Szombaton jó idő lesz, megkezdjük a szőlő metszését, már alíg várom. A szomszédok már mind kész vannak. Ők tudták csinálni hétköznap is. Nem baj, nem vagyunk lekésve semmiről:-)
Szombaton jó idő lesz, megkezdjük a szőlő metszését, már alíg várom. A szomszédok már mind kész vannak. Ők tudták csinálni hétköznap is. Nem baj, nem vagyunk lekésve semmiről:-)
tehát itt gombákhoz senki nem konyit:))
van vkinek tapasztalata ezzel a gombával????
ugy nézem,hogy ez terjeng nálam a kertben tavaly óta....
tavaly jelent meg ugyanigy ősszzel,előtte soha....szép fehér eleinte,később ilyen fekete trutyi lesz az egész...még egy fehér tornacipőm is elintézte,iszonyat fekete lé folyik belőle egy idő után...
ezért idén már a héten kinyilás előtt szedem és dobom a szemétbe.....
erre megnézem és ehető......gyapjas tintagomba..
vagy esetleg ismer vki mérges gombát mely erre hasonlit????
A gyapjas tintagomba tipikusan az a gomba, ami egészen elképzelhetetlen helyeken bújhat elő: parkokban, parkolókban, művelt területeken, focipályán. Megjelenésében emlékeztet az őzlábgombára, de nem téveszthető össze vele. Nagyon törékeny gomba és öregebb példányai megfeketednek, folyósodnak (persze, hogy ezt teszik, hiszen tintagombáról beszélünk).
Életemben biztosan számtalanszor hagytam a helyén ezt a gombát, mert a gyanús külső mögött nem sejtettem, hogy mi minden rejtőzik. Egy biztos, soha, de soha nem fog előfordulni. Több okom is van rá, például a mennyei íze és a gyógyító ereje. Most már tisztában vagyok vele, hogy az egyik legértékesebb étkezési gombánk. Megjelenése óta minden nap átfésülöm a terepet újabbak után kutatva!
Mospilan is jó, csak szvsz nem annyira hatékony, mint a pirimor, vagy az actara. Kicsit nagyob dózist rakjál bele, mint amit előírnak.
Ha csak egy két levél van fertőzött nyugodtan szedd le, de ha sok van akkor ne nyúlj hozzá szvsz
Tetűre vmi Mospilan nevű cuccot kaptam, még nem használtam, akkor majd holnap. A foltokra meg általános gombaírtónak Champion wg nevű szert, azzal permeteztem többször, de 21 nap a kivárási idő, most nem tudok.. s lehet h a fertőzött levél már nem jön helyre, s le kellene szedni.. nem tom.
Igen a tafrinára jó a score, de ilyenkor már nem jellemző a fodrosodás.....
Ja és a tafrina tömpörödik!!!Azé hasonló!
Sztigminás levéllyukacsosodás,régen levéllikasztónak hívták-jó ellene a Merpan,sokan összekeveri a tafrinával,de nem az-a levél alatt atka,tetű lehet-esetleg az ellen jó a Flumite is!
Tetüre pirimor vagy actara jó. Sürgősen permetezd meg, mert hamarosan pöndörödni fog. Amúgy barackfán elég ritkán látni tetüt, jellemzőbb az alma és a szilva fára.
A foltok nem tudom mitől lehetnek....
A barackfám levele egyszerre foltos (színe), meg bogaras (hátulja, tán tetü). Lehet köze a kettőnek egymáshoz?
http://kepfeltoltes.hu/130626/barackfa_004_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/130626/barackfa_010_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Van valami vegyszeres, de nem emlékszem a nevére. Az élővilágra ártalmatlan.
Vágd le a vízfelszín alatt és akkor elrohad, ha a nádszál belsejébe víz megy.
Hölgyek, Urak.
Van e valakinek tapasztalata nád irtásával kapcsolatban.
Glialka esetleg, vagy csak takarással?
Köszönöm.
Nekünk is volt egy régebben, azzal az volt a baj, hogy 3 törzs is jött felfele a tőről, de kisebb korában nem néztük, tényleg nagyom el is terebélyesedett. Most olyanok vannak, amiknek a képét vmikor linkeltem, ez volt az első telük.
Azt hittem kicsik, mintha tavaly v az előtt szerettél volna ültetni úgy emlékszem. 3-4m-est tényleg nehéz megkötni :)
köszi.
de ennyit összekötni..))
és 3-4 méter magasan?
így sem telsen rakéta, lehet, hogy korcs, nem fajtiszta..))
Sztem ne vágjál bele a fő törzsébe. Nem fog tovább fölfele menni, vagy elágazó hajtásokat hozhat, de vsz nem marad egyenes "rakéta".
Télre össze kell kötözni, úgy nem űl meg rajta a hó.
Itt a tavasz.
A kertben, vannak rakéta borókáim, magasak,kb 3 métereresek, gyorsan nőttek, a törzsűk szerintem nem elég erős,ezért télen a hó súlya alatt meghajlanak...
Arra gonsdoltam, hogy levágok a hosszukból, hogy erősödni tudjanak, és alul is sűrűsödjenek.
kb 1 métert vágnék vissza belőlük.
szerintetek ezzel tönkre tenném őket, vagy valóban megerősödnének?
Ha valaki csinált már ilyet, vagy tudja mi lesz velük, ha isszavágom őket, szívesen venném, ha megosztaná velem.
Köszönöm.
Ismeri valaki ezt a növényt?
Kékeszöld színű, örökzöld, levele erős, fűszeres illatú, földön elterülve terjed, most virágzik.
Én úgy csórtam kerítésen benyúlkálva :-) egy kis darabot pár éve, mostanra jól megnőtt. Szétültetném, máshová is telepíteném (mert igénytelen, bírja a szárazat is, nem eszi semmi, örökzöld, meg tetszik is), de nem tudom, hogyan kell szakszerűen.
Ő a kuncsaft:
http://s13.postimage.org/fmd0vaxat/DSCF3734_vagott_retus_kicsi.jpg