Regisztráció Elfelejtett jelszó

Csillagászat

Re: kondezncsík

#666821 Ibiza Előzmény: #666810

sztem a kondenzcsík árnyéka lehetett .. nap árnyékot vetett a levegő jégkristályán..

kondezncsík

#666810 Rozsdáskilincs

nem ide való de talán ideillik a legjobban.

Furi dolgot láttam ma 17:00 körül az égbolton, Budapest felett, D-K irányban haladt egy kondenzcsík előtte a repülő a megszokott módon, sebesség, magasság normális. A szokatlan látványt pillantottam meg a gép előtt egy fekete kondenzcsík volt látható, amíg szemmel tudtam követni változatlan maradt. Na akkor a sorrend a látottakról. Semmiből lesz egy fekete kondenzcsík gépet vagy bármit nem látok a csík elején mégis halad mint a szokásos módon a gép mögött keletkező. Aztán ott a látható repi ami karcolja az égre a fehér megszokott csíkot. Nemtom nem láttam még hasonlót se, olyan mintha a látható repi követett volna valamit ami sötét füstszerű csíkot húzott. A két csík tökéletesen egy vonalba esett ahogy halad a fehér előtte úgy keletkezett a fekete a sebesség is stimmelt. hmmm... érdekes

A szétesés határán van a…

#666478 macika

A szétesés határán van a szuperüstökös

Az ISON elhaladt a Mars mellett, de képeket még nem látunk, mert a NASA honlapja egyelőre halott. Az üstökös fénygörbéje nem túl biztató.

A nagy reményekkel várt ISON üstökös október 1-jén elhaladt a Mars mellett. A Mars körül keringő MRO űrszonda valamivel előbb, szeptember 29-én készített róla képeket (ezek itt láthatók), amelyek alapján a csillagászok most próbálják pontosabban megbecsülni az égitest magjának átmérőjét. Sajnos a legnagyobb Mars-közelség alatt készült fotókat egyelőre nem láthatjuk, mert az USA kormányzatának leállása miatt a NASA honlapja jelenleg így fest:

Elküldtem a fotókat egy …

#666334 Csusza

Elküldtem a fotókat egy profnak, itthon az egyik legjobb meteorit szakértő. Meglátjuk mit mond első körben a képekre.

Marskőzettel kiegyeznék, annak kb 1000 USD grammja. Ez meg kb fél kiló... :-)

Re: nincs cím

#665982 Fornit Előzmény: #665970

Vagy lehet, hogy egy üzemből van, valami öntödeféleség, vagy más. Nekem is voltak ilyen ipari ékköveim.

#665976 Csusza Előzmény: #665971

Nem is tudtam, hogy a vaterán is lehet adni-venni.

Bár ha tényleg az, pár ezerért nem adom oda. Inkább néha kézbe veszem az űr egy darabkáját. :-)

#665970 Ibiza Előzmény: #665961

nem zárható ki..de nekem inkább egy patakkő--amit a víz alakított.. az sem kizárt meteorit és patakban vagy gleccserben csiszolódott.

#665961 Csusza Előzmény: #665749

Na, csináltam pár fotót a kőről.

Közben utánaolvasgattam, nem teljesen kizárt, hogy meteorit.

Súlya van neki, talán nehezebb, mint egy normál kavics, de ezt nehéz kézben eldönteni.

Mágnesteszt pozitív, gyönyörűen magához húzza a cérnán lógó mágnest.

Láthatóan van egy kemény, elég fényes szürkésfekete "kérge", ami alatt a sérüléseknél jól látszik, hogy valami tömör barnás-fekete kőzet, ami enyhén rozsdás.

A felszínén látszik, hogy mintha megolvadt volna, de a belseje nem olyan, tehát szerintem nem bazaltdarab.

A külső kagylós bemélyedések (is) nagyon hasonlóak a tegnap belinkelt meteorithoz. ( http://hungarian.ruvr.ru/2013_01_04/100080161/ )

A formája alapján úgy néz ki, mintha egy nagyobb darabról tört volna le, és utána olvadt rá a fényes kéreg. (a friss törésnél vannak a nagyobb kagylós bemélyedések, de a másik oldalán simább, talán az lehetett a nagy darab külső része (?) )

Képek a kőről: http://postimg.org/gallery/5go0z8mw/c2683230/

A barnás pöttyök itt-ott azok szennyeződések, mert a Dunából került elő, és tele volt kagylóval meg mindenfélével, és nem pucoltam le teljesen.

#665749 Ibiza Előzmény: #665748

ha vasszaga van és a mágnes is fogja akkor van rá sansz..én is találtam sráckoromba..-mindig a sódereket bújtam- arról ezek a fekete üvegkemény pikelyek leszedhetőek voltak.. és a magja egy rozsdás vasszinű és szagú kavics volt..sajna elkallódott az idők során.

Ja és nagyon nehéz..ha könnyű akkor valami üvegesedett salakféle.