Köszönöm.
MINDENKINEK ezt kívánom:)
Köszönöm.
MINDENKINEK ezt kívánom:)
A csúcs az volt amikor kb. 10 éve kaptunk egy szépen kinyomtatott számlát, a munkahely által elszámolt szja-nkról, 1 azaz egy ft-t kellett befizetni, még jó hogy nem volt büntetőkamat vagy bírság :)
"216-218 sorokban nálunk 0 szerepel:)"
Ez a legfontosabb, soha ne is legyen ilyen gondod :)
Több ilyen félrevezető "megoldással" találkoztam már az adóbevallásokat illetően.
Tekintettel arra, hogy a NAV-nak sem ideje, sem "agykapacitása" nincs elég arra, hogy elkapják a nagyhal csalókat, kitalálták, hogy ha egy fikarcnyit tévedsz a bevallásban/befizetésben, mélyreszántás nélkül egyből a magánszemélyt 200ezer, céget 500ezer Ft-ra megbüntetik.
Könnyű munka, könnyű pénzbekaszírozás.
Terv teljesítve.
Ennyit a portfoliósokról... Én csak egy hülye bölcsész vagyok, de kb. 2 perc kellett egy egyszerű példával leellenőrizni a "zseniális" ötletüket :) Ma csupa rossz hírt hozunk :)
és akkor itt a végszó amit befizettek az erre megy: http://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/uj_autokkal_erositi_flottajat_a_nav.184184.html
:-D
semmi gond, szerintem mindenkit félrevezet ez a sor/tétel...
Így van.
Még jó hogy szóltál.
Ne haragudj, hogy tévesen és balga módon jártam el ezügyben.
ha adóalapot változtat/érint akkor önellenörzés... ha csak technikai ami nem érinti ezeket akkor javítás
Bocs, utánnanéztem.
Tényleg az adója írható be.
Úgy emlékszem, 2009 körül még úgy volt, ahogy írtam. (Sokat buktak az elvtársak, valahogy vigasztalódniuk kellett.)
Mentségemre legyen mondva, hogy a mi beküldött bevallásainkból "puskáztam" és a 216-218 sorokban nálunk 0 szerepel:) A 172. sor "a" oszlopába (ahogy a 216-218 sorok szövege félreérthetően kéri) a veszteséget kell beírni.
tehát akkor 2010-ben 20%
2011-ben 16%
2012-ben 16%
nyereség/veszteség adója
király csinálhatok önellenőrzést...
•Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem után az adó mértéke 20%. 2011.01.01-től az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből származó adó mértéke 16%-ra változott!
igaz!
akkor ezt speciel elb...tam én is.
AT azt írta, hogy inkább üresen, vagy fals adatokkal küldje be ma.
Ezt önellenőrizni kell.
De ez csak jövőre fog működni, idén még bezavar a 2010-es 20%-os adó.
na Scipio jól megkevertük itt a dolgokat :-), de a lényeg, hogy sajnos csak a veszteség 16%-a írható le.
a portfóliónál azt mondták: ne is keverd ide minek mennyi az adója hanem fogd a 3 évet add össze a 3 számot a tényleges számokat mondjuk (-50e, -250e, 1millió)és ami kijön annak az adóját becsengeted.
na most a példa szerint kell fizetned 700e FT plusznak a 16%-át ami igaz.
Ha a komplett veszteséget beírnád akkor az 1 millára van 160.000 Ft adótartozásod amit szembeállítanád a -300e Ft-al?? tehát még adjanak vissza 140.000-et?
sajnos nem itt Neked kell fizetned még 700.000-nek a 16%-át.
:))
Még egy hivatkozás a biztonság kedvéért:
http://www.adooldal.hu/hirlevel/A-tozsdei-ugyleteken-elert-nyereseg-adozasa/
"c.) ha az első év nyereséges volt, de a második év veszteséges, akkor a második évben a veszteség 16 százalékának megfelelő adó visszaigényelhető az első év nyeresége után befizetett adóból (legfeljebb azonban az első év befizetett adója igényelhető vissza),"
Legalábbis a kitöltési útmutatójuk ezt mondja, először én is bőszen beírogattam mindenhova a teljes veszteséget, aztán felvágódott egy ablak a figyelmeztetéssel, ekkor olvastam el a szabályzatot, majd néhány adóoldalt is megnéztem, ahol ugyanezt írták, így hát elhittem :)
De ahogy balázs is írta, a logika is ebben van, hiszen fordított esetben 1 millás adót fizetve a köv. évben kockázat nélkül felrakhatnál bármire 1 misit, ha teljesen elbuknád év végén az egészet visszaadná az állam, azért ennyire nem jó fejek :)