Regisztráció Elfelejtett jelszó

Felhasználók hírei

Re: nincs cím

#674969 Boby. Előzmény: #674960

" A Te "idődben" a tejjegy extrazsíros,

olcsóbb kisgyermekek után járó jegy volt, "

Ahogy mondtam, babatej.

#674967 Boby. Előzmény: #674957

Még a 80-as évek közepe vége felê is majdnem elvittek éjjel a discóból.Annyi volt a "bűnöm", hogy egyedül szórakoztam 3 lánnyal.

#674966 Ibiza Előzmény: #674950

nem is voltak szlovákok akkor...

kevered, a csehszlovákoknál is lehetett húst venni..az oroszoknál románoknál nem volt a hentesnél csak csirkeláb meg halkonzerv..

Amúgy nálunk sem állt hentesnél hegyekben a hús.. hal volt rengeteg élő..és a megpucolt döglött.. fradi és lecsókolbász..ritkán gyulai..mégritkábban téliszalámi..olasz párizsi meg bácskai..zsírszalonna töpörtyű és műzsír hegyekben...rendes hús csak kacsintva bentről.."Józsikám tudna? vendégek jönnek.." kint hullasápadt mócsingos disznóhúsok..büdös marhahúsok..csirkelábak és csirkeaprólékok..hatalmas csontok..11 után már az sem..

#674964 Sumér harcos Előzmény: #674950

csehszlovákok,ndk,románia valóban xarabbul nézett ki.

romániában voltam csau kivégzése után nem sokkal.....na ott sem volt semmi....se étteremben,se boltban...

volt,hogy kilométeres sor állt a bolt előtt ilyen ragtapaszért vagy vattáért....mert csak aznap volt...

a csehszlovákokról a nők a pult mögött cimű sorozathoz kommenteket olvastam youtubon....

ott irta vki ,1977-ben volt kint ott dolgozni 1évet,és ilyen bolt nem volt sehol,mint a sorozatban,mert üresek voltak minden városban.

#674960 Ibiza Előzmény: #674953

"Dakotám,

ez a tejjegy nem az a tejjegy, amiről Pindiy beszélt. A Te "idődben" a tejjegy extrazsíros, olcsóbb kisgyermekek után járó jegy volt, normál tejet lehetett vásárolni korlátlanul.

Előzmény: 81713 (28)

81713 2002.05.15 22:51:45 © 28

A tejjegyre még én is emléxem. A mutter mindig ellenőrizte, hogy viszem-e, amikor lekűdött a bóttba. "

így volt..de én úgy emléxem max 1 litert lehetett hozni..fafülű alu kannában hoztam.

Én nem szerettem nagyon tehén szaga volt :) max kakaónak megittam..ha nem akkor fater egyhúzásra megitta.

#674959 Sumér harcos Előzmény: #674952

ott 10éve dugó van egyfolytában,nehogy gyalogolni kelljen a gyereknek:)

a multkor egyik halasi ismerős meséli,a gyerek megtiltotta neki,hogy suli elé parkoljon,mert ciki a régi suzuki....a többi kölök audival jár gondolom....

kész.

#674957 Ricsi Előzmény: #674950

És ha sorra kerültél, leültettek egy asztalhoz, ahol már ültek. Ezért nem ettem ott 2 napig, míg rájöttem, 5 márka borravalótól úr lettem. Nincs sorbanállás többet, üres asztal, udvarias pincérek.

Egyik este rendeltem bárban gin-tonicot, de miután nem vagyok piás, erős volt, így akartam kérni még egy tonicot. Nem kaptam, mert ahány feles gin volt, annyi tonic volt hozzá. Így vettem a pincérnek gin-t, én meg elvittem a tonicot.

Érdekes volt az NDK világ, aki szerint olyan mint itt, sosem járt ott :D

#674954 Ibiza Előzmény: #674947

pedig volt tejjegy..és nem 3 éves voltam..kannából mérték.. a zacskós csak később jött..Anyukám óvodában dolgozott lehet ott kaptak valami ilyet..

"Pedig biztosan emlékszem,hogy a 60-as évek elején még volt tejjegy. MInden 6 év alatti gyerek után járt napi 1 l,a tanácsnál kellett kiváltani havonta,valamiféle családi pótlék pótléka volt.."

egy fórumon találtam :)

#674953 Boby. Előzmény: #674949

" na én ilyen jegyet nem láttam már

szerencsére:)fiatalabb is vok:)"

Ne aggódj Ibiza is csak a múzeumban! Mondom babatejről beszél.

#674952 walex Előzmény: #674949

Pont ma láttam Soltvadkerten, Szervánszky körül szó szerint dugó alakult ki a gyerekekért érkező szülők miatt, mintha szegény gyerek nem tudna hazasétálni az iskolából, mert ugye az esernyő használat ezek szerint ma már ciki vagy cukorból vannak a csemeték és félnek, hogy elolvadnak.

#674950 Boby. Előzmény: #674943

" NDK csehszlovákia is ugyanúgy

élt mint mi itt..'"

A f@szomat. Nálunk a hentes sz@rtig volt hússal, a Szlovákoknál meg Lenin képe lógott a húskampón.NDK-ban meg az étteremnél kellett sorban állni.

#674949 Sumér harcos Előzmény: #674943

na én ilyen jegyet nem láttam már szerencsére:)fiatalabb is vok:)

ovodába is egyedül jártam reggel,délután a deles társakkal csoportosan haza....3-4-en....

iskolába meg hohó,pláne,

szülők soha nem jöttek értem....de nagyon senkiért,jo-mondjuk nem BP-n nőtem fel:)

de,ez ma elképzelhetetlen itt vidéken is....ilyen nem létezik már,látom minden gyereket szinte hoznak visznek,múltkor hallom egyik ismerős lánya nem járt boltban egyedül 14-15 éves koráig....ejha gondoltam,yo önálló lehet.

#674947 Boby. Előzmény: #674943

" 59 éve (1951) vezette be a Rákosi-rezsim a

jegyrendszert.

A világháború alatti ellátási zavarok miatt már

1941-től fokozatosan be kellett vezetni

hazánkban a jegyrendszert, ám a hároméves

terv sikere eredményeképp ezt megszüntették

(1949). 1951-ben azonban a kommunizmus

építésének apróbb zavarait korrigálni kellett, s

visszaállították év elején a cukor- és

lisztjegyeket.

Az ellátási nehézségekért falun a tehetős,

gazdag parasztot tették felelőssé. Az ún.

kulákokat, ugyanúgy, mint a Szovjetunióban,

üldözni kezdték. A cél a falusi kisbirtokos

parasztság felszámolása és ezzel együtt az

ellenség, a belső árulók leleplezése. Elvileg a

25. kat. holdnál nagyobb vagy 250

aranykoronánál értékesebb földterület

birtoklása volt a kulák minősítés kritériuma. A

gyakorlatban azonban a kulák kategóriát

tetszés szerint tágíthatták.

A jegyrendszer 1951. december 2-ig maradt

érvényben a húsjegy kivételével, amelyet csak

1952 februárjában töröltek el."

#674946 Ricsi Előzmény: #674945

Jah, Kádárhoz - mert arról folyt a diskurzus - semmiképpen nem köthető...

#674943 Ibiza Előzmény: #674938

Butaság..kannába vettem tejet és tejjegy kellett..6éves lehettem..a húsjegy is rémlik de henteshez nem én jártam..elküldtek közértbe..simán elengedtek iskolába is egyedül..alig volt forgalom..szomszédoknak is eljártam cigiért kevertért a kocsmába..némi zsebpénzért

de ettől még szar volt

csak nyugi volt..más életminőséged volt mint egy nyugatnémetnek..NDK csehszlovákia is ugyanúgy élt mint mi itt..ez nem a szaros kádár érdeme..

#674940 Ibiza Előzmény: #674929

kispesten 7lakásos udvaron laktam..

első hét 7végén mindenhol rántotthús rántottcsirke..petrezselymes vagy sültkrumpli és még rízs is "A" rízs..

Második hét sülthusok

Harmadik hét már jöttek kölcsönkérni hóvégéig..már pörlöltök néhány helyen már paprikás krumpli..

Negyedik hét már csirkefarhátas vagy csontleves (hatalmas velővel) lekváros tészta..

Fater sokat túlórázott és darabbéres volt pont megéltünk..nálunk volt kaja ami kellett ..

részletre vett telket és felépítette egyedül a kisházat rá..autó csak később egy wartburg CA-s rendszámmal..olyan lapos de jó formája volt.. később vett egy peogeot 403-ast..(colombo kocsija csak nem cabrio) ezen tanultam vezetni.

#674939 Boby. Előzmény: #674936

Perzse hogy ment, ment oda mindenki..., úgy hívták kommunista műszak. Kötelező volt.

#674938 Boby. Előzmény: #674932

" áruhiány..tejjegy..gyatra"

A te életedben max. a babatejet adták jegyre.Amúgy ez a hozzaszólás már hasinlít az én emlékeimre.