Tapasz
ahogy én látom önálló pályafutásod sikeresebb mint holmi neves alapkezelőké.
Nem kell az ilyesmi neked, tudod te mibe van pénz:)
Tapasz
ahogy én látom önálló pályafutásod sikeresebb mint holmi neves alapkezelőké.
Nem kell az ilyesmi neked, tudod te mibe van pénz:)
Kiváncsi vagyok 15ben ez az alap kifutása egyben Nyilasi alapkezelő karrierjének a kifutása is?
Csinos forgalom van ma,kezd elszakadni a cérna egyeseknél...
Jó lesz az 2015-ben ;)
először is igazat adtam.
másodszor is sajna nem vagyok képzelt bróker.
harmadjára pedig ténylegesen nem bróker vagyok :o) csak perpill ez a bejelentett állásom.
Mondja ezt egy képzelt bróker... amúgy nagy megtiszteltetés, hogy nem adsz igazat nekem.
Tévedés sajnos, ott a hiba a gondolatmenetedben, hogy a világ urai a pénz teremtés eszközeivel is rendelkeznek. Tökéletesen érdektelen annak a szines papír fecninek a sorsa amiért az átlag ember meggebed. Hitel, termelőeszközök, bányák, fegyverek, propaganda.
Miért? Nemrég 1250 alatt volt az otp,nem lett világvége,usákok 10k alatt,akkor sem volt stb... Nem hiszek a pénz megsemmisülésében,mert a világ irányítóinak van belőle a legtöbb ;)
Mondjuk olyan iszonyat nagy short pozíciói nem lehettek lehetnek mert akkor már rég 0-án lenne.
3x % mínusz úgy , hogy egy snp 1000-1100 környékéről short van, az nem túl nagy mínusz. Gondolom elég sok lé állampapírban van amik azért termeltek.
Hát esetleg ha Tolcsyt kineveznék Usa pénzügyminiszternek még kövér pluszba kerülhetne 2015-ig. :)
Az alapja arra tett, hogy a válság a tőzsdéken a 2009 -es mélypont után egy újabb mélypontot hoz. Már amennyit látok az alapból mert az nem sok, de úgy rémlik ilyen indokok alapján shortolt.
Ehelyett ATH-ra ment Usa. Csordogálnak a javuló makrók onnan, munkanélküliség stb.
Az élénkítések kivezetése a feladat a következő 1-2 évben, aztán a gazdaságnak meg kell állnia a saját lábán is tartós növekedéssel . Ezen dolgoznak jegybankok, kormányok stb.
Attila arra tesz , hogy ez befuccsol és kitör a para. Nem látom miben reménykedik, de ő tudja. Vsz csoda kategória lenne ha innen bejönne az elképzelése. Világnak pedig egy világvégével felérő hír.
Ha ezt az alapot 2007-ben indítja ezzel a stratégiával 2009-ra ő lett volna a király. Az időzítésbe csúszott hiba.
Ahogy már sokan kérdezték; ha így összedől minden, ha ennyire semmit sem fog érni a pénz, akkor muhez fogsz kezdeni a "nyereségeddel"? :)
Ezek elég bonyolult dolgok, de úgy tűnik, hogy itt a monetáris politika végül kihúzta a szarból a rendszert. Bernanke a 1929-33-as nagy gazdasági világválság egyik szakértője és most bevetett mindent.
Ehhez hozzájött , hogy az állam is rendesen kiköltekezett a váláság kirobbanását követően: 2009-ben az USA-ban 10%-os volt a GDP-arányos államháztartási hiány.
Tehát szerintem a monetáris és állami stimulus nélkül jöhetett volna valami sárban dagonyázás a la Japán 90-es évek, mondjuk a csúcson 1989-ben Japánban jóval túlértékeltebbek voltak a részvények, mint 2007-ben az USA-ban. De jöhetett volna stagnálás vagy egy még nagyobb összeomlás.
Viszont a precendes néküli agresszív monetáris politika és az állami stimulusnak köszönhetően nagyon lassan (5 éve tart a válság), de kezdünk kikecmeregni a gödörből (USA GDP és USA vállalati profitok már magasabbak mint 2007-ben).
Hogy ezzel az egésszel már a következő lufit fújjuk az elképzelhető.
Egy biztos, a monetáris is fiskális stimulus nagyon betett a Nyilasi alapnak. Útolag könnyű okosnak lenni, de akkor kellett volna zárni a shortokat, amikor kezdett derengeni, hogy HIHETETLEN agresszív monetáris lazítás jön. Ha ingyen adnak hitelt, akkor még a legpesszimistább cég is keres valami projektet, amire felveheti a pénzt, és ha döcögve is, de megindul a gazdaság.
Visszaemlékszel azokban az időkben 2010 körül nagyon megoszlottak a vélemények nagy "guruknál" is mi jön.
Egy Roubini , vagy Faber jön a 300-as snp stb. Egy Buffett csak a vétel, egy Birinyi 2500-as snp (sokan nevettek akkor ezen a jóslaton most már szerintem kevesebben:).
Eddig az jött be, hogy válságban , parában vétel.
Meglátjuk mi lesz mondjuk következő 5 évben. Csak az alapjánál 2015-ig érdekes a dolog.
Arra játszott kb, hogy első nagy összeomlás után jön a 2. ami sokkal komolyabb lesz és mélyebbre visz mindent.
Ha jól emlékszem 1000 pontos snp körül nyitott shortot.
Ez úgy alakult, hogy a 2 . összeomlás alja volt kb ez körül és azóta kisebb megingásokkal fel.
Élénkítések kivezetése amennyiben terv szerint megy minden korlátozott eséseket hozhat csak pár 100 pont snp-ben. Amit a javuló makrók miatt megvesznek. Vsz ez az alap forgatókönyv a következő évekre. Mondjuk 1300 alá nem várnám, 2000 fölé viszont igen.
Valami nagyon negatív váratlan esemény írhatná felül. Pl egy komoly háború, Kína összeomlása vagy vmi hasonló kaliber.
Még egy érdkesség:
Most úgy 36%-os mínuszban van az alap.
A bukta a feltételezett USA short részvény short pozíción viszont még ennél is nagyobb lehet.
Ha az alap az S&P 500 future-t shortolja, akkor teljes tőkéjének csak mondjuk a 10%-át kell ott tartani a margin számlán, a maradékot be lehet tolni magyar államkötvénybe. Ha valaki kikeresi, a Nyilasi alap kimutatásai is valami ilyesmire utalnak.
Az RMAX magyar államkötvény index 2009 nyara óta 30%-os hozamot ért el (évi 7%).
Ebből mondjuk ki kell fizetni az évei 2-3% alapkezelői díjat. De a részvénypozin a bukta már 40% felett járhat. Úgy látszik elég tág stop-lossal dolgoznak az alapnál ;)