Hát hallottam már egy pár embertől, h aki így gondolja, az azt mondja, hogy úgy kell elfogadni mindent, ahogy meg van írva...
Hát hallottam már egy pár embertől, h aki így gondolja, az azt mondja, hogy úgy kell elfogadni mindent, ahogy meg van írva...
jaja Én is úgy tudom, h Keleten a papság teljes kozmológiát dolgozott ki, ami megválaszolta az ember és a természet világának az összefüggéseit...de ez most mindegy... igen a politeizmus a többistenhit amikor különböző állatképekben ábrázolták az isteneiket Egyiptomban, pl teknős, vadkan... stb... pl Rét ( Napisten volt ) kígyó, meg sólyomfej alakban ábrázolták...
aztán volt a monoteizmus ( egyistenhit) pl jahve a zsidók Istene.. iylen vallás pl az iszlám, kereszténység... a zsidó vallás azaz a judaizmus, aminek alapja a szigorú egyistenhit...
Sztem ellehet dönteni h ki hova tartozik... :)
A vallás régi keletű.egyfajta természet magyarázás volt..válasz az érthetetlenre..az emberek természetközeli életet éltek ezért sok félelmetes dologra adott magyarázatot..ha valaki ismeri és alaposan megfigyeli a természetet akkor lát benne egy legapróbb részletekbe menő rendet..egy körforgást...születést és elmúlást.. ebben a környezetben alakult ki a pogány vallás..a különböző dolgokért különböző szentek voltak felelősek.. ha földműves voltál tudtad kinek kell adakoznod...kinek kell kedveskedni, hogy jó termésed legyen..ezekre a nagyon ősi és már már genetikus bevésődésekre épültek a felépitett vallások..ugyanazokat a neves napokat használta (mint későbbakommunisták) amik egy megérthető világképet.. egészségügyi tanácsokat és a papság és vele szövetséges államok hatalmi törekvéseit alátámasztó viselkedési normákat adták.
Ha Isten létezne abban a formában ahogy a keresztény egyházak gondolják..akkor nem lehetne más vallás nem lehetnének többisten hivők.hiszen egyértelmű lenne csak és kizárólag egyféle vallás vagy világnézet létezhet.
Sokan ma is igy gondolkodnak..jobb-bal..jó-rossz..keresztány-pogány..hivő-hitetlen..az embernek alapból duális az agya..
Erről vajon van a vallásnak véleménye:
http://index.hu/belfold/2014/12/18/tolna_szekszard_lakasotthon_tiltakozas/
A 1073 kérdés első bekezdése (1 kor 13:1-4) választ ad a kérdéseidre, gondolom.
Lényegtelen, hogy imádkozol, jársz-e templomba. A cselekedetek nem számítanak.
Tudom, ezt nehéz elfogadni, mert az egyházak nem ezt tanítják, viszont a Biblia igen. De hogy még egy idézettel alátámasszam:
János első levele:
1Jn 2,10
Aki Isten szeretetével szereti a testvérét, az megmarad a világosságban, és semmi nincs benne, ami miatt rosszat tenne.
Tehát ha van szeretet, nincsen semmi rossz.
Szerintem több 'modell' van, több elmélet.
Ezek szendvicsszerüen ágyazódnak egymásba.
Minden modell addig érvényes, amig nem ütközik a felette álló modellbe.
pl. Newton törvényei, a klasszikus fizika érvényes itt a földön,
A relativitás elmélet érvényes odakint a 'bolygótérben', ugyanakkor a kvantumfizika érvényes a mikrotérben.
A kettő között bizonyos ellentmondás van, a tudomány most azon dolgozik, hogy ezt feloldja és megtalálja azt a gondolkodást, amely a kettőt szintézisbe foglalja.
Akkor - talán - meglesz az a rendszer, amely ebben a világegyetemben érvényben van.
Valahogy igy van ez istennel és a sátánnal is.
Szabad akarat van, de csak addig szabad, amig nem szegsz meg egy magasabb törvényt.
Az emberek azért mondták, hogy minden meg van irva, mert még nem tudtak repülni.
Azért nem tudtak repülni, mert még nem halmozódott fel az a tudás, amely ezt lehetővé tette.
Ha felhalmozódik a szükséges tudás, akkor a megirt dolgok felülirhatóak.
Vagy - ahogy Pláton is mondta - a mennyiségi változások idővel minőségi változássá válnak.
Ha Isten szabad akaratot adott az embereknek, akkor miért mondják azt, h minden meg van írva ? és úgy kell elfogadni mindent ahogy meg van írva ?
Szia Ricsi ismét :)
Tehát a földön Isten és sátán uralkodik, és az embereknek van szabad akarata eldönteni h melyiket követi... és akik a sátánt követik, vagy Istent, azok tudatosan döntik el, vagy csak úgy hozza az élet ? Ezt úgy értem, hogy ha valakit egészen kicsi korától vallásos nevelésben részesült mert úgy nevelték, meg az otthoni példákat követte, h temploma járás, meg ima lefekvés, kelés evés után előtt, alatt :) akkor az Istenhez tartozik, addig míg mondjuk bele nem keveredik valami rossz társaságba, ahol elrontják, vagy pl olyan élete lesz ahol zülleni kezd és elfordul Istentől, pl szükség törvényt bont ugye, majd lopásra kényszerül, mert nem lesz mit ennie, vagy hol laknia és mondjuk bankot rabol.. akkor már a sátánhoz fog tartozni ? ( ezt kérdezem ) ha igen miért ? Hiszen Isten tudja, h nem önszántából választotta ezt az utat, hanem mert rákényszerült . és ki kényszerítette rá ? Isten vagy Sátán ? Ez Isten egyik próbatétele, h vele marad-e a bajban, vagy el pártól Tőle ?
viszont én meg hétvégén olvastam el a topikot egy ültő helyemben, így nekem az összes hsz. abban a 2-3 órában "keletkezett" a semmiből. :)
BudFox-ban pedig 18-20 éves önmagamra ismertem.
ennek már 2.5éve,mikor ezt nyilatkozta,azóta már meg is térhetett:)
Tök jónak tartom h. ilyen kitartóan kiállsz a meggyőződésed mellett, mivel fiatalkori önmagamra emlékeztetsz ezzel a habitussal. Azóta ugyan némileg megváltoztam, de ez meg legyen már az én "problémám". :)
Az ilyen teljes mellszélességgel felvállalt meggyőződéses tagadás nagyon gyümölcsöző tud ám lenni, talán te is hallottál az egyik leghíresebb ilyen történetről, a tárzuszi Saul/Pál esetéről a damaszkuszi úton...
Nekem a topik témájával kapcsolatban az ilyen nyúlfarknyi kortárs írások jönnek be igazán, mint pld. ez itt: http://www.bujiferenc.hu/download/buji2/buji2_01.pdf
mindössze 5 és fél oldal, elég gyakran újra szoktam olvasni, mert: "Úgy tanítja vala őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók" (Mt 7:29)."
:)
Szerény véleményem szerint Jézus megváltotta az emberek addig elkövetett bűneit.
De azokat, amelyeket azután követtek el még ugye nem válthatta meg.
Tehát a jelen bűneinkért felelnünk kell.
Ha nem viszonzod valaki irántad érzett szeretetét, az még nem bűn.
A szeretetet (mint szerelmet) kikövetelni nem lehet.
A felebaráti szeretetet, amely a másik ember emberszámba vétele = tisztelete, viszont kötelezően meg kell adni mindenkinek.
Ha ezt nem teszed, na az a bűn.
Ennek a kérdésnek nem látom értelmét. Vagy nem értem. Nem tudom, melyik a helyes
És szerinted Ricsi, az ennyire bűn, ha valaki nem viszonozza a másiknak az iránta érzett szeretet ? Bűn az egyáltalán ? Mert szerintem az olyan igazságtalanság... és az igazságtalanság is bűn...
Szerintem nem. Isten nem egy tudomány, hanem egy személy. Ha meg akarod ismerni, meg tudod, attól, hogy rengeteget tudsz róla, semmivel nem fogod jobban megismerni.
Nézd, a zsidók rengeteget tudtak Istenről, ismerték az összes törvényt elölről hátra, hátulról előre, mégis keresztre feszítették Jézust. Magyarul mindent tudtak, csak Istent nem ismerték.
Ez a Jézus kérdés nagyon bonyolult, mármint a rá adandó válasz, így maradjunk annyiban, igen.
Isten örök. Persze, erre mondhatnád, micsoda baromság. És ezzel nem is tudok vitatkozni, de el tudom mondani, amit ilyenkor szoktam.
Ha elfogadjuk a nagy bumm elméletét, és minden mást is, ami a ma divatos tudományelképzelés a világ keletkezéséről, akkor is értelmes emberként fel lehet fogni, hogy mielőtt minden elindult volna, akkor is voltak törvények, mármint természettudományi törvények. Kémiai és fizikai törvényekre gondolok (bár gondolom voltak matematikaiak is, hiszen ezekhez hozzákapcsolódik). Honnan tudjuk hogy voltak? Hát onnan, hogy a bumm, és minden más is fizikai törvényszerűségekből következik. Ugye, a tudomány nem azt mondja, akkor még nem volt semmilyen törvény, és minden ment mindenfelé, hanem akkor is törvényszerűségek mentén folytak a dolgok.
Tehát az ateisták azt mondják, a fizikai törvények örökök, és meg azt mondom, hogy Isten örök. Nem vitatom a fizikai törvényeket, inkább azt mondom, akkor legyenek ezek a törvényszerűségek Isten.