Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

OTP részvény fórum

Re: jó lenne tudni amit ők

#662487 banyaiz Előzmény: #662474

Vagy egy másik példa Imf kérdése. Persze, hogy racionális dolog lenne az, hogy kevésbé nőjön a nyugdíj ilyen időkben, vagy az, hogy tömegközlekedési kedvezményeket lefaragjuk, vagy az, hogy ne legyen ekkora extra terhelés össze vissza, hanem legyen helyette egy ingatlanadó aztán csókolom. Teljesen logikus gazdaságilag, csak ez pol bukással lett volna egyenlő lásd román stb kormány. Ezért kezdtük velük a háborút.

Azt Viktor nagyon jól tudta, hogy ha Imf-el meg kell egyeznünk a jelenlegi körülmények között az az ő 2014-es újraválasztásának halál kb.

Tettünk egy felesleges kitérőt pol okokból, ráadásul hajmeresztő kockázatvállalással ami végül bejött hála a külső környezetnek nagyrészt. De hajmeresztő húzás volt.

Az ilyenek nem tesznek jót a gazdasági növekedésnek az álmoskönyvek szerint. Legalábbis úgy mondanám nem segítik elő a gyorsabb kilábalást a gondokból :) Elég volt Otp reakcióit megnézni mennyire okos húzások ezek.

#662479 banyaiz Előzmény: #662474

Pl ez a kedvezményes hitelprg vállalkozásoknak ez is egy ilyen növekedést támogató lépés, csak önmagában csepp a tengerben, ha mellette megy ez a gonosz bank stb műsor, önellentmondások.

Ebből kellene vhogy kimásznunk, de hát amíg itt van a dev hiteles móka addig erre esély sincs.

#662478 banyaiz Előzmény: #662474

Ott a gond, hogy nagyon magas az államadósság. Kicsi a mozgástér. Plusz ez a válság.

Ebben szituban annyit lehet tenni, hogy az állam felesleges kiadásait kiszűrni, racionalizálni, ezen a téren történtek lépések, de messze van még a tökéletestől finoman szólva.

Plusz másik oldalon a bevételeket úgy átrendezni, hogy vhogy növekedést is tudjunk támogatni. Egy egészséges szerkezet legyen.

Történtek ebben is lépések, csak részben pol okok miatt (legyen esély 2014-es újraválasztásra) bejött jópár olyan dolog ami az egészet kinyírhatja.

Vsz alalkulhat jól a dolog, amennyiben az EU, régiónk egy növekedési ciklus előtt van.

Ez a fő kérdés vsz. Feltételezve azt, hogy ha ez így lesz akkor arra használjuk , hogy minél kevesebb vagdalkozás, sokkal több kiszámíthatóság , extra terhek csökkentése stb irányba menjünk. Következő években ez kiderül.

Persze ott van 2014-es választás is, ami most papírformának néz ki, de még azért nem lefutott ügy.

#662475 banyaiz Előzmény: #662467

A másik ilyen kulcstéma éppen ez a dev hiteles műsor.

Mert ez nyomja az egész gazdaságot. Plusz a kezelése körüli össze vissza kókányolás is nagyon ártalmas. Ezek az üzenetek, hetente variálás, nagyon nem jó.

Támogatom ennek a forintosítását, megfelelő tehermegosztással. Egy nagy bizonytalansági tényezőt levenne a gazdaságról, és a bankszektorról is.

Pl egy Otp vásárolgatna , de hogyan merjen lépni egy akvizícióban amikor x éve itt lebeg ez a sztori és nem látjuk a végső megoldást mennyi lesz a számla. Persze, hogy nem ugrál.

Ezt rendezni kell.

#662474 Ricsi Előzmény: #662471

A társasági adókedvezményt bőven elvették a többivel, cégautóadó, biztosítási adó, cégtelefonadó, bankköltség, stb, stb, így azt nem annyira látom jónak. Gondolj bele a cégek életébe:

Van 500 000 milla forgalma, ebből 100 milla nyereség, ha ez kp-ben mozog (sok helyen így van), akkor az 500 millát terheli 0,6% adó, ami 3 milla, tehát máris 3% akkor, ha 20% nyereséggel dolgozol. A többit nem számolom ki.

A többi meg, amit felsoroltál, nem gazdasági, hanem politikai intézkedés, egy vállalkozás számára teljesen érdektelen.

Látod, ez a bajom, nem tudsz komoly gazdaságélénkítő intézkedéseket felsorolni. Így meg nem lesz kilábalás semmiből semmikor.

A fogyasztás terhelése is zsákutca, bármit megrendelek bárhonnan interneten, ahol kevesebb az adó. Szlovák kereskedők mondják, rengeteg cuccot rendelnek tőlük magyarországról, mert ott csak 19% az adó, Szóval a mi rendelkezéseink más országokat erősítenek, ez a rettenetesen nagy baj.

#662471 banyaiz Előzmény: #662467

Volt pl társasági adó csökk 10% 500 milláig. (vagy pl trafikok :) na jó ez vicc, de aki benne volt, hogy fellendítették egyik napról a másikra a vállalkozását. :)

Nem is erre gondolok elsősorban mert a gazd környezet jelenleg nem túl acélos. Hanem arra, hogy voltak azért ha nem olyan mértékben ahogy szeretném látni költségcsökkentések pl korkedvezményes nyugdíjak, rokkantak megszűrése, gyógyszerkassza körüli "reformok" , mondjuk az mnyp-t nem sorolnám ide de az volt a legkomolyabb "reform" :) Mellette pedig ami megfigyelhető , hogy a fogyasztást próbáljuk inkább terhelni, plusz a különadók. Azt jó iránynak látom, hogy inkább fogyasztás, mint jövedelem terhelése, a különadók az pedig egyértelműen kényszerpálya. Ezt még maga Tolcsy is elismerte a kezdetekben, aztán persze mikor a kényszer sokáig fennmaradt megideologizálta. Viszont ez az egész részben kényszer téma 3% alatti hiányt hozott, ami egy jó alap a növekedésre.

Az a kulcs, hogy az külső környezet kirántson minket ebből a fostengerből. Mert saját erőből nagyon kínkeserves lesz. Egyszerűen azért mert nem tudunk különadókhoz nyúlni érdemi növekedés nélkül . Ezt kellene vhogy feloldani.

#662467 Ricsi Előzmény: #662464

Lehetne konkrétumot a racionalizálás területén? Mármint olyat, ami növeli a vállalkozások létrejöttének, fennmaradásának, jövedelem-termelő képességének lehetőségét.

#662464 banyaiz Előzmény: #662457

Készen állunk a növekedésre vsz. Hiányt lefaragtuk 3% alá, volt azért racionalizálás is jópár területen (kevesebb mint amit szeretnék látni, és több politikai műsor mint amit szeretnék látni).

A gond része, hogy részben pol okokból , részben gazd kényszerből fennmaradtak ezek a különadós műsorok ami visszafogja a sztorit. Itt ez a dev hiteles róka fogta csuka helyzet , ez is. Plusz nincs EU-ban igazán áttörés növekedésben ami magával rántana minket is.

Kellene egy olyan külső környezet ami nagyon támogatja a növekedést, régióban , EU-ban stb. Ha ez megjön akkor ki fog rántani minket ebből a szituból , lehetőség lesz faragni a gonosz bank és egyéb műsoron stb.

No meg a választáson is át kell ehhez esnünk, mert előtte már csak nem lehet a néptől ezt a mindennapi gonosz bankozást megvonni. :)

Kb így látom a szitut.

#662461 Ricsi Előzmény: #662459

Ezt kéne nagyon erősíteni, de ezt sem így csinálnám, de az nem baj.

És lenne még sok egyéb ötletem is, de ez sem ide tartozik. Mindenesetre ezek olyan icipici szeletek jelenleg, ebből nem lesz komoly növekedés...

#662460 banyaiz Előzmény: #662443

Ami még látszik folyamatként, hogy az egész balhét arra próbáljuk használni, hogy a bankszektorban az állam befolyását növeljük. Takszövök példája, Gránit bank, mfb .

Egy Otp is piacot nyert már Mo-n, növelte a részesedéseket különböző területeken.

Csak hát ez egy kínkeserves műsor.

Lehet egy olyan verzió is, hogy baromi nagyot ütni pl ezzel a dev hiteles témával, ezzel külföldi bankok még jobban piacot vesztenének, baromi nagy feltőkésítésekre lenne szükségük, és egy Otp-n, takszövökön keresztül pedig tovább terjeszkedni a piacon.

Ez Csányi is pedzegette már . Csak ez egy kamikaze mutatvány lenne (nem hiszem bevállalják)

Szóval van azért bizonytalanság, nem kevés.

#662458 Ricsi Előzmény: #662457

Jah, szigorúan gazdaságit, ami ennek a topicnak témája. Mert ha lesz növekedés, jó lesz az otp-nek, ha nem, akkor meg nem.

#662457 Ricsi Előzmény: #662455

Komolyan kérdezem, mitől növekednénk?

Én az elmúlt 3 évben a dumán kívül semmi olyan intézkedést nem látok, ami növekedési pályára állítana minket. Te milyen intézkedést látsz?

#662456 banyaiz Előzmény: #662443

Nézd ez a hitelprogram önmagában egy dolog. Akkor eredményes, ha van egy jól működő bankszektor aki kihelyezi, és van egy olyan gazdasági környezet ahová a bankok ki is tudják helyezni.

Az őrült kettősséget jól mutatja amit ma idéztél (a bankok Mo-n egy darabig még kinyitnak szöveg) , mellette pedig pörgetnénk a gazdaságot hitelezésen keresztül.

Ez nyilván nem fenntartható állapot a végtelenségig, szerintem persze. Jó rendezni kell még a dev hiteles témát. De alapvetően a logikus irány adott összességében, megint csak szerintem. Csak hát az idő, mert 3 éve már nyúzzuk ezt és még nem értünk a végére.

#662455 banyaiz Előzmény: #662443

Többféle jövőkép lehet:

1. Beállunk végre egy növekedési pályára, ami elhozza ezeknek a gonosz bank műsoroknak a lassú csökkenését.

Persze ebben az esetben sem lehet gyorsan megvonni ezt a drogot a néptömegektől. Csak lassan fokozatosan. :)

2. Nem tudunk előrelépni akkor viszont lehetőségünk sincs nagyon a gonosz bank műsoron faragni mert egy kényszerpálya. Akkor viszont beszoptuk.

3. Ez a gonosz polip uzsorás stb műsor egy takszövös bulihoz hasonlónak az előkészítése otp-nél (erre sok esélyt nem adok de pl megmagyarázná Csányi pánikszerű eladását)

Kb ezek a verziók vsz. Az 1. nekem tetszik.

Mondjuk az viszont gáz, hogy dax, usa sokadik idei Ath mellett 200 napos alatt vergődünk. Mert előbb utóbb ott jön egy rendes korrekció eső időszak és ilyen állapotban várjuk az nem a legjobb jel. Ez rövid távú dolog de éppen elég zavaró. :)

#662454 Euroman Előzmény: #662448

plusz még kialakul kettős kamatrendszer....MNB bizotsan bukik, és ne legyen kétségünk, hogy a mészáros lőrinc szerű vállalkozóknál fog kikötni a pénz...jó esetben...mert lehet, hogy a berki krisztiánszerűknél...

#662453 Racional Előzmény: #662344

nyitásban 500-on én is eladtam, és sajnáltam, hogy miért nem vártam meg a 600-at, most meg várom a 400-at, hát nem őrület....

#662448 Ricsi Előzmény: #662443

Ez az akciós hitel jól hangzik, de nekem vannak fenntartásaim:

Most is árubőség van itthon, szinte azt veszel, amit akarsz. Azzal, hogy nekiállunk termelni, még a fogyasztói oldalt nem erősítettük meg. Ez alól csak az export a kivétel, de nem tudom eldönteni, vannak-e itthon olyan cégek, amik jó exporttermékeket gyártanának, csak most nincs rá pénzük. Mert ha ilyenek nincsenek, akkor ez az egész hitelprogram semmit nem ér szerintem. Ha meg vannak, akkor azoknak kellene célzottan adni a zsét, nem mindenféle vállalkozónak.

Félek, rengeteg bedőlt hitel lesz ebből is...

#662443 Racional Előzmény: #662440

én ott látom a problémát, hogy aki kölcsönt ad (Csányi) az dönti el, hogy mikor éri meg neki, nem pedig az Úr Isten

Csak gyűjtögetésből kp-ből vállalkozásokat indítani meg elég lassú a kilábalás, szerintem

Kérdés, hogy ez az Orbán-Matolcsi féle akciós hitelezés mikor és hogyan fog eredményt hozni, én drukkolok nekik

#662440 banyaiz Előzmény: #662427

Majd meglátjuk mit sikerül alkotni.

Jövőre 2% gdp növekedésre tervezzük a költségvetést. 2000 mrd-os kedvezményes hitelt kellene a szektornak szétdobni , hitelezési aktivitás nélkül megyünk a lecsóba stb.

Viktor szeret mesélni arról mennyire megvédi a zembereket. Ez nem újkeletű dolog ezt csinálja 4 éve.

Az én véleményem , hogy igen korlátozott mozgástere van ebben van még egy-két tölténye , de inkább a vörösterror enyhülését várnám kicsit messzebb nézve.