Regisztráció Elfelejtett jelszó

Csillagászat

Lehet, hogy csak vénsége…

#702980 Csusza

Lehet, hogy csak vénségem miatt csodálkozom néha így rá a világra, de szerintem brutális, amit a technika fejlődik. Ha nekem 15-20 éve valaki azt mondja, hogy most minden gond nélkül akár egy mobiltelefonon is meg tudom nézni élőben a földet egy űrállomás kameraképén, akkor komplett bolondnak tartottam volna.

Emlékszem, amikor rövid ideig az egyik mobilcégnél dolgoztam, akkor az sms-ezésben látták a jövőt belátható időn belül. Voltak ugyan elképzelések, ötletek adatátvitelre, akár online tv nézésre is, de ezek teljesen sci-fi kategóriába estek még cégen belül is. Pedig ez még 20 éve sem volt...

Új okosság: élő kameraké…

#702961 Csusza

Új okosság: élő kamerakép a nemzetközi űrállomásról (ISS), tökéletes képminőség, kis költség-nagy élmény. ;-) Ha jól tudom, kb 2 hete működik csak ez a lehetőség.

Tényleg szép, nézzétek!

http://www.ustream.tv/channel/iss-hdev-payload

Mivel kb másfél óra alatt kerüli meg a földet, ezért gyakran van az éjszakai oldalon, tehát ha a képernyő fekete, akkor kicsit várni kell, amíg újra felkel a nap.

Viszont azt felismerni, hogy éppen hol van, mi látszik, nem is olyan egyszerű feladat...

Ui: Most épp érdemes nézni, éppen hajnal van!

Re: nincs cím

#701073 Csusza Előzmény: #701062

Egy órája ülök itt, és repülgetek az űrben. :-D

Szép lassan kezdek rájönni, mi hogyan működik, most már egész jól megy a dolog.

Fiammal "már megjártuk" a Marsot, Holdat, Jupitert, Európát, Szaturnuszt, Androméda ködöt. Előtte koordináták alapján beállítottuk, hogy pont a mi kertünkből mutassa az égboltot. (Precízség mindenek felett! :-) )

Nagyon jó a csillagképek funkció, az idő gyorítás-lassítás, meg hogy be lehet állítani a "távcsövet", amivel sasol a ember. (Biztos sok van még, de eddig ezeket próbálgattam.)

Brutál nagyításban meg muszáj a kiválasztottat "követni" (középre beállítani), mert még egy közeli csillag is úgy elhasít a látómezőben, hogy nem győzöm utolérni.

Ja, hozzáértés itt sincs, csak érdeklődés, de élvezkedni az is elég. :-)

#701062 Lebleuf Előzmény: #701055

Ez valóban szenzációs! Hozzáértés nélkül totál elveszek benne, ettől azonban marad fantasztikus!

Ez szenzációs! Lehet, ho…

#701055 Csusza

Ez szenzációs! Lehet, hogy csak nekem új, de nagyon tetszik, piszok érdekes program, próbáljátok ki!

Bárhová állhatunk a Földön, vagy akár más égitesteken, és onnan nézhetjük a valós égboltot. Be lehet állítani, hogy milyen távcsövet használunk, és rengeteg minden mást.

Az égitestekre kattintva megtudjuk, mi az, mik az adatai.

http://www.stellarium.org/hu/

Előbb-utóbb távcsővásárlás lesz ennek a vége... :-)

#695172 Csusza Előzmény: #693871

Nagyon jó, most vacakoltam vele egy negyed órát! :-)

Nekem csak az fura, hogy lefelé kell űrhajózni. Jó, tudom, az űrben nincs lent, fent, de akkor is. :-)

#693936 Ibiza Előzmény: #693911

általában amatőrök veszik észre az új dolgokat..mert a "profi" csillagászoknak kötött programjuk van..fel van osztva nekik az égbolt..