Regisztráció Elfelejtett jelszó

Devizahitelek: törlesztés eredeti árfolyamon?

Re: rendszerprobléma.

#652145 Grizzly Géza Előzmény: #652126

Szerintem a tehetősek átváltási árfolyamát re: előtörlesztés(180 Ft-ot) illene tartani.

Ha ez rendszerproblémát okoz a devizahitelesek összességénél,akkor pofátlanság volt meglépni a haverok esetében. Eredetileg is csak olyan megoldás lett volna korrekt,ami mindenkit egyformán érint. De hát az egyenlőbbek mindig egyenlőbbek lesznek azoknál,akik eltartják őket.

#652133 kosami Előzmény: #652105

én nem kértem hogy mentsenek meg. csak annyit hogy a törvény adta jogukkal élve betartassák a bankokkal a törvényeket.de erre nem vàrok mert ilyen sose lesz. kezembe vettem az ügyemet és már ott tartok hogy a bank a sorozatos felszólitó leveleimre elküldte a vételi jog tilalom törlése iránti kérelmét a rèszemre mellyel a közlekedési igazgatósági hatóságnál érvényesitettem. innentöl a banknak semmi köze a kocsimhoz ,nem vonhatja ki a forgalombol, nem foglalhatja le stb. ja és neki kell innentöl a nem létezö pénze utàn pereskednie vàllalva minden költséget. hulló kés alá àlt ,nekem csak annyi dolgom van hogy ott tartsam nehigy elálljon alola.

#652126 prospero Előzmény: #652105

Jobbik sajtótájékoztatóját néztem: ők felvételkori árfolyamon szeretnék a forintosítást, minden devizahitelre...

Ha engem kérdezel: remélem, hogy a forintosítás valamilyen kedvezményes árfolyamon történik majd.

Az szerintem nagyon fájdalmas lenne az adósoknak, hogy egy mostani árfolyamon a teljes árfolyamveszteséget benyeletik velük, hogy x év törlesztés után még többel tartoznak, mint amennyit felvettek...

#652124 prospero Előzmény: #652105

Ez tipikusan az az eset, amikor mindenki a saját "kis" kockázatával egy rendszerkockázatot okozott...

A devizahiteles felelős a saját kis nyomoráért... de attól, hogy Jóska-Pista bácsi saját kis életminőségét kockáztatva devizahitelt vesz fel... még nem kellene egy országnak bedőlni...

A bankok felelőssége nyilván nagyobb, a gazdaságban betöltött szerepük miatt és amiatt, hogy ők átlátták azt, hogy ez a termék miről szól.

Végül az állam felelőssége is nagy... mivel ezt a kérdést még azelőtt kellett volna szabályozni mielőtt a hitelezés így elszabadult volna 2007-2008-ban...Járai vezette MNB-re nem hallgattak, 2006-ban meg elkezdődött a pénzkivonás a gazdaságból... ha nem lett volna az ezt kompenzáló lakossági eladósodás és devizahitelezés akkor annak érzete, hogy sorsunk rosszabbra fordult, már 2006-ban elkezdődik...így csak 2008-2009-ben ért minket utol a válság...hála istennek, hogy utolért mondom... mert különben, hogyan eszmélt volna fel a magyar nép? Balhibbantak nemcsak az utolsó szöget adták volna el, hanem az összes állampolgárt is eladták volna adósrabszolgának...így megálltunk 1,7 millió háztartásnál a kb. 2,5 millióból...

#652105 walex Előzmény: #651999

Persze, fúj szemét bankok (ez ma nagyon népszerű, másra kenni MINDEN felelősséget), mert minden devizahiteles olyan ártatlan,mint a ma született bárány.

Ha ma 100 Ft lenne egy CHF, mert ez is benne volt a pakliban, gondolom,a Kossuth téren követelnék,hogy az árfolyamon elért nyereséget szeretnék visszafizetni az államnak. :)

Hibáztak a bankok is, de ne tegyünk már megint úgy,mintha a devizahitelesek nem tehetnének semmiről. Nem a francot nem tehetnek...

#652064 Margaretta Előzmény: #652016

Az ország nettó külső adósságára gondoltál.

A 2010-es 59,7mrd EUR-ról 41,2 mrd-re csökkenés (kb.16 pont) pontosan a magánszektorra (háztartások, vállalkozások) vonatkozik.

Az államháztartás+MNB nettó külső adóssága eközben olyan 6 pontnyit esett. 2011-ben volt a legmagasabb 57 körüli, 2013. márciusában 51,3.

Emiatt csökkentették most az MNB nemzetközi tartalékait, hogy a külső adósságot fizesség és ezzel párhuzamosan a még idei lejáró részlet nagysága meredeken csökkent. Úgy csökkent ez a külső adósság, hogy a pénzügyi stabilitás megmaradt. Szerencsénkre:)

#651999 Dr. ursi Előzmény: #651124

érdemes elolvasni a köv cikket is !

http://www.mfor.hu/cikkek/MNB__evi_60_70_milliardot_nyertek_a_bankok_a_devizahiteleken.html

"A válság előtt megkötött devizaalapú jelzáloghitel szerződésekben rögzített aránytalan erőviszonyok jelentős hátrányt okoztak, és okoznak jelenleg is a devizaadósoknak; a bankok évente összesen 60-70 milliárd forint többletbevételt értek el az egyoldalú kamatemelésekkel, illetve az árfolyamrés szélesítésével - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) cikksorozatának pénteken közzétett második részében."

-

az mnb honlapján olvassátok el ! szép nyerő ... és minden évben 2007 óta !

-

"Az ügyfelek jellemzően 6-7 százalék teljes hiteldíj-mutató (THM) mellett vették fel a deviza jelzáloghiteleket, ami 2005-2006 során a referenciakamathoz (CHF-LIBOR) képest 5 százalékpont körüli felárnak felelt meg. A teljes hitelköltségek 2007 környékén sem változtak lényegesen, holott a svájci referenciakamat megemelkedett. Az erre az időszakra jellemző, az ügyfelekért folytatott rendkívül erős versenynek tulajdonítható, hogy a kamatfelár így 4 százalékpont alá csökkent. A már megkötött szerződés futamideje alatt azonban a bankok könnyedén meg tudták változtatni a hitelkamatot és ezáltal a felárat is. A válság alatt ezt meg is tették: az átlagos THM 2 százalékponttal 8-9 százalékra emelkedett. Történt mindez annak ellenére, hogy a referenciakamat közben nulla közelébe csökkent, vagyis a THM jelentősen elszakadt a referenciakamattól. Ennek következtében átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a havi törlesztőrészletek, és így ezen a csatornán a bankok évente mintegy 55-70 milliárd forint többletbevételt tudtak elérni. "

-

"A kamat mellett az árfolyamrésen is (a hitel folyósítása és törlesztés mellett alkalmazott árfolyamtípus, vagyis a bankok pénztári eladási árfolyama mekkora mértékben tér el a közép vagy vételi árfolyamtól) többletbevételt értek el a bankok. A deviza jelzáloghitel adósoknak jelentős költséget jelent az árfolyamrés mértéke, akár a közép-, akár a vételi árfolyamhoz képest kerül meghatározásra, mivel azt a bankok a válság kitörését követően jelentősen megemelték, több esetben megduplázták. "

-

EZ A PROBLEMA. s ez nem felelőtlenség ! mert erre nem lehetett számítani.

Re: nincs cím

#651978 banyaiz Előzmény: #651972

kb olyan a történet van az erdő aztán nekiálltak kivágni de összevissza, mindenfelé dől a nehéz fa kit hol talál , vannak áldozatok, végén marad az egész erdőből talán egy használható deszka, aztán győzelem van . :)

Ez van ha bal**** politikusok szabadon garázdálkodnak. Nem mellesleg ez a legrosszabb maguknak az érintett dev hiteleseknek akiket megmentenek folyamatosan.

Nem önmagában egy egy eszközzel van baj, hanem úgy az egész folyamat nélkülözi a tervezést, és a logikát vsz. Egy referenciamunka arra nézve mi van ha bal**** emberek össze vissza gányolnak vmit.

Na de majd most a sokadik utolsó mentésre talán sikerül vmi olyat alkotni ami legalább 1-2 évig kitart. :)

#651972 Racional Előzmény: #651915

" Az ilyen gonosz bank, szegény dev hitelesek és az összes hőbörgés, és ilyen kapkodó bal**** mekk mester munkákat viszont nagyon rossz szemmel nézem."

Én is, de nagyon! Cél és eszköz. A cél az helyes az eszköz pedig ??? mekk mesteri!!!

Az eszközön már sokat gondolkoztam, és az eddig felmerülő megoldások mind hibásak, mert nincs jó megoldás, ami jogszerű is lenne és mellőzné a diszkriminációt. Gondolom a kormány a háttérben zsarolja a bankokat, hogy szálljanak be egy méltányos %-al a megmentésbe "önkéntesen" mert különben újabb adót találnának kivetni (ugyanis jogszabállyal nem lehet őket ilyenre kötelezni) A kormány pedig (az adófizetők pénzéből) a 2014-es költségvetésből hasonló %-al megsegítené a rászorulókat, de kik a rászorulók, és milyen mértékben, ráadásul általános érvényű jogszabállyal. Hát ilyen nincs! Talán egy nyilvános pályázattal? És ki fogja ezt elbírálni és rangsorolni (trafik mutyi kettő?) Én is találgatok mint mekk mester.

#651919 banyaiz Előzmény: #651719

Az a szitu, hogy ez a dev hiteles sztori akkora, hogy az negatívan hat az egész magyar gazdaságra.

Két fő ok miatt:

1. Akik benne vannak kevesebbet tud fogyasztani stb stb mint közvetlen hatás, illetve ott lebeg, hogy ez még rosszabb lehet mint hangulati elem.

2. A politika ebben végzett szellemi, és gazdasági rombolása. Ilyenekre gondolok egész pontosan mikor megjelenik egy Rogán, Orbán stb kecsege és előadja, hogy mi az emberek oldalán állunk, és hasonlók. Egy pol játszmát csinálnak belőle ami igen káros szellemileg is , gazdaságilag is. Jó persze ha nagyvonalú vagyok aki ezt beveszi annak már mindegy szellemileg. :) De gazdaságilag azért hát nem mellékes, mert ez is egy tömeg.

Mind a kettőt csak az tudná megszűntetni, ha végleg rendeznénk a családi ügyeket. Ami persze pénzbe fog kerülni mert vkinek a buktát állni kell.

#651915 banyaiz Előzmény: #651719

Többféle szempontból meg lehet közelíteni a dolgot.

1. Lehet azt mondani mindenki egye meg amit főzött.

2. Mentsünk

A mentés mellett ami érv lehet, hogy még nagyobb szopás az országnak ha nem mentünk, elnyúlik ez az agonizálás.

Ha viszont úgy döntünk mentsünk akkor azt csak gazdasági racionális érvek alapján szabadna (szabadott volna ezzel már esemény után vagyunk végtörlesztés egyéb baromságok amik elhangzottak történtek)

Annak nem vagyok ellenére, hogy mentsünk ha kristálytiszta gazd logika alapján megy. Az ilyen gonosz bank, szegény dev hitelesek és az összes hőbörgés, és ilyen kapkodó bal**** mekk mester munkákat viszont nagyon rossz szemmel nézem. Az egész mentési folyamatot végignézem nekem azt juttatja eszembe, hogy miért is tartunk ott ahol mint ország, egy szánalom tömören a kivitelezésétől a hozzá kapcsolódó nyilatkozatokig bezárólag.

#651742 walex Előzmény: #651719

Ezek szerintem már végtörlesztettek, nehéz elképzelni,hogy pont Mr. 20% ne élt volna a lehetőséggel,mert nem volt miből.

#651719 Racional Előzmény: #651671

"Lehet ezt úgy kezelni vsz, hogy ne fájjon se a bankoknak se az államnak elviselhetetlenül"

Kénytelen vagyok hozzászólni a ne fájjon az államnak -hoz, mert szerintem ez az adófizetők pénzéből pl. a kórházaknak (vagy ahonnan elveszik) nagyon is fájni fog, ez pedig elképesztő szemétség lenne.

Ennél még szemetebb, ha arról van szó, hogy segítsük meg a képviselőket: http://gazdasagiradio.hu/cikk/66940/ (Devizahiteles képviselők toplistája)

#651671 banyaiz Előzmény: #651657

Szóval összefoglalva ámokfutásaimat az ügyben, vsz azzal ,hogy radikális megoldás jönne nincs baj, ha értelmet is sikerül belevinni.

Ez a múltban nem annyira sikerült, radikális része megvolt hébe hóba .

Lehet ezt úgy kezelni vsz, hogy ne fájjon se a bankoknak se az államnak elviselhetetlenül, és érdemben lezárjuk ezt a témát. Lesz költsége de talán még mindig jobb mint nyújtani ezt a kínlódást.

#651668 banyaiz Előzmény: #651662

Ezért támogatnék most már inkább egy olyan megoldást ami tényleg "végső megoldás" annyira radikális.

Radikális alatt nem azt értem, hogy forradalmárok elszabadulnak és ész nélkül vagdalkoznak. Hanem egy olyan megoldást ami ha sokba is kerül normális banki állami tehermegosztással megy, különadókból visszacsatolással , érezhető törlesztő részlet könnyítéssel.

Akkor vsz le lehetne zárni ezt a témát. Mert ha light verzió lesz akkor félő , hogy nem telik el 3 hónap és megint jön egy "végső megoldás".

#651662 banyaiz Előzmény: #651657

Csak ne az legyen, hogy átváltjuk Ft-ra aztán 3 hónap múlva kezdődik újra, hogy mentsük meg a Ft hiteleseket vagy a nem tudom kit, mert akkor a kardomba dőlök. :)

#651660 banyaiz Előzmény: #651657

Szerintem inkább az lehet, hogy blikk a példaképük. Olyan szenzációhajhász címeket adnak állandóan. Néha pedig a cikkek olyanok mintha egy gyakornok írta volna aki elolvasott a témáról egy cikket valahol.

De annyira nem bonyolult vsz ez a dev hiteles téma. Ha érezhető könnyítést akarunk akkor zsebbe kell nyúlni és vkinek állni kell a számlát. Bármilyen megoldás is lesz azonnali váltás, vagy időben elnyújtott van kockázata, előnye, hátránya.

A leglényegesebb vsz, hogy politikát erről a témáról le kell szedni mert több kárt okoznak mint bármilyen válság. Ha ehhez egy forintosítás kell legyen.

#651657 Spade Előzmény: #651645

Persze h nem elég radikális a hiteles mentés a portfolionak, mert gondolom szerkesztőségileg egy hatalmas oti shorton ücsörögnek, ők mindig is valami ezer yardos banki bukta csomival kalkuláltak, csak nehogy ráégjen a fenekükre a short a végén...