Regisztráció Elfelejtett jelszó

Harcsa vagy Süllő

Re: nincs cím

#715294 banyaiz Előzmény: #715293

Ma nálunk is halászlé volt.

Ünnepekre kellene néhány süllőt fogjak. Harcsa is jó lenne. Gumihalak beélesítve már csak horgászni kell. :) Ne szakadjon az eső, és ne legyen nagyon kemény fagy.

#715293 KawaBazsy Előzmény: #715274

Süllő/fogas nekem a kedvenc itthon, csuka is jó volt, egyszer kaptam olyat. A potyka nem tom milyen alfaj volt, de finom.

#715291 banyaiz Előzmény: #715276

Bő egy hete úgy jártam fogtam 2 kiló körülit bilincsen ott hagytam, jó lesz vasárnapi ebédnek frissen megtisztítva. Szoktam ilyet, nem volt gond eddig. De most megtalálta a vidra. Szép kettes süllőből egy pikkely nem maradt. Onnan tudom vidra volt csónakszomszédom telefonál, hogy milyen szép süllőt fogtam. Akkor már tudtam gáz van mert le volt súlyozva bilincsen 200 grammos ólom azt a halat nem láthatta volna.

Mondja, hogy valami megkóstolta behúzta a nádasba jó nagy darabot kiharapott belőle gondolom elijeszthette mikor jött hajnalban pecázni. Másnap megyek már csak az üres bilincs volt , zárva volt a bilincs és így leszedte róla szőröstől bőröstől. :) Ott volt egy ponty is szákban azt nem bántotta még az kellett volna jó varsaszákomat szétrágja, lehet következő éjjel pályázott volna rá. :)

#715288 banyaiz Előzmény: #715276

Ebben nem tudok infót mondani, soha nem adtam el még halat, elajándékozni szoktam, vagy elengedni, vagy megenni.

#715275 banyaiz Előzmény: #715270

Ennek pl milyen íze lehet? :)

Van ismeretségem ilyen Pós horgászok között szoktak hozni halat 60-70-80-90 kilósokból de nem kóstoltam őket.

#715274 banyaiz Előzmény: #715270

Jobban mondva a 10 kilós az tőponty volt. De rég volt. :)

20-on kilós harcsákat többet ettem fogtam nagyon finom ízük volt, nem voltak zsírosak egyáltalán. Harcsában egy 20 kilós hal az egy fiatal felnőtt, nem egy öreg jószág.

Csuka spéci íze van, nem a nagy kedvenc nálam, elég vad íze van, nem rossz azért.

Süllő ebből nagyot nem ettem nem is fogtam olyan 3-4 kiló között max de bármilyen méretben finom volt. Ismerősök fogtak nagyokat is 7-8-10 kilósakat nem panaszkodtak rá, hogy rágós lett volna. :)

Balin az szálkás nagyon, általában elengedem.

Keszegfélék is finomak jól kisütve , de macerás tisztítani általában elengedem hacsak nincs nagy ínség, vagy nagyon ennék egy sült dévért.

Más halat nem horgászom/eszem általában.

#715273 banyaiz Előzmény: #715270

Nagyobb jobb e ízléstől is függ. Kb 4 kilóstól felfelé a ponty húsa vörös, az más jellegű mint ez a zsenge 1-2 kilós halak húsa.

Aztán az is befolyásolja milyen vízből került elő. Milyen fajta ponty volt, tükörponty (ez hízékony fajta) tőponty (pikkelyes ponty sportosabb a felépítése) , vagy nyurgaponty (igazi sodrófa hal, nem egy tógazdasági fajta mert lassabban hízik ) nyurgában egy ugyanolyan hosszúságú hal kilókkal lehet kevesebb. Pl egy tükörponty 60 cm hosszú 7 kiló, egy nyurga ugyanilyen hosszban mondjuk 4-5 kiló, csak úgy sacc/kb.

Többször hallottam, hogy a nagy hal már rossz ízű stb. Először is kinek mi a nagy de az én tapasztalataim szerint ez az állítás nem igaz, sőt. Ettem 56 kilós harcsából (nem én fogtam sajnos) igen jó volt, 10 kilós tükörpontyból (ezt én fogtam) nagyon jó volt.

Lehet, hogy egy 100 kilós harcsa már nem finom, majd ha fogok egyet letesztelem. :)

Esetleg ha van Pesten olyan halbolt ahol árulnak természetes vízi halat ahol van halászat és tudsz venni 5 kilós pontyot próbáld ki a különbséget.

#715270 KawaBazsy Előzmény: #715265

Akkor ezek szerint a nagyobb jobb? Halat a tógazdaságban vettem, nem horgászok, meg nincs is horgász ismerős, aki adakozna.. :-)

#715266 banyaiz Előzmény: #715217

Ellenkező példa halastóból pontyokat megnézed 1,5 kilós de a hossza és a szélessége egy és ugyanaz soknak , zsíros. Bekerül egy horgászvízbe ott már nincs napi kukorica, és táp stb. Hamar sportosabb lesz. :) Főleg ha folyóvízbe kerül, bekerül a Dunába ezzel a testformával elsodorja a víz, muszáj sportolnia. :)

#715265 banyaiz Előzmény: #715217

Attól függ hol élt az a hal. Mármint, hogy mennyire zsíros, milyen íze van.

Tógazdasági nevelés lényege minél gyorsabban felpumpálni eladható méretre.

Legjobban nekem pontyban olyan 4 kilótól felfelé bármeddig ízlik, vörös hús, nem zsíros, de finom.

Az nem igaz, hogy nagy hal nem finom, vagy zsíros. 50-en felüli harcsa 10 ujjad megnyalnád utána, vagy 20 kilós ponty egy normális vízből igen jó rántott pontyot , halászlét lehetne belőle csinálni.

Vettem pontyot tegnap ha…

#715217 KawaBazsy

Vettem pontyot tegnap halászlének. Kérdezik, h mekkorát, mondom h egy emberesebbet, 2kg körül. Na, lett is egy ilyen cápa. Aztán otthon nézem, h ez pucolt, belezett, tehát élőben súlyosabb lett volna.. ekkorából még nem főztem levest. Puha a húsa, puhább, mint az eddigiek, s kicsit édeskés, de sztem tök finom. Jó emlékszem, h van egy mérethatár, amikor már azt mondják, h nem olyan jó, túl zsíros, s inkább 2 kisebbet?

Re: Halak halak

#713959 banyaiz Előzmény: #713923

Nagyszerű. Halakat üldözted már, milyen a halfauna? :) A héten voltam 3x is, jó idő volt. Pontyot fogtam egyet.

Süllőkapásom volt még de nem lett meg, gumihal után pedig feljött valami csónak mellé kiemeltem csalit burvány a helyén , lekövette, de én marha annyira meglepődtem , hogy ahelyett belógattam volna azonnal , dobtam újat. Akkor kapcsoltam lehet még ráugrott volna ha azonnal leengedem. :) Ennyi volt a 3 peca, nem sok.

Re: Halak halak

#713926 Bakiba Előzmény: #713924

Megyeget, az ingatlan most hozamban veri a Bankokat, így most az eladói oldalon vagyok amit vettem a "válság" alatt.

Halak halak

#713923 Bakiba

Egyre többet pecázom, és jók az eladásaim:))

Banyaiz; megvan a horgászhely a Körös mellet, így már jöhetsz hozzám 3 felé:)

#712292 banyaiz Előzmény: #712243

http://szalka.blog.hu/2009/07/29/busa_fanok_nesztek

Ebből már lehet filéket kanyarítani.

Jó nagyra megnőnek itt nálunk tetszik nekik a környezet. Valaha ki lehet takarítani a vizekből azt kétlem. Most nem lehet visszaengedni ha fogsz igaz tudatosan kevesen horgásznak rá, telepítés nincs belőle ki tudja mióta, lehalászások vannak.

Igazán kapós lenne és drágán el tudnák adni rabsicok már megoldották volna a problémát.

Akkorák vannak mint egy disznó , néha nyáron látom őket "napozni" nagy csordában. Vagy van olyan megijednek és ugrálnak ki a vízből. Hallottam olyat is csónakba beugrott .

#712285 banyaiz Előzmény: #712243

Fokhagymás pácot adtunk neki de csak 1-2 órát, aztán sütve. Olyan semmilyen volt, nem rossz , de nem is jó. Lehet tovább kellett volna pácolni.

Maradékkal egy kóbor macskát csaltam ki a garázsomból álltam ki és belógott éjszaka. Még jó, hogy észrevettem mert utána úgy elbújt alig találtam meg , egy polcon lapult. Nem akart kimenni, eszembe jutott a busa. Lehoztam mutattam neki messziről úgy jött mint egy tigris. :)