hhrt
Ha a szép szó nem segít, akkor újra jön a flame. A többiektől előre is bocsi, nektek is javaslom a másik topikot, ott értelmes vitát lehet folytatni ugyanerről a témáról a főtroll nélkül, az én kommentjeim egy részét átmásoltam oda.
"30-as években is "MÉRNÖK ÚR" volt egy mérnök,"
Pont ez jutott eszembe: a Mérnők Úr! Sőt a társadalom szemében (nem a párt) még a 60-as, 70-es években is az volt. Manapság meg...:
"Amiről írsz, az pontosan az a marxista butaság, hogy az elit az értelmiség a diplomával jár, illetve, hogy ez ugyanaz. Pedig nagyon nem az."
néha én is fogom a fejemet. Sajna, amikor valami következetlenségen kapom a főnökömet, és szóvá teszem (négy szem közt), akkor ennyi a válasz: "én vagyok a főnök, és a főnöknek mindig igaza van" Ilyet hogy mondhat egy mérnök szerinted? Ja igen: ez a különbség a felettes és a vezető között. Egy felettesnek mindig igaza van (ill. ez az egyetlen jogara) valóban, egy vezető pedig nap mint nap megmutatja, hogy miért ő a VEZETŐ és miért van ő a hiearchiában feljebb. Na de akkor visszatérünk a biszkubéla korszakhoz, annyival kiegészítve, hogy "na itt a papírom vazze" tpusú "főnökök" lesznek, hogy ne érje szó a ház elejét.
Persze a kapitalizmus védelmébe rendezhetnénk sokak számára kellemetlen farokméregetést (nettó vagyon alapján ki a nagyobb), de az ezek szerint megbolygatná a hiearchiát, sokak számára kellemetlenül :-).
"Kívülálló nem igazán tud cégbe bevásárolni, csak gondolj arra, hogy a magyar tőzsde hogy lejáratta az egész cégbe befektetés ideológiát, holott a tőzsdének pont arról kellene szólnia, hogy bekerülnek a kis, feltörekvő cégek, amelyek forrásokat vonnak be és utána hasznot osztanak, illetve még a részvényeik ára is növekedhet."
Jajj de jó hogy ezt íly szépen megemlítetted, pont ezt szoktam magyarázni másnak, aki lenézi a tőzsdét. Hogy eredetileg ez lenne az értelme, csak mivé lett züllesztve. Ahelyett, hogy a munkás fennmaradó jövedelméből bunkofont, meg könnyűfém felnit vesz, miért ne vehetne részesedést egy zöldségfeldolgozóban, gyógyszeralapanyag szállító cégben vagy amiben akar, és ha szemétkedik vele a cég, akkor büszkén mondaná (kollektívan), hogy köszönöm szépen, ha "eldöntitek mit akartok, szóljatok", addig megyünk szétnézünk cégeinkben :-) Ez mekkora büszkeség lenne. A tőke a legjobb érdekképviselet, nem a szakszervezet. Ehelyett mi van? Farokbehúzás, tőketartozással.
De igen: a cég(rész)eladás a balekfogásról szól :-(
"Ezért csak zárt körben, zárt rendszerben lehet ilyenbe belépni és ha lehet is, az soha nem publikus."
Igen, jobb cégeket nem is szükséges publikussá tenni. De akkor egy alkalmazottnak a tőkejövedelmen kívül esélytelen hogy tőkés legyen (vállalkozás cégtulajdonban), valahol ez egy szerencsefaktor is, hogy jó helyen legyen jó időben.
"Csak gondolj arra, hogy amikor a kamionos cégről volt szó, akkor feldobtam errefelé, hogy ha többen beszállunk, akkor meg lehet játszani, mert akkora kockázat már nem lenne benne, de "hirtelen" elpárolgott minden lelkesedés, hiszen a valóság az, hogy az errefelé írógatóknak jellemzően nincs pénze, csak eljátsszák a műmájert, illetve ha van, akkor meg nem más által adott ötletbe teszik bele, hanem a sajátjukba."
Egy idegenben ne is várd :-) Ráadásul népszerűséged eléggé csökkenőben van (vagy csak a látszat :-))?
Nekem a kamionos céggel kapcsolatban azt mondtad, hogy nem is nagyon éri meg beszállni és téged sem érdekel, mert nagyon kicsi lenne (az is pengeélen tátszol) a haszon. Ráadásul a fuvarozás manapság....szinte költségáron végzik.
Most totál témába vágót írtam, és igyekeztem mellőzni bárminemű személyeskedést. Még egyszer, ezúttal szép szóval kérlek, hogy hagyd ezt abba, mert ez nem vezet semmire, nekem is van véleményem erről a témáról, neked is van, egyébként vannak dolgok, amiben egyet is értek veled, ez nem fair play, ha nem hogy ignorálod, de még automatikusan ki is moderálod a kommentjeimet (ami gyakorlatilag nem moderálás, mert moderálni nem megfelelő kommenteket szoktak, nem kommentelőt), még akkor is, ha a címzettje más.
Szóval légyszi, egy esélyt még adj nekem.
Szolgálati közlemény (úgy tűnik, nem volt eléggé kihangsúlyozva, vagy nem volt elég érthető):
[__AT__] (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Ibiza
http://www.stocklandyard.hu/forum/topic/3141/Penzrol-vagyonrol-ertelmesen
"Mit jelent az, hogy úgy él mint egy sikeres ügyvezető. Mi az hogy ÚGY ÉL?"
Úgy, hogy élvezi azt, amennyi pénzt keres. Tegyük fel, nem dolgozik a feleség (minek - a szó minek értelmében), van egy-két gyerek, és keres 1 milliót. Ebből kényelmesen megélnek, sőt, marad még 3-400 eHUF is különösebb megerőltetés nélkül, HA NEM VESZNEK PALOTÁT maguknak. Ha igen, akkor baj van, de ezt most ne nézzük tovább. Maradjunk abban, hogy adott az egzisztencia, már csak fenn kell tartani, de tőke még nincs. Ez is ritkaság, de nézzük ezt az esetet. Ebben az esetben ha havi 400eFt-ot félretesznek, az is "csak" öt millió egy évre, és körülbelül 12 év alatt lesz belőle 100 millió forint. Node a 100 millió 5%-os része a 400eFt, vagyis még mindig csak 40% a tőkejövedelem a fizetéshez képest! Vagyis ~20-25 év kell alsó hangon ahhoz, hogy akkora tőkejövedelmet tegyen félre, ami a fizetését teljességgel kiválthatja, és most arról beszéltünk, hogy ADOTT az egzisztencia, sőt mi több, nem számoltunk azzal, hogy azt fenn is kell tartani.
EZÉRT jelenthető ki nyugodtan az, hogy nagyon kevés ügyvezető, vezető, felsővezető van, akinek akkora tőkejövedelme lenne, hogy ne kelljen már mellette dolgoznia. Ugyanakkor pont ebből látható az, hogy SZERINTEM miért nem szabad ebben egy alkalmazottnak gondolkodnia. Neki másra van szüksége.
"Ez a bölcs, előrelátó ügyvezetői életvitel."
Nem, sajnos ennek semmi köze a valósághoz, legalábbis tapasztalataim alapján eddig nem volt. Most más világ lesz, most már gondolni fognak erre is, de ugye az csak előre hat, visszafelé nem.
"Hisz ettől kimagasló vezető, emiatt került kiválasztásra, hogy ortodox módon gondolkodik a pénzről vagyonról."
Szvsz te még nem találkoztál ügyvezetőkkel :) Én általában sírni szoktam, és nagyon kevés kivételt tudok az alól, hogy nem azért kerültek oda, mert ők adták a legjobb árajánlatot a poszt betöltésére.
"Ha saját maga életében nem tud vagyonnal bánni (mert képtelen volt létrehozni), hogy gazdálkodhat más pénzével? Hogy lehet prúdens és hiteles?"
Sehogy. Az ügyvezetés egyáltalán nem arról szól, amit hiszel, az ügyvezetés valójában Magyarország esetében irodavezetést jelent, ami a legkevésbé sem az, aminek gondolod. A legtöbb esetben valódi döntési jogosultság nincs, önálló cégvezetés meg főleg nem. Egy irodai adminisztrátorrá változott az ügyvezetőség, különösen a multik esetében.
"TBSZ-en már nettó."
Az igaz.
"Őőőő... ha a vakmajom alap nyereséges, akkor az egy jegyre jutó nettó eszközértéke hogyne nőne :-)"
Ha kiveszed a tőkéd hozamát, akkor nem nő az eszközérték.
Igazából az, hogy egy ügyvezető, vagy egy akárki (gyári munkás, tanár, orvos, stb.) hogyan él, egy tradicionális felfogás, ahol adott társadalmi csoportnak megvoltak a jellemző életviteli szokásaik, és ennek megfelelően különcnek tekintették, aki mégis kilógott a sorból.
Ez a rend régen felborult, két ügyvezetőnek egészen eltérő hobbijai lehetnek, akár ráfordítási igény szempontjából is. A lakhelyük is igencsak eltérő lehet. Én láttam már olyan vállalkozót, aki egy 100 fő fölötti alkalmazottal rendelkező üzem tulajdonosa volt, aztán panellakásban lakott az év felében, nyáron házban persze lakott, de az sem értékesebb 15 milliónál, míg nála sokkal csóróbb vállalkozót is 100 milliós házzal és 30 milliós terepjáróval. Meg attól, hogy mondjuk hazai banki közép felső vezetőknél divat Thaiföldön nyaralni, még lehet köztük olyan, aki inkább Nepálba megy, vagy egyszerűen nem megy, mert nem ér rá.
rólad nem tételezem fel, hogy lenne pofád bejelentkezni segélyre, ha tőkés vagy :o)
"Szóval a maradék időben vagy pihen (kiadásnövelés) vagy alkalmazottként dolgozik/vállalkozik (bevételnövelés + friss tőketeremtés)."
Node 300 tőkejövedelem mellett mennyire tartod reálisnak a 200-ért 3 műszakot?
"Nos: 72 M-ból (tőkepiac esetén) hosszú távon havi szinten 600e-1500e HUF-ot ki lehet (tudok) hozni. A 2-300e munkajövedelem még mindig kb. 30%-a az összbevételnek, ráadásul nagyon szépen kisimítja a "havi fix" a hullámzó összbevételt. Tehát nagyon szép korrekciós szerepe van a munkajövedelemnek. Ráadásul havi 150e-es "rezsi" esetén, még mindig tudja etetni tőkéjét 50-150e forinttal havonta, ami éves szinten plusz pár százalékos vagyonnövekményt jelent a hozamon felül."
Látod, hogy magad is leírod a lényeget: SIMÁN többet kihozhat ha a tőkéjét ápolja és nevelgeti, mintha dolgozik. Nincs értelme.
"Most hasra ütésszerűen mondom amit mondok: 90%-uk befürdik vele."
Azért, mert nem vállalkozónak való. Az a probléma Lagwagoner, hogy ma Magyarországon azt hiszik, hogy az is vállalkozó, aki a munkabérét leszámlázza, vagy ha egyáltalán van egy számlatömbje. Ennek semmi köze a vállalkozáshoz. Most hogy mást ne mondjak, az egyszerűség kedvéért vegyük azt, hogy legyen az vállalkozó, aki az európai átlagbért meg tudja keresni.
Szerinted mennyien lennének? Akkor meg...
Az a baj, nem veszed észre, hogy egyrészt senki sem mondta, hogy jó az, ha valaki tőkeáttétes kereskedéssel foglalkozik, másrészt meg ettől a világtól senki sem tudja mégsem függetleníteni magát. Lásd pl. Ciprus és a nagybetétesek pénze.
Másrészt nem csak a devizakereskedés ilyen kockázatos, hanem nagyon sok olyan befektetés is, ami mögött valós beruházás áll, valós gazdasági tevékenység áll. Márpedig nagyon sok ilyenre van szükség, mivel a kapitalizmus pont attól hatékonyabb a szocializmusnál, mert a puding próbája az evés, a valóságban nem lehet mindent megtervezni és végrehajtani, viszont amit meg lehet valósítani, azt előbb-utóbb megvalósítja valaki, mivel mindent meg próbálnak valósítani. Így természetszerű a bukás. Amiről te beszélsz, ahol a tőkés olyan, hogy igazából nem tudja bukni a vagyonát, mert mindig ésszel fekteti be, jól diverzifikálja, és ritka a bukás, a kivételek meg a seftesek, az a feudális és a marxista rend egy fajta hibridje, és nem a kapitalizmus.
Sok sikert a topicodhoz, kívánom, hogy az első időszak "hurrá nincs itt AT" után is legyen miről beszélgetnetek.
És köszönöm, hogy ennek okán oda fogtok írni, és nem ide jöttök azzal, ami nekem nem tetszik, a fair play értelmében én viszont oda nem fogok sem benézni, sem oda írni.
Remélem, ez így kellően értelmes mindenki számára, és mindenki eldöntheti, hogy számára mi értelmes és mi nem és nem írdogál azon topicba, ami szerinte, avagy számára nem értelmes.
Link Ibiza topicához:
http://www.stocklandyard.hu/forum/topic/3141/Penzrol-vagyonrol-ertelmesen
Nagyon szép és találó hasonlat.
Ugye milyen egyszerű is valójában!
És akkor most gondolj arra, hogy a részeges ügyeskedők, a lőrét gyártók értekeznek a TŐKÉRŐL. És gondolj arra, hogy TŐKÉ(S)nek lenni születni kell, ez nem olyan dolog, ami tanulható. Vagy az valaki mentalitásilag, vagy sem. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy a szőlészetet is lehet tanulni, de azért akinek több száz év van a tarsolyában, az csak könnyebben megy előre, mert igazán tanulni ott lehet a dolgokat. Sőt mi több, élből előnyben vannak a több száz éve már borászkodók.
LEHET bárkiből borász, de NEM LEHET BÁRKIBŐL TŐKÉS.
És amikor a borász azt hiszi, hogy tőkés, akkor már nagy baj van. És egyebekben abból, hogy valaki jó borász, még egyáltalán nem biztos az, hogy jó gazdálkodó lesz, és jó tőkés. Ez ügyben elég csak arra gondolni, hogy mennyire nem tudják sokan a határokat, hiszen ott volt az egyik évben díjazott borász, az év borásza, akinél a másik évben pancsolt hányinger hegyeket találtak. E-star reloaded.
Pontosan ez a különbség a látszat és a valóság között. Csak éppen az emberek többnyire csak a látszatot látják és arra figyelnek, ha pedig a kedvenc megbukott, akkor másikat keresnek, "attól akarják tanulni a hogyan kell gyorsan felkerülni-t", oszt csodálkoznak, hogy nem sikerül nekik.
És ennál már csak akkor nagyobb a csodálkozásuk, amikor sikerül és utána zuhanópályára kerülnek...
"Pedig nincs, hiszen miből lenne? Ha úgy él, mint egy sikeres ügyvezető, akkor nem lesz akkora felhalmozása, amiből ekkora tőkejövedelme lehetne."
Mit jelent az, hogy úgy él mint egy sikeres ügyvezető. Mi az hogy ÚGY ÉL?
Igen, úgy él, hogy előre látó, nem hiszi magát pótolhatatlannak, és nem hogy ügyvezetői, de középvezetői, de talán még gyakornokként is rakja félre azt az összeget, ami élete derekán már termel (tőkejövedelem/cégtulajdonlás). Ez a bölcs, előrelátó ügyvezetői életvitel. Hisz ettől kimagasló vezető, emiatt került kiválasztásra, hogy ortodox módon gondolkodik a pénzről vagyonról. Ha saját maga életében nem tud vagyonnal bánni (mert képtelen volt létrehozni), hogy gazdálkodhat más pénzével? Hogy lehet prúdens és hiteles?
"a VM (ha arra gondolsz) bruttó hozamot ad én nettóról értekeztem, "
TBSZ-en már nettó.
"és ugye egy vállalkozás értéke növekszik ha nyereséges, a VM alapja viszont nem. "
Őőőő... ha a vakmajom alap nyereséges, akkor az egy jegyre jutó nettó eszközértéke hogyne nőne :-)
Annál sokkal heterogénebb a társadalom más síkokon, hogy csak úgy szimplán kijelenthessük, hogy egy ügyvezető el is költi a jövedelme közel egészét, van amelyik igen, sőt hitelt vesz fel, van amelyik meg nem. Az én családom tipikus példa előbbire, mert szinte mindenki elsősorban alkalmazott, mégis elég intenzív a vagyon felhalmozás.
Szóval nincsen ma már olyan, hogy az ügyvezetői életforma, mert a kiadásoknak csupán egy része presztízskiadás. De más melóknál is, pl. egy távmunkában dolgozó informatikusnál mi lenne a presztízskiadás?