Garantált hozamú kötvénynél elég érdekes a minősítés ha kétszeres a tőkeállomány a cégen belül.
Garantált hozamú kötvénynél elég érdekes a minősítés ha kétszeres a tőkeállomány a cégen belül.
"Kinek érdemes Plotinusba fektetni?
Plotinus részvények vásárlását azoknak javasoljuk, akik hajlandóak jelentős kockázatot vállalni a magas hozam reményében,és szeretnének egy diverzifikált tőkepiaci-reálgazdasági portfólió eredményeiből részesülni. Akik legalább 5 évre kívánnak félretenni, mely esetben tartós befektetési számla vezetését ajánljuk. A megtakarítás 25-30 százalékánál nagyobb befektetési arányt nem javaslunk."
sok. de ott legalább te kerülsz a nyeregbe, azaz jellemzően nem kicisként kerülsz be hanem irányítóként. persze ennek is lehetnek előnyei meg hátrányai. az átverések száma pedig korlátlan. szóval mindegyik mellett és ellen is van érv :-)
Ha egy tőzsdei cégnél ennyi az átverés, ahol még van is valamennyi transzparencia, akkor egy "szabadpiaci" eladó céget hogy merjen venni az ember? (Ismerem álláspontodat _AT_, ezért ez inkább költői kérdés)
Mennyi átverés és kisemmizés várhat rá tőzsdén kívül (is)?
"El se tudom képzelni, aki nem tőzsdei céget akar venni..."
Ezt most nem értem :o
Na igen: ez a baj az egy féle kitettségű (kis)cégekkel, hogy egy-egy húzás és bukta: E-Star (eladósodott önkormányzatok felé való kitettség), Masterplast (szigetelőanyag - építőanyagipar), Btel: telekommunikáció. ehhez képest nem is áll rosszul:
http://bet.hu/betchart////chart.html?chartIndex=929161&type=applet&procstep=viewchart
De azért a magyar részvénypiac elég borzasztó (lett). Nem csoda, hogy nincs bizalom semmi iránt. El se tudom képzelni, aki nem tőzsdei céget akar venni...
"vagy miért adták el a korábban zárt körben kibocsátott kötvényeiket "
A plotinusnál nyílt lejegyzés van, nem a meglévők (nem is volt) eladása.
"vajon a részvényforgalmat megvizsgálva miért csak két cég tűnik ki és kik azok ? :o) és vajon nem beszéltek-e össze a tulajokkal akiknek számlát kezelnek és pl. ma is eladóin vevőin egy cég van "
Van bennfentes részvénytranzakció a plotinusnál, ami nyilvánosan elolvasható. Ki kell vonni ezeket az összforgalomból és látható a tényleges forgalom.
"ma is eladóin vevőin egy cég van ... mert stabilan kell tartani az árfolyamot ... és épp várunk a másikra h meghúzza ... mutatni kell az emelkedést azt h jó a papaír."
Havonta van könyv szerinti értékbecslés a plotinusnál. Eddig nem volt "felhúzás".
"biztos h jó lesz ez a plot ? és kinek ?"
Biztos, hogy jó-e egyáltalán tőzsdén kereskedni, és kinek?
Lehet, hogy kezdő kérdés: Az (esetleges) átváltáskor a kötvénytulaj új kibocsátású részvényt kap?
kérdezek:
mennyi most a plot részvény árfolyama ?
válaszolok:
mennyi volt a btel részvény árf a kötvényeinek elpasszolásakor 12,5% hozamokkal ?
és mennyi most a btel részvény árf amikor korábban már kibocsátott részvényeiket a tulajdonosok eladják "kedvezményes" áron a kisbefiknek ?
esetleg ezek a részvények egy kötvényből származnak ? (átváltható)
vagy miért adták el a korábban zárt körben kibocsátott kötvényeiket a tulajok a kisbefiknek húzós áron ?
vajon a részvényforgalmat megvizsgálva miért csak két cég tűnik ki és kik azok ? :o) és vajon nem beszéltek-e össze a tulajokkal akiknek számlát kezelnek és pl. ma is eladóin vevőin egy cég van ... mert stabilan kell tartani az árfolyamot ... és épp várunk a másikra h meghúzza ... mutatni kell az emelkedést azt h jó a papaír.
-
biztos h jó lesz ez a plot ? és kinek ?
"Ez inkább tűnik olyannak, hogy van valamely hosszátávú konkrét cél, aminek az érdekében felvették, és amely meghozza ezt a hozamot - és amikor ez a project lezárul, akkor kifizetik az egészet és felszámolják a kötvényeket."
Jól látod. Nem is titkolja Zsiday, hogy nem kívánja 30 évig tutujgatni a kötvényeket. Részvénypiaci (Könyv szerinti érték) emelkedés esetén úgy is jönnek az átváltások, mert megérheti, aki meg bent marad azt kifizetik a feltételeknek megfelelően. Ez a terve, tervük.
Amúgy jogos.
A Plotinus Nyrt kapitalizációja 1 milliárd körül van. Nem tudom, hogy az 500 millió sok-e vagy kevés így kezdésnek, ti ezt jobban meg tudjátok ítélni céges szempontból.
"Egyebekben nehezen érthető ez a forrásbevonás, simán indíthattak volna alapot is, nyílt, avagy zártvégűt, ha üzletelni akarnak és amelynél nincs garantált hozam."
Ezzel én is így voltam, aztán elolvasva Zsiday és mások szempontját, ez nem is olyan rossz abból a szempontból, hogy nem korlátozódik a kitettség csak tőkepiacra (vö. szigorú alapszabályzási törvények), hanem reálgazdaságban is mocoroghat pl. (persze a sikerességet nem ismerjük, no de ez mindig így van aki vállalkozik), ami nekem diverzifikálás szempontjából nem rossz, én úgy sem értek hozzá, ugye :-)
A másik, hogy nincs tőkeáttételi korlátozás (hogy ez előny-e vagy hátrány az meg úgy is később derül ugye ki szintén, lásd forrásbevonás jövőbeni sikere). Valamint, és talán ez a legfontosabb (későbbi rvkibocsátás talán) tőkebevonás szempontjából, hogy nem kell forgalmazóknál kopogtatni. A tőzsdén -akár külföldön is- szabadon terjeszkedhet. Lásd Vakmajom is bevezettette magát a tőzsdére nem rég. Tehát terjedhet mint a nátha :-)
Én csak az alapján mondtam ami ide be lett idézve. De a levélben sincs feloldva az ütközés mert az igazgatóság dönthet a megadott időszakban is. Másrészről pedig a szöveg is olyan izé. miaz h kérelmet ír ?ehelyett nyilatkozik ez egy jog és nem egy adomány, és nem szeretné átváltani hanem átvéltja esetleg át akarja váltani...
De ezzel nem akarom minősíteni a kibocsátást magát csak jó lenne ha eltünnének az ilyen szövegek "vö rendeleti kormányzás kellene"....
http://plotinus.hu/wp-content/uploads/2013/08/Plotinus_nyilvanos_tajekoztato.pdf
53. oldaltól
Ahogy értelmezem, ez is a levelet támasztja alá.
Hááááátttt a kibocsátási tájékoztató elvileg üti a levelet, a levélben az is lehet h" szeretlek" :) ez már akkor így inkább amatörnek tűnik.....
Nekem inkább az a furcsa, hogy felülről zárt a kötvénykibocsájtása a Plotinusnak, 500 millio HUF azért nem egy olyan nagy összeg egy ekkora cég esetében. Ez inkább tűnik olyannak, hogy van valamely hosszátávú konkrét cél, aminek az érdekében felvették, és amely meghozza ezt a hozamot - és amikor ez a project lezárul, akkor kifizetik az egészet és felszámolják a kötvényeket.
Gondolok arra, hogy esetleg bagóért megvehetnek most valamit, amiről tudható, hogy 5-10 éven belül legalább duplázni fog, mert akkor ezt úgy hívják, hogy motoroskasza. Egyebekben nehezen érthető ez a forrásbevonás, simán indíthattak volna alapot is, nyílt, avagy zártvégűt, ha üzletelni akarnak és amelynél nincs garantált hozam.
Érdekes módon a levélben amit kaptam a Plotinustól, már ez így nincs megfogalmazva. Annyi van benne, hogy
"minden egyes kötvény 34 darab Plotinus törzsrészvényre váltható át. Az átváltás lehetősége minden hónap 10-15 között áll fenn, a Társaság céghelyére, a Társasághoz címzett kérelem formájában. A kérelem kézhezvételétől - illetve a kötvényeknek a Társaság értékpapírszámlájára transzferálásától - számított 5 napon belül a Társaság intézkedik a kötvények részvényre való cseréjétől...."
"igazgatóság döntése a visszaváltásról és a jegyző döntése az átváltásról ütközik ? "
Gondolom, ha a 10-15-e előtt/után történik a társasági visszavásárlás, akkor az érvényesül, márpedig úgy időzítenék. Pl. x hónap 17-én.
Vaaagy, még úgy tudom megközelíteni a kérdést, ha elfogadod, Hogy a Questornak sűrűbben kell kifizetnie a tőkét (rövidebb kötvényfutamidők), tehát nagyobb törlesztéstüskék vannak, ellenben a Plotinusnak csak 30 év múlva kell leghamarabb! Tehát addig nincs tőketörlesztés.
És akkor most tényleg elvonatkoztattam a két cég adataitól.