Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Adózás jövedelem/veszteség bevallása

Sziasztok, 2010-ben vol…

#619697 balazss

Sziasztok,

2010-ben volt 250e veszteségem, 2011-be volt 52e veszteségem amit sikeresen nem tüntettem fel az adóbevallásomban. 2012-ben volt 1millió nyereségem amire kellene 165e adót fizetnem.

Az tiszta, hogy mit hova kell beírni de valaki már elkövetett ilyen hibát mint én?

Nyújtsak be javítást 2010,2011 évre? lesz ennek valami dorgálásos költsége? potlék valami?

köszönöm előre is a válaszokat.

Balázs

nyereség, veszteség, osztalék

#619666 Krumenaker

Érdekelne, hogy az osztalékot be lehet-e vonni a nyereség-veszteség számításába? Ha mondjuk van évi 100 k forint veszteségem, és 50k osztalékot felvettem (adóelőleg levonás utáni összeg), akkor csak 50 k veszteségem van?

Illetve külön kell-e egyáltalán az osztalékot bevallani, vagy mehet a tőzsdei rovatba?

Ha viszont kb. nullán volt az évem, nagyon kicsi veszteséggel, amivel nem akarok későbbi években esetleges nyereséget kompenzálni, akkor be kell-e vallani?

Légyszi, aki ért hozzá s…

#619658 Peta60

Légyszi, aki ért hozzá segítsen.

2011-ben volt szép nyereségem, ezt tavaly be is vallottam, adót is befizettem utánna.

2012-ben veszteségem volt, nem is kevés, kicsivel több,mint az előző évi nyereség.

Akkor ugye most visszaigényelhetem a tavaly befizetett teljes nyereségadómat.

Kérdésem, hogy melyik lapon, melyik sorban kell ezeket most feltüntetnem?

És a visszafizetés mikorra várható, és hogyan működik? Megadom a számlaszámom és ráutalják?

Köszönöm előre is, ha valaki válaszol!

Re: tőkeveszteség leírása

#607085 banyaiz Előzmény: #607081

2010, 11, 12-es eseményeket tudod most még öszevonni. De ezeket a tételeket korábbi bevallásokban mindig be kellett írnod. Van erre egy táblázat adókiegyenlítésre.

Szerintem visszaigényelheted ha korábban nem tetted és benne van a 3 évben, de számíts egy ellenőrzésre. :) Elvileg módosítanod kellene a korábbi bevallásaidat ha oda nem írtad be. De vsz ez miatt ne hagyd veszni ezt a pénzt.

#607081 Bendeguz Előzmény: #607075

Tegyük fel, utoljára három éve voltam pluszos, két éve kis veszteség volt ami után nem kértem visszatérítést. A mostani múlt évi nagy bukó (estar) mellé hozzáírhatom a két évvel ezelőtti kis veszteséget is és visszaigényelhetem az egész 16%-át? :) Többet nem kérdezek, szerintem értem.

#607075 banyaiz Előzmény: #607067

Brókerdíj az benne van a veszteség, vagy nyereség összegében, azzal korrigálva van legalábbis nekem úgy küldik igazolásban normális cégtől, van olyanom is ahol úgy kell összevadászni.

Kezdetek kezdetén én mindig belevontam a realtimeot is ha volt, és a számlavezetési díjat is ha volt. Aztán utána egy kicsit zavarossá vált ez, hogy mit lehet mit nem lehet (legalábbis nekem)

De folytattam a kezdeti gyakorlatot legyünk következetesek alapon. Viszont ellenőrzésen még nem estem át, szóval APEH által még nincs hitelesítve ez a gyakorlat. :)

Abból indultam ki minimális tétel szla vezetés is real time is és annak a 16% -a x év alatt is elenyésző csak nem fognak ezen szórakozni.

#607067 Bendeguz Előzmény: #607059

óóóóóó, ez csodás! :) köszönöm szépen! mi vonható még bele veszteségnek? havidíj, brokidíj, realtime előfizetés?

#607059 banyaiz Előzmény: #607056

Ha elmúlt három éved úgy néz ki 100 k , 100 k nyereségadó, és tavaly 1 milla bukta. Akkor az 1 milla 16%-át 160 k-t , vissza tudsz igényelni a korábban befizetett 200 k-ból a mostani bevallásban.

Illetve az adókiegyenlítési keretből marad még 40 k nyereségadód 2011-ről amit ha netán idén is buksz akkor 40 k erejéig még jövőre vissza tudod igényelni utána már kiesik a 3 évből.

#607057 Grizzly Géza Előzmény: #607047

Ahogy banyaiz mondja. Még a két évvel ezelőtti nyereséged után fizetett adót is vissza tudod igényelni a tavalyi bukta után. Csak lehet hogy behívnak egy ellenőrzésre. De nem vészes,normálisak. Azt hiszem a visszaigényelt összegtől függ,hogy mész-e. Engem 700k-ért berántottak.

#607056 Bendeguz Előzmény: #607052

Köszi! Hadd kérdezzek vissza egy példával. Ha mondjuk két és három éve is befizettem nyereségadónak 100-100 ezret, tavaly elvesztettem 1 milliót, akkor most a bevallásban beírom az 1 millió veszteséget, vagyis a jövő évi adózáskor 160 ezerrel kevesebb nyereségadót kell fizetnem?

#607052 banyaiz Előzmény: #607047

3 évre van adókiegyenlítés. Vezeted a fizetett adót, illetve ha veszteséges év akkor annak a 16%-át. Aztán ha korábban volt befizetésed akkor veszteség 16%-ig vissza tudsz igényelni. Ha nem volt akkor is célszerű vezetned mert pl ha tavaly veszteséged volt idén nyereséged lesz akkor csökkenteni tudod adót.

3 év után kiesik a tétel ha addig nem tudtad összevonni.

tőkeveszteség leírása

#607047 Bendeguz

Sziasztok!

Nekem egy idős könyvelő asszony fogja megcsinálni a bevallásomat, és lehet hülye a tőzsdés dolgokhoz. Hogy magyarázzam el neki jól, hogy be kéne írni a tavalyi tőzsdei bukást? És ha beírja, azzal mit érek el, adó visszatérítést? Bevallom, buta vagyok a témában. Köszi!

Re: értékpapír értékesítés

#595112 Margaretta Előzmény: #595104

Elnézést kell kérnem!

Nincs mentségem, hogy rosszul írtam.

Még jó, hogy résen vagytok:)

Az Erste is így adja, még a bevallás sorait is feltünteti, hogy mit hova kell írni.

Re: értékpapír értékesítés

#595104 Tapasz Előzmény: #595088

Szerintem 105 ft a vesztesége, azt kell beírni. Én így csinálom 20 éve, az Unicreditbank is így ad igazolást, hogy a veszteségbe beleszámítja a broki jutalékot is