Regisztráció Elfelejtett jelszó

Még szokatlanabb válasz avagyonról, vagyonosodásról, tőzsdéről,

Re: lakossági pénzügyi vagyon

#600797 Előzmény: #600793

"Hát azért...Csaco kb. 5 000/hó, kötelező legyen 2-3000, szervízelés is legyen hónapra leosztva 4 000."

Az szerintem 11-12eFt/hónap, azaz "mindössze" 50%-al térünk el az eredeti 20eFt-os becslésedtől. Én csak erre hívtam fel a figyelmed. Nem elég a 20eFt-al számolni, így kell számolni. Ugyanakkor:

"A benzin, meg a lecserélt autónál is fennállt, tehát ebben nincs változás."

Eddig nem arról volt szó, hogy mit vegyél VALAMI HELYETT, hanem arról, hogy VESZEL VALAMIT, ami korábban nem volt. Nagy különbség!

"Ezt elmondtad párszor, és ez egyszerű matek hogy a ki nem költözés olcsóbb"

Csakhogy pont ott buknak el, aminél rámutattam a számításodra, egyszerűen csak a megszerzést hasonlítják össze és nem az életvitelszerű fenntartást. A kettőnek sokszor köze nincs egymáshoz, azaz az is előfordulhat, hogy a drágább vételárut egyébként fenn tudnád tartani a jövedelmedből, de az is, hogy az olcsóbbat nem. Tehát még az is előállhat, hogy azt tudnád fenntartani, amit nem tudsz megvenni, és ezért megveszel valamit, amit meg tudsz, mondván, hogy akkor azt is fenn tudod, aztán csodálkozol, hogy miért nem :)

"A példa arra vonatkozott, hogy ez a szerencsétlen család a Skoda 120 L-ét lecserélje-e Ignisre, és bevállalja-e 150 000 szabad eszközből a 20-at :-)"

Akkor én valamiről lemaradtam, én ezt a példát nem olvastam... én leragadtam ott, hogy mennyi vagyonhoz milyen auto dukál. Egyébként nem pontosan értem, hogy egy Skoda 120L-t miért akar valaki Ignisre cserélni, szvsz az a Skoda pont egy jókiállású auto és nem is szokott vele nagyobb baj lenni. Ahhoz képest pont az Ignis, az érdekes elképzelés a számomra.

#600796 rbbj11 Előzmény: #600760

2 M-s vagyon mellett óriási luxus. Persze a havi bevétel is számít, de nagyon magas havi bevétellel kell párosítani igen alacsony igényeket ahhoz, hogy én tekintsem az autót luxusfogyasztási cikknek. Ahogy a kávé, cigaretta, de még a drága csoki is az. :)

#600795 rbbj11 Előzmény: #600758

sztem a vagyon a mérvadó, nem a havi bevétel. A havi bevétel bizonytalan dolog, arra nem lehet alapozni egy fix kiadást.

#600794 Előzmény: #600787

"Az jutott eszembe, hogy Tulajdonképpen akkor a mobilnál nem is beszélhetünk luxusról"

Persze, hogy nem. Mobilnál legfeljebb a használat esetén lehet luxusról beszélni ;)

"Addig egy csúcsmobil megáll kb. 250e-nél, amit bármely kisebbségi komplexusban szenvedő minimálbéres proli ki tud nyögni (és mindenki látja az élő példákat is)."

Pontosan így van. És pontosan azért vannak így árazva, és ennek az árazásnak a CSÚCSA, a magasiskolája az Apple.

"Lakóingatlannál meg ugye...."

Bingo :)

#600793 lagwagoner Előzmény: #600786

"20/150 valóban nem veszélyes kiadás. Node ez csak a részlet. Ehhez tegyed hozzá a Cascot (hiteles auto!), a kötelező biztosítást, a benzint, a minimális szervizelést, és máris ott tartasz, hogy a 20 az valójában 50. "

Hát azért...Csaco kb. 5 000/hó, kötelező legyen 2-3000, szervízelés is legyen hónapra leosztva 4 000. Ignisről beszélünk. A benzin, meg a lecserélt autónál is fennállt, tehát ebben nincs változás.

" Ebbe a hibába rohantak bele rengetegen az agglomerációba való kiköltözéskor, amikor nem számoltak a két auto szükségességével és nem opcionalitásával, azzal, hogy mibe kerül az ingatlan fenntartása, és a közelekedés, a bejárás forintban és időben, mert ha mindezt összeadták volna, akkor élből adódott volna az, hogy a ki nem költözés valójában sokkal olcsóbb."

Ezt elmondtad párszor, és ez egyszerű matek hogy a ki nem költözés olcsóbb, de most csak autó cserélünk a példában, nem lakhelyet. A példa arra vonatkozott, hogy ez a szerencsétlen család a Skoda 120 L-ét lecserélje-e Ignisre, és bevállalja-e 150 000 szabad eszközből a 20-at :-)

#600792 Előzmény: #600790

A két dolog nem zárja ki egymást: Ez egy jóléti ország és remélem, hogy így is marad. Gondolj bele, hogy mekkora igyekezettel akarták korábban tönkretenni (istvántól kezdődően), ehhez képest pedig még mindig áll. Ez azért valami nem? :)

Ez azonban nem pénz kérdése, hanem egyszerűen az, hogy ebben az országban senki sem tud éhen halni. EZ egy akkora nagy dolog, amit sokan fel sem fognak, pedig a világ nagy részén felfoghatatlan lenne egy olyan ország, amiben SENKI nem halhat éhen. Éhezni persze lehet, de belehalni nem. Jólét van, csak az emberek a jólétet a luxussal akarják azonosítani sokszor, ahhoz akarják mérni a jelenüket.

"Csak a lakó, nem? Abból meg nincs sok."

Viccöl kend?

http://ingatlan.com/lista/elado+haz+1000-mFt-tol

Rengeteg van, hiszen ezek csak az eladóak. És ha azt mondom, hogy ötszázmillió felett már sok száz közül válogathatsz?

http://ingatlan.com/lista/elado+haz+500-mFt-tol

Nagyon sok ilyen van ám, de elég csak arra gondolnod, amit korábbna írtam: Budapesten gyakorlatilag alig van 5 millió alatt LAKÁS, mig máshol komoly méretű házak nem érnek ennyit. Ezért csalóka az átlagár.

#600790 lagwagoner Előzmény: #600785

"akkor átlagosan szerintem nem rendelkezik 10M-es ingatlannal a magyarok többsége, különösen annak figyelembevételével, hogy mekkora adósság is tartozik ezekhez az ingatlanokhoz."

Ahha. Ebben van valami. De jó elhinni, hogy hagyományosan jóléti országban élünk :-)

"Ez az átlag úgy jön ki, hogy ebben a milliárdos ingatlanok is benne vannak. "

Csak a lakó, nem? Abból meg nincs sok.

#600787 lagwagoner Előzmény: #600782

" A luxust nem az határozza meg, hogy "micsoda", hanem az, hogy mennyi ember számára elérhető. "

Na igen. Az jutott eszembe, hogy Tulajdonképpen akkor a mobilnál nem is beszélhetünk luxusról, már ami a tömeggyártásban gyártottakat illeti (tekintsünk el az egyedi drágaköves példányoktól). Szóval amíg Audi S8-ról tudom, hogy luxus (hisz kevés ember számára elérhető), de tudom hogy megrendelhető, ha kifizetem a 30M-t és fenn tudom tartani. Addig egy csúcsmobil megáll kb. 250e-nél, amit bármely kisebbségi komplexusban szenvedő minimálbéres proli ki tud nyögni (és mindenki látja az élő példákat is). Lehet ezért is sikeres a smartphone piac, mert itt elhitetik a zemberekkel, hogy elérhető a csúcs számukra is. Addig már egy notebooknál sem feltétlenül valósul ez meg, autónál meg pláne.

Lakóingatlannál meg ugye....

#600786 Előzmény: #600774

20/150 valóban nem veszélyes kiadás. Node ez csak a részlet. Ehhez tegyed hozzá a Cascot (hiteles auto!), a kötelező biztosítást, a benzint, a minimális szervizelést, és máris ott tartasz, hogy a 20 az valójában 50. Az meg már egészen másképpen hangzik, hogy 20/150, vagy 50/150. És ez csak egy példa arra, hogy miért nem mindegy, hogy mivel számol valaki ;)

Ebbe a hibába rohantak bele rengetegen az agglomerációba való kiköltözéskor, amikor nem számoltak a két auto szükségességével és nem opcionalitásával, azzal, hogy mibe kerül az ingatlan fenntartása, és a közelekedés, a bejárás forintban és időben, mert ha mindezt összeadták volna, akkor élből adódott volna az, hogy a ki nem költözés valójában sokkal olcsóbb.

Nem véletlen, hogy az agglomerációs ingatlanpiac összeomlott és hogy nem is épül szinte semmi a korábbi pusztaságokon, amiket lakóparkoknak adtak el eredetileg. Na ilyen az autos példa is :)

#600785 Előzmény: #600780

Ez az átlag úgy jön ki, hogy ebben a milliárdos ingatlanok is benne vannak. Ha ténylegesen megnéznénk, hogy lakások sulyozott átlaga milyen értéket képviselne (értem ez alatt, hogy darabszámot figyelünk meg, nem az árat), akkor átlagosan szerintem nem rendelkezik 10M-es ingatlannal a magyarok többsége, különösen annak figyelembevételével, hogy mekkora adósság is tartozik ezekhez az ingatlanokhoz.

#600782 Előzmény: #600775

Ezért mondtam: Van akinek luxus, van akinek nem. A luxust nem az határozza meg, hogy "micsoda", hanem az, hogy mennyi ember számára elérhető. Azonban nagyon fontos az, hogy egy auto esetében soha nem a megvásárlás a luxus, HANEM A FENNTARTÁSA. Egy ékszer, satöbbi esetében a megvétellel kvázi minden költséget letudtál, egy autonál pedig ekkor kezdődik.

#600780 lagwagoner Előzmény: #600775

"hogy átlagosan minden magyar rendelkezik ~10M-s ingatlannal"

szerk.: vagy legalábbis minden család

Re: nincs cím

#600776 lagwagoner Előzmény: #600756

"Az óra az egyetlen amit megtűrök magamon, de csak akkor, ha elmegyek valahová."

Az hittem pedig hogy fuxos, susogós vagy :-D...aki megoldja "okosban" :-)

#600775 lagwagoner Előzmény: #600763

Jó de azért érdekesen hangozna, ha azt mondanám, hogy egy 1M-s használt Ignis luxuskiadás (személyenként lehet az de átlagban nem, pláne ha tudjuk, hogy átlagosan minden magyar rendelkezik ~10M-s ingatlannal és ~2M-s nettó megtakarítással).

#600774 lagwagoner Előzmény: #600766

Ezért írtam, azt hogy akinek égeti a zsebét a pénz annak mindegy, hogy havi 20e-t autóhitelre költ vagy kedvtelésből éttermezik. Ha 4 éve éttermezik, akkor ez vehető nem szabadon elkölthető pénzeszköznek (hisz rendszeres kiadás), de ugye nélkülözhető. Szóval a bevételből következik a szabad pénzeszköz. Csak megint úgy teszel, mintha nem tudnád mit értek mi alatt :-)

De hogy össze kösselek téged rbbj-vel, (mert akkor nincs kimondva a dolog), hogy ha van 250e bevétele 100e kiadása, akkor a maradék 150e-ből vígan fizeti a 20e-t függetlenül attól, hogy mekkora megtakarítása van, nem? Hisz arányaiban a 20/150 nem veszélyes kiadás.

#600772 Fornit Előzmény: #600763

idétlen pénzkidobás==amit nem engedhetsz meg magadnak, de mások igen :)

#600766 Előzmény: #600758

Ne a bevételt nézzed, hanem a szabad pénezközt, azaz azt a pénzt, amit szabadon felhasználhatsz a jövedelmedből.

Teljesen mindegy, hogy mennyi a bevételed ugyanis, ha annak a nagy része kötelezettségre megy el. Így például egy fix 250.000 havi elkölthető pénz egész mást jelent, mint az, ha valakinek 500.000 a havi jövedelme, de a rezsi, részletek, egyebek után "csak" 100.000 Ft-ja marad.