az bennem is megvan, meséltem is talin, de ha vki beleszarik a pénztárgépükbe, az már imponáló....
az bennem is megvan, meséltem is talin, de ha vki beleszarik a pénztárgépükbe, az már imponáló....
Nem igazán jön át neked, hogy gyarmat vagyunk és nem lehet magas itt a fizetés, amíg a pénzt talicskázzák ki az országból.... Nem volt konzekvens gazd pol...
én mindig is ezt mondtam...görögo-tól cipruson át ausztriáig, németországig, aki ott dolgozik, legalább 1100-1300 eur-t kap havonta...talán már a szlovákoknál is...nálunk bőven sokan 200-400 eur-t....ugyanazokhoz vagy magasabb árakhoz! akkor miről is beszélünk?
Génjeinkben hordozzuk a hitetlenséget. Idővel fog csak elmúlni.
szembe mehet bárkivel, de ha közben hazánkfiai maguk alatt vágják a fát, nincs min csodálkozni...
és mennyi maradhatott felderítetlen?
komolyan nem értem, hogy Gyuri szembe megy az uzsorásokkal, ami itthon eddig példátlan és akkor a lé kiosztásán filóztok, mert úgyis rossz lesz... Ebből pedig fényesen következik, hogy aki nem kap majd azt mondja, mert ezt is haverok kapják stbstb...
Maga a folyamat több, mint jelzésértékű.
papíron minden működik, de ha kikerül a valóságba.....elsősorban pénzt kellene tömni az átlagember zsebébe......nincs kereslet, szinte semmire....
2002-ben 2003-ban mennyi is volt az áht, ebből következően mekkora volt az inflációs nyomás? Jegybanki kamatot akkor lehet csökkenteni, ha az államháztartás nagyjából rendben van és nincs inflációs nyomás... ez az első alap dolog, ami lehetővé teszi a kamatcsökkentést...mert tudod, kicsit nagyobb hozamot várnak el a befik 8-10%-os hiány mellett, mert látják, hogy rossz a pálya és nem finanszíroznak...Plusz ugye 2006-ban euro-t akartunk bevezetni, tehát volt árfolyamcél is...És érdekes, hogy Járai idején ennek ellenére nem szabadult el a lakossági devizahitelezés...az csak 2007-2008-ban futott fel nagyjából 1000-1500 milliárdról igen meredek pályán...
Járait nem kellene fikázni, mert a 8,5% és 12,5% között volt egy ugyanolyan bedöntési kísérlet, mint 2008-ban, csak akkor még az államadósság és a lakosság eladósodása kezelhető szinten állt -ugye 2004-ben értük el az államadósságban a 60%-ot - tehát a kamatemelés még elegendő volt a bedöntés megállítására, szemben azzal, ami 2008-ban történt...
A gazdaságban az, hogy egy ötlet milyen jó függ attól, hogy van-e recesszió.
Az ötletelés egy dolog, az hogy melyik projektnek van fizetőképes kereslete, egy másik.
Ebből a prg-ból 250 mrd elméletileg új kihelyezés lehet (mert 250 mrd az devizahitel kiváltásra van).
Viszont kérdés , hogy amit te is mondasz , hogy mennyi lesz ebből a 250-ből olyan amit egy már meglévő Ft pl forgóeszközhitel kiváltására használnak fel olyan cégek akik eddig is hitelhez jutottak. Mert ha a nagyrészét ilyen cégek veszik igénybe lecserélve a korábbi hitelüket, akkor az nem jelent pénzpumpát. Annyit jelent , hogy lecserélte egy kedvezőbb kamatozásúra a meglévő hitelét (persze a kamatkiadásai a jövőben csökkennek ez miatt ez is jelent vmit)
Az igazi az lenne ha ennek a 250 mrd-nak egy jó része új kihelyezés lenne olyan cégeknek akik forráshiányosak és nem nagyon vállalták fel eddig őket a bankok. Ehhez állami garancia kellene vsz, aminek viszont az a kockázata , hogy az állam bukhat rajta ha fejreállnak a hitelek.
Na mindegy vmilyen hozadéka azért kell legyen a sztorinak, de részletek nagyon lényegesek lesznek.
Forgóeszköz hitel olcsóbbra cserélése? ott nem nagyon kell bírálni semmit.
Ha Tolcsy vhogy megdumálja a bankokat , hogy tegyék alacsonyabbra a lécet bírálatnál akkor ötlettel vsz nem lesz gond. Csak hát ez nem realitás vsz.
Ha visszakerül a banki mérlegbe a hitel akkor óvatosak lesznek ez a 2% marzs nem egy akkora vonzerő nekik ha a végén futják ugyanúgy a kockázatot, mint egy normál hitelnél. Ha lenne mögötte pl még állami garanciavállalás más a leányzó fekvése.
Ötlet vsz rengeteg van, csak a legtöbb olyan, hogy a jelenlegi szituban 2 perc alatt elutasítják a bankban.
Igazán az a gond a KKV szektorban , hogy ez mindig is egy nehezen hitelezhető terület volt Mo-n mert a legtöbb esetben a papír és a valóság eléggé eltér eredményben egyebekben. Igazán olyan ez, hogy annak adna szívesen a bank akinek nem is kellene szinte mert annyira jól megy cég.
Nem csak az a kérdés, hogy lesz-e hitel, hanem az, hogy lesznek-e/vannak-e hitelezésre érdemes gondolatok/projektek?
Ha teljes koppintása a prg a brit verziónak akkor ez így nem igaz, mert akkor swap lesz az olcsó forrás mögött, aminek a lejáratakor a hitelt kihelyező bankhoz visszakerül a hitel mnb-től.
Várom a legapróbb részleteket is 2%-on Ft alapon érdekes lehet ez a hitelprg. Részletekben lesz a lényeg, egész futamidőre ennyi e, mennyi a max futamidő milyen cégek férnek be a hitelbírálaton stb.
Mennyi hsz, komoly érzelmeket váltott ki a téma úgy látom. :)
"
komolyan nem akartak hitelezni, még kétszeres fedezet mellett sem. Csokigyáros tudna neked mesélni, hogy nem adtak semmilyen projektre forrást a bankok."
Vmi kis rálátásom nekem is van erre a területre. Az nem igaz, hogy nem adnak/adtak hitelt cégeknek. Csak nehezebb hozzáférni, szigorítottak egyet a bírálaton. Annak adtak ahol nagy biztonságot láttak több éve működő cég jó számokkal, régi kapcsolat stb stb. Egy cég ami rögtön hitellel indította volna működési múlt nélkül egy beruházásra pl az régen se volt egy sima eset, hát még most a vérzivatarban. Mikor kiadott projekthitel hegyek dőltek be, sok egyéb nyalánkság mellett. :)
Ez végülis érthető folyamat, de nem akarom nagyon ragozni miért már írtam róla még de-t oti topikban. Talán még annyival egészíteném ki , hogy elég sok pénzt haza is talicskáztak anyabankokhoz elmúlt 2-3 évben, mellette pedig kényszerű feltőkésítések voltak nagy veszteségek miatt.
Érdekes időszak.
Vsz ez egy elég jó összefoglaló: http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/csodat_tesz-e_matolcsy_mai_bejelentese.182179.html
Amit nem igazán értek benne, hogy az mnb-s swap igénybevétele egy Otp mérlegfőösszegét miért csökkentené? Vsz csak akkor csökken ha a devizát kitalicskázza külföldre anyabankhoz , de hát Otp-nél ez a történet nem játszik. Szóval ezt igazán nem tudtam hová tenni, de a többivel egyetértek .
Ne beszüljünk már úgy a MNYP-i pénzekről, mint megtakarításról. Mindenféleképp levonták volna a fizuból azt a pénzt, csak így a pénztárak is tudtak belőlle profitálni.
Ez a bejelentés viszont jelzés értékű és Bajnai vitorlájából is kifogja majd a szelet.
Mi más történne? A kormány legnagyobb hibája pont ez, hogy mindent alá rendel a hitel törlesztésnek. MNYP pénzeket felelőtlenség volt államadósság csökkentésre felhasználni.
Ha nem a hitelezőket fizetnénk folyamatosan, akkor azt részleges államcsődnek hívnák.
ja az összevásárolt erdőségeket elveszik tőle mert szebszerződött ? vagy mi ? :o)
azt is értettem.
még azt is megértem hogy egy nép közösen lép fel.
de a célt, azt nem tudom elfogadni.
mert a cél minden más népek leigázása eccerű évezredes bosszúból kifolyólag és a cél önkényes semmi másra scak a föld összes erőforrásának megszerzésére irányul és nem egy népé hanem csak egyes emberek egy szűk elitcsoportjuk öncélú hataloméhségéből.
bár az ószöv szerint Isten ezt lehetővé teszi nekik, de meg is fogja őket büntetni, mert közben a cél nem az Ő dicsősége, hanem emberi kicsinyes öncél.
soha nem hallom azt amikor antiszemitáznak vagy bármit csinálnának h ezt ezért meg ezért de végső soron azért hogy Isten dicsőségére.
lásd Dávid.
szóval nagy bukta lesz.
amúgy kínaiak másolják a programot :o) jó szokásuk szerint.