Akkor ne vegyél fel hitelt.
Ezt mindenki maga dönti el.. senki nem erőlteti.. ,-)
Akkor ne vegyél fel hitelt.
Ezt mindenki maga dönti el.. senki nem erőlteti.. ,-)
Sokallom a kamatot. 5%-nál többért nem merném vállalni.
Semmi nem lesz az ingatlanokra nézve választások után
Marad a fidesz, megy minden tovább, ahogy most is.
Talán a kötél a legolcsóbb, de szerintem a pisztoly fájdalommentesebb.
Erősen gondolkodom a lakásvásárlásban. Mennyi önerő kell általában?
Lakásra forinthitelt már 6-7 százalékos kamattal lehet kapni
MTI, Gazdasági Rádió, 2013. április 23. 07:12
Az állampapírhozamok csökkenése miatt a bankoknak a következő hónaptól ismét mérsékelniük kell az államilag támogatott lakáshitelek kamatát - írja a Világgazdaság.
A lap írása szerint a használt lakásra egyéves kamatperiódus mellett már alig 7 százalékos maximális kamattal vehető majd fel kölcsön. Az új lakásoknál még kedvezőbb a helyzet, hiszen ott a támogatás mértéke még nagyobb. Azoknak pedig, akiknek legalább három gyerekük van, és új lakás szeretnének, lassan már a jogszabályban megszabott minimális 6 százalékos ügyleti kamattal kínálhatják a kölcsönt a bankok - olvasható a Világgazdaságban.
Visszatérnek a külföldi lakásvásárlók? - Oroszok és kínaiak az élen
2013. április 19. | 09:55
Tavaly 1186 külföldi állampolgár kapott engedélyt összesen 1110 ingatlan tulajdonjogának megszerzésére Magyarországon - derül ki a külföldiek ingatlanszerzését engedélyező hatóságok adatszolgáltatásából. A kormányzati holnapon közzétett összesítés szerint a legtöbb vásárló orosz állampolgár volt, a legnépszerűbbek pedig a budapesti ingatlanok.
Négyéves rekord a régiós ingatlanpiacokon
2013. április 19. | 10:50
2013 első negyedévében az ingatlanbefektetések volumene a kelet-közép-európai régióban elérte a 2,6 milliárd eurót. A régiós piacokra érkező tőke az idei év első három hónapjában a tavalyi első negyedév volumeneinek mintegy háromszorosára rúg. A számok arról tanúskodnak, hogy befektetők favoritja továbbra is Oroszország és Lengyelország - derül ki a CBRE legfrissebb elemzéséből.
http://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/negyeves_rekord_a_regios_ingatlanpiacokon.182891.html
a budai ingatlanok, amennyire tudom, tartják árukat (nominálisan). Szóval Budán eladni, agglomerációban venni nem rossz taktika.
De előbb még menjen el a bnőm bdai lakása méregdrágán, utána mehetnek lejjebb az árak. :-)
Én is! :-) ami most 35M.
Helyes, essenek csak az árak, 20-on belül szeretnék vásárolni. :-)
"már 2 éve ezt mondják tovább nem csökkennek árak és növexik az eladás."
Én már 4 éve ezt hallgatom....:-) Az agglomerációban meg a korábban 35-45 milliós újszerű/felújított/jó állapotú 250 nm+-os házak 25 M ért se nagyon mennek el....
Én is. Nekem a tökéletes ház közvetlen Pest mellet van, ahol még könnyű a bejárás, de jó levegőn, szép környezetben vagyok.
Hasonlóan látom a helyzetet, a szocpol és az alibi kedvezményes hiteltől még nem fog fellendülni a lakáskereslet. Lesznek persze lokális keresletnövekmények, de ez nem lesz általános semmiképp. Borsodba egy sokgyermekes család 3-5 milláért már takaros házat vehet akár nagyrészt szocpolból is, illetve Budapesten a jól kvalifikált multis stb. dolgozók továbbra is gyarapodnak és veszik az új autókat ,lecserélik a lakásukat stb. Reménykedek benne, hogy még néhány évig eldagonyázunk a mocsárba, és pont nem érdekel, hogy sokan menekülnek az agglomerációból, mert pont ott szeretnék vásárolni.
Szóval, egyszer leírod, hogy valójában sokkal több lakás van, mint amennyire szükség lenne (egy körüli átlagos gyerekszámnál a 3fő/lakás lenne a 100%), majd utána nem érted, hogy miért nem épül több. Minek, kinek, miért épülne?
Ha valaki visszanézi az egész lakásépítési hisztériát, akkor az nagyjából úgy foglalható össze, hogy 300 nm alatt nem ház a ház, és hogy aki a városban marad, az a suttyó, mert az agglomerációban kell élni, ahogy Ámerikában.
Most meg kiderül az, hogy nem ott vagyunk és egyáltalán nincs igény arra, hogy olyan helyen éljenek az emberek, ahol fenntarthatatlan az ingatlan az energiaárak miatt (ami már akkoriban is igaz volt, csak akkor még nem volt európai az energiaárszínvonal), a bejárás költségei miatt (ugyanaz, mint az előző eset), viszont mostanra egyrészről eladhatatlanokká is váltak amiatt, hogy fenntarthatatlanok és megváltozott a gondolkodásmód is, hogy ezt a kis országot nem Ámerikának hívják és nem feltételenül szükséges két emberre 100 nm/fős ingatlan.
Innentől pontosan tudható, hogy mely ingatlanok ára fog stagnálni és emelkedni, melyeket lehet jól kiadni, és melyek a szó szerint ártól függetlenül értékesíthetetlenek.
SZVSZ egyszerűen rá kell nézni a hitelezési hisztéria előtti értékesítési adatokra, és 90%-ban fedni fogja az árszint és a kiadhatósági lehetőség egymást.
Mindig tetszik amikor egy ingatlanforgalmazásban érintett cég jelzi az ingatlanforgalom növekedését..TV-ben szoktam őket látni.. már 2 éve ezt mondják tovább nem csökkennek árak és növexik az eladás.
Én nem mondtam hogy te írtad, és nem is neked szólt, csak megint egy olyan cikk, ami teljesen semmibe veszi a magyar realitásokat. Itt alig valakinek van pénze 10-20 évre törlesztőt bevállalni, tetszik, nem tetszik.
Pont most találtam:
A másik pozitív tendencia az, hogy Magyarországon - a válság ellenére is - több a lakás és ennek megfelelően a fogyó népesség kényelmesebb viszonyok között él. Az adatok szerint a 2001-es 4 065 000-ról 4 390 000-re nőtt a lakásállomány, és a száz lakásra jutó lakók száma 269-ről 248-ra csökkent.
Magyarán szólva, egy lakásban átlag 2,48 ember él. Ez hihetetlenül kevés, hiszen vannak gyerekek, 1 gyerekkel már 3 lenne az átlag. Lassan eljutunk majd a 2 átlagig, ami azt feltételezve, hogy mindenki él valakivel, senkinek nem kell új lakás. Persze ez statisztika, vannak ilyen-olyan eloszlások, de átlagosan igaz.