Úgy látom, combosabb kiárusítást tervez a CIB.
46 ingatlanra lehet licitálni rövidesen.
Úgy látom, combosabb kiárusítást tervez a CIB.
46 ingatlanra lehet licitálni rövidesen.
"A lakás olyan, mint a kenyér"
2013. május 31. 06:30
Mire várnak az ingatlanfejlesztők? Gazdasági növekedésre vagy a bérleti díjak emelkedésére? Megéri 10 eurós bérleti díjak mellett új irodaházat építeni? Mikor indulhat be a lakáspiac? Angel Gáborral, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt (BIF) vezérigazgatójával beszélgettünk.
Portfolio.hu: Az Ingatlanfejlesztői Kekerasztal (IFK) legutóbbi elemzésében azt fejtegeti, hogy hamarosan fordulhat a budapesti ingatlanpiac és a nemzetközi befektetők is felismerik, hogy milyen vonzó üzleti desztináció Magyarország. Egyetértesz ezzel? Mitől fordulhat meg szerinted a piaci hangulat Magyarországgal szemben?
Angel Gábor: Alapvetően egyetértek a leírtakkal; az egyértelmű, hogy a külföldi bizalom helyreállása beindíthatna pozitív folyamatokat az ingatlanpiacon.. Fontos, hogy az egy munkavállalóra jutó bérleti díjköltség terén sokkal hatékonyabbak vagyunk, mint Közép-Kelet-Európa többi része. Ha Budapestet összevetjük Közép-Kelet-Európa más nagyvárosaival népesség, képzettség tekintetében, akkor a magyar főváros sok tekintetben az élen jár. Kevés olyan város van, ahol népességnövekedést prognosztizálnak az elemzők hosszútávon, Budapest az egyik ilyen. Mindenhol máshol munkaerőhiánnyal küzdenek az országok főleg Nyugat-Európában, de most már Közép-Kelet-Európában is. Azt is egyre több befektetőtől lehet hallani, hogy milyen fontos az élhetőség, a kulturális sokszínűség a nemzetközi cégeknek, és Budapest ebben is nagyon erős. Ráadásul a budapesti ingatlanpiac sosem volt túlfűtött, a fejlesztőknek nincsenek vágyálmaik a hozamokkal és az épületekkel kapcsolatban, ezért nagyon hamar tudnak reagálni, ha megtörténik ez a fordulat.
P.: Kérdés, hogy ez a pozitív fordulat idén vagy 5 év múlva következik be...
A.G.: Előbb vagy utóbb meg fog változni a befektetői bizalom, hiszek abban, hogy a közeljövőben javulni fog az ország imázsa,
http://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/a_lakas_olyan_mint_a_kenyer.184563.html
Hogy is indult a válság?
USAban hitel boom, ingatlan pukk, esés..
Mi lett? begyűrűzött Eu-ba is a válság, estek szépet itthon is az árak..
Kint már elkezdődött egy több hónapja emelkedő folyamat, mialatt a részvénypiacok is csúcsra mentek.
Itthon mi az elképzelésem? Szerintem mindenki tudja..
yo8
Hétéves rekord az amerikai ingatlanpiacon
2013. május 28. 15:00
Az előző év azonos időszakához képest 10,9 százalékkal drágultak az ingatlanok a húsz legnagyobb amerikai városban - derül ki a legfrissebb lakásár statisztikákból. Hasonló mértékű drágulást legutóbb 2006 áprilisában mértek.
http://www.portfolio.hu/gazdasag/heteves_rekord_az_amerikai_ingatlanpiacon.184491.html
termőföld néven van egy topic a földdel kapcsolatos mindenségnek: erdő, szántó, legelő, stb.
valami hiba lehetett.. nem engedett be..ahogy beírtál alulról be tudtam lépni de a kedvencekből nem..
nincs törülve a topik
nekem van Csongrádban 60 ha (20 AK) 1.350.000 Ft/ha,
Csengele 10,5 ha (10 AK) 500e Ft/ha
5 ha túl kicsi, nem is tudok ilyenről és egyébként sincs sok értelme...
Csak egy könnyed kérdés, írnál egy nagyságrendi árat mondjuk 5-10-50 hektárra, hogy tudjuk, milyen nagyságrendről van szó, illetve esetleg területi elhelyezkedésről?
"Ha elhisszük azt, hogy a következő öt évben éves 2-3% infláció és 2-3% növekedés lesz (ami szerintem egy racionális feltételezés), és feltételezzük, hogy a fővárosi lakásárak (a vidéki ingatlanok nagy része a folyamatos negatív migráció miatt befektetési szempontból valószínűleg érdektelen, és a mondandóm nem vonatkozik rájuk) a nominális GDP-növekedést követik (szintén racionális feltételezés szerintem), akkor öt év múlva a 2005-ös GDP-t nominálisan kb. 25-35%-kal fogjuk meghaladni, ennyi felértékelődés adódhat a növekedésből. Az értéknövekedés másik forrása a lakásárak normalizálódása, mivel nagyon nagy az alulértékeltség. Ebből szintén könnyedén adódik minimum 20-30% emelkedési potenciál. E kettőt összekombinálva elég könnyű elképzelni, hogy a 2018-19-re a jelenlegit 50-80%-kal meghaladó lakásárakat fogunk látni. A lakásbefektetés néhány éves távon sokkal jobb üzletnek tűnik, mint a bankbetét vagy az állampapír. A nettó kiadási hozammal számolva éves 10-15%-os teljes (nominális) hozama lehet a lakásbefektetésnek, és valószínűleg más ingatlanok is hasonló felfelé potenciált rejtenek. Jól mutatja az alulértékeltséget az az ábra, amit egyébként szerintem Magyarországon én készítettem el és publikáltam több helyen (már jópár éve), de örömmel látom, hogy az FHB is elkészítette sajátját (a fenti link 10. oldalán). A "hány havi kereset egy négyzetméter lakás ára Budapesten?" kérdésre jól mutatja a választ az ábra: míg 2000-2004 között ez az érték némiképp 2 felett volt, mára 1,3-ra esett, azaz a lakások a keresetekhez képest sokkal olcsóbbakká váltak. Nincs az ábrán, de saját számításaimból kiderül, hogy a legutóbbi lakásmélypontban, 1998-ban ez az érték kb. 1,5 volt, azaz ma még az akkori mélypontnál is nagyobb az olcsóság. Nem is ragozom tovább: az ingatlan az egyik legolcsóbb eszköz, ami valószínűleg komolyabb felértékelődés előtt áll, ha Magyarországon a fentieknek megfelelően beindul a növekedés.
Egyébként a kereskedelmi ingatlanok piacán is vannak lehetőségek, egyrészt a minden összevetésben alacsony bérleti díjak emelkedése, másrészt a még mindig igen magas, 7,5-8%-os kiadási hozamok csökkenése révén. Itt sem nehéz elképzelni éves 10%-os értéknövekedést a következő öt év átlagában..."
http://www.zsiday.hu/blog/búcsú-megszorítástól
Hát igen igen.. valami ilyesmire gondolok én is.. a fórumosok gondolatával nem tudok mit kezdeni..
miért hitelesebb? Ma inkább az a ritkaság, ha vki nem presztízs autót és telefont tart, tehát valszeg az megjátssza magát, aki ennek ellenkezőjét állítja ;) :)))
"biztos sokaknak ad örömet a fórumon, ha látják, milyen gáz autóra futja csak nekünk "
Számomra inkább hitelesebbé teszi a fórumot, a fórumlakókat.
helyes, ennyi örömük legyen legalább. Többre is futná, de pont amiatt, hogy ez ekkora presztízs itthon, így inkább ezzel járok...biztonságosabb :-)
Ok Auto-motorba. Benzines? Mekkora motor?
nézd meg az előzményt.
Tényleg biztos sokaknak ad örömet a fórumon, ha látják, milyen gáz autóra futja csak nekünk :)
akkor ezt már nem írom privibe, mint ricsinek, segíts kérlek annyival, hogy írd meg privátban, mik a főbb tapasztalataid, hibái stb, mert épp egy 97 v. 98-asat láttam eladóban és olyan csili vili volt, hogy nagyon megtetszett, és fontolóra venném a megvételét. Állítólag csak 120e km van benne, és mivel osztrák, ezért elvileg hiteles is a 120.
Örömet? Micsoda?
erre írtam neked privit.
És hogy én is okozzak másoknak örömet: nekem is eszembe jutott egy hete, hogy vegyek egy ilyen autót :)
Ha beleszékelnek a lakásba, nem tudják eladni utána.
Kinek kellene egy villa, egy kulával a nappali közepén?