Hozzászólásomat épp az ihlette, hogy írtad, hogy nem biztos, hogy megéri az otthoni kertezés, mert megvenni olcsóbb (nem szó szerint "idéztem, de ez volt a lényege).
Erre írtam, hogy a drágábban kaphatókkal megéri otthon foglalkozni, ha van kert.
A zöldbabom folytontermő fajta. Sőt, mikor visszacsoffadt a szára, levágtam és újrakezdte a termést. Tavaly nyáron már a fülünkön jött ki, annyi termett. Főzelék, párolt bab, töltött bab, palócleves, leves, meg még ki tudja milyen recepteket böngészve és elkészítve próbáltam a változatosságot elérni. Amit még sohasem csináltam el is tettem télire "befőttként":)
Mi hárman vagyunk, de egy hattagu családot is ellátott volna és nemcsak kétszer az a 20-25 növény, amit vetettem, 3-4 négyzetméterre.
Igaz, hogy néhánynaponta szedtem és a hűtőben tartva bevártam, hogy megfelelő mennyiség jöjjön össze. Általában kétszeri-háromszori leszedéssel összejött annyi.
Fűszernövények: ha cserépben veszel frisset többszáz Ft, ami pár hónap alatt kipusztul. A kertben évtizedekig elvan. Leszüreteled, megszárítod.
Ugyanígy a csili. 20g 320 Ft. 16ezer Ft 1 kiló. OK, annyit nem használunk el:) De a többivel is ezres nagyságrendű árakkal találkozhatunk.
Jóllakni nem lehet velük valóban, de minden háztartásban szükségesek.
A megélhetési kert legalább 40 négyzetméteren való gazdálkodás, de annál nagyobbra is lenne lehetőségük falun illetve 2-3ezer négyzetméteres portákkal rendelkezőknek. Ahhoz az is szükséges, hogy legalább egy fő a háztartásban dolgozzon.
Sok-sok ilyen porta van az országban, sokan munkanélküliek, de nem látom, hogy azon kívül, aki ebbe nőtt bele, más is termelne. Különösen nem a kisebbség akik inkább kuncsorognak a szorgalmasan dolgozóknál, vagy ellopják tőlük.