Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

HUF fórum

Re: nincs cím

#718498 banyaiz Előzmény: #718422

Átgondolva logikus, hogy elhúzták választás utánig , aztán azonnal rövidre zárták és kizárták azt a kockázatot , hogy februárig még gyengülhet huf. Ez logikus teljesen minden jegybankelnöki egyeztetés nélkül.

Mondjuk én el tudnám képzelni egy ilyen lépés előtt jelzik svájciak jegybankoknak ezt, de akkor viszont előfordulhat teljesen kiszivárog és nem győzik védeni az 1,20-at bejelentés előtt.

#718496 banyaiz Előzmény: #718445

Annyiban lightosabb volt ez az imf cirkusznál, hogy a deviza ott volt a jegybankban végig. Tehát a kockázat kisebb volt mert ha be is következik egy brutál chf/huf emelkedés miközben megy a gonosz bankozás választás miatt és a nagy megmentés ígérgetés akkor is az átváltáshoz szükséges devizával már az mnb rendelkezett.

Ez adott egy mozgásteret 1,5 évig itt cirkuszoljon a választások miatt, és lehazudja a csillagot az égről mekkora mentés lesz, milyen hiper szuper árfolyamon.

Ennyiben kisebb kockázatot vállalt, mint az imf-es mókánál. De ettől függetlenül az értelme ennek a kockázatvállalásnak gazdaságilag 0 volt.

Szóval röviden ennyi a véleményem a témáról. :)

#718495 banyaiz Előzmény: #718445

Hasonlít ez a történet az imf pávatánchoz. Attól függetlenül ,hogy a svájci jegybank tartja az 1,20-at gyengülhetett volna ft a chf -el szemben jön egy rendes para a világban 2014-ben aztán hello.

Szóval itt is a tűzzel játszadozás ment pol okokból 19 -re lap húzás. Ki volt centizve de ezt is megúsztuk.

Egyéni ízlés kérdése de én annyira nem értékelem ezt a fajta országvezetést, hogy a miniszterelnök egy választás miatt hazárdjátékot játszik. Gyurcsány művelte ezt még 2006 előtt. Amit öszödiben el is mondott , hogy 2 évig nem csináltunk semmit, legyen esély a választáson.

Gyökér dolgok ezek. Viktor is 2013-ban sütötte el, hogy 1 héten belül meg kell oldani a dev hiteles témát. :) Aztán nyújtotta nyújtotta egészen 2014-es összes választás utánig.

Ilyen mókákat kerülni kellene mert egyszer rá fog qrni de nagyon , magával rántja az egész az országot, nagy megmentés címszóval. :)

#718494 banyaiz Előzmény: #718445

Mi akadálya volt korábban a forintosításnak:

1. Magas forint hitel kamatok (hiába váltják át forintra ha sokkal magasabb a ft kamat mint a chf)

2. Politikai okok (lehet kecsegtetni az érintetteket)

Kb 2014 év elején már 3% alatt volt a jegybanki. Azért nem akkor váltottak mert közeledett a választás és előtte még mesélni kellett a nagy mentésről.

Egyébként minden feltétel adott volt , jegybankban a deviza, alacsony ft kamatok.

Ha már politikai céljaik miatt elmentek a falig akkor még jó, hogy a mai nap előtt azért rövidre zárták. Még ilyen körülmények között is ez volt a legbölcsebb lépésük 5 év alatt. Ezt is meg kell becsülni. Mert különben kezdődhetne az alkudozás ki nyelje be ezt az újabb árfolyam buktát a bank vagy az ügyfél .

#718463 tozsdenyul Előzmény: #718455

Az, hogy melyik spekulánssal magyarázod az tök mindegy, ha a magyarázat nem jó. A spekuláns lekereskedi, ha érti a folyamatot.

#718445 prospero Előzmény: #718403

Isten velünk -magyarokkal - van - kommentálta egy elemző. 500 milliárdos jó döntés volt a forintosítás lakosságnak, bankoknak egyaránt...Ha Orbán ezek után nem megy a mennybe, akkor soha...

#718444 tozsdenyul Előzmény: #718437

Megszülethetett volna ez az ötletük 2011-től bármikor, még javasolták is nekik...

de nem.

Nem maguktól találták ki, mert akkor már jóval előbb meglépik, árfolyamgátas, végtörlesztős mizériák helyett.

2011-ben forintosítottak volna, fényezhetnék azóta is folyamatosan magukat.

Egyébként meg, ha jól értelek, szerinted ezt is Soros intézte, mint annó a fontnál :)

#718437 matgab Előzmény: #718422

nem szóltak nekik előre. Tudták, hogy ezt a pénzemberek ki fogják előbb utóbb kényszeríteni...

Okosak, unortodoxak. Ez az ötletük még ősz előtt született, amikor még jó ötleteik voltak...

#718424 rbbj11 Előzmény: #718417

CHF erősödik, azt írtam....és igen, 15%-ot erősödött, de senki nem válaszolta meg, mire fel?

nem tudom mit képzeltek …

#718422 JP

nem tudom mit képzeltek a magyar kormányról meg a nemzeti bankjáról, hogy kiválasztottak, mint a zsidók?! Majd pont nekik szólnak a svájciak egy ilyen lépésről. :))

#718418 tozsdenyul Előzmény: #718414

eurozónából menekül a tőke, nézd meg eur/usd-t, ehhez képes franknak 100-ad akkora a felszívóképessége, mennyisége.

személy szerint csipegetek usd/chf-et, bár bőven erősödhet még a frank (mielőtt a gazdaság szétverése után majd visszarendeződik valahova), de azért a dollár lenyomja majd idővel

szerintem