volt,hogy hirtelen nagyon nagyot ugrott az utóbbi időben,így is van 2012-ből,most már otp szoprának fogom hívni.:(
2012novemberben vettem belőle,mivel akkor nagyon yo %-ot mutatott a multban is......pluszban eladtam 2013 végén vagy 14elején.
azóta mindig ránézek,de többet nem volt belőle.
lecsökkentették 97%-ra ??? Ezek hülyék ekkora volatilitás után azonnal csökkenteni kellett volna kicsit Nyilasira hajaz az egész. Én azonnal kivágnám az alapot a f@szba nem várnám a pattincsot. Egy igazi buliban mindenkit megb@sznak mielőtt végetér. Előbb a pattincsra játszókat aztán a svájci gazdaságot amikor lemegy 0.8-ra (mondjuk egy görög kiválás 3 hónapog tartó lebegtetésekor) na és utána majd jöhet a korrekció. E mellett játszik a valószínűség sajnos nem a pattincsra...
Nem tetszik ez a magyarázkodó, a hibát másra hárító magatartás, amit a hírlevélből kiolvasok. Én egy mély elnézéssel boldogabb lennék, és nem azért mert ezzel kárpótólni tudnának, hanem mert látnám, hogy van hajlandóság az önvizsgálatra.
"A lecsökkent eszközérték miatt megugró mértékű
EURCHF longok egy részét lezártuk, a kitettséget az 1.20-as szint letörése előtti 97% körülire mérsékeltük. Nem kizárt egy jelentős vissza-
pattanás az EURCHF-ben, amelyből a befektetőink is profitálnak majd."
Ezt a 97%-ot meg nem értem.98%-os kitettséget csökkentett 97%-ra?! Ha ez így van azt nagyon perverznek tartom. Lehet, hogy a fundamentumok alapján, most pattannia kellene az eurónak, de technikailag mivel mindenki erre vár és erre tesz, így könnyen lehet, hogy elmard ez a pattincs.
A hírlevélben is azt irja, hogy váratlan esemény. (???)
Más helyeken - több helyütt is - azt olvasom, hogy várható volt a döntés, sőt a svájci sajtóban már egy hete szellőztették is sőt múlt héten a svájci jegybank együtt ülésezett is az EKB testületével.
El kellene dönteni váratlan vagy sem.
Az én portfóliómban is helyett kapott a Supra és meg kell mondjam kicsit mérges vagyok azért rájuk, az elmúlt két év teljesítményét legyalulják egy rossz pozícióval, ez számomra felfoghatatlan, mint ahogy az is hogy miért bíztak annyira a svájci jegybankban, ezt az 1.20-hoz való rögzítést egy alapkezelőnek a helyén kellett volna kezelni és felkészülni arra ha mégis elengedik. Most egy kicsit amatőr érzést keltettek bennem, bár nyilván nincs így. Remélem megrázzák most magukat, én biztosan bővíteni fogok most egy kicsit mert emiatt az egy nagyon rossz döntésük miatt én most ezt egy jó beszállónak ítélem meg, plusz olyan pénzt tudok belerakni ami nem kenyérre kell a következő 3 évben.
https://www.otpbank.hu/static/hirlevel/alapkezelo/sw/file/Black_swan_mail.pdf
Teljes tőkére vetítve 3%-ot el nem érő kitettségem van a Supra-ban.Ez most öröm az ürömben. Ha úgy nézem, jól működött a kockázatkezelési rendszerem. A tőzsde veszélyes üzem, ahol egy pillanatra sem szabad lankadni, és soha nem szabad túlzott kockázatot vállalni, tűnjön bármennyire is csábítónak egy befektetés.Az alap természetesen továbbra is marad, nem adom el, sőt bennem is felmerült a többlépcsős bővítés lehetősége, persze nem vakon, a visszanyerést mohón hajszolva.Azt azért nem átallom megjegyezni, hogy egy alapkezelőtől elég felelőtlen, kezdő balf@sz lépésnek tartom, hogy egy termékben 98%-os kitettséget vegyen fel.Remélem tanult az esetből!Én igen, legalábbis kicsit lehűtött abból az állapotomból, amibe a mostani hozam szegény környezet kezdett hajszolni.
Csini a grafikon