Regisztráció Elfelejtett jelszó

Állampapírok, kötvények, befektetési jegyek

Re: pmak 2017/k

#720093 banyaiz Előzmény: #720091

Igazad lett tényleg megemelték a prémiumot. Azt gondoltam hagyják 3-on.

Nagyon nyomják ezt . Minimum évi 4% garantált hozam 0 inflánál is, miközben a 10 éves államkötvény hozama 3% alá esett. Gondolom a lakossági állampapírvásárlást tovább akarják növelni.

#719825 Kissherceg Előzmény: #717862

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) rekordalacsony hozamon értékesített csütörtöki aukcióján 3, 5 és 10 éves kötvényeket, a közelebbi két lejáratnál a meghirdetettnél magasabb, a harmadiknál kisebb összegben.

Az ÁKK hároméves kötvényből 20 milliárd forintot hirdetett meg jegyzésre, majd az elsődleges forgalmazók több mint kétszeres, 41,236 milliárd forint ajánlatából a meghirdetettnél 5 milliárd forinttal magasabb összeget fogadott el az előző aukciónál 14 bázisponttal kisebb, 2,11 százalékos rekordalacsony átlaghozamon.

A 3 éves kötvény aukciós hozama 2,54 százalékkal kezdte az idei évet, tavaly az év elején 4,32 százalékon, 2013 elején 5,57 százalékon, 2012 elején pedig 9,41 százalékon állt.

Ötéves lejáratú kötvényből szintén 20 milliárd forintot vitt piacra az ÁKK, majd az elsődleges forgalmazók 36,600 milliárd forintos jegyzéséből 25 milliárd forintot fogadott el 2,47 százalékos, az előző aukciónál 15 bázisponttal kisebb, rekordalacsony átlaghozamon.

Az ötéves lejárat 2,96 százalékos aukciós hozammal kezdte az idei évet. Tavaly az év elején 4,68 százalékon, 2013 elején 5,75 százalékon, 2012 elején pedig 9,41 százalékon állt az aukciós átlaghozam.

A tízéves kötvényből meghirdetett 15 milliárd forintot csak minimálisan jegyezték túl az elsődleges forgalmazók. A 18,750 milliárd forint ajánlatból az ÁKK a meghirdetettnél kisebb összeget, 12 milliárd forintot fogadott el, de így is jelentős, 29 bázispontos hozamcsökkenéssel. Az így kialakult 2,86 százalékos aukciós átlaghozam a tízéves lejárat valaha elért legalacsonyabb hozama.

Az év elején 3,42 százalékon állt a tízéves lejárat aukciós átlaghozama, 2014 elején 5,72 százalékon, 2013 elején 6,00 százalékon, 2012 elején pedig 9,38 százalékon.

A másodpiacon szerdán a 3 éves lejáratra 2,10 százalékos, az ötéves lejáratra 2,41 százalékos, a tízéves lejáratra pedig 2,82 százalékos referencia hozamot kalkuláltak.

#717862 Kissherceg Előzmény: #717804

Az előző aukcióhoz képest alacsonyabb hozamokkal értékesített 3, 5 és 10 éves államkötvényeket csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az ÁKK a 3 éves lejáratú kötvényből 20 milliárd forint értékben hirdetett meg jegyzésre papírokat. Az elsődleges forgalmazók 94,50 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 30 milliárd forintot fogadott el az ÁKK.

A 3 éves kötvények aukciós átlaghozama 2,54 százalékra csökkent a korábbi 2,58 százalékról és alatta volt a szerdai másodpiaci, 2,57 százalékos referenciahozamnak is.

Magas túljegyzés fogadta a piacra vitt 5 éves lejáratú kötvényt is. A 20 milliárd forintos összegben felkínált papírt 59,95 milliárd forintért jegyezték, az ÁKK 30 milliárd forintnyi ajánlatott fogadott el.

Az aukciós átlaghozam 2,96 százalék volt, 7 bázisponttal alacsonyabb, mint az előző aukción kialakult 3,03 százalékos hozam, és alacsonyabb, mint a szintén 3,03 százalékos szerdai másodpiaci referenciahozam.

A 10 éves lejáratú kötvényből meghirdetett 15 milliárd forintra 28,43 milliárd forint ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók. Az ÁKK a meghirdetettnél nagyobb összeget, 20 milliárd forintot fogadott el a beérkezett ajánlatokból.

A 10 éves lejáratú kötvények csütörtöki aukciós átlaghozama 3,42 százalék lett, szemben a korábbi aukció 3,54 százalékos hozamával. A szerdai másodpiaci referenciahozam 3,49 százalék volt.

#717803 banyaiz Előzmény: #717771

Nincs kincstárnál számlám. Abból a megfontolásból vettem ilyet annak idején otp-s számlán kötögettem mindig 1-2 hónapra, abból kiindulva jön para majd a kamatemelés aztán meguntam mindig havonta a szórakozást vele ,és nyitottam ott is tbsz-t aztán lekötöttem 5 évre.

Van költsége a tbsz-nek, kamatadó nincs a többi bizonytalan egyedül az infla+ 3% biztos. Jó vagy nem jó, 11% jobban tetszett, de hát ez van most. :)

Elég viharos ez az Eur gyengülés dollárral szemben. Az itt a nagy kérés vsz mi az a dollár erősödés ami még Usának nem gáz. Most ahogy kinéz, hogy japcsik és eu még lazít ők pedig már szigorítanának ez eléggé bekavar itt mindenbe. Nem is tudom volt e már ilyen szitu a történelemben szóval homály a helyzet.

Ft az pedig egy külön rejtvény még pl mást ne mondjak dev hiteles forintosítás, esedékes a felminősítésünk bóvliból, milyen kormányzati szándékok vannak esetleg a gyengébb forintra , makróinkat mennyire viseli meg ez az Eu-s szarakodás, ukrán helyzet, görög helyzet stb . :)

Meghallgatnék egy tippet az idei év végi eur/huf, usd/huf , chf/huf-ra. Lövésem sincs rá megmondom őszintén.

#717782 matgab Előzmény: #717771

én nem emlékszem 2% büntire, max 1% és az is kamat % és csak az utolsó kamatfizetési periódustól számolva, nem a teljes összegre.

Ettől függetlenül én is átugrottam már az államkötvényekről dollárra, amikor Alibabát akartam jegyezni -ami sajnos nem jött össze... de legalább már dodóban vagyok...

#717771 walex Előzmény: #717764

Eladni bármikor el lehet. Államkincstárnál vezetett számlánál pl. 2% bünti levonás idő előtt. Non-profit céllal adja oda nekik a zsugát valaki majdnem ennek tükrében. Épp ezért kell majd az év közepe körül kiadott új sorozatnak magasabb kamatprémiumot tartalmaznia, mert az idei infla is jó eséllyel 0-1% között lesz, ha az olaj ára marad vagy csökken tovább. Így meg nem túl acélos, akkor már jobban jár, ha az ember vesz dodót vagy eurót. Ezek a nagy köpönyegforgató komi demokraták valószínűleg még gyengébb forintot akarnak majd a devizahitelek forintosítása után.

#717765 banyaiz Előzmény: #717747

Bónuszt én is néztem annak idején mert további jegybanki csökkentés esélye 0 vsz igaz ott kisebb a kamatprémium. Melyik lesz a jobb jó kérdés, most sanszosabb a BMAK. De elég zavaros a helyzet pl inflánál is az olaj ár zuhanás kontra forint nagyon "acélos".

#717764 banyaiz Előzmény: #717758

Jelenlegi forint hozamkörnyezetben értem jónak a garantált 3% hozamot 0 inflánál.

Nyilván bármilyen spekulációval összehasonlítva a 3% nem túl acélos, de a 2,1% jegybankihoz képest nem rossz. Eladni bármikor eladhatod nem kell 3 vagy 5 évig tartani. Mondjuk én tartani akarnám elvileg de aztán meglátjuk milyen jegybankik inflációk lesznek.

#717758 walex Előzmény: #717717

3%-ra odaadni 3 évre a pénzt ennek a drága jó államnak, az már-már vakmerő mostanra.

Jobban jár, ha vesz az ember eurót vagy dollárt, ha kicsit megnyugszik a piac. Azon nagyobb hozam lehet, mint egy 3 éves történettel szrakodni. Főleg, hogy egyre "erősödő" pályán van a forint (akárcsak a gazdaság), így az árfolyam bukta (euróhoz, dollárhoz képest) sokkal, de sokkal nagyobb, mint ez a nyamvadt bruttó 3%-os kamat.

#717717 banyaiz Előzmény: #711767

Ez annyit jelent gyakorlatban , volt több kibocsátás több sorozat. Ha te megvettél egy bizonyos kibocsátásból és ott 3% volt akkor annyi a futamidő alatt.

Viszont ha most jön egy új sorozat ott nem biztos, hogy 3% lesz .

Infláció tavaly negatív volt azért idén 0+3 a kamat, idénre várnak 1% körül de hát ez a nagy olajáresés stb nagyon év elején járunk ember meg nem mondja vsz, hogy mik lesznek még itt idén.

Utána pedig növekvő inflát jelez előre mnb 2016-ra már 2,5-3%, elvileg inflációs cél 3%. Messze vagyunk tőle

3% hozam sem annyira rossz jelenlegi kamatkörnyezetben vsz . Ha év közben jegybanki emelésre kényszerülünk akkor már más a leányzó fekvése.

#717716 banyaiz Előzmény: #711759

Van nekem ha még aktuális a kérdésed. 5 évesem van , tbsz-en így kamatyadó mentes. Előző évi infla +3% ami nekem van. Jelenleg ha jól tudom csak másodpiacon vehetsz, nincs új sorozat (de ennek inkább nézz utána nem 100%)

Másodpiac a forgalmazó bankok adnak egy napi árfolyamot amin meg is veszik tőled , tehát lejárat előtt eladhatod.

#717715 Kissherceg Előzmény: #711767

A mai három hónapos DKJ-aukció keretét ismét 60 milliárdban állapította meg az adósságkezelő, ami jelentősen nagyobb a tavaly decemberben látott 20-30 milliárdos összegeknek (a december 27-i, utolsó 60 milliárdos aukció ez alól kivétel volt). Ráadásul az igen kedvező (179 milliárdos) keresletet látva most még ennél is tovább ment és összesen 80 milliárd forintnyi forrást vont be a papírokból.

#711767 Tucsok Előzmény: #711759

" fogyasztói árindex-változás százalékos mértéke, mint kamatbázis felett biztosít sorozatonként eltérő, jelenleg 3% kamatprémiumot."A 3% nem érte.Nem mindig 3% ?

pmak 2017/k

#711759 Tucsok

Van valakinek pmak-ja, vagy tudja valaki a kamatozás feltételeit?Elvileg amit találtam

(de nem biztos hogy jó) a kamat=infláció+3%.Másodlagos forgalom? Válaszokat köszönöm.

Re: nincs cím

#709032 walex Előzmény: #709000

Csökkenhet még itt az alapkamat, ha így folytatódik.

A lakosság már egyre kevésbé veszi a kincstárjegyeket 2,25% és 2,5%-os hozam mellett. Ideje lenne elgondolkozniuk, hogy a lakosság számára ki kéne hozni fél és 1 éves kincstárjegyeket magasabb kamattal.

2017-es és 2019-es Prémium kötvény jövőre éppúgy semmit nem fog hozni, mint a 2016-os és 2018-as, aminek az értékesítését tavasszal megszüntették, mert idén szintén versenyképtelen hozamot kínál.

2014-es infla 0% körül lesz a rezsicsökkentéses infláció kozmetikának köszönhetően, így a 2017, 2019 bruttó 3%-nál többet nem fog hozni jövőre. Ha 3 évre odaadom a pénzem az államnak, én azért nem évi 3%-os hozamot várnék érte, hanem többet. Főleg, hogy a valós infla most is megvan legalább 3-4%.

#709000 Kissherceg Előzmény: #708185

Ma 85,1 milliárd forintért akartak 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket vásárolni az adósságkezelő aukcióján, ami bár a múlt heti 65 milliárdos keresletnél jobb, az idei év átlagától (113 milliárd) elmarad. Az ÁKK a keresleti viszonyokat kedvezőnek ítélhette meg, ugyanis a meghirdetett 40 milliárd helyett 50-et vont be (a keddig 3 hónapos aukción egyébként már eleve 50-et hirdetett).

Elképesztő versengés folyik a magyar állampapírokért

A hozamok minden eddiginél mélyebbre süllyedtek, az 1,70 és 1,63 százalék között szóródó ajánlatok végül 1,63 százalékos aukciós átlaghozamot eredményeztek, ami már megint új rekordot jelent. Ez ugyanis 9 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőttinél, sőt a tegnapi másodpiaci árazásnál is 1 bázisponttal kisebb.

#708185 Stiv Előzmény: #708181

Meddig maradhat nagyon alacsonyan az infláció?

2014-ben éves átlagban nézve gyakorlatilag nem lesz infláció, bár az év utolsó negyedévében a bázishatásnak köszönhetően már emelkedni fog az éves index.

Jövőre az infláció gyorsulása tovább folytatódhat. Számításaink szerint a 3 százalékos célt az év közepe felé fogjuk elérni, év végére pedig 3,6 százalékra is ugorhat a mutató. Ne felejtsük el, hogy addigra tényleg kifutnak a rezsicsökkentések, és ezzel egy nagyon fontos, a dezinflációt mesterségen előidéző hatás tűnik el a statisztikából.

http://www.vg.hu/velemeny/elemzes/meddig-maradhat-nagyon-alacsonyan-az-inflacio-434024