Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: nincs cím

#618391 tozsdenyul Előzmény: #618284

Mondott sok mindent, csak az nem fért bele az AT hírekbe :)

Pl.: manyup

"Ami tény: mai tudásommal nem támogatnám sem a kötelezo második pillér bevezetését,

sem az abból való nem önkéntes kilépést.

De azt akkor sem tudtam elfogadni, hogy a felhalmozott megtakarítást ott is folyó költségvetési célokra fordították,

mint most.

A baj az, hogy 2010-2013 között a közvetlenül mért államadósság összesen csupán két százalékkal csökkent

a kasszák államosítása miatt, miközben az államnak ezzel a lépéssel a nyugdíjra vonatkozó

jövobeli tartozása a GDP 13-15 százalékával emelkedett. Tehát az államadósság most alig csökkent,

miközben hosszabb távon jelentosen megugrott az állam tényleges, összes tartozása.

"

Meg ilesmiket is mondogatott:

"Ma már egyértelmu: a szektoradók, kiemelten a bankadó, ahogy az idoben elorehaladunk,

szaldójában inkább már rontja a költségvetés egyensúlyát. A szektoradókat, a tranzakciós adót,

és a többi új adót alapvetoen az egykulcsos jövedelemadó,

a családi adókedvezmény és a társasági adó együttesen körülbelül 900 milliárd forintos kiesése hívta életre.

Azzal a téves felvetéssel éltek a döntéshozók hogy egy-két éves csúszással ezek az adókedvezmények élénkítik a

keresletet, kifehéredést és versenyképesség javulást hoznak. Ezzel megteremtik az új adók mérséklésének,

esetleg kivezetésének feltételeit.

Ez eleve illúzió volt, de a kedvezotlen külso környezet még jobban rávilágít a kudarcra."

Ami viszont érdekes, de sajnos nem mélyedt bele:

"egyáltalán nincs szükség ilyen gyenge árfolyamra"

Pedig hol vagyunk még a 350 Ft-os "egyensúlytól"...

#618330 Előzmény: #618284

Politikusnak kellene menned... ezzel a hozzászólással még választást is nyerhetnél! :)

#618327 prospero Előzmény: #618314

Mivel részvényt is vettek többségében, ezért nem... Érted: az egész rendszer fából vaskarika volt:

1. ha állampapírt veszel, akkor a nyugdíjat, mint hitelezőnek, azaz állampapír vásárló mnyposnak fizeted ki adósságszolgálat címén,

2. ha a mnypos nem állampapírt vesz, hanem részvényt, akkor pedig a nem mnypos hitelezőnek fizeted ki adósságszolgálat címén...

3. Ezt sikerült eladni a jónépnek úgy, hogy x év múlva nem kell annyi nyugdíjat kifizetni... ja, mert adósságszolgálat címén lehetett volna nyögni "a nem nyugdíjkifizetést"...

Na mindegy. Újat nem tudok mondani a témában úgysem...

#618314 banyaiz Előzmény: #618289

A hitelezők ebben az esetben a pénztártagok . Egyébként szerintem a legnagyobb baj a fiskális alkoholizmus. :) Amíg ez a fő probléma , addig úgy vagyok a kérdéssel, hogy minél kevesebb pénzhez férnek hozzá az alkoholisták annál jobb. Ezért pl az mnyp is kiváló. Persze amíg meg nem "védik".

Ahogy elnézem "vezetőink" dolgait nem mostanában kell ezt a véleményemet felülírnom.

#618289 prospero Előzmény: #618284

Az a baj, hogy nem egyenlítődött volna ki a rendszer... 50 év múlva a hitelezőknek kellett volna fizetni a nyugdíjasok helyett... ez a probléma banyaiz...

#618284 banyaiz Előzmény: #618209

Csak annyit állapítottam meg, hogy nagy tehetsége van ahhoz észrevegye ami már a rendszer indításakor egyértelmű volt. Méghozzá azt, hogy amíg nem kezdenek az mnyp-s polgártársak nyugdíjba menni tömegesen addig ez terhet jelent a költségvetésnek.

Nagyon komoly felismerés, így 1x évvel a 2. pillér indítása után. :)

Azt mondta "nem volt óriási hiba" ez viszont korrekt megfogalmazás mivel bele lehet érteni azt is , hogy nem óriási de nagy hiba volt, azt is, hogy kis hiba volt, azt is nem is volt hiba , vagy jó volt stb.

Majd később a fejlemények alapján leírja elmondja mire is gondolt. Ravasz. :)

#618209 Előzmény: #618074

Azért az már valami, hogy Surányit is lehülyézed :)

#618074 banyaiz Előzmény: #617949

Pfff.

"Elképesztő tehetséggel veszi észre a nyilvánvalót" :)

Nem volt szerintem sem óriási hiba, hanem megbocsáthatatlan baromság volt.

Többről szólt ez a történet, mint a rövid távú hatásai. No nem baj majd így más célokra lehet fordítani a rövid távon megmaradó lóvét pl egy 13. havi nyugdíj esetleg belefér a választások előtt (jobb esetben) rosszabb esetben néhány nagy állami beruházásnál lecsapódik extraprofitként a Közgépnél. :) Jó buli ez, csak úgy 15 -20 év múlva igencsak hiányozni fog ez a kis lóvé a nyugdíjrendszerből.

#618072 lagwagoner Előzmény: #617949

Hmmm, erről az jutott eszembe, hogy az állam, miért nem hoz/hozott létre egy olyan tőkefedezeti megoldást, melyben az (állami) magánpénztár csak és kizárólag MÁK-ot, DKJ-t vásárol? Szerintem még most sem lenne késő ilyet létrehozni.

Ahogy AT írta vala koráb…

Ahogy AT írta vala korábban azt most egy kellően nagy ember is leírja, hiszen eltakarítván utolsó csinovnyikot az hatalmábul, immár szabadon lehet beszélni az országunkban:

"Surányi György szerint a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása nem volt óriási hiba. A magánpénztári befizetések költségvetési egyenlegromlást keletkeztetnek nagyjából húsz éven keresztül, amit többlet állampapír-kibocsátással kell pótolni. Ha a pénztárak a tagdíjakból többnyire állampapírokat vennének, akkor ez nem jelentene nagy gondot, azonban így értelmét veszítené a rendszer. A valóságban a pénztárak számos pénzügyi eszközt vásárolnak, emiatt a kezdeti időszakban jelentősen nő az adófizetők terhe. A jelenlegi helyzet nem a legszerencsésebb egy ilyen reform levezényléséhez."

Sakk-matt manyup pártiak.

"És az igazság szabaddá tesz!" - Ace Ventura.

#613236 tozsdenyul Előzmény: #613200

Félreértéshez kis segítség :)

A 151.400 Ft átlagkereset ágazati szinten értendő, a 180 ezer feletti kórház/rendelőintézetben (MÁK számfejtésű) foglalkoztatottak köre.

#613200 tozsdenyul Előzmény: #613023

Amennyiben beleolvastál volna a linkelt ábrákba, kiderülhetett volna számodra, hogy a minimálbér emelkedését leszámítva, semmilyen változás nincs a bértáblában, semelyik sávban 2008 óta, azaz több, mint 4 éve. Sem a legfelsőben, sem az "átlagosban".

(Mindez ugye a pótlékok figyelembe vétele nélkül, melyről amúgy szintén tettem említést)

Humán-eü. dolgozók bruttó átlagkeresete egyébként 2012-ben 151.400 Ft.

"A közalkalmazottak 69 százaléka kapott bérkompenzációt

Az adó- és járulékváltozások ellentételezésére 2012. januártól a keresetbe nem tartozó kompenzáció kifizetésére kerül sor havonta az arra jogosultaknak a költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél. "

Én nem látok hatalmas béremelést, sem összességében oly előnyös adóváltozásokat - a többség számára.

Ugye 2008 óta nominálisan változatlan alapbérekről beszélünk, melyek több, mint 50%-ában kompenzálni kellett az adóváltozásokból eredő kieséseket.

Bruttó, állami eü, teljes munkaidőben foglalkoztatottak, átlagos havi kereset:

2008 - 181.214

2012, II. negyedév - 187.102

Nettó kereset

2008 - 118.482

2012 - 121.801

Kórházi és szakrendelőintézeti nettó keresetek összehasonlítása a nemzetgazdasági keresetekkel:

2003 - 105,5%

2008 - 97,1%

2012, II. negyedév - 84,8%

Bértömeg a kórházakban és járóbeteg intézményekben:

2003 - 18,584 millió Ft/hó

2008 - 20,814 millió Ft/hó

2012 - 19,773 millió Ft/hó

#613057 Előzmény: #613045

Mondjuk 2% infláció, 4% állampapírhozam esetén is hatalmas üzletről és megtakarításról értekezhetünk. Nem véletlenül mulattam az 5% átlagos hozamszinten.

#613037 Előzmény: #612950

Egyébként csak a vicc kedvéért jegyzem meg, hogy az előző időszak nem is egészen lehet releváns a rendkívül magas állampapír hozamszint miatt, ugyanakkor az előttünk álló időszak már éppen arról lesz megismerhető - ceteris paribus -, hogy nagyon alacsony lesz az állampapír hozam.

Ez pedig a közel azonos infláció mellett még az orthodox marxisták szerint is annyit jelent, hogy ha valaki biztonságos portfolióban tartja a pénzét, az legfeljebb annyit vehet ki nettóban, amennyit belerak.

Óriási üzlet több tíz éves távon...

#613032 Előzmény: #612873

EZT ÍRTAD:

"A kolontári adományokból milliárdos összegről nem tudtok elszámolni."

Tekintettel arra, hogy ez SZEMÉLYESEN nekem van címezve, így de facto és de jure azt írtad, hogy ÉN SZEMÉLYESEN részese vagyok az esetnek, mivel én is részese vagyok a "TI"-nek ebben a kontextusban. Ennek szántad, azért írtad így, nincs elírás.

Az tehát, hogy bűncselekménnyel vádolsz, az rágalmazás, az, hogy erre felhívom a figyelmed az pedig nem fenyegetés, hanem tájékoztatás.

#613023 prospero Előzmény: #612983

Miért is kéne a legmagasabb bérkategóriában lévőknek növelni a fizetését, miközben adóterhelésük sávosan 32%-ról 16%-ra csökkent??

Hogyan is hatott ez nettó jövedelmükre?

#612996 tozsdenyul Előzmény: #612983

Ennél persze bonyolultabb a helyzet, mert ez alapilletmény, amit kiegészít(het) sokféle pótlék, szorzó, stb...

Na, a pótlékok, szorzók folyamatosan tűnnek el, tehát a tényleges bruttó bér sokaknál (az alacsonyabb kategóriákba tartozóknál jellemzően) valóban nominálisan ténylegesen csökkent.

Pl. 2009 - 90.700 alap, plusz 22.500 pótlék

2012 - 108.000 alap, plusz 2.000 pótlék

Ott amire én személyesen rálátok, pedagóguséknál speciel nem tudom hogy van, feltételezem nem rózsás ott sem.

Kb. így néz ki a béremelés az egészségügyben.

Az ápolók többsége (20-30 év munkaviszony után), nettó 90 helyett nettó 80-ra emelkedtek, ha a pótlékokat is figyelembe vesszük. Ha nem, akkor durva béremelést kaptak.